Ghidul Cumparatorului De Aer Conditionat



Intr-o zi de vara calduroasa, nu este nimic mai confortabil decat sa ai o bagheta magica, adica o telecomanda de aer conditionat, si sa transformi aerul cald in aer rece ca gheata.

Aceasta magie se poate face cu ajutorul unui aparat de aer conditonat, si acest ghid te va ajuta sa vezi ce optiuni ai si sa gasesti cea mai buna solutie pentru tine si pentru casa ta.

Daca stai in chirie un aer conditionat portabil este probabil ce mai buna solutie pentru tine, pentru ca nu necesita montaj si poti sa-l iei cu tine la urmatoarea mutare. 

Citeste si:

 

Ghidul Cumparatorului De Aer Conditionat

Marea intrebare ramane: Ce model de aer conditionat sa cumpar?

Ce este ala aparat split pana la urma? Hai sa descifram impreuna niste termeni tehnici 🙂

  • Aparat de aer conditionat split: Acest tip de aer conditionat consta dintr-o unitate care contine compresorul si este montata afara si una sau mai multe unitati interioare. Se folosesc de obicei pentru a raci o camera sau spatii de pana la 60 de metri patrati. Pret incepand de la 1299 lei
  • Aparat de aer conditionat cu inverter: La aparatele conventionale de aer conditionat, compresorul poatefi pornit (functionand la 100% din capacitate) sau oprit. Inverterele pot varia turatia compresorului, mentinand temperatura intr-un interval dat. Sunt in general mai eficiente si consuma mai putina energie electrica.
  • Aer conditionat doar incalzire sau in pompa de caldura: Modelele in pompa de caldura nu sunt cu mult mai scumpe decat cele doar racire, si pot fi folosite pe perioada de iarna la incalzit. Sunt o varianta optima de incalzire si racire pentru spatiile de dimensiuni mari si sunt preferate in locul aerotermelor electrice.
  • Aparat de aer conditionat de fereastra: Aceste modele sunt de obicei montate intr-o fereastra sau pe un perete exterior si pot raci camere de pana la 50 metri patrati. Se gasesc din ce in ce mai putine pe piata si in general aparatele split sunt mai eficiente si mai accesibile.

Montaj pentru aparatul de aer conditionat

Cele mai multe sisteme split de aer conditionat sunt cele montate pe perete, la care unitatea interna se monteaza sus pe perete pentru a permite aerului sa fie usor distribuit in camera.

Poti gasi de asemenea aparat de aer conditionat coloana la care unitatea interna se aseaza pe pardoseala.

Aparatul de aer conditionat caseta se monteaza in tavanul fals. Sunt si unele modele care pot monta fie pe perete, fie pe tavan, si de curand am vazut intr-un spital o unitate interna de colt (foarte draguta, in forma de triunghi).

Citeste si: 213 Firme De Montaj Aer Conditionat 

Ghidul Cumparatorului De Aer Conditionat 1

Ok, m-am hotarat la marca – dar ce marime sa fie?

Este important sa faci un calcul de putere pentru aerul conditionat pe care-l montezi.

Alege un model cu putere egala sau mai mare pentru ca:

  • Un aparat de aer conditionat prea puternic pentru volumul camerei se poate opri si porni foarte des pentru a atinge temperatura setata. Este ca si cum ai ciocani pe pedala de acceleratie in loc sa apesi continuu. Asta se poate vedea in dezumidificare inadegvata (disconfort in camera) si uzura prematura.
  • Un aparat de aer conditionat de putere prea mica, s-ar putea sa mearga prea des la putere maxima, va usca aerul prea mult si se va uza excesiv.

Citeste si: 10 Cele mai Bune Ventilatoare de Camera (Plus Ghidul Cumparatorului)

Alte  lucruri de care sa ti cont

Stai intr-o zona foarte calda sau pe o parte a blocului pe care bate soarele foarte tare?

  • Fiecare model are o temperatura exterioara maxima de functionare. Majoritatea se incadreaza in intervalul -10 pana la 45 grade celsius sau mai mult. Asta este acoperitor pentru cam orice zona, dar ca sa fi sigur, mai bine verifica inainte.
  • Se poate depune gheata pe unitatea exterioara iarna daca nu ai functia de auto dezghetare si stai intr-o zona rece.

Zgomotul aparatului de aer conditionat

O unitate zgomotoasa poate sa te incurce sa-ti desfasori activitatea, sau mai rau, nu poti dormi sau sa te auzi cand vorbesti.

Functii si optiuni

Viteza ventilatorului

Ventilatorul raceste sau incalzeste aerul din camera. Cauta un model de aparat de aer conditionat cu un jet de aer bine distribuit si mai multe viteze la ventilator. De la cea mai mare viteza care te ajuta sa racesti repede camera pana la cea mai mica care face mai putin zgomot cand ai scazut temperatura.

Moduri de functionare

  • Auto: Alege automat modul de functionare pentru a tine camera la temperatura optima
  • Racire: Scoate caldura din interior in exterior.
  • Incalzire: Face cald in interior
  • Dezumidificare: Dezumidifica aerul si-l raceste
  • Ventilatie: Recircula aerul fara sa-l incalzeasca, raceasca sau dezumidifice ceea ce este folositor cand ai nevoie de vant.

Senzor de prezenta

Acesta simte daca cineva este in camera si doar atunci aparatul functioneaza. Unele modele chiar directioneaza aerul catre persoana identificata ca sa nu incalzeasca alte parti.

Telecomanda de aer conditionat

Este bine sa fie mare, cu butoane mari si usor de folosit, iar ecranul cu LCD. Daca ai pierdut telecomanda pentru aerul conditionat, poti gasi aici un model de telecomanda universala.

Modul Sleep

Aceasta functie ajusteaza in trepte temperatura pana la un nivel confortabil ca sa poti dormi in timp ce functioneaza aerul conditionat.

Jet ajustabil sau directionabil

Poti directiona jetul in sus daca este rece si in jos daca este cald. Aste se poate face si din telecomanda pentru majoritatea modelelor. Directionarea stanga-dreapta ajuta sa directionezi aerul in locul unde este nevoie.

Auto restart intarziat

Este o functie care previne aerul conditionat sa porneasca din nou foarte repede dupa ce a fost oprit.

Cum sa fac economie de curent?

Compara stelele

Dupa ce te-ai lamurit daca vrei un aparat de aer conditionat de 9000 btu sau de 12000 btu, compara stelele sau categoria de eficienta energetica (A, A+, A++). Cu cat este int-o clasa de eficienta mai mare, cu atat consumul este mai mic. Tine cont ca indicatorii de eficienta sunt diferiti pentru incalzire si racire.

Montajul aparatului de aer conditionat

Ia in calcul costul montajului cand alegi aparatul de racire. Uite cateva lucruri de care sa ti cont:

* Poti alege din aceste modele de aparate cu montaj inclus in pret. 

  • Multe firme ofera si montaj pentru aparatul de aer conditionat, si sunt alte firme care fac doar montaj. Instalarea trebuie facuta doar de un instalator agreat pentru ca se lucreaza cu freon si sunt necesare echipamente dedicate. Cauta un instalator bun si cere cateva oferte inainte.
  • Aerul rece este mai greu decat aerul cald. Deci pentru o racire optima, jetul de aer ar trebui sa bata cat mai aproape de tavan posibil, in directie orizontala sau de jos in sus. Pentru incalzire directia jetului sa fie de sus in jos.
  • Este in general bine sa instalaezi aparatul pe un perete mai mare al camerei, dar instalatorul ar trebui sa-ti indice un loc optim de montaj pentru tine.
  • Unitatea exterioara trebuie ancorata bine pe o baza ferma sau pe un perete folosind console pentru aer conditionat. Trebuie sa fie cat mai aproape de unitatea interioara, de preferinta la nu mai mult de 15 metri.
  • Daca e posibil fereste unitatea exterioara de bataia directa a soarelui, de exemplu prin montarea pe un perete sudic.

Esti gata sa cumperi?

Alege modelul care ti se potriveste cel mai bine. Poti sa vezi aici oferta promotionala pe eMAG.ro daca vrei livrare rapida.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: