Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor

Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor
4.5 (90%) 16 votes

Dacă ați avut vreodată o discuție legată de metodele de încălzire a locuinței, cu siguranță a apărut la un moment dat și subiectul de încălzire prin pardoseală (ÎP), despre care lumea nu știe foarte multe.

Oricând analizați și puneți în balanță avantajele și dezavantajele unui produs, fie că este o mașină noua, un aparat electrocasnic sau un simplu calorifer, este bine să cereți părerea cuiva care are experiență și poate da sfaturi avizate.

Când vine vorba despre avantajele încălzirii în pardoseală, par să existe o sumedenie de păreri pro și contra despre acest subiect și un număr mare de oameni care au impresia ca știu despre ce vorbesc.

*Vezi aici oferta de echipamente pentru încălzire prin pardoseală!

Consider că a venit vremea să facem o analiză serioasă legată de ce e nou in domeniul încălzirii prin pardoseală, și despre avantajele (dacă acestea chiar există) pe care le poate aduce.

Așează-te comod, relaxează-te și ascultă sfaturile mele.

Cum funcționează încălzirea prin pardoseală?

Inovația pe care o aduce încălzirea prin pardoseală e că, în fapt, transformă întreaga podea intr-un mare calorifer cald si confortabil.

Pe măsură ce temperatura pardoselii crește deasupra celei ambientale, căldura este degajată uniform pe toată suprafața podelei creând o atmosferă plăcută și primitoare în toată casa.

Felul în care funcționează e cu atât mai interesant – deoarece suprafața este mult mai mare decât ar putea acoperi un calorifer, temperatura nu trebuie sa fie la fel de crescută pentru a crea același confort, fiind astfel mai eficientă.

Există două tipuri de încălzire prin pardoseală.

Este încălzirea prin pardoseală mai scumpă?

Această variantă de încălzire este, aproape in orice situație, ușor mai scumpă decât alte metode clasice de încălzire deoarece necesită mai multe materiale și ore de muncă.

Ai putea scădea din costuri făcând singur o parte din treabă.

În medie, prețul pentru încălzirea prin pardoseală este între 25 si 33 euro/m2.

O cale de compromis, pentru a resimți aceleași beneficii, dar cu un buget mai redus, ar fi sa instalezi încălzirea prin pardoseală la parter și poate în bai, iar la etaj să apelezi la încălzirea clasică cu calorifere.

Deoarece nu petreci la fel de mult timp în dormitor, comparativ cu restul casei, nu vei avea nevoie de la fel de multă căldură.

Iar un calorifer poate încălzi camera foarte repede, fiind astfel o alternativă viabilă.

Este încălzirea prin pardoseală mai eficientă?

Costurile de operare vor depinde în mare parte de varianta pe care o alegi și de eficiența sistemului, în mod special calitatea centralei termice și nivelul de izolare din locuință.

În principiu, diferența de cost este minimă între tipurile de încălzire clasice și cea prin pardoseală.

Este esențial ca pardoseala să aibă o izolație de calitate deoarece acesta influențează foarte mult eficiența încălzirii dar și costurile de funcționare.

Chiar dacă crește prețul total, este o investiție pe termen lung care merită făcută.

Încălzire prin pardoseală cu apă sau pe curent?

Aceasta-i întrebarea!

Încălzirea cu un covor electric este considerată un pic mai rapidă și ceva mai ieftină decât cea cu apă dar ambele variantele sunt viabile atât pentru întreaga casă sau doar pentru o anumită zonă.

Poți alege, de exemplu, să încălzești astfel parterul sau doar baia pentru a nu mai simți gresia rece.

Dacă încerci doar să reabilitezi un spațiu, varianta pe curent este probabil mai indicată deoarece covorașele de încălzire prin pardoseală sunt subțiri și mai ușor de manevrat decât sistemele cu apă.

De fapt, acesta este motivul pentru care multe persoane care renovează aleg această opțiune când optează pentru încălzirea prin pardoseală.

Sistemele electrice sunt disponibile în diferite stiluri și au forma unui covor ce se rulează pentru a acoperi o suprafață mai mare sau, pentru spații mai înguste, secțiuni care au firele mai libere și mai flexibile.

Deși sunt mai ieftine de cumpărat și instalat, sistemele electrice nu sunt recomandate pentru spații întinse, iar pe termen lung e posibil ca acestea să fie un pic mai costisitoare.

Cât de mult contează materialul din care e făcută pardoseala?

Încă o întrebare bună!

 • Lemnul – în general sunt două tipuri de podele din lemn: podele tehnice, cum ar fi parchetul laminat, și cele din lemn masiv.

Când vine vorba de încălzire prin pardoseală pe suprafețe acoperite cu șape recomand ca la montare să fie utilizat un strat de spumă poliuretanică de 2-3 mm pe care lemnul să stea drept și de asemenea îi lasă posibilitatea să se dilate și să se contracte în mod natural.

Podelele din lemn masiv au tendința de a se mișca mai mult decât cele laminate. Poți remedia acest lucru lăsând lemnul să se aclimatizeze în cameră pentru câteva zile înainte de a fi montat.

Ai grijă ca șapa, dar și restul spațiului, să fie uscate înainte de instalare.

Ține minte totuși că lemnul nu este cel mai bun conductor de căldură. Scândurile masive de esență tare păstrează mai bine căldura pe când cele subțiri au o eficientă mai scăzută.

Este o idee proastă să acoperi pardoseala de lemn cu multe covoare deoarece aceste împiedică degajarea căldurii.

 • Covor – dacă ai fost vreodată într-un studio de înregistrare improvizat sau ai locuit într-un apartament cu pereți subțiri știi deja că un covor izolează foarte bine (nu doar sunetele dar și căldura). Un covor gros va scădea randamentul încălzirii prin pardoseală.

Este indicat ca izolația si covorul sa nu depășească un rating de 1.5 pe scara conductivității termice deoarece asta ar presupune un număr mai mare de țevi sau cabluri pentru a compensa pierderea de căldură.

 • Plăci de piatră, dale și marmură – probabil cele mai potrivite materiale, plăcile de piatră au o mare capacitate termică fiind bune conductoare de căldură și oferind temperaturi mai mult decât plăcute la atingere.

Tăiate sau cioplite, plăcile cu dimensiuni între 25 și 50 de mm sunt montate pe un pat de adeziv special care le permite să se dilate și contacte.

Poți folosi secțiuni de grosimi diferite dar e posibile ca diferența de capacitate termică poate influența eficiența sistemului.

 • Ceramica – foarte bune pentru încălzirea prin pardoseală deoarece au o capacitate termică considerabilă, ceramica sau plăcile de teracotă sunt conductoare de căldură foarte bune. Au nevoie de un adeziv special sau de mortar compatibil cu încălzirea prin pardoseală.

Plăci PVC/Linoleum – e nevoie de un adeziv flexibil ce nu se degradează la căldură. Ai grijă să lași oprită instalația doua zile înainte și două după montare. Plăcile se așează direct pe șapă.

Voi avea nevoie de o centrală specială pentru încălzirea prin pardoseală?

Instalația de încălzire nu depinde de cât de sofisticată e centrala sau ce opțiuni adiționale are, dar performanța sistemului per total va fi dată de eficiența ei.

Faptul că obține o eficiența maximă la o temperatură mai joasă se potrivește foarte bine cu încălzirea prin pardoseală.

Ai posibilitatea să folosești și surse regenerabile de energie cum ar fi pompe de căldură sau panouri solare.

Câteva sfaturi de final

O instalație de încălzire prin pardoseală are avantaje și dezavantaje iar în final s-ar putea să nu fie chiar atât de rentabilă pe cât ai presupus la început, mai ales dacă va trebui să investești considerabil în reparații pentru podea.

Pentru casele care nu sunt folosite în timpul zilei, faptul că necesită mai mult timp pentru a atinge temperatura dorită, încălzirea prin pardoseală s-ar putea să nu reprezinte o soluție cu adevărat viabilă și trebuie ținut cont de acest lucru în luarea unei decizii.

O soluție mixtă, care combină ambele variante (încălzirea prin pardoseală si calorifere) este de multe ori cea mai buna opțiune.

O modalitate de compromis rămâne instalarea încălzirii prin pardoseală la parter și calorifere în restul locuinței.

Sper că toate aceste sfaturi îți vor fi de folos, chiar dacă nu te decizi sa faci acest pas, măcar vei putea să te lauzi cu aceste cunoștințe la viitoarea petrecere la care mergi.

Click aici sa vezi mai multe produse pentru incalzire prin pardoseala!

Succes și încălzire plăcuta!

Oferte pentru toate buzunarele de la Universul Instalatiilor. Vezi aici detalii!

8849 Vizualizări totale 12 Vizualizări azi

25 thoughts on “Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor

 • Am citit cu mare atentie articolul.
  Explicatiile se vor a fi bine intentionate.
  Se observa o puternica apartenenta pentru sistemele electrice dar nu vreau sa comentez mai mult.

 • Bună ziua!
  Posibil să mă repet cu acest mesaj.
  În iulie anul viitor va fi terminată o casă construită din bușteni rotunzi cu diam.
  de circa 30-35 cm. Suprafața locuită va fi de 100 mp cu 2 dormitoare, 2 băi, bucătărie și living, totul la sol. Ce centrala termică electrica avem nevoie pentru o instalație de încălzire prin pardoseală? De ce capacitate? Vor fi geamuri termopan din generația de anul viitor. Dar fosa septica, care ar fi potrivită la un număr de 4 persoane?
  Este necesar ca să avem „curent trifazic”?
  Aștept răspuns.
  Mulțumesc anticipat

 • Buna ziua , Dan Bojan este numele meu si activez in instalatii de multisor , dupa ceva ani bunin in electrica electronica , frig industrial , iata-am acum in domeniul incalzii. INCALZIRI IN PARDOSEA , am realizat incalziri cu electric AMMAS , am realizat incalziri si racire cu UPONOR am proiectat incalzire si racire prin pardosea cu pompa de caldura rece cald ZUBADAN , … performanta cost 100 euro / casa de 125 mp incalzita pe luna de iarna / apa calda si vara 50 euro / racire + ACM . Acum am descoperit a al TREILEA TIP DE INCALZIRE UN MIXT INTRE INCALZIREA CU APA SI CEA ELECTRICA – INCALZIRE CU TUBURI CAPILARE DE LA CLINA GERMANIA pe care cu acceptul d-voastra as dorii sa il prezint in viitor

  • Va salut
   Am vazut in comentariul d voastra ca ati lucrat si cu instalatia electrica Amass aveti vreo idee la ce costuri ar trebui sa ma astept pe timp de iarna daca e sa raportam la o suprafata de 125 m2 ? Vreau sa precizez ca am urmat cu strictete sfatul producatorului ( Amass ) si anume izolat la exterior cu polisteren grafitat de 10 cm plus izolat podul cu vata minerala pusa in dublu strat si cei mai important am izolat toata suprafata casei ( podeaua )cu acel extrudat de 5 cm .
   Va multumesc .
   Cu stima
   Cristian

 • Rog moderatorul sa nu permita astfel de comentarii cu tenta publicitara. As aprecia sa le stearca sau sa le baneze.
  Este un blog de instalatii….nu este olx

  • Buna ziua Domnule Gabriel,

   Am analizat cerinta dumneavoastra, si am decis sa nu sterg comentariul domnului Dan.
   Nu imi doresc ca blogul sa devina OLX, dar este un spatiu virtual public.
   Aici ofer posibilitatea celor care vor sa scrie comentarii sa-si spuna parerile si opiniile.
   Raman valabile regulile bunului simt, si este de preferat ca mesajul sa nu fie publicitar, si sa ofere valoare celorlalti.

 • Mulțumesc , pentru oportunitatea Informării , cred ca fiecare dintre noi privim lucrurile diferit , din aceasta cauza suntem diferiți , și doresc sa specific ca nu m-a interesează publicitatea . Am completat comentariu la încălzirea prin pardosea , cu un sistem care este nou in încălzirea locuințelor, spațiilor mari deschise ( aeroporturi . Sali de sport, sălii de expoziții , suprafete cu zone vitrate mari )suprafețe care încălzirea și răcirea cu aceeași instalație nu este posibila . Pentru cei interesați de sistem puteți sa va informați căci acest sistem este funcționabil, la nivel mare in China , Germania . As puncta doar economia care se face la izolație la sapa , dar mai bine căutați d- voastră cei care credeți ca ceva nou va fi apusul existentului . Istoria a demonstrat ca vechiul a rămas nemuritor , iar noul a venit cu confortul suplimentar . Vezi centrale pe peleți .

 • Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  Doresc sa realizez instalatia de incalzire pentru o casa noua izolata cu polistiren g100 cu suprafata utila parter 100mp, iar la etaj macim 60mp.
  Inclin pentru incalzire mixta la parter : radiatoare si pardoseala in living, iar la etaj doar radiatoare.
  M-am gandit sa fie o instalatie simpla: de pe traseul de retur al sa ramific doua circuite pentru incalzirea in pardoseala. Am nevoie de vreun robinet special pentru aceasta conexiune sau pot regla manual temperatura agentului termic pe acest traseu doar din debit?
  Multumesc

  • Buna ziua,
   Ar trebui sa plecati cu 3 circuite de la centrala termica.
   – unul pentru parter,
   – unul pentru etaj,
   – unul pentru pardoseala de la parter.
   Pentru fiecare circuit, ar trebui sa aveti un distribuitor colector din care sa porneasca tevile catre radiatoare / pardoseala.
   Circuitul de pardoseala trebuie limitat la maxim 40 – 45 de grade.
   Pentru asta montati un ventil termic de amestec pentru incalzire prin pardoseala ESBE VTA 322 3/4″.

 • Încălzirea în pardoseală cu tubulatura pt apă este cea mai economica pe termen lung, mai ales daca este legată și la o pompă de căldură sau panouri solare sau amândouă. Chiar și legată la o centrală pe gaz (in condensare) costul încălzirii unei case de 200 de m² costa cât încălzirea unui​ apartament de 60-70 m² cu metode convenționale

   • Buna ziua , Imi permiteti daca pot intervenii , cu o centrala pe lemne avand in vedere ca o centrala pe lemne ,,, cat bag lemne am caldura si cand nu bag nu am caldura , si atunci … /// apelezi la economii depozite , deci la un acumulator , in speta PUFFER , Obs incalzirea in pardoseala , are nevoie de maxim 45 grade , pe tur , o centrala pe lemne , temperatura pe tur trebiuie sa fie min de 60 grade , iar daca se monteaza un dispozitiv de amestec debitul masic al apei , care trebiue sa raceasca centrala este mai redus pt ca se amesteca cu debitul din returul instalatiei ???? pt detalii 0720990719

 • Buna ziua,
  Stau la bloc la parter si am incalzire prin pardoseala cu apa.
  Am facut acum cativa ani si pe at nu stiam asa multe, era si mai nou sistemul.
  Firma care mi-a facut asta a realizat doua circuite aproape de 100 m. Si au zis ca pompa duce si ca nu este problema.
  Dar am constatat ca sunt zone care nu se incalzesc bine sau la fel ca celelalte. Am facut aerisirea printr-o pompa cu bazin care ar scoate aerul, am aerisitor pe retur si degeaba.
  As dori sa schimb pompa sa pun una mai mare.
  Pompa este WILO Star-RS 15/6 -130
  Putere motor 85 W
  Tensiune de alimentare 230 V
  Trepte de viteza 3
  Clasa de izolare F
  Grad de protectie IP44
  Rotatii motor 2550 rpm
  Putere motor treapta 1 85 W
  Putere motor treapta 2 65 W
  Putere motor treapta 3 46 W
  Domeniu de lucru
  Debit maxim 4 m³/h
  Presiune maxima de lucru 10 bar
  Inaltime maxima de pompare 6 mCA
  Temperatura max lichid 110 °C
  Temperatura min lichid -10 °C
  Racorduri
  Distanta intre racorduri 130 mm
  Tip racorduri filet
  Racord filet 1/2 „

  • Pompa este performanta poate duce 11 circuite in distribuitor . Fiecare circuit pt a încălzii eficient trebuie sa aibă 1,5- 4 l / min , funcție de temperatura tur , și lungimea circuitului . Dacă aveți diferențe de temperatura pe același circuit , nu pompa este de vina ci tipul de montaj al conductelor . Pentru o uniformizare a degajați căldurii se recomanda circuit in spirala alternând tur retur . Vezi desene .

 • Buna ziua, ma gandeam la o varianta..ca returul de la calorifere – ce intra in centrala sa l recircul printr o tubulatura din cupru prin pardoseala – sapa . Teperatura de retur nu ar trebui sa depaseasca 45 gr la intrare la o setare de 65 gr la centrala .A incercat cineva asa ceva? Sau cateva sugestii pentru o varianta asrmanatoare fara atatea vane si costuri.Multumesc

  • Se poate sigur . Au fost câteva lucrări proiectate și executate . Varianta ./. Calorifer, in serie cu incalzire și / sau total instalație calorifere / și retur de la incalzire calorifere introdus in Distribuție incalzire in pardosea . danbojan62@gmail.com. Trimite plan și pot face calcul pt mixare incalzire casa

 • Buna ziua,
  Multumesc pt raspuns.
  Dar instalatia este facuta de vreo 4- 5 ani, deci nu mai pot umbla la ea.
  CE pot face at daca pompa este buna?
  Ce reglari la sistem astfel incat sa am caldura si in celelalte camere, adica adica cat de cat uniform.
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *