Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor

Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor
4.5 (90.48%) 21 votes

Dacă ați avut vreodată o discuție legată de metodele de încălzire a locuinței, cu siguranță a apărut la un moment dat și subiectul de încălzire prin pardoseală (ÎP), despre care lumea nu știe foarte multe.

Oricând analizați și puneți în balanță avantajele și dezavantajele unui produs, fie că este o mașină noua, un aparat electrocasnic sau un simplu calorifer, este bine să cereți părerea cuiva care are experiență și poate da sfaturi avizate.

Când vine vorba despre avantajele încălzirii în pardoseală, par să existe o sumedenie de păreri pro și contra despre acest subiect și un număr mare de oameni care au impresia ca știu despre ce vorbesc.

*Vezi aici oferta de echipamente pentru încălzire prin pardoseală!

Consider că a venit vremea să facem o analiză serioasă legată de ce e nou in domeniul încălzirii prin pardoseală, și despre avantajele (dacă acestea chiar există) pe care le poate aduce.

Așează-te comod, relaxează-te și ascultă sfaturile mele.

Cum funcționează încălzirea prin pardoseală?

Inovația pe care o aduce încălzirea prin pardoseală e că, în fapt, transformă întreaga podea intr-un mare calorifer cald si confortabil.

Pe măsură ce temperatura pardoselii crește deasupra celei ambientale, căldura este degajată uniform pe toată suprafața podelei creând o atmosferă plăcută și primitoare în toată casa.

Felul în care funcționează e cu atât mai interesant – deoarece suprafața este mult mai mare decât ar putea acoperi un calorifer, temperatura nu trebuie sa fie la fel de crescută pentru a crea același confort, fiind astfel mai eficientă.

Există două tipuri de încălzire prin pardoseală.

Este încălzirea prin pardoseală mai scumpă?

Această variantă de încălzire este, aproape in orice situație, ușor mai scumpă decât alte metode clasice de încălzire deoarece necesită mai multe materiale și ore de muncă.

Ai putea scădea din costuri făcând singur o parte din treabă.

În medie, prețul pentru încălzirea prin pardoseală este între 25 si 33 euro/m2.

O cale de compromis, pentru a resimți aceleași beneficii, dar cu un buget mai redus, ar fi sa instalezi încălzirea prin pardoseală la parter și poate în bai, iar la etaj să apelezi la încălzirea clasică cu calorifere.

Deoarece nu petreci la fel de mult timp în dormitor, comparativ cu restul casei, nu vei avea nevoie de la fel de multă căldură.

Iar un calorifer poate încălzi camera foarte repede, fiind astfel o alternativă viabilă.

Este încălzirea prin pardoseală mai eficientă?

Costurile de operare vor depinde în mare parte de varianta pe care o alegi și de eficiența sistemului, în mod special calitatea centralei termice și nivelul de izolare din locuință.

În principiu, diferența de cost este minimă între tipurile de încălzire clasice și cea prin pardoseală.

Este esențial ca pardoseala să aibă o izolație de calitate deoarece acesta influențează foarte mult eficiența încălzirii dar și costurile de funcționare.

Chiar dacă crește prețul total, este o investiție pe termen lung care merită făcută.

Încălzire prin pardoseală cu apă sau pe curent?

Aceasta-i întrebarea!

Încălzirea cu un covor electric este considerată un pic mai rapidă și ceva mai ieftină decât cea cu apă dar ambele variantele sunt viabile atât pentru întreaga casă sau doar pentru o anumită zonă.

Poți alege, de exemplu, să încălzești astfel parterul sau doar baia pentru a nu mai simți gresia rece.

Dacă încerci doar să reabilitezi un spațiu, varianta pe curent este probabil mai indicată deoarece covorașele de încălzire prin pardoseală sunt subțiri și mai ușor de manevrat decât sistemele cu apă.

De fapt, acesta este motivul pentru care multe persoane care renovează aleg această opțiune când optează pentru încălzirea prin pardoseală.

Sistemele electrice sunt disponibile în diferite stiluri și au forma unui covor ce se rulează pentru a acoperi o suprafață mai mare sau, pentru spații mai înguste, secțiuni care au firele mai libere și mai flexibile.

Deși sunt mai ieftine de cumpărat și instalat, sistemele electrice nu sunt recomandate pentru spații întinse, iar pe termen lung e posibil ca acestea să fie un pic mai costisitoare.

Cât de mult contează materialul din care e făcută pardoseala?

Încă o întrebare bună!

 • Lemnul – în general sunt două tipuri de podele din lemn: podele tehnice, cum ar fi parchetul laminat, și cele din lemn masiv.

Când vine vorba de încălzire prin pardoseală pe suprafețe acoperite cu șape recomand ca la montare să fie utilizat un strat de spumă poliuretanică de 2-3 mm pe care lemnul să stea drept și de asemenea îi lasă posibilitatea să se dilate și să se contracte în mod natural.

Podelele din lemn masiv au tendința de a se mișca mai mult decât cele laminate. Poți remedia acest lucru lăsând lemnul să se aclimatizeze în cameră pentru câteva zile înainte de a fi montat.

Ai grijă ca șapa, dar și restul spațiului, să fie uscate înainte de instalare.

Ține minte totuși că lemnul nu este cel mai bun conductor de căldură. Scândurile masive de esență tare păstrează mai bine căldura pe când cele subțiri au o eficientă mai scăzută.

Este o idee proastă să acoperi pardoseala de lemn cu multe covoare deoarece aceste împiedică degajarea căldurii.

 • Covor – dacă ai fost vreodată într-un studio de înregistrare improvizat sau ai locuit într-un apartament cu pereți subțiri știi deja că un covor izolează foarte bine (nu doar sunetele dar și căldura). Un covor gros va scădea randamentul încălzirii prin pardoseală.

Este indicat ca izolația si covorul sa nu depășească un rating de 1.5 pe scara conductivității termice deoarece asta ar presupune un număr mai mare de țevi sau cabluri pentru a compensa pierderea de căldură.

 • Plăci de piatră, dale și marmură – probabil cele mai potrivite materiale, plăcile de piatră au o mare capacitate termică fiind bune conductoare de căldură și oferind temperaturi mai mult decât plăcute la atingere.

Tăiate sau cioplite, plăcile cu dimensiuni între 25 și 50 de mm sunt montate pe un pat de adeziv special care le permite să se dilate și contacte.

Poți folosi secțiuni de grosimi diferite dar e posibile ca diferența de capacitate termică poate influența eficiența sistemului.

 • Ceramica – foarte bune pentru încălzirea prin pardoseală deoarece au o capacitate termică considerabilă, ceramica sau plăcile de teracotă sunt conductoare de căldură foarte bune. Au nevoie de un adeziv special sau de mortar compatibil cu încălzirea prin pardoseală.

Plăci PVC/Linoleum – e nevoie de un adeziv flexibil ce nu se degradează la căldură. Ai grijă să lași oprită instalația doua zile înainte și două după montare. Plăcile se așează direct pe șapă.

Voi avea nevoie de o centrală specială pentru încălzirea prin pardoseală?

Instalația de încălzire nu depinde de cât de sofisticată e centrala sau ce opțiuni adiționale are, dar performanța sistemului per total va fi dată de eficiența ei.

Faptul că obține o eficiența maximă la o temperatură mai joasă se potrivește foarte bine cu încălzirea prin pardoseală.

Ai posibilitatea să folosești și surse regenerabile de energie cum ar fi pompe de căldură sau panouri solare.

Câteva sfaturi de final

O instalație de încălzire prin pardoseală are avantaje și dezavantaje iar în final s-ar putea să nu fie chiar atât de rentabilă pe cât ai presupus la început, mai ales dacă va trebui să investești considerabil în reparații pentru podea.

Pentru casele care nu sunt folosite în timpul zilei, faptul că necesită mai mult timp pentru a atinge temperatura dorită, încălzirea prin pardoseală s-ar putea să nu reprezinte o soluție cu adevărat viabilă și trebuie ținut cont de acest lucru în luarea unei decizii.

O soluție mixtă, care combină ambele variante (încălzirea prin pardoseală si calorifere) este de multe ori cea mai buna opțiune.

O modalitate de compromis rămâne instalarea încălzirii prin pardoseală la parter și calorifere în restul locuinței.

Sper că toate aceste sfaturi îți vor fi de folos, chiar dacă nu te decizi sa faci acest pas, măcar vei putea să te lauzi cu aceste cunoștințe la viitoarea petrecere la care mergi.

Click aici sa vezi mai multe produse pentru incalzire prin pardoseala!

Succes și încălzire plăcuta!

23404 Vizualizări totale 67 Vizualizări azi

70 thoughts on “Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor

 • Am citit cu mare atentie articolul.
  Explicatiile se vor a fi bine intentionate.
  Se observa o puternica apartenenta pentru sistemele electrice dar nu vreau sa comentez mai mult.

 • Bună ziua!
  Posibil să mă repet cu acest mesaj.
  În iulie anul viitor va fi terminată o casă construită din bușteni rotunzi cu diam.
  de circa 30-35 cm. Suprafața locuită va fi de 100 mp cu 2 dormitoare, 2 băi, bucătărie și living, totul la sol. Ce centrala termică electrica avem nevoie pentru o instalație de încălzire prin pardoseală? De ce capacitate? Vor fi geamuri termopan din generația de anul viitor. Dar fosa septica, care ar fi potrivită la un număr de 4 persoane?
  Este necesar ca să avem „curent trifazic”?
  Aștept răspuns.
  Mulțumesc anticipat

 • Buna ziua , Dan Bojan este numele meu si activez in instalatii de multisor , dupa ceva ani bunin in electrica electronica , frig industrial , iata-am acum in domeniul incalzii. INCALZIRI IN PARDOSEA , am realizat incalziri cu electric AMMAS , am realizat incalziri si racire cu UPONOR am proiectat incalzire si racire prin pardosea cu pompa de caldura rece cald ZUBADAN , … performanta cost 100 euro / casa de 125 mp incalzita pe luna de iarna / apa calda si vara 50 euro / racire + ACM . Acum am descoperit a al TREILEA TIP DE INCALZIRE UN MIXT INTRE INCALZIREA CU APA SI CEA ELECTRICA – INCALZIRE CU TUBURI CAPILARE DE LA CLINA GERMANIA pe care cu acceptul d-voastra as dorii sa il prezint in viitor

  • Va salut
   Am vazut in comentariul d voastra ca ati lucrat si cu instalatia electrica Amass aveti vreo idee la ce costuri ar trebui sa ma astept pe timp de iarna daca e sa raportam la o suprafata de 125 m2 ? Vreau sa precizez ca am urmat cu strictete sfatul producatorului ( Amass ) si anume izolat la exterior cu polisteren grafitat de 10 cm plus izolat podul cu vata minerala pusa in dublu strat si cei mai important am izolat toata suprafata casei ( podeaua )cu acel extrudat de 5 cm .
   Va multumesc .
   Cu stima
   Cristian

 • Rog moderatorul sa nu permita astfel de comentarii cu tenta publicitara. As aprecia sa le stearca sau sa le baneze.
  Este un blog de instalatii….nu este olx

  • Buna ziua Domnule Gabriel,

   Am analizat cerinta dumneavoastra, si am decis sa nu sterg comentariul domnului Dan.
   Nu imi doresc ca blogul sa devina OLX, dar este un spatiu virtual public.
   Aici ofer posibilitatea celor care vor sa scrie comentarii sa-si spuna parerile si opiniile.
   Raman valabile regulile bunului simt, si este de preferat ca mesajul sa nu fie publicitar, si sa ofere valoare celorlalti.

 • Mulțumesc , pentru oportunitatea Informării , cred ca fiecare dintre noi privim lucrurile diferit , din aceasta cauza suntem diferiți , și doresc sa specific ca nu m-a interesează publicitatea . Am completat comentariu la încălzirea prin pardosea , cu un sistem care este nou in încălzirea locuințelor, spațiilor mari deschise ( aeroporturi . Sali de sport, sălii de expoziții , suprafete cu zone vitrate mari )suprafețe care încălzirea și răcirea cu aceeași instalație nu este posibila . Pentru cei interesați de sistem puteți sa va informați căci acest sistem este funcționabil, la nivel mare in China , Germania . As puncta doar economia care se face la izolație la sapa , dar mai bine căutați d- voastră cei care credeți ca ceva nou va fi apusul existentului . Istoria a demonstrat ca vechiul a rămas nemuritor , iar noul a venit cu confortul suplimentar . Vezi centrale pe peleți .

 • Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  Doresc sa realizez instalatia de incalzire pentru o casa noua izolata cu polistiren g100 cu suprafata utila parter 100mp, iar la etaj macim 60mp.
  Inclin pentru incalzire mixta la parter : radiatoare si pardoseala in living, iar la etaj doar radiatoare.
  M-am gandit sa fie o instalatie simpla: de pe traseul de retur al sa ramific doua circuite pentru incalzirea in pardoseala. Am nevoie de vreun robinet special pentru aceasta conexiune sau pot regla manual temperatura agentului termic pe acest traseu doar din debit?
  Multumesc

  • Buna ziua,
   Ar trebui sa plecati cu 3 circuite de la centrala termica.
   – unul pentru parter,
   – unul pentru etaj,
   – unul pentru pardoseala de la parter.
   Pentru fiecare circuit, ar trebui sa aveti un distribuitor colector din care sa porneasca tevile catre radiatoare / pardoseala.
   Circuitul de pardoseala trebuie limitat la maxim 40 – 45 de grade.
   Pentru asta montati un ventil termic de amestec pentru incalzire prin pardoseala ESBE VTA 322 3/4″.

 • Încălzirea în pardoseală cu tubulatura pt apă este cea mai economica pe termen lung, mai ales daca este legată și la o pompă de căldură sau panouri solare sau amândouă. Chiar și legată la o centrală pe gaz (in condensare) costul încălzirii unei case de 200 de m² costa cât încălzirea unui​ apartament de 60-70 m² cu metode convenționale

   • Buna ziua , Imi permiteti daca pot intervenii , cu o centrala pe lemne avand in vedere ca o centrala pe lemne ,,, cat bag lemne am caldura si cand nu bag nu am caldura , si atunci … /// apelezi la economii depozite , deci la un acumulator , in speta PUFFER , Obs incalzirea in pardoseala , are nevoie de maxim 45 grade , pe tur , o centrala pe lemne , temperatura pe tur trebiuie sa fie min de 60 grade , iar daca se monteaza un dispozitiv de amestec debitul masic al apei , care trebiue sa raceasca centrala este mai redus pt ca se amesteca cu debitul din returul instalatiei ???? pt detalii 0720990719

 • Buna ziua,
  Stau la bloc la parter si am incalzire prin pardoseala cu apa.
  Am facut acum cativa ani si pe at nu stiam asa multe, era si mai nou sistemul.
  Firma care mi-a facut asta a realizat doua circuite aproape de 100 m. Si au zis ca pompa duce si ca nu este problema.
  Dar am constatat ca sunt zone care nu se incalzesc bine sau la fel ca celelalte. Am facut aerisirea printr-o pompa cu bazin care ar scoate aerul, am aerisitor pe retur si degeaba.
  As dori sa schimb pompa sa pun una mai mare.
  Pompa este WILO Star-RS 15/6 -130
  Putere motor 85 W
  Tensiune de alimentare 230 V
  Trepte de viteza 3
  Clasa de izolare F
  Grad de protectie IP44
  Rotatii motor 2550 rpm
  Putere motor treapta 1 85 W
  Putere motor treapta 2 65 W
  Putere motor treapta 3 46 W
  Domeniu de lucru
  Debit maxim 4 m³/h
  Presiune maxima de lucru 10 bar
  Inaltime maxima de pompare 6 mCA
  Temperatura max lichid 110 °C
  Temperatura min lichid -10 °C
  Racorduri
  Distanta intre racorduri 130 mm
  Tip racorduri filet
  Racord filet 1/2 „

  • Pompa este performanta poate duce 11 circuite in distribuitor . Fiecare circuit pt a încălzii eficient trebuie sa aibă 1,5- 4 l / min , funcție de temperatura tur , și lungimea circuitului . Dacă aveți diferențe de temperatura pe același circuit , nu pompa este de vina ci tipul de montaj al conductelor . Pentru o uniformizare a degajați căldurii se recomanda circuit in spirala alternând tur retur . Vezi desene .

 • Buna ziua, ma gandeam la o varianta..ca returul de la calorifere – ce intra in centrala sa l recircul printr o tubulatura din cupru prin pardoseala – sapa . Teperatura de retur nu ar trebui sa depaseasca 45 gr la intrare la o setare de 65 gr la centrala .A incercat cineva asa ceva? Sau cateva sugestii pentru o varianta asrmanatoare fara atatea vane si costuri.Multumesc

  • Se poate sigur . Au fost câteva lucrări proiectate și executate . Varianta ./. Calorifer, in serie cu incalzire și / sau total instalație calorifere / și retur de la incalzire calorifere introdus in Distribuție incalzire in pardosea . danbojan62@gmail.com. Trimite plan și pot face calcul pt mixare incalzire casa

   • Dl Tudor. daca doriti sa faceti o inseriere a 2 sisteme de incalzire calorifere si incalzire in pardosea se pot procura distribiutoare combinate , sau daca faceti calcule , de debit masic, de caderi de temperatura pe sarcina calorica , adica ce temperatura voi avea daca trec un debit de 16l/min de la temperatura de retur calorifere ( 2-4 colorifere ) , prin 5-8 circuite de incalzire in pardosea . ( ma refer aici daca temperatura medie degajata de incalzire este optima adica 28 grade )

 • Buna ziua,
  Multumesc pt raspuns.
  Dar instalatia este facuta de vreo 4- 5 ani, deci nu mai pot umbla la ea.
  CE pot face at daca pompa este buna?
  Ce reglari la sistem astfel incat sa am caldura si in celelalte camere, adica adica cat de cat uniform.
  Multumesc!

 • Dan Bojan…se pare ca tu ai intrat aici pentru ati face reclama. Locul tau era pe olx..sa pui un anunt cu instalator sau ce vrei tu, iar acolo trebuia sa dai emailul si nr de telefon.

 • Buna ziua,
  Doresc sa sa stiu daca e eficienta incalzirea in pardoseala cu apa dar cu o centrala electrica.
  Are cineva montat un astfel de sistem ?

  Multumesc

  • Indiferent de sursa de incalzire eficientă încălzirii in pardosea este superioară din multe motive . Dacă ați parcurs descrierea din site ați putut vedea anumite deosebiri între calorifere și încălzirea in pardosea . Pe scurt avem calorimetria adică acumularea de caldura in sapa care da o stabilitate superioară se menține caldura in casa , apoi este uniformitatea – confort toată suprafața este încălzită uniform nu exista zone reci , economia privind consumul energetic , 1 calorie = Cu energia consumată ( electric ,gaz ) pt a încălzii 1 litru de apa cu 1 grad . Având in vedere ca încălzirea in pardosea are nevoie doar de 40-45 grade pe tur , iar la calorifere este nevoie de 50-52 grade, diferența este certa .

   • La o cladire de 3 dormitoare, 2 bai, un living , o bucatarie, camera tehnica , hol, 130 MP utili e mai eficient ca si costuri sa incalzesti cu o centrala electrica si incalzire pardoseala (un anumit volum de apa) sau cu calorifere si tot centrala electrica (probabil un volum mult mult mai mic de apa) ? Imi cer scuze ca nu am detaliat in postul de mai sus. Multumesc

    • Centrală electrică este cu un randament de 2 , adică dacă ai nevoie de 10 kw energie termică pe ora vei consuma in 1 ora , 5 kw , pt o luna te las sa faci costul , Eficient dacă nu exista gaz la rețea, investește intr-o pompa de caldura

 • Buna seara, ma numesc Nicoleta si as vrea sa va cer o parere cu privire la incalzirea in pardoseala intr.un apartament de bloc( mentionez ca apartamentul este la parter de aprox. 100 m2).Ar fi util sau sa ma indrept spre altceva???Va multumesc anticipat!!!

  • Dacă este incalzire pardosea trebuie sa aveți o izolație buna sub incalzire , pt ca este la parter și pierderile sunt imense , dacă aveți incalzire centrală este mai dificil deoarece trebuie un calcul pt fiecarecircuit sa echilibrării hidraulice , pompele din rețea uneori nu pot face circulație pt circuite lungi , este indicat pompe locale de circulație , iar dacă aveți alimentări dincoloane este mic debitul

 • Buna ziua.Am incalzire in pardoseala casa noua 200m2 construitI numai in pardoseala cost la gaze pe o luna rece 470lei cu tot cu apa calda 4 persoane. Incalzirea am realizato cu ajutorul unui prieten instalator.costuri realizare 1800m teva purmo pexpenta2.3leimetru .2 distribuitoare cu cutii unul cu8 la etaj cu 10 circuite2400lei polistiren cu folie la rola 200m2 2600 lei si alte maruntisuri clipsuri teva banda perimetrala etc.max500lei centrala wolf fgbk28 de 28kw 4200 lei sapa 12leim2 manopera +25saci de ciment plus nisip nu mult.Teva e de18cm pasul la 10cm acoperita cu gresie tip parchet peste tot si in dormitoare si bai la 43lei m2 si adeziv flexibil
  Vreo 25saci la 42lei. Nu am covoare in casa nicaieri este comod aspiri si stergi cu mopul iar primavara si toamna covor ca e rece.centrala e reglata la 40grade in casa am 22.7 e comod super.pe retur29grade .cazanul merge 40min pt un grad si 1ora si20 min sta pana porneste din nou cupleaza la21.8 si opreste la 22.5 dupa ce opreste tem. Mai urca0.5 grade afara sunt-1 grade. Face fata cu brio si conf este superior.nu este praf mai mult.va recomand nu e mai scumpa dacat incalzirea cu calorifere. Scuze scrisul e tastatura android puscata si tot corecteaza aiurea.

  • Dacă as putea as pune aceasta descriere peste tot , eu ca inginer nu am așa o putere de lămurire .,,,? Poate ca suntem prea ingineri . Clar și la obiect , batraneste , părintește sau vorbe ca de la un prieten , Va mulțumim noi cu experiența nu putem lămuri oamenii de beneficiu încălzirii in pardosea . Al dumneavoastră fan . Dan Bojan

 • Buna ziua !
  Va rog sa-mi dati un sfat , doresc sa achizitionez un semineu cu combustibil solid , cu serpentina, acum nu stiu daca exista vreun model in care sa pot face cu acesta o incalzire prin pardoseala, ptr o suprafata de cca 100 m2 ( living , bucatarie, baie , hol, dormitor ). Baia si holul va fi cu gresie.
  Semineul il doresc zidit.

 • Buna seara am in proiect o casa cu 3 dormitoare baie bucatarie + doua dormitoare la mansarda total mp 130 as dori o parere de specialist sau o parere de la cei care au incalzire in pardoseala .intentionez sa montez p centrala mixta pe lemne si peleti .este posibila incalzirea in pardoseala cu apa .cat de eficienta ar fi ? Va rog cine are sau cine lucreaza in domeniu sami dea un sfat va multumesc

  • Da , am executat și se poate face doar ca trebui sa aveți distribuitoare cu pompa și grup de amestec și este indicat sa faceți un circuit separat pt calorifere portprosop la bai .

 • Buna seara, am construit o casa noua și am montat un sistem de încălzire mixt( parter pardoseala-etaj radiatoare) sa folosit țeava de 16 mm pas de aprox 4-5 cm, 6 circuite a câte 70 ml aprox, pt un living, Baie, Bucătărie, hol aprox 85 mp. De 2 săptămâni merge NON stop și nu se încălzește mai mult de 18-18,5 grade in living. Am montat aerisitoare automate pe tur și retur, este pompa recirculare și vana amestec. Centrala este ariston premium Evo plus 30 kw. Apa Distr retur este abia dezmorțită, către rece. Vana este setată la 45 grade. Nu mai știu ce sa ii fac… poate ma ajutați cu vre-un sfat util. Mulțumesc

  • Dacă ați instalat un distribuitor de incalzire cu stup amestec și pompare , verificați dacă circuitele au debit , citind doar pe indicatorul debitmetrului ce debit aveți pe fiecare circuit , încercați sa echilibrati circuitele , toate la fel , 2 litru/ min . Creșteți temperatura la centrală pana la 50 grade , și apoi verificați cu un termometru de contact ce temperatura aveți pe tur . . Dacă aceasta este de 45 grade este imposibil ss nu aveți caldura in camera . Asta in condițiile in cara ați avut un calcul energetic al pierderilor dd caldura și cineva de specialitate a calculat suprafața radianta a încălzirii . Dar din datele primare se pare ca aveți un deficit enorm la suprafața de radiere . Adică la pas de 5 cm , trebuie sa aveți la la 10 mp 200 ml de tub radiant

  • Desi este cam tardiv raspunsul, ati verificat filtrul Y de pe retur ? La fel am patit si eu, centrala mergea, totul parea ok, dar nu se incalzea in casa. Acum il curat la fiecare inceput de sezon rece si de fiecare data e plin de namol.

 • Buna ziua, am o casa nou construita cu suprafata de 90 mp, regim de inaltime P,casa este izolata exterior cu polistiren de 10 si am optat pentru incalzire in pardoseala pe cabluri cu termostate pe zone fara centrala electrica, montat in sapa la 8 cm. Pardoseala in bucatarie si bai este din gresie iar in restul casei este din parchet laminat triplustatificat de 8mm si cu izolatie fonica sub.Am observat ca in dormitoare este mai frig, temperatura ajunge la 22 de grade cu sapa incalzita la 28 de grade (asa arata pe termostat) dar la atingere este calduta.In bucatarie unde este gresie temperatura ajunge la 24-25 de grade si in living este mai cald 22 de grade. Care ar putea fii explicatie pentru acesta diferenta de temperatura?

  • S-ar putea ca din cauza parchetului sa fie influentat transferul termic.
   Sau poate aveti mai multa mobila care acopera pardoseala.
   Puteti compensa si sa punet o sursa suplimentara de incalzire cum ar fi un calorifer pe ulei sau un convector electric.

   • Buna ziua. Ati putea da cateva detalii despre costurile cu energia electrica necesare incalzirii casei dvs? Intreb deoarece as dori sa montez si eu astfel de sistem de incalzire (pardoseala cu rezistente electrice) sinu gasesc detalii despre costurile de exploatare. Multumesc!

 • Buna ziua. De câteva zile am pus in funcțiune o centrală Vaillant de 21kw. Casa de 140 mp. Încălzire in pardosea, casa bine izolata, polistiren de 10 cm. Pe pereți iar in pod tot de 10 + vata minerală de 10 cm.centrala este setat pe 35 de grade și in casa termostatul de ambient pe 21 de grade. Întrebarea mea . Pentru funcționarea optima a costurilor și a centralei e bine? Pentru a fii și mai eficient , se poate monta un pufar? . Mulțumesc.

  • Poți monta un puffer dar este eficient ca sa ai și alta valența de incalzire , termosemineu , panouri solare , pompa de caldura , eoliană cu controler și rezistența electrică imersata in puffer . Rolul pufferului este de a stoca energie calorică și a o ceda in timp sistemului de incazire . .

 • buna ziua .as vrea sa imi spune-ti careva unde se monteaza termostatul capilar cu sonda de siguranta la pardoseala pe tur sau retur mai specific ca mai am unul portocaliu care reglez temp.intre 35 40 grade

  • Pe tur distribuitor incalzire pardosea . Deoarece el trebuie sa deschidă și sa închidă in funcție de temperatura pe tur accesul debitului cu temperatura mare de pe turul distribuție aducă de la centrală ( poate fi și o centrală pe combustibil solid cu Temp de 60 grade

 • Buna ziua ,asa avea cateva intrebari pentru cineva mai priceput in incalzirea in pardoseala.
  casa izolata bine,polistren exterior+pluta interior,clasa energetica A+. Doar incalzire pardoseala in toata casa.
  Centrala peleti+pufer ,dar mi se pare consumul cam mare si banuiesc ca din cauza setarilor :
  Pe centrala temperatura e setata la 70 grade.La pufer 60 grade. Deci pleaca in instalatie,in tevi din pufer la 60 de grade.Termostate in fiecare camera.
  La grupurile de amestec sau distribuitor ,cum le zice nu mai stiu exact exista un robinet cu gradatii temperatura(gen cele de la calorifer) unde e fixat la 60 grade .
  Ma poate sfatui cineva ? Multumesc anticipat

  • Buna ziua , poate este prea târziu răspunsul , sau părerea ; In instalațiile de incalzire in pardosea turul( Teomeratura) care trebuie sa între in circuitele de incalzire din pardosea nu trebuie sa depășească 45 grade , deci primul lucru reglati acel robinet cu gradați pt Temp de 45 grade . Verificați debitele pt circuite in distribuitoare pt a nu scădea sub 1 l / min , indicat este 1,5-2 l/min . Scadeți temperatura la centrală pe peleți pana când se echilibrează temperaturile adică 58-60 maxim tur centrală 55-60 puffer și 45 tur distribuitoare incalzire in pardosea , . Puteți sa reduceți pana la 55 temperatura centralei pe peleți , pt ca nu va face condens deoarece Temp pe retur nu scade sub 30 grade . O zi buna

  • Pt ce tip de incalzire . Pt incalzire in pardosea cu țeava Pe-xc cu diametru de 16-17 și pas de 10cm se calculează rezistența termică a pardoselii lemn, placări ceramice , și temperatura nu trebuie sa depășească 45 grade pe tur . Cel mai important este sa aveți dd la o firma specializate , calcul termic de pierderi de caldura și apoi sa aveți pt fiecare camera calculul pt puterea radianta a apardoselii aceasta depinde de secțiune țeava , izolație , și rezistența termică a parcării , Cel mai important lucru este ca temperatura pardoselii sa nu depășească 27 /29 de grade in camere dormitoare și maxim 32 grade băii , deoarece apare fenomenul de circulație periferica a sistemului sanguin la oameni .

 • Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu un sfat. Vreau să realizez incalzirea într-un apartament de 56 mp, parter, numai cu țeavă apă caldă( la10 cm distanță) și centrală în condensare. Am văzut la cineva și se pare că este foarte eficient. Gresie în tot apartamentul, 23 de grade și 300 RON /lună de iarnă gaz. De ce se recomandă și calorifere?

  • Pt ca 60 % din instalatori au rămas cu 10 ani in urma cu eficientă încălzirii adică mai pe scurt nu știu sa calculeze pierderile de caldura la o încăpere , ( vezi calcule termotehnice , ) și apoi 70 % dintre Romani sunt reticienta la nou ,, apoi incalzire in pardosea este dubla la pret decât sa arunci in fiecare camera un calorifer. Pe perete , și gata ce instalator bun are MAMA . Îmi pare rău ca sun adevarul , uneori doare . Va rog faceți incalzire in pardosea căci reduceți ffff mult costurile . Ca rog citiți fizica de clasa 7 termotehnica . 1 Kcal =cant de combustibil pt a încălzii 1 litru de apa cu un grad . . Încălzirea in pardosea folosește Temp dd 37 grade

 • Bună ziua! Am citit toate comentariile si nu am găsit raspuns la problema mea. Stau la etajul 1, bloc nou 2016. Parterul este mai îngust, marindu-se suprafata de la et 1 in sus. Bineînțeles, 2,5 metri din pardoseala sunt expusi frigului. 1,5 m este balconul vecinului, balcon inchis dar neincalzit, si 1m efectiv in exterior. Ce ma sfatuiti? Caloriferul nu este suficient, parchetul meu este exagerat de rece!!! M-am gandit la incalzire in pardoseala, ce ma sfatuiti.? Ce izolatie sa folosesc sub incalzire pentru a nu pierde caldura ? Va multumesc!

  • Dacă aveți placa de beton in exterior scoateți sapa pe zona respectiva , puneți izolație de extrădat 5 cm sau izolație cu nuturi specială pt incalzire , și dacă este posibil faceți asta pt toată suprafața camerei și puneți țeava pt fiecare 10 mp câte 70-90 ml pt a asigura puterea de radiere a căldurii prin pardosea . Nu va lăsați la mâna instalațiilor de ocazie care știu de toate ,,. Apelați la Firme specializate pt încălziri . Mai exista o soluție destul de scumpă . Covoare capilare de la CLINA . Cetas Climatic .. Avantajul
   Este ca nu mai faci șantier in casa . Scoți parchet , montezi capilare , o sapa de MAX 1cm atât se ridica actuala cota , și gata

 • Buna seara!Avem si noi o casa la rosu si suntem la faza incalzirii a 160 mp.La etaj avem calorifere iar la parter o suprafata de 80 mp incalzire pardoseala.Inca nu am cumparat furtunele,doar caseta de distributie cu 8 cai si grupul de amestec de la giacomini,asta pentru ca am gasit la cineva destul de ieftin si nu era de pierdut.Intrebarea mea este daca se pot folosi orice actuatoare pentru distribuitor sau trebuie sa fie neaparat si actuatoarele giacomini.Care e schema electrica si ce fire se trag in caseta pentru alimentare.Avem o centrala pe peleti de 30 kw,credeti ca este de ajuns?La etaj avem cutie de distributie pentru 6 calorifere si as vrea sa pot si pe acesta actuatoare,se poate?Ce include asta?Am nevoie sa inteleg cateva lucruri inainte de a incepe montarea.Va multumesc!

  • Actuatoarele pentru incalzirea prin pardoseala trebuie sa se potriveasca la filet si la cursa pe care o au.
   Daca nu ati mai legat fire, poate ar trebui sa chemati un electrician sau un instalator.
   Sau daca vreti sa invatati, cautati pe internet schema electrica a unei reglete pentru pardoseala, si vedeti ce conexiuni trebuie facute.
   Puteti pune actuatoare si la calorifere, si in felul asta puteti seta temperaturi diferite pe zone.

 • Buna ziua. Am achizitionat un apartament cu 3 camere(78mp) intr-un bloc nou (etajul 5 din 6) care este gata in octombrie anul acesta. Nu stiu daca sa optez sau nu pentru incalzirea prin pardosrala. Se poate va rog un sfat? Multumesc.

  • Dacă aveți suprafețe vitrate mari , este indicat sa faceți incalzire in pardosea , atenție trebuie ales parchet special . Costurile de investiție sunt duble dar confortul și amortizarea sunt avantaje ce nu pot fi ignorate , mai ales când spațiul este redus , și este nevoie de multă imaginație pt a mobila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *