Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 Pasi

Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 Pasi
4.4 (88%) 10 votes

Echilibrarea hidraulica cunoscuta si ca echilibrarea termodinamica, inseamna sa reglezi debitul de apa prin calorifere ca sa te asiguri ca este distribuita caldura uniform.

Am facut ghidul acesta pentru a te ajuta sa faci usor echilibrarea hidraulica, dar daca simti ca nu este pentru tine, este bine sa alegi un instalator care sa te ajute.

Cand este nevoie de echilibrare hidraulica?

Echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire este necesara daca ai observat ca unele calorifere nu se incalzesc sau le ia mai mult timp sa se incalzeasca.

Caloriferele se pot incalzi doar jos pentru ca apa calda de la centrala termica nu este distribuita uniform la taote caloriferele.

Deci caloriferele care sunt mai aproape de centrala termica murala se incalzesc mai mult, iar cele care sunt mai departe se incalzesc mai putin si mai tarziu.

Citeste si: 9 Cele Mai Frumoase Termostate de Camera Pentru Centrala Termica

Sa faci echilibrarea instalatiei termice de calorifere este diferit fata de echilibrarea unui calorifer.

Pentru ca trebuie sa faci echilibrarea instalatiei de calorifere, va trebui sa reglezi fiecare calorifer din casa ceea ce poate sa-ti consume mai mult timp dar se poate face usor.

Daca vrei sa faci echilibrarea hidraulica sau cel putin aerisirea caloriferelor, s-ar putea sa ai una din problemele acestea:

 • caloriferul nu se incalzeste
 • caloriferul este rece jos
 • caloriferul se incalzeste doar sus
 • caloriferul se incalzeste pe jumatate
 • nu gasesti care este turul si returul la calorifer

Inainte sa te apuci de treaba, ai nevoie de urmatoarele:

 • cheie de aerisit caloriferele (sau surubelnita
 • termometru digital sau multimetru cu functia de termometru
 • imbus pentru reglarea robinetilor de retur
 • pix si hartie

Citeste si: Calculul Caloriferelor. 8 Site-uri Pentru Calcul Necesar Termic + 2 Exemple

11 pasi pentru a afla cum faci echilibrarea hidraulica

 1. Trebuie sa incepi cu oprirea centralei termice si sa lasi sistemul de incalzire sa se raceasca complet.
 2. Dupa ce s-au racit, trebuie sa aerisesti caloriferele pentru ca daca au aer in ele, caloriferele nu se incalzesc bine. Pentru mai multe detalii si instructiuni, citeste ghidul meu pentru aerisirea caloriferelor.   
 3. Este bine sa te familiarizezi cu robinetii de calorifer, pentru ca pot fi diferiti in functie de tipul lor. In general robinetul de retur are o acoperire pe care trebuie sa o dai jos, si apoi sa-l desfaci cu un imbus. Trebuie sa desfaci si toti robinetii de tur si pe cei termostatici.
 4. Acum trebuie sa iei un pix si o hartie, si sa faci un tabel cu o lista a caloriferelor din casa.
 5. Porneste din nou centrala termica si scrie ordinea in care se incalzesc caloriferele – probabil cele mai apropiate de centrala vor fi primele care se incalzesc. Asta iti indica ordinea lor de incalzire, si sa le notezi te ajuta sa simplifici procesul. 
 6. Poti apoi sa opresti din nou incalzirea si sa astepti pana se racesc iar caloriferele.
 7. Porneste centrala termica si mergi la caloriferul din lista care se incalzeste primul.
 8. Inchide robinetul de retur si apoi deschide-l un sfert.
 9. Dupa ce s-a incalzit radiatorul, masoara temperatura de langa teva de la robinetul de tur si noteaz-o.
 10. Acum ia temperatura de langa teava de la robinetul de retur . Deschide robinetul de retur treptat, pana masori o diferenta de 12 grade celsius intre cele doua temperaturi.
 11. Acum repeta asta pentru pentru fiecare din radiatoarele din casa si asta ar trebui sa-ti dea un sistem de incalzire echilibrat hidraulic.

Acestea sunt sfaturile mele pentru a face echilibrarea hidraulica a circuitului de incalzire. Pentru a primi si alte sfaturi utile si articole interesante, inscrie-te la newsletter.

Ai facut echilibrarea hidraulica a caloriferelor? Se incalzesc mai bine acum? 

12171 Vizualizări totale 26 Vizualizări azi

13 thoughts on “Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 Pasi

 • Buna seara! Am citit cei 11 pasi pentru a afla cum se face echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire a casei dar, n-am inteles de ce trebui sa stiu care este ordinea in care se incalzesc caloriferele si abia apoi sa fac reglajul acestora. Sigur exista o chichita legata de ordinea de incalzire a caloriferelor. Puteti fi un pic mai expliciti, va rog? Este necesara echilibrarea daca instalatia casei este prevazuta cu distribuitor, adica fiecare calorifer are circuit separat? Va multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi!

 • Buna seara
  Daca pe unele calorifere 22 90/70/-20 avem 2200W, apoi pe acelasi calorifer de 22 dar cu agent termic 75/65/-20 avem 1715W (conform fisei tehnice), cati W va avea acelasi calorifer cu agent termic 55/35?
  Se poate face un calcul de tipul:
  90-75 = 15
  15 grade = 285W
  1 grad = 19W
  Deci un calorifer cu agent termic 55/35 va fi egal cu o putere termica de 1535W
  90-55= 35 grade
  35 grade x19W = 665W
  2200-665= 1535

  Ori nu se poate folosi si trebuie un calorifer dedicat acestor temperaturi mai joase?

  Va multumesc
  Robert

 • Te salut. Am o intrebare pentru tine, poate ma poti ajuta. Un client are o instalatie de incalzire combinata, parter incalzire in pardoseala cu grup de pompare cu kit de reglare temperatura, si 3 radiatoare cu temperatura ridicata, iar la etaj distribitor pentru incalzire cu radiatoare.
  Radiatoarele de la parter si etaj erau cu robineti normali tur retur. Am satabilit impreuna sa-i schimbam cu robineti termostatati „Heimeier” sa poata controla temperatura individual pe camere.
  Am facut acest lucru, dar a aparut un fenomen ciudat pe care nu l-am mai patit.
  La un moment dat robinetii incep sa faca zgomot (trepidatii), care incep cind nu te astepti ziua, noaptea, si nu se opresc pina nu rotesti capul termostatic.La inceput au facut zgomot 4, am schimbat capurile, dar degeaba. Nu stiu ce sa mai fac, poate imi dai un sfat.

  • Buna ziua,

   Zgomotul poate sa apara din cauza debitului mare care trece prin robineti.
   Dupa ce se incalzeste in casa, capetele termostatice incep sa inchida. Cele care raman ultimele deschise, au un debit mare de apa care trece prin ele.
   Din acest motiv devin zgomotoase.
   Ca sa nu mai fie zgomotoase robinetii termostatici ai caloriferelor, ar trebui sa va asigurati ca aveti cel putin un calorifer care sa fie deschis.
   Astfel incat pompa de circulatie sa trimita debitul de apa prin el.
   Alta solutie ar fi sa montati o piesa de by-pass langa centrala. Aceasta deschide daca presiunea este mare, adica atunci cand robinetii termostatici inchid, ea face legatura intre tur si retur.
   La unele centrala termice murale, este inclusa piesa de bypass.

   Cu bine,

   Cosmin

 • Buna ziua,

  Incerc sa rezolv o problema spinoasa in functie si de factorul economic.
  Respectiv dispun de 2 circuite termice separate (cu aproximativ acelasi numar de calorifere) configurat pentru 2 centrale termice separate (fiecare circuit cu centrala proprie).
  Din pacate distrigaz nu imi permite montarea celui de-al doilea foc in consecinta trebuie sa montez o singura centrala si sa unific aceste 2 circuite.
  Cum o problema nu vine niciodata singura, sapa si tencuiala au fost deja turnate si acum incer sa gasesc o solutie cat mai la indemana.
  Am observat acele distribuitoare/colectoare pentru unificare a 2 circuite; unele au chiar si butelie de egalizare.

  O solutie ar fi pur si simplu unificare turului/returului acelor circuite (temerea este insa distanta cam mare intre calorifere din extremitati – aprox 15 metri); dar daca doresc sa raman cu circuitele separate, pot instala acest distribuitor cu butelie de egalizare si imi mai sunt necesare alte echipamante (pompa de circulare pentru fiecare circuit)?

  Va multumesc
  Cristian

  • Buna ziua,

   O varianta ar fi cea pe care ati spus-o dumneavoastra, cu distribuitor colector cu 2 circuite.
   Circuitele trebuie echilibrare ulterior.
   Fie se monteaza la fiecare circuit vana de echilibrare, fie se face echilibrare hidraulica la fiecare calorifer.
   Butelia de egalizare este necesara pentru puteri mari si daca aveti circuite cu vana cu 3 cai (de exemplu circuit de incalzire prin pardoseala).

 • Buna ziua,

  solutia este (dupa descrierea produsului), schimbarea robinetilor de calorifer pe „robinet termostatic cu limitator automat de debit”, rezultat radiatoare echilibrate, functionare fara sunete. Sunt o noutate instalatorii inca nu o cunosc, cum nu prea se ocupa nici cu echilibrarea hidraulica, nici nu pomenesc de ea, din cauza ca este mai complicat. Cu eceste tipuri de robineti totul devine echilibrat fara masuratori, trebuie setat in funcție de puterea radiatorului și diferența de temperatură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *