3 Variante de Antigel Pentru Centrale Termice

3 Variante de Antigel Pentru Centrale Termice
4.6 (92.73%) 11 votes

Pentru a intelege de ce trebuie sa pui antigel pentru centrale termice, haide mai intai sa vedem care este scopul lui.

Un antigel pentru centrale termice este mediul care transfera caldura produsa de lemne sau de gazul ars, la caloriferele din camere, prin circuitul de incalzire.  

Atunci cand alegi intre a folosi apa in circuitul de incalzire sau antigel pentru calorifere, ai o decizie grea de facut.

Pentru a-ti veni in ajutor, iti prezint acest ghid care iti arata:

3 Variante de Antigel Pentru Centrale Termice


1. Antigel concentrat pentru instalatii termice

 • punct de congelare: -70C
 • greutate: 10 kg
 • antigel pentru: calorifere si centrala termica 

Vezi pretul pe eMAG.ro


2. Antigel pentru centrala termica Sentinel X500

 • Punct de congelare: -58C
 • Aspect: lichid incolor transparent
 • antigel pentru: centrala termica

  Vezi pretul pe eMAG.ro


3. Antigel instalatii termice industriale glicogel 20kg

 • Punct de congelare: – 45C dilutie 2:1
 • antigel pentru: instalatii termice industriale
 • aditivat si superconcentrat

  Vezi pretul pe eMAG.ro


Bonus: Antigel pentru panouri solare

4. Antigel pentru panouri solare concentrat 

 • Greutate: 10 kg
 • antigel pentru: instalatii solare
 • Temperatura: -28 grade

  Vezi pretul pe eMAG.ro


Cum testezi antigelul pentru instalatii termice

Ca sa verifici calitatea antigelului din instalatia de incalzire, poti folosi acest tester de antigel emag:

Nu toti producatorii de centrale termice iti dau voie sa folosesti antigel, pentru ca acesta poate afecta performantele centralei. Haide sa vedem care este situatia la principalele marci:

Pot sa pun antigel la centrala termica Vaillant?

Pentru centrala termica Vaillant Ecotec Pro 236/5-3, in manualul de utilizare scrie:

“ nu utilizati substante antigel, inhibitor de coroziune, biocid si mijloace de etansare nepotrivite”

Totusi Vaillant comercializeaza si recomanda solutiile pentru centrala termica Sentinel pe care ei spun ca poti sa le folosesti.

Pot sa pun antigel la centrala termica Ariston?

La Ariston, pentru centrala  Genus Premium Evo 24 EU, situatia este diferita si producatorul zice asa:

“Daca instalatia se tine oprita, si temperatura de ambianta coboara sub 0C, este recomandabil sa se puna antigel in apa din instalatia de incalzire pentru a evita goliri repetate. In cazul folosirii de antigel pentru centrale termice, verificati cu atentie compatibilitatea cu otelul inox din care e facuta centrala.”

Deci in functie de marca de centrala termica pe care o ai, trebuie sa alegi un anumit tip de antigel pentru instalatii termice. In unele cazuri producatorul centralei nu accepta antigel si garantia centralei poate fi afectata.

Este bine sa folosesc antigel pentru centrale termice?  

Vazand aceste pareri contradictorii la producatorii de antigel pentru centrale, ne punem intrebarea daca este bine sa folosesti antigel in instalatiile termice, sau sa ramai cu apa.

Haideti mai bine sa vedem mai jos care sunt avantajele si dezavantajele antigelului, in afara de protectia la inghet.

Avantajele folosirii de antigel pentru centrala termica:

 • Protectie la inghet – daca se ia curentul si centrala termica nu mai functioneaza, nu-ti face griji ca vor ingheta conductele daca ai antigel pentru centrale termice. Stim ce se intampla cu apa, si asta nu este ceva bun. E motivul principal pentru care se pune antigel in instalatie. O centrala termica este scumpa, si nu este bine sa inghete sau sa se sparga.
 • Lubrificare – multe variante de antigel pentu centrale termice sunt ca un lubrifiant si protejaza instalatia de incalzire, desi acesta nu este un avantaj foarte mare.

Dezavantaje la antigel pentru instalatii de incalzire

 • Garantia pentru centrala termica – Am scris mai sus pentru centralele Vaillant si Ariston parerea producatorului. Unele firme nu accepta folosirea de antigel la centrala termica, si daca ai probleme cu pompa, garnituri sau alte piese, s-ar putea sa nu ai garantie.
 • Este toxic – antigelul este toxic si trebuie sa fi atent cum il folosesti
 • Transferul termic – abilitatea glycolului in de a transfera caldura de la casa la circuitul de incalzire este foarte importanta. Antigelul cu glycol sigur nu transfera caldura la fel ca apa. Centrala termica in care vrei sa pui antigel, ar trebui aleasa cu 15% mai mare.
 • Trebuie sa folosesti inhibitori – pentru ca un antigel pentru centralel termice poate sa oxideze materialul
 • Expansiunea – agentul termic care contine antigel pentru centrale termice, se dilata mai mult decat apa, si e bine sa pui un vas de expansiune putin mai mare (cu 15%).
 • Pretul antigelului pentru calorifere – daca ai o centrala termica mai mare, un cazan pe lemne sau un puffer, vei avea nevoie de o cantitate mare de antigel. Si pretul acestui antigel pentru centrala este mare.

Daca dupa toate aceste, antigelul pentru instalatiile de incalzire este singurul raspuns pe care-l gasesti, trebuie doar sa vezi daca afecteaza garantia centralei termice.

De ce sa NU folosesti antigel de masina la centrala termica

 • Toxicitateantigelul auto este de cele mai multe ori importat din tarile asiatice. Este aproape imposibil sa gasesti o lista cu substantele pe care le contine. In el se gaseste un fel de glycol, amestecat cu methanol si etylen. Sunt foarte toxice si trebuie sa fi atent.
 • Este facut pentru racireantigelul auto este facut sa raceasca motorul masinii, NU pentru circuitul de incalzire al centralei.
 • Inhibitorii din el, nu sunt facuti pentru tevi de cupru si elemente din otel.
 • Silicatii precipita si se depun pe tevi reducand transferul termic

Sper ca te-am convins ca o centrala termica + antigel pentru masina NU este o varianta buna, fiindca poti sa ai probleme mari ulterior.

Cati litri de apa intra intr-un calorifer?

Daca vrei sa calculezi cat antigel din instalatia de incalzire, va trebui mai intai sa vezi cata apa intra in calorifere.

Aici este volumul de apa cel mai mare in functie de numarul caloriferelor. Dupa acesta mai estimezi volumul de apa din tevi si din centrala termica.

O sa te ajut cu cateva valori estimative mai jos:

Cata apa intra intr-un calorifer de aluminiu?  

Daca ai in casa sa zicem 6 calorifere de aluminiu si un numar de 85 de elementi de exemplu, va intra in ei 23,8 litri de antigel.

Cata apa intra intr-un calorifer de fonta?

 • intr-un element de calorifer de fonta Viadrus Termo 623/095 intra 0,8 litri de apa
 • in 10 elementi de calorifer de fonta Viadrus Termo 623/095 intra 8 litri de apa

Daca ai in casa 60 de elemnti de fonta, vor intra in ei de 48 litri de antigel.

Cata apa intra intr-un calorifer de otel?

Daca ai 5 calorifere cu inaltimea de 600 si lungimea adunata de 7 metri sa zicem, va intra 43,4 litri de antigel.

Atentie la calitatea antigelului pentru instalatii

Iata cum difera tipurile de antigel pentru centrale termice. Prin calitate se intelege in mare :

 • Tipul de aditivi pe care ii contin. Unii producatori utilizeaza produse cancerigene, sau produse care prezinta „risc pentru viata, altii nu!
 • Cantitatea si calitatea agentilor anticorozivi pe care ii contine un glicol, astfel stabilindu-se durata de utilizare in sistem De exemplu unii producatori autohtoni recomanda schimbarea la 2-3 ani a solutiei datorita epuizarii agentilor anticorozivi. Anumiti producatori germani recomanda schimbarea la 10 sau chiar 20 de ani.

Antigel pentru panoul solar

Panourile solare au nevoie de protectie la inghet pentru temperaturi ce scad sub 6 gradeC.

Sa nu te bazezi pe izolatia solara a tevilor ca va proteja la inghet. Izolatia solara are scopul de a reduce transferul termic si de a creste performanta.

Ca sa protejezi panoul solar si tevile de inghet ai doua variante:

Un panou solar care foloseste antigel pentru instalatii solare ca agent termic, are protectie la inghet atat timp cat concentratia este mentinuta.

Daca ai o instalatie solara, verifica ce presiune este in sistem. Daca este necesar, completeaza instalatia cu antigel pentru panouri solare

In concluzie

Deci haide sa vedemce poti sa faci. Ar trebui sa folosesti antigel pentru centrale termice? Raspunsul este: nu si daca poti sa eviti asta.

Prima varianta ar fi sa gasesti variante alternative care sa-ti ofere protectia de care ai nevoie. Si doar apoi sa consideri glicolul ca un raspuns.

Am vorbit despre antigel pentru centrale termice si acestea au fost sfaturile si recomandarile mele. Pentru a primii articolele noi pe email te rog sa te inscrii la newsletter. Asa intri in comunitatea pasionatilor de instalatii.

Tu de cati litri de antigel pentru centrala termica ai nevoie?

Antigel pentru centrala termica
Antigel pentru centrala termica
Written by: blogdeinstalatii.ro
Tot ce trebuie sa sti despre antigelul de instalatii.
5 / 5 stars
22704 Vizualizări totale 25 Vizualizări azi

33 thoughts on “3 Variante de Antigel Pentru Centrale Termice

 • Sunt inginer instalator si apreciez munca si ideile tale. Apropo de antigel. La o lucrare de incalzire centrala care urma sa functioneze cu intermitenta, dupa un an toate presetupele de la robineti au inceput sa picure. Deci atentie la agresivitatea unora dintre compusii lichidelor antigel „speciale” pt. incalzire centrala.
  Cele bune.

 • Buna ziua , Am o casa in periferie si am o centrala pe lemne si cărbuni. Memtionez ca toata instalatia are cam 150 de litri avand caloriferele de fonta si de aluminiu si o pompă care face circuitul incalzirii.
  Pana in acest moment am utilizat-o avand numai apa demineralizată avand pana acum 15 ani de funcționare. Însă in viitor nu o sa mai stau frecvent in aceasta casa si as vrea sa o pregătesc astfel încât sa nu înghețe si sa nu am probleme. As dori antigel pentru instalatia de incalzire si preturi pentru achiziționarea a 150 l de antigel care sa reziste la – 25 grade Si o solutie de curățare a instalației.

 • Buna ziua,
  Lucrez la un birou de proiectare din Arad si as avea intrebari referitoare la solutia antigel si cazanele electrice. Unii furnizori nu dau garantie in acest caz Cu cat trebuie marita puterea cazanului? Trebuie prevazute elemente de siguranta suplimentare pentru aceasta situatie Multumesc anticipat,

  • Buna ziua Doamna Ana,

   Pentru cazul cand se foloseste antigel de centrale termice, de obicei se suplimenteaza puterea cu 15%. Pentru garantia centralei, fiecare producator specifica in instructiunile de montaj daca accepta antigel.

 • Buna ziua, As avea nevoie de antigel sanitar pentru o incalzire centrala la casa pentru 12 calorifere. Cat antigel mi-ar trebui ? Va multumesc.

 • Intrebarea mea este in legatura cu folosirea antigelului (la majoritatea este interzisa !) la centrale termice pe gaz cu tiraj fortat.

  Daca am o centrala Vaillant ,ce tip de antigel se poate folosi?

 • Buna dimineata Domnule, As dori sa umplu instalatia pentru panourile solare cu antigel. Instalatia a fost incarcata pina acum cu apa. La achizitionare am primit doua canistre cu antigel concentrat de cite 5l.
  As dori sa stiu care este proportia amestecului antigel-apa pentru a nu avea probleme in timpul iernii cu inghetul. Va multumesc, Adrian

 • Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care-i cantitatea de lichid ce intra intr-un element al caloriferului de acest tip ( si implicit in tot caloriferul) si daca aceasta cantitate difera la caloriferul cu 1 panou . deasemeni va rog sa-mi spuneti daca-i problema daca in loc de amestec apa cu antigel il folosesc numai cu antigel?

 • Va rog sa-mi spuneti daca se poate incarca centrala electrica cu antigel, si nu cu apa. Aceasta solutie mi-a fost recomandata deoarece am cabana in zona muntoasa si rece. Apreciez anticipat, promptitudinea raspunsului dumneavoastra.

  • Buna ziua,
   Pentru centrala electrica Protherm furnizorul nu recomanda antigel in cartea tehnica.
   Doar daca este un anumit fel comercializat de ei.
   Puteti pune antigel, dar va fi pe raspunderea dumneavoastra, adica nu va mai fi in garantie.
   Oricum e mai bine cu antigel pentru centrala termica, decat sa o tineti pornita ca sa nu inghete (adica costa mai putin antigelul).

 • Buna ziua,

  Am bagat antigel Climagel, dilutie pt -17 grade cum scrie pe bidon, in instalatie si anumite radiatoare abia se incalzesc acum(le-am aerisit, nu e de la asta)….mai mult, dilutia care a curs la aerisire am pus-o intr-o sticla afara la -4 grade si a facut ace de gheata in cateva ore…..
  Ma declar total nemultumit de antigel in instalatia termica.

  Multumesc,
  Virgil

  • Stimate domn, foarte mult antigel pt centrale termice existent pe piata este contrafacut. Nu cumparati antigel decat de la firme ce comercializeaza si monteaza CT.
   In ceea ce priveste antigelul auto eu sunt sceptic in privinta afirmatiilor unor specialisti ca nu ar fi bun (parerea me-a) si iata de ce:
   -pe masina temperatura ajunge in jur de 100°C.
   -nu are numai scop de racire ci si de incalzire (iarna) !
   -nu ataca garniturile, furtunele, elementele din aluminiu, otel si cupru antimoniu si nici chiar plasticul !!
   PS: eu la o instalatie de recuperare a caldurii din cosul unei teracote utilizez antigel auto, dupa 3 ierni- nici o problema. Instalatia are 3 calorifere, circulatie cu pompa si vas de exoansiune deschis!!!
   Cu stima !

 • Buna ziua,
  In aceasta vara doresc neaparat sa curat instalatia de incalzire-calorifere si apa calda menajera.
  Locuiesc la casa (cu mansarda) si am o centrala termica marca Junker.
  Imi recomandati sa fac aceasta operatie in regie proprie, sau sa apelez la un specialist?
  As avea nevoie instructiuni de folosire ( sfaturi practice) si de oferta cu solutii de spalare/curatare.
  Aceste sfaturi/oferte mi-ar fi folositoare, chiar si pentru a verifica pregatirea/corectitudinea eventualului specialist.
  Multumesc

 • Buna ziua
  am construit o casa compusa din 3 camere, 1 bucatarie, 1 baie si un hol cu instalatie de incalzire compusa din 6 calorifere cu urmatoarele dimensiuni. 600x 600, 600×800, 600×900, 600×1400, 600×1400, 600×1600,de 22 marca Copa si Purmo de otel, si centrala termica Immergas de 24KW.si vreau sa pun antigel in instalatie deoarece nu se ca sta in casa doar ocazional. Va rog daca puteti si timpul va permite sa-mi spuneti de ce cantitate de antigel am nevoie si ce marca. Cu multumiri

 • Buna ziua .Va rog sa-mi recomandati si mie o solutie de curatat antigelul din instalatie.Instalatia este din ppr, iar caloriferele din aluminiu.Curatarea instalatiei am mai facut cu instalatori dar fara vre-o solutie si nu s-a curatat deloc.Am cumparat o centrala Imergas si deja am avut o mica problema cu ea din cauza antigelului a spus soecialistul.Am dat o groaza de bani pe centrala 70 de mil si deja face probleme.Mentionez ca instalatia are numai antigel curat.Asa a gasit de cuvinta instalatorul.Eu fiind femeie a considerat ca nu ma pricep si a facut cum a vrut.Acum cel care a reparat centrala mi-a spus ca trebuie neaparat scos antigelul si spalata instalatia cu solutie speciala.Numai ca nu mi-a spus care.Multumesc.

 • buna seara . am un cazan de otel cu 100l de apa plus 11 calorifere otel pot sa pun 30 l antigel concentrat -60 grade in istalatie

 • Buna ziua,
  Iarna trecuta s-au spart doi elementi de la centrala Viadrus cu 7 elementi probabil inghet , nu am folosit o niciodata doar ce am montat-o. Acum trebuie sa cumpar alta , va rog sa mi spune ti ce pot sa fac sa nu mai patesc din nou necazul… am citit de antigel dar sunt si pareeri contra.
  Multumesc.

  • Buna ziua,
   Am intalnit atat de multi beneficiari cu elementi de viadrus sparti, incat nu ma mai mira nimic.
   Cauzele principale pentru care elementii de fonta la centrala Viadrus se sparg sunt acestea:

   1. Montaj incorect.
   Din pacate sunt inca multi instalatori care monteaza o singura pompa la centrala pe lemne, fara alt dispozitiv de ridicare a temperaturii pe retur.
   Acest lucru este gresit. Chiar daca se monteaza un bypass cu robinet sau o vana cu 3 cai. Exista riscul foarte mare sa se faca soc termic datorita apei care vine mult mai rece decat cea care iese din cazan.
   Cum se monteaza corect?
   – se monteaza 2 pompe de circulatie: una pentru circulatie prin calorifere, cealalta pentru recirculare cazan (by pass). Ambele comandate de termostate de imersie sau termostate de contact.
   – se monteaza vana termica de amestec sau termoventil care regleaza automat temperatura pe returul cazanului pe lemne.

   2. Inghet
   Cel mai simplu lucru pentru a evita inghetul este sa se puna antigel pentru centrale termice in instalatie. La centralele pe lemne nu afecteaza in nici un fel instalatia.
   Chiar daca in camera tehnica temperatura nu scade foarte mult, cazanul tot poate sa inghete.
   De exemplu, daca usa de la camera tehnica este deschisa, si se face curent prin cosul de fum inspre usa, aerul rece de afara poate patrunde inauntru prin cos si sa sparga elementii.
   Puteti face o proba cu o sticla de apa pe care sa o puneti pe acest traseu, sa vedeti ca ingheata daca este foarte frig afara.

   In concluzie, verificati sa aveti un montaj corect facut, si puneti antigel daca nu folositi centrala pe timo de iarna.

 • Buna ziua.
  Am centrala termica Vitopend 100 si calorifere de otel. La instalare s-a umplut instalatia folosind si antigel pentru centrale. La conexiunile tur-retur a inceput sa supureze un lichid uleios galben brun. Ma tem ca antigelul folosit nu a fost corespunzator si caloriferele au corodat.
  Nu stiu daca prin folosirea antigelului se pierde garantia centralei sau daca pot aparea defectiuni. Instalatia e inca in garantie. Ce ma sfatuiti sa fac?
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *