Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 Pasi

Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 Pasi
4.3 (85.45%) 11 votes

Echilibrarea hidraulica cunoscuta si ca echilibrarea termodinamica, inseamna sa reglezi debitul de apa prin calorifere ca sa te asiguri ca este distribuita caldura uniform.

Am facut ghidul acesta pentru a te ajuta sa faci usor echilibrarea hidraulica, dar daca simti ca nu este pentru tine, este bine sa alegi un instalator care sa te ajute.

Cand este nevoie de echilibrare hidraulica?

Echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire este necesara daca ai observat ca unele calorifere nu se incalzesc sau le ia mai mult timp sa se incalzeasca.

Caloriferele se pot incalzi doar jos pentru ca apa calda de la centrala termica nu este distribuita uniform la taote caloriferele.

Deci caloriferele care sunt mai aproape de centrala termica murala se incalzesc mai mult, iar cele care sunt mai departe se incalzesc mai putin si mai tarziu.

Citeste si: 9 Cele Mai Frumoase Termostate de Camera Pentru Centrala Termica

Sa faci echilibrarea instalatiei termice de calorifere este diferit fata de echilibrarea unui calorifer.

Pentru ca trebuie sa faci echilibrarea instalatiei de calorifere, va trebui sa reglezi fiecare calorifer din casa ceea ce poate sa-ti consume mai mult timp dar se poate face usor.

Daca vrei sa faci echilibrarea hidraulica sau cel putin aerisirea caloriferelor, s-ar putea sa ai una din problemele acestea:

 • caloriferul nu se incalzeste
 • caloriferul este rece jos
 • caloriferul se incalzeste doar sus
 • caloriferul se incalzeste pe jumatate
 • nu gasesti care este turul si returul la calorifer

Inainte sa te apuci de treaba, ai nevoie de urmatoarele:

 • cheie de aerisit caloriferele (sau surubelnita
 • termometru digital sau multimetru cu functia de termometru
 • imbus pentru reglarea robinetilor de retur
 • pix si hartie

Citeste si: Calculul Caloriferelor. 8 Site-uri Pentru Calcul Necesar Termic + 2 Exemple

11 pasi pentru a afla cum faci echilibrarea hidraulica

 1. Trebuie sa incepi cu oprirea centralei termice si sa lasi sistemul de incalzire sa se raceasca complet.
 2. Dupa ce s-au racit, trebuie sa aerisesti caloriferele pentru ca daca au aer in ele, caloriferele nu se incalzesc bine. Pentru mai multe detalii si instructiuni, citeste ghidul meu pentru aerisirea caloriferelor.   
 3. Este bine sa te familiarizezi cu robinetii de calorifer, pentru ca pot fi diferiti in functie de tipul lor. In general robinetul de retur are o acoperire pe care trebuie sa o dai jos, si apoi sa-l desfaci cu un imbus. Trebuie sa desfaci si toti robinetii de tur si pe cei termostatici.
 4. Acum trebuie sa iei un pix si o hartie, si sa faci un tabel cu o lista a caloriferelor din casa.
 5. Porneste din nou centrala termica si scrie ordinea in care se incalzesc caloriferele – probabil cele mai apropiate de centrala vor fi primele care se incalzesc. Asta iti indica ordinea lor de incalzire, si sa le notezi te ajuta sa simplifici procesul. 
 6. Poti apoi sa opresti din nou incalzirea si sa astepti pana se racesc iar caloriferele.
 7. Porneste centrala termica si mergi la caloriferul din lista care se incalzeste primul.
 8. Inchide robinetul de retur si apoi deschide-l un sfert.
 9. Dupa ce s-a incalzit radiatorul, masoara temperatura de langa teva de la robinetul de tur si noteaz-o.
 10. Acum ia temperatura de langa teava de la robinetul de retur . Deschide robinetul de retur treptat, pana masori o diferenta de 12 grade celsius intre cele doua temperaturi.
 11. Acum repeta asta pentru pentru fiecare din radiatoarele din casa si asta ar trebui sa-ti dea un sistem de incalzire echilibrat hidraulic.

Acestea sunt sfaturile mele pentru a face echilibrarea hidraulica a circuitului de incalzire. Pentru a primi si alte sfaturi utile si articole interesante, inscrie-te la newsletter.

Ai facut echilibrarea hidraulica a caloriferelor? Se incalzesc mai bine acum? 

23442 Vizualizări totale 14 Vizualizări azi

37 thoughts on “Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 Pasi

 • Buna seara! Am citit cei 11 pasi pentru a afla cum se face echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire a casei dar, n-am inteles de ce trebui sa stiu care este ordinea in care se incalzesc caloriferele si abia apoi sa fac reglajul acestora. Sigur exista o chichita legata de ordinea de incalzire a caloriferelor. Puteti fi un pic mai expliciti, va rog? Este necesara echilibrarea daca instalatia casei este prevazuta cu distribuitor, adica fiecare calorifer are circuit separat? Va multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi!

 • Buna seara
  Daca pe unele calorifere 22 90/70/-20 avem 2200W, apoi pe acelasi calorifer de 22 dar cu agent termic 75/65/-20 avem 1715W (conform fisei tehnice), cati W va avea acelasi calorifer cu agent termic 55/35?
  Se poate face un calcul de tipul:
  90-75 = 15
  15 grade = 285W
  1 grad = 19W
  Deci un calorifer cu agent termic 55/35 va fi egal cu o putere termica de 1535W
  90-55= 35 grade
  35 grade x19W = 665W
  2200-665= 1535

  Ori nu se poate folosi si trebuie un calorifer dedicat acestor temperaturi mai joase?

  Va multumesc
  Robert

 • Te salut. Am o intrebare pentru tine, poate ma poti ajuta. Un client are o instalatie de incalzire combinata, parter incalzire in pardoseala cu grup de pompare cu kit de reglare temperatura, si 3 radiatoare cu temperatura ridicata, iar la etaj distribitor pentru incalzire cu radiatoare.
  Radiatoarele de la parter si etaj erau cu robineti normali tur retur. Am satabilit impreuna sa-i schimbam cu robineti termostatati „Heimeier” sa poata controla temperatura individual pe camere.
  Am facut acest lucru, dar a aparut un fenomen ciudat pe care nu l-am mai patit.
  La un moment dat robinetii incep sa faca zgomot (trepidatii), care incep cind nu te astepti ziua, noaptea, si nu se opresc pina nu rotesti capul termostatic.La inceput au facut zgomot 4, am schimbat capurile, dar degeaba. Nu stiu ce sa mai fac, poate imi dai un sfat.

  • Buna ziua,

   Zgomotul poate sa apara din cauza debitului mare care trece prin robineti.
   Dupa ce se incalzeste in casa, capetele termostatice incep sa inchida. Cele care raman ultimele deschise, au un debit mare de apa care trece prin ele.
   Din acest motiv devin zgomotoase.
   Ca sa nu mai fie zgomotoase robinetii termostatici ai caloriferelor, ar trebui sa va asigurati ca aveti cel putin un calorifer care sa fie deschis.
   Astfel incat pompa de circulatie sa trimita debitul de apa prin el.
   Alta solutie ar fi sa montati o piesa de by-pass langa centrala. Aceasta deschide daca presiunea este mare, adica atunci cand robinetii termostatici inchid, ea face legatura intre tur si retur.
   La unele centrala termice murale, este inclusa piesa de bypass.

   Cu bine,

   Cosmin

   • Aceasta problema o am și eu,zgomotul fiind unul ca și de aer în instalatie,am lăsat un calorifer deschis,am deschis toți rob de retur la maxim.nu pot sa elimin problema sub nici o forma

 • Buna ziua,

  Incerc sa rezolv o problema spinoasa in functie si de factorul economic.
  Respectiv dispun de 2 circuite termice separate (cu aproximativ acelasi numar de calorifere) configurat pentru 2 centrale termice separate (fiecare circuit cu centrala proprie).
  Din pacate distrigaz nu imi permite montarea celui de-al doilea foc in consecinta trebuie sa montez o singura centrala si sa unific aceste 2 circuite.
  Cum o problema nu vine niciodata singura, sapa si tencuiala au fost deja turnate si acum incer sa gasesc o solutie cat mai la indemana.
  Am observat acele distribuitoare/colectoare pentru unificare a 2 circuite; unele au chiar si butelie de egalizare.

  O solutie ar fi pur si simplu unificare turului/returului acelor circuite (temerea este insa distanta cam mare intre calorifere din extremitati – aprox 15 metri); dar daca doresc sa raman cu circuitele separate, pot instala acest distribuitor cu butelie de egalizare si imi mai sunt necesare alte echipamante (pompa de circulare pentru fiecare circuit)?

  Va multumesc
  Cristian

  • Buna ziua,

   O varianta ar fi cea pe care ati spus-o dumneavoastra, cu distribuitor colector cu 2 circuite.
   Circuitele trebuie echilibrare ulterior.
   Fie se monteaza la fiecare circuit vana de echilibrare, fie se face echilibrare hidraulica la fiecare calorifer.
   Butelia de egalizare este necesara pentru puteri mari si daca aveti circuite cu vana cu 3 cai (de exemplu circuit de incalzire prin pardoseala).

 • Buna ziua,

  solutia este (dupa descrierea produsului), schimbarea robinetilor de calorifer pe „robinet termostatic cu limitator automat de debit”, rezultat radiatoare echilibrate, functionare fara sunete. Sunt o noutate instalatorii inca nu o cunosc, cum nu prea se ocupa nici cu echilibrarea hidraulica, nici nu pomenesc de ea, din cauza ca este mai complicat. Cu eceste tipuri de robineti totul devine echilibrat fara masuratori, trebuie setat in funcție de puterea radiatorului și diferența de temperatură.

 • Buna seara,
  Dispun de un circuit centrala termica cu radiatoare otel conectate prin distribuitor.
  In afara de cele doua calorifere de la bai , tip port prosop, restul nu se incalzesc in jos, pe diagonala.
  Practic incepand cu 20 cm sub zona turului pana aproape de retur, zona de jos este de la jumate in jos din ce in ce mai rece pana la baza caloriferului.
  Aerisirea este facuta la toate caloriferele, presiune in centrala 1.5 bari.
  Tinand cont ca ele sunt alimentate prin distribuitor :
  1 – trebuie facut reglajur de retur la calorifer sau la distribuitor? Se aplica acelasi principiu?
  2 – ar fi o mai buna solutie instalarea de robineti cu limitator?
  3 – ce alte solutii as avea?

  Multumes anticipat pentru raspuns.

 • Buna seara

  Am vazut in articolul dumneavoastra de robinetul de presetare debit danfoss. Intrebarea mea unde gasesc de vanzare acest robinet.

  Multumesc

 • Buna seara. Am o centrala Viadrus combustibil solid. Sistemul are 2 pompe, de circulatie si by-pass. Cele 2 pompe pot functiona in acelasi timp? Sau mai clar este bine sa functioneze o perioada impreuna? Multumesc

 • Buna ziua. Am facut echilibrarea caloriferelor din casa dar am decis ca in unele camere se face prea cald si am montat 2 robineti cu capete termoatatate. Cum trebuie reglat robinetul de retur la aceste calorifere penteu un randament bun?

 • Va rog sa imi spuneti cum sa reglez robinetii tur la caloriferele dinaintea celui care se încălzește doar in partea de sus; nu am montati robineti de retur.

 • * Instalația e formata din 8 calorifere pe o lungime de aprox. 23 metri ; am montat o pompa cu ‘ viteze’ pe retur si ma gandesc ca poate trebuie sa reglez o treapta mai mare. .. Mulțumesc pt sfaturi!

 • Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati in urm problema:am inlocuit acum 5 ani caloriferul vechi de fonta cu unul nou de aluminiu inalt de 1.60 m ,lat de 40cm,instalatie de bloc, Radet. Se incalzeste doar partea de sus pe toata latimea,maxim 50 cm in jos, niciodata nu s-a incalzit integral. Am aerisitoare si sus si jos( stanga) ,turul sus dreapta,returul jos dreapta,caloriferul este aerisit. In celelalte camere unde au ramas caloriferele vechi de fonta de 60cm inaltime si 1m lungime, acestea se incalzesc integral.Din ceea ce citesc pe diverse forumuri este posibil sa fie prea mare acest calorifer?Si totusi nu e mare diferenta intre suprafata celor din fonta din celelalte camere si acesta .Am incercat cu diverse niveluri de deschidere al returului dar degeaba.Temperatura caloriferelor este”calduta”,38 grade pe teava de tur( masurata cu termometru uman electronic).Ce poate fi ? Cum pot afla cauza SIGURA pt a remedia situatia?
  Multumesc mult!

  • Instalatia de incalzire de la RADET se comporta ciudat in unele blocuri.
   Ce mai puteti face este
   – sa vedeti daca pe aceeasi coloana se incalzesc caloriferele la vecinii de jos si sus,
   – sa aerisiti colona (in partea de sus)

   • Am aerisit coloana sus,la ultimul etaj4, si vecinii de sus jos se plang de aceeasi problema.Sa fie temperatura agentului termic prea mica si se disipa in calorifer, sa fie returul colmatat si apa circula cu debit mic, nemaiavand putere de incalzire?

 • Din cat am inteles explicatiile despre echilibrarea hidraulica se refera la calorifere montate in serie, unele mai aproape de centrala termica si altele mai departe.
  La mine exista un distribuitor in centrul casei si de acolo pornesc tevi de tur si retur pentru fiecare calorifer, sunt 7 in total.
  Nu stiu de ce unele calorifere se incalzesc bine si altele aproape deloc.
  Se poate aplica aceeasi metoda de echilibrare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *