Cea Mai Buna Centrala Termica Pe Lemne

Cea Mai Buna Centrala Termica Pe Lemne
4.08 (81.67%) 24 votes

 

Cea Mai Buna Centrala Termica Pe Lemne

O centrala termica pe lemne, care foloseste procesul de gazeificarea, te ajuta sa faci economie si este o metoda convenabila de incalzire.

Lemnul ca materie regenerabila, garanteaza o folosire nelimitata si sustenabila de energie.

Iti prezint in articolul acesta care este cea mai buna centrala termica pe lemne si o orientare in alegerea modelului de centrala termica Arca Caldaie pe lemne sau peleti.

Si vei mai gasi in a doua parte, cele mai importante intrebari si raspunsuri despre gazeificare


Centrala termica pe lemne Arca Aspiro EntryCentrala termica pe lemne Arca Aspiro Entry

Acesta este un produs ieftin din linia Aspiro. Are grosimea tablei in focar de 5 mm si panou analogic pentru afisarea functiilor centralei si instalatiei.

Este optima pentru utilizatorii cu buget limitat sau daca folosesti rar cazanul pe lemne. De exemplu pentru o casa de vacanta sau pentru situatia cand mai ai o centrala pe gaz, si se foloseste de rezerva.

 

 


Centrala termica pe lemne Arca Aspiro cazan pe lemne Arca Aspiro

Are o automatizare complexa, ce poate comanda si panoul solar, tabla de 8 mm grosime in focar si multe plusuri care fac acest produs sa fie cea mai buna centrala termica pe lemne pentru ca ofera maximul de confort.

Oricand dupa ce ai cumparat acest cazan Arca Caldaie, poti aplica un arzator pe peleti sau un modul deasupra pentru functionare pe gaz sau mototina.

Centralele termice pe lemne Arca Caldaie sunt unicele modulare de pe piata.

 


Centrala termica pe lemne Arca Aspiro Inox  cazan pe lemne Arca Aspiro

Are toate caracteristicile cazanului pe lemne Arca Aspiro si focarul din inox. Vine cu o garantie de 10 ani pentru corpul cazanului.

Este recomandat daca nu ai lemn uscat de 2 ani fara multa umiditate, sau lemnul elimina la ardere cantitati mari de acid acetic.

Aspiro si Aspiro Inox au posibilitatea de a comanda centrale termice auxiliare din panoul de comanda.

 


Centrala termica pe lemne si peleti Arca Aspiro Duo techcazan pe lemne Arca Aspiro

La aceasta centrala Arca se poate face trecerea de pe lemne pe peleti manual. Daca de exemplu folosesti lemne pentru incalzire din septembrie pana in ianuarie si apoi vrei sa folosesti peleti, un Aspiro Duo Tech 29R este solutia optima.

Sau alt exemplu: folosesti lemn in zilele lucratoare, iar in weekend sau de Craciun decizi sa nu te mai murdaresti pe maini si sa treci pe peleti.

Aspiro Duotech nu trece automat de pe lemne pe peleti, dar pentru ca arzatorul este in camera de ardere a cazanului, are suprafata mare de depozitare pentru cenusa, si golirea ei se poate face dupa ce ai consumat 400 sau 500 de kg de peleti.

* Citeste si: 35 de Firme pentru Peleti. Unde Gasesti Peleti Ieftini?


Centrala termica pe lemne si peleti Arca LPA Duo maticCentrala pe lemne Arca Aspiro Duo Matic

Este cea mai buna centrala termica pe lemne si peleti si este pentru cei comozi, care nu vor sa fie fochisti tot timpul si sa aiva autonomie si flexibilitate.

Trece automat de pe functionare cu lemne pe functionare cu peleti.

La acest model, poti sa incarci cazanul cu lemne seara, iar noaptea dupa acestea vor arde, nu trebuie sa te trezesti sa bagi iar lemne. Va trece automat pe peleti si nu te vei trezi inghetat, ci vei avea caldura in casa.

 


Cum aleg un puffer pentru cazanul pe lemne

Montarea unui acumulator de apa calda sau pufer este recomandata pentru centralele pe lemne.

De exemplu daca un cazan produce prin arderea lemnului 30 de kw iar instalatia necesita doar 20 kw, diferenta de 10 kw va fi acumulata in puffer.

Pentru cazanele cu functionare on-off (pornit-oprit), formula de calcul pentru puffer este de a folosi 20 – 25 litri/KW instalat.

* Pentru un cazan de 30 kw se va instala un puffer de minim 600 litri.

Cazanele pe lemn Arca Caldaie au putere modulanta si sunt echipate cu sisteme electronice impotriva inertiei termice si pot functiona si fara puffer, chiar daca un mic acumulator este recomandat.

Ca sa calculam bufferul pentru centrala Arca, folosim aceeasi formul a de mai sus, dar nu-l calculam la putere maxima, ci la puterea minima de modulare care este de obicei jumatate din puterea maxima.

Exemplu de calcul:

Intrebari si raspunsuri despre centrale pe lemne cu gazeificare

Intrebare: Ce este gazeificarea lemnului?

Raspuns: Gazeificarea lemnului reprezinta conversia lemnului intr-un gaz inflamabil ce poate fi folosit ca si combustibil ce furnizeaza energie.

Cand lemnul este ars in camera de ardere, poate ajunge la 400 de grade celsius, si genereaza un gaz.

Acest gaz este trecut in camera secundara de ardere printr-o diuza unde este adaugat oxigen si gazul este rears degajand temperaturi de pana la 1200 grade celsius si in felul acesta se scoate maximum de energie din combustibil.

Caldura produsa, este apoi transferata sistemului central de incalzire, ajungand la calorifere si asigurand confortul in perioada rece.

I: Ce tip de combustibil pot sa folosesc?

R: O centrala termica pe lemne cu gazeificare este facuta sa arda cu eficienta foarte mare lemn dar mai poate arde in functie de model aschii de lemn si brichete de lemn.

I: Pot sa ard carbune sau peleti intr-un cazan cu gazeificare?

R: Nu. Poti sa le arzi dar poate strica cazanul pe lemne si asta nu face obiectul garantiei. Acesti combustibli ard in feluri diferite si la temperaturi diferite.

Mai pot produce gaze corozive cand ard si rezulta poluanti ce ajung in atmosfera.

I: Lemnul poate fi umed sau verde?

R: Spre deosebire de peleti unde umiditatea este controlata, umiditatea lemnului poate sa varieze foarte mult si la fel va varia si caldura pe care o vei primi.

Este important cand cumperi lemn sa verifici continutul de umezeala. Pretul lemnului de foc poate sa varieze in functie de cat de uscat este.

I: Cat de uscat trebuie sa fie lemnul inainte sa-l folosesc?

R: Cu cat mai uscat este lemnul de foc, cu atat mai multa caldura obti de la el. Pentru rezultate bunesi emisii mari de caldura, trebuie sa folosesti lemn uscat.

Ideal este ca lemnul sa aiba sub 20% umezeala, si procentul poate urca pana la 35%.

Daca continutul de umezeala este prea mare, focul se poate stinge sau temperatura agentului termic sa nu creasca prea mult.

I: Ce marime trebuie sa aiba lemnul care arde in centrala termica pe lemne cu gazeificare?

R: Este bine sa folosesti lemn uscat. Poti folosi orice lungime de lemn care are loc in camera de ardere a cazanului.

In general in centralele termice pe lemne cu gazeificare, intra lemn cu lungimea de pana la 50 cm.   

I: Magazia de lemne trebuie incalzita?

R: Nu. Defapt lemnul poate fi depozitat in exterior si este bine sa fie acoperit ca sa fie ferit de ploaie si sa nu stea direct pe pamant pentru a nu trage umezeala de jos.

Poti tine o cantitate mica de lemn inauntru langa cazanul pe lemne, ca sa fie la indemana.

I: De unde cumpar lemne de foc?

R: Poti gasi lemn de foc la furnizorii locali de lemn, mici depozite care exista in orase, sau in magazinele de bricolaj.

Poti gasi foarte repede pe internet un furnizor, pur si simplu cauta “lemn de foc” pe google.ro si vei avea destule rezultate din care poti alege.

I: De ce sa montez o centrala termica pe lemne cu gazeificare?

R: Un cazan pe lemne cu gazeificare este o varianta prietenoasa cu mediul in comparatie cu incalzirea pe ulei, gaz sau curent electric, si sunt mai ieftine in exploatare.

 • Au cea mai mica cantitate de carbon emisa dintre toti combustibilii.
 • Reduc emisia de dioxid de carbon care duce la schimbari climatice, genereaza poluare redusa in aerul pe care-l respiram si ne ajuta sa asiguram o lume mai buna pentru urmasii nostrii.
 • Ai o independenta mai mare in comparatie cu combustibilii care trebuie importati si la care costul poate varia.
 • Majorarile de pret datorita rezervelor limitate de gaz si petrol, combinate cu taxele pe emisiile de carbon, vor mari diferenta de pret intre incalzirea pe lemn si incalzirea cu combustibili fosili.

I: Cat de eficient este un cazan pe lemne cu gazeificare?  

R: Un cazan pe lemne cu gazeificare este foarte eficient daca arde lemn uscat. Se pot obtine randamente ridicate care pot ajunge la 91 – 94%.

I: Cat de durabile sunt cazanele pe lemne cu gazeificare?

R: Calitatea este foarte importanta. La fel ca la orice produs, sunt pe piata marci diferite de cazane care au calitate diferita.

Un cazan pe lemne cu gazeificare de calitate buna este eficient si durabil.

Iti recomand sa cauti bine si sa filtrezi optiunile inainte sa te hotarasti la o marca de cazan pe lemne.

Cele mai bune centrale termice pe lemne cu gazeificare sunt:

Daca esti inca nehotarat in legatura cu centralele termice pe lemne, vorbeste cu cativa utilizatori care au cazanul montat si vezi cum merge la ei.

I: Cum este cu curatarea cazanului si scoaterea cenusii?

R: Curatarea cazanului pe lemne trebuie facuta daca nu zilnic, cel putin saptamanal. Mai trebuie curatata si cenusa si lucrul asta se face foarte simplu, deschizand usa cazanului si curatand cenusa depusa aici.

Lucrul asta dureaza cateva minute de cate ori se face. In functie de cata caldura folosesti si de calitatea lemnului, poti curata cenusa odata pe saptamana sau chiar la mai multe saptamani.

* Pentru confortul tau si pentru a pastra curatenia in camera centralei, iti recomand sa folosesti un aspirator de cenusa. Este ieftin si te scapa rapid de mizerie. Il poti folosi si la semineu.

I: Cat costa incalzire cu lemne pe timp de iarna?

R: Lucrul acesta depinde de mai multi factori cum ar fi:

 • Cat de mare este casa ta?
 • Cat de bine este izolata casa?
 • Ce temperatura interioara vrei sa ai in casa
 • Cate ore pe zi ti caldura pornita?
 • Cata apa calda menajera folosesti?
 • Cat de uscat este combustibilul?
 • De ce calitate este combustibilul?

Raspunsul referitor la cat costa incalzirea cu o centrala termica pe lemne, depinde de aceste intrebari si de altele.

Estimativ, pentru lemn de calitate medie care este spart si gata de ars, poti incalzi casa cu costuri pentru incalzire cu 25% pana la 50% mai mici decat ar costa incalzirea cu gaz, motorina sau electricitate.

I: Cum sa cumperi lemne? La kg sau la m3?

R: Tipul lemnului si umiditatea lui poate varia mult. Un continut mare de apa, inseamna ca daca platesti dupa greutate, poti da o parte din bani degeaba.

Din acest motiv, este mai bine sa platesti la volum. Chiar si asa, continutul de umezeala trebuie sa fie reflectat in pret, ca sa platesti mai putin daca continutul de apa este mare.  

I: Ce fel de sistem de incalzire este potrivit pentru centrala pe lemne cu gazeificare?

R: Toate sistemele de incalzire sunt potrivite pentru incalzirea pe lemne cu gazeificare. Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, nu esti restrictionat la un tip de incalzire.

Poate fi incalzire cu calorifere, incalzire prin pardoseala, incalzire prin pereti, incalzire cu ventiloconvectoare sau orice combinatie intre ele.

I: Un cazan pe lemne cu gazeificare poate sa prepare si apa calda menajera?

R: Da, poate pregati apa calda menajera prin intermediul unui boiler cu serpentina

I: Ce mentenanta trebuie sa fac?

R: Pentru cazanele de calitate buna, nu trebuie sa faci mentenanta multa. Ca la orice centrala termica, este recomandata o revizie anuala.

Mai sunt unele operatii pe care trebuie sa le faci ocazional si care nu necesita foarte mult timp. De exemplu curatarea cazanuilui si golirea cenusii.

I: Centralele pe lemn cu gazeificare sunt automate?

R: Nu. Arderea este controlata de automatizare, dar incarcarea cu combustibil se face manual. Daca focul s-a terminat, trebuie reincarcat cu lemn, dar asta este o operatie simpla.

I: De ce este necesar un puffer (acumulator de caldura)?

R: Spre deosebire de o centrala pe peleti, lemnul care intra in camera de combustie nu este controlat automat.

Este necesar sa se monteze un puffer pentru a absorbi caldura produsa de lemnul ars si sa poata fi livrata din acumulare cand este necesar.

I: Fac mizerie? Produc multa cenusa? Trebuie sa scot des cenusa?

R: Trebuie sa scoti periodic cenusa din cenusarul centralei pe lemne. Cat de des scoti cenusa depinde de cum folosesti cazanul, calitatea lemnului si umiditatea lui.

Pentru ca cazanele pe lemne cu gazeificare sunt eficiente, rezulta putina cenusa. Operatia de scoatere a cenusii este foarte simpla.

* Pentru confortul tau si pentru a pastra curatenia in camera centralei, iti recomand sa folosesti un aspirator de cenusa. Este ieftin si te scapa rapid de mizerie. Il poti folosi si la semineu.

I: Unde pot monta cazanul pe lemne?

R: Este necesara o camera tehnica pentru a putea monta cazanul pe lemne ca sa aiba loc si boilerul, pufferul si pentru a avea acces la cosul de fum.

I: Cat spatiu este necesar pentru montajul cazanului pe lemne?

R: Ca sa sti ce dimensiuni trebuie sa aiva camera tehnica pentru centrala termica pe lemne cu gazeificare, trebuie stiut daca montezi langa ea si pufferul si boilerul.

O camera tehnica de 2m X 4 metri ar trebui sa fie de ajuns pentru aceste echipamente.

Aceasta a fost recomandarea mea pentru cea mai buna centrala pe lemne. Ca sa fi la curent cu noutatile, te invit sa te inscrii la newsletter.

6590 Vizualizari 79 Vizite azi

20 de gânduri despre „Cea Mai Buna Centrala Termica Pe Lemne

 • buna ziua … am o nelamurire….ce cazan mi ati recomanda intre Arca aspiro 43 kw si un Viessman vitoligno 100 40 kw, si de ce daca se poate…. va multumesc

  • Buna Dan, Este grea alegerea 🙂 Eu personal inclin catre Arca Aspiro. Automatizarea centralei este mai complexa (poate comanda si sistemul solar) si cazanele sunt modulare (poti sa-l transformi in cazan pe peleti).

 • Buna ziua, As dori sa stiu cat se poate de exact ce imi trebuie pe langa centrala ( accesorii) ca aceasta sa functioneze in conditii normale. multumesc.

  • Sunt cateva accesorii necesare pentru functionarea cazanului:
   – 2 supape de siguranta
   – Vas de expansiune pentru incalzire
   – Vana termica de siguranta (si filtru y montat pe intrarea vanei)
   – Pompa de recirculare cazan (by pass)
   – Pompa de circulatie pentru calorifere
   – Robineti, clapete de sens, teava

 • Avem in functiune de circa 3 ani doua centrale termice, arca caldaie model aspiro, la care s-a spart gratarul si caramida refractara din jur.

  Vreau sa cumparam gratarul si caramizile refractare ca si piese de schimb. Stiti cumva unde le gasim

 • Sunt posesorul unui cazan pe lemne model Arca Aspiro 52 R.

  Mi s-au deteriorat grătarele din fontă ( cele două) pe care ard lemnele . Stiti unde sa le gasesc?

  • @Aurel @Remus
   Gratarul si caramida refractara pentru centralele pe lemne Arca Aspiro se pot comanda ca piese de schimb.
   Pentru detalii si comanda poti vizita firma distribuitoare Technova(click pe poza cazanelor prezentate mai sus).

 • Ma intereseaza centrala pe lemne Arca Aspiro Inox 29 R de 34 KW.

  Dupa cate am vazut, centrala este inclusa intr-o oferta de pret, la fel ca si alte cazane, de exemplu Viessman Vitoligno, la care apare si un motoferastrau cadou si , in plus, transport gratuit in toata tara.

  S-ar putea include pentru centrala termica pe lemne Arca si transportul pina la Sibiu? Daca raspunsul este afirmativ as fi tentat sa finalizez o comanda.

 • Din ce motive intr-o centrala cu gazeificare nu se pot arde brichete din lemn sau rumegus, din moment ce umiditatea si puterea calorica sunt mult mai bune comparativ cu lemnul brut (mai ales ca centralele cu gazeificare necesita lemn foarte uscat)

 • Sunt interesat de centrala termica pe lemne aspiro inox a52 60kw arca, va rog sa imi dati informatii despre spatiul unde trebuie sa amplasez centrala( inaltime, lungime, fereastre, din ce sa fie construit).
  Referitor la punerea in functiune, am vazut ca e gratuita, include si montajul caloriferelor??

  • Pentru a monta o centrala termica pe lemne, trebuie sa ai o camera tehnica si cos de fum.
   In partile laterale ale cazanului si in spate sunt necesari cam 60 cm distanta, iar in partea din fata 130 cm.

 • M-ar interesa pachetul complet centrala termica pe lemne arca aspiro . Se poate livra in orce oras din tara ?eu sunt din suceava

 • Am o locuinta compusa din beci-parter-mansarda cu amprenta la sol de 100mp si inca o camera alaturata casei unde vreau sa instalez centrala pe lemne cu gazeificare.

  Sunt foarte interesat de acest tip de centrala pt ca doresc sa achizitionez una si sunt printre cele mai bune,si va rog sa-mi spuneti cata putere trebuie sa aiba centrala si cum pot sa cumpar avand in vedere ca locuiesc in dolj.

  Locuinta este prevazuta cu 1living 1 bucatarie 2 bai 2 holuri 3 dormitoare.va multumesc anticipat si astept raspuns

  • In general nu sunt adeptul centralelor combinate incalzire si apa calda menajera, doar daca este absolut necesar. Cred ca sunt bune, dar nu stiu exact cat de mare este camera de ardere.
   Asta este important, pentru ca daca intra mult lemn rezulta si o autonomie mare.
   Consumul este relativ si depinde de foarte multi factori.

 • Buna
  Am o casa cu suprafata de 150 mp inaltimea este de 2.80 sunt 11 calorifere .
  Cati kw trebuie sa aiba centrala ?
  Si ce fel de centrala pe lemne imi recomandatzi cu toate accesoriile ?
  Instalatia e facuta pe pexal diametru 16 pana la colector ,de la colector la centrala e de 20 .
  Si cat costa aceasta centrala completa …
  Va multumesc

Ai o parere? Hai sa discutam aici!