gardenium.ro

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)?

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)?
4.39 (87.78%) 18 votes

Chiar asa, care este? Multi vorbesc si fac referire la normativa ErP fara sa stie ce inseamna exact aceasta lege pentru centrala termica sau cine a dat-o.

Vei afla din acest articol care este enuntul legii si cum afecteaza centralele termice de apartament.

Iar la sfarsit vei gasi linkuri catre noua lege pentru centrala termica unde le poti citi in limba romana.

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)

sursa foto heating-cooling-news.com

Ce este ErP si cum afecteaza centrala termica in 2017?

Din 26 septembrie 2015, Directiva ErP (Energy related Products) a intrat in vigoare ca actiune a Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de carbon.

Noua etichetare a produselor face sa fie mai usor pentru utilizatori sa aleaga un produs dupa eficienta lui, si astfel poate sa salveze bani si sa reduca impactul asupra mediului.

Initiativa afecteza si instalatorii si producatorii de centrale termice.

Cum actioneaza legea pentru centrale termice?Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie) ErP_1

 

Directiva ErP este impartita in doua parti: Ecodesign si Energy Labeling.

 • Ecodesign – Inseamna ca centrala termica trebuie sa indeplineasca anumite criterii de performanta pentru a putea fi produsa si vanduta. Centralele termice cu tiraj fortat (fara condensatie) vor fi eliminate pentru puteri de pana la 400 kw.
 • Energy Labeling – Inseamna etichetarea centralelor termice cu o clasificare de la A+++ pana la G (G fiind cea mai slaba calificare). Asa cum la frigider sau masina de spalat  in magazin sunt etichete cu clasa energetica lipite pe ele, la fel vei gasi pe centrala termica.
 sursa foto compass-plumbing.co.uk

Intrebari si raspunsuri despre legea pentru centrala termica ErP

Legea pentru centrala termica a fost implementata si contine niste lucruri foarte importante pe care trebuie sa stii ca se aplica inca de la 26.09.2015.

Aceasta lege pentru centrala termica se aplica acum?

Se aplica aceasta lege pentru centralele termice din 26 Septembrie 2015. Deasemenea sunt reglementari aplicate si pentru alte grupe de produse cum ar fi pompe de circulatie sau ventilatoare.

Ce s-a schimbat din 26 semptembrie 2015?

Se aplica o noua directiva Europeana pentru centrale termice, pompe de caldura si produsele trebuie sa indeplineasca norme minime de eficienta.

Ce produse sunt afectate?

Sunt afectate de aceasta lege pentru centrala termica cele cu puterea < 400 kw, iar cele cu putere < 70 kw necesita sa fie etichetate.

Pot sa montez o centrala care nu este in condensatie?

Da, produsele care sunt pe piata sau se afla in depozitul magazinelor, pot fi montate in continuare si dupa aceasta data. Dar dupa 26.09.2015 producatorii de centrale termice pot produce doar centrale termice in condensatie care respecta normele ErP.

Circula multe zvonuri despre etichetarea centralelor. Ce inseamna?

Energy Labelling presupune ca centralele cu putere pana la 70 kw sa fie etichetate.

De exemplu daca se fac pachete de produse (centrala + boiler + termostat de ambianta) furnizorul va oferi o eticheta pentru sistem.

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie) eticheta centrala termica

Cine a facut aceasta lege pentru centrala termica?

Este emisa de Uniunea Europeana ca sa reduca consumul de energie cu 20% si sa creasca sursele de energie regenerabila cu 20% pana in 2020.

Ce se realizeaza cu legea centralelor pe gaz?

Se asigura cresterea calitatii produselor si reducerea impactului catre mediu asigurand instalarea doar a produselor foarte eficiente.

Instalatorul trebuie sa mai completeze alte hartii in plus?

Da, trebuie sa completeze un tabel pentru etichetare daca se instaleaza mai multe echipamente in plus (de exemplu centrala termica murala cu boiler, termostat de ambianta si panou solar)

Ce altceva mai trebuie sa faca instalatorul?

Instalatorul va primi suport de la producatorul centralei termice pentru etichetare sau alte detalii necesare.

Legile care afecteaza centralele termice:

Comisia Europeana a emis urmatoarele legi pentru centralele termice:

In loc de concluzie

Aceasta lege pentru centrala termica este benefica pentru ca obliga producatorii sa faca doar echipamente performante cu consum mic pentru a reduce consumul de energie. Dar lucrul acesta se reflecta in buzunarul utilizatorului care va scoate mai multi bani pentru o centrala termica in condensatie.

Tu ce parere ai? Chiar daca esti utilizator final, instalator sau firma, esti afectat direct. Te rog sa scrii un comentariu in sectiunea de mai jos pentru a afla ce parere ai despre asta?

Daca ti-a placut articolul, te invit sa te inscri la newsletter pentru a primi pe mail sfaturile mele si articolele noi.

Iar daca ti-a placut foarte mult articolul, distribuie-l pe facebook, ca sa ajute cat mai multi oameni. Multumesc 🙂

 

Resurse: ec.europa.eu; gov.uk/guidanceinstalleronline.co.ukbaxi.co.ukholmesmedia.co.uk

Noua Lege Pentru Centrala Termica
Vrei sa vezi care este legea pentru centrale termice pe gaz (valabila din septembrie)?
Starts: 09/26/2015
RO
9660 Vizualizari 21 Vizite azi

10 gânduri despre „Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)?

 • Incepeti sa uitati de centralele pe gaz.Viitorul este al pompelor de caldura aer-apa.centralele pe gaz in condensatie au clasa energetica A si o durata de viata de 7 ani,iar Pompele de caldura au clasa energetica A++,produc incalzire si apa calda +racire,i au si durata de viata de 20 de ani si merg pana la-25 grade afara cu o temperatura a agentului termic de 55 grade sau 80 grade.Deci…investiti inteligent !

 • Multumim pentru parerea ta Marius.
  Sunt multi beneficiari interesati de pompe de caldura, dar nu sunt bine informati in domeniul acesta.
  Poti sa ne dai cateva detalii pe scurt, ce ar trebui sa faca un viitor beneficiar de pompa de caldura, incepand de la proiect, si ce costuri estimative sunt?

  • Se refera lafaptul ca centralele cu condensatie sunt eficiente la apartamente si case cu suprafata de locuit mai mare de 100m/patrati,pentru cei (majoritatea)cu apartamente mai mici ar trebui sa monteze calorifere mari cit peretele si pe toti peretii ca sa devina eficient circuitul de condensare,,,,,,,dar bine inteles ca asta ati uitat sa o mentionati,,,,doar e un detaliu foarteeee putin important,,,,,????nu???voi continuati sa ii periati pe homo-homo (sapiens) de la m,,-UE,in loc sa fiti adevarati pofesionisti si informati corect oamenii. Un pic de bun simt domnilor,nu mult,doar un pic si veti fi apreciati de toti.Numai bine va doresc.

 • Ma intereseaza daca aveti ceva informatii referitor la obligativitatea existentei acelui orificiu de ventilare in incaperea in care a fost instalata o centrala de apartament, daca astuparea lui impiedica certificarea centralei de catre furnizorul de gaze, eventual trimitere catre un normativ ce face referire la acest aspect. Ce am gasit eu face referire la asa ceva, dar in acelasi timp conditioneaza existenta lui de volumul incaperii, informatia este totusi dinainte de 2008 deci probabil lucrurile s-au mai schimbat intre timp.

 • Buna seara,

  Detin o centrala Vaillant clasica noua pe care doresc sa o folosesc pentru o instalatie noua. Spuneti-mi aceasta centrala se mai poate autoriza si monta ? Multumesc.

  • Buna ziua Domnule Alin,
   Puteti monta si autoriza fara probleme centrala termica.
   Este reglementat prin lege sa nu se mai importe modelele vechi de centrale termice conventionale. Deci firmele de instalatii nu mai pot trece la vama cu ele, sau daca trec, risca apoi sanctiuni mari.
   Pentru cele care exista pe piata sau in stocul magazinelor, nu sunt restrictii.

 • Salut,profesore, am si eu o dilema,doresc sa montez o centrala termica pe gaz te rog limpezestemi gandurile si recomanda-mi o centrala buna si radiatoare otel, suprafata casei 160metrii patrati,deci ceva de la 30kw in sus .
  Cu mult respect te salut.O zi faina sa ai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *