Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)?

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)?
4.6 (92%) 15 votes

Chiar asa, care este? Multi vorbesc si fac referire la normativa ErP fara sa stie ce inseamna exact aceasta lege pentru centrala termica sau cine a dat-o.

Vei afla din acest articol care este enuntul legii si cum afecteaza centrala termica de apartament 

Iar la sfarsitul vei gasi linkuri catre noua lege pentru centrala termica unde le poti citi in limba romana.

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)

sursa foto heating-cooling-news.com

Ce este ErP si cum afecteaza centrala termica in 2016?

Din 26 septembrie 2015, Directiva ErP (Energy related Products) a intrat in vigoare ca actiune a Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de carbon.

Noua etichetare a produselor face sa fie mai usor pentru utilizatori sa aleaga un produs dupa eficienta lui, si astfel poate sa salveze bani si sa reduca impactul asupra mediului.

Initiativa afecteza si instalatorii si producatorii de centrale termice.

Cum actioneaza aceasta lege pentru centrala termica?Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie) ErP_1

 

Directiva ErP este impartita in doua parti: Ecodesign si Energy Labeling.

  • Ecodesign – Inseamna ca centrala termica trebuie sa indeplineasca anumite criterii de performanta pentru a putea fi produsa si vanduta. Centralele termice cu tiraj fortat (fara condensatie) vor fi eliminate pentru puteri de pana la 400 kw.
  • Energy Labeling – Inseamna etichetarea centralelor termice cu o clasificare de la A+++ pana la G (G fiind cea mai slaba calificare). Asa cum la frigider sau masina de spalat  in magazin sunt etichete cu clasa energetica lipite pe ele, la fel vei gasi pe centrala termica.
 sursa foto compass-plumbing.co.uk

Intrebari si raspunsuri despre legea pentru centrala termica ErP

Legea pentru centrala termica a fost implementata si contine niste lucruri foarte importante pe care trebuie sa sti ca se aplica de la 26.09.2015.

Aceasta lege pentru centrala termica se aplica acum?

Se aplica legea pentru centralele termice din 26 Septembrie 2015. Deasemenea sunt reglementari aplicate si pentru alte grupe de produse cum ar fi pompe de circulatie sau ventilatoare.

Ce s-a schimbat din 26 semptembrie 2016?

Se aplica o noua directiva Europeana pentru centrale termice, pompe de caldura si produsele trebuie sa indeplineasca norme minime de eficienta.

Ce produse sunt afectate?

Sunt afectate de aceasta lege pentru centrala termica cele cu puterea < 400 kw, iar cele cu putere < 70 kw necesita sa fie etichetate.

Pot sa montez o centrala care nu este in condensatie?

Da, produsele care sunt pe piata sau se afla in depozitul magazinelor, pot fi montate in continuare si dupa aceasta data. Dar dupa 26.09.2015 producatorii de centrale termice pot produce doar centrale termice in condensatie care respecta normele ErP.

Circula multe zvonuri despre etichetarea centralelor. Ce inseamna?

Energy Labelling presupune ca centralele cu putere pana la 70 kw sa fie etichetate.

De exemplu daca se fac pachete de produse (centrala + boiler + termostat de ambianta) furnizorul va oferi o eticheta pentru sistem.

Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie) eticheta centrala termica

Cine a facut legea centralelor termice?

Este emisa de Uniunea Europeana ca sa reduca consumul de energie cu 20% si sa creasca sursele de energie regenerabila cu 20% pana in 2020.

Ce se realizeaza cu legea centralelor?

Se aasigura cresterea calitatii produselor si reducerea impactului catre mediu asigurand instalarea doar a produselor foarte eficiente.

Instalatorul trebuie sa mai completeze alte hartii in plus?

Da, trebuie sa completeze un tabel pentru etichetare daca se instaleaza mai multe echipamente in plus (de exemplu centrala termica murala cu boiler, termostat de ambianta si panou solar)

Ce altceva mai trebuie sa faca instalatorul?

Instalatorul va primi suport de la producatorul centralei termice pentru etichetare sau alte detalii necesare.

Legile care afecteaza centralele termice:

Comisia Europeana a emis urmatoarele legi pentru centralele termice:

In loc de concluzie

Aceasta lege pentru centrala termica este benefica pentru ca obliga producatorii sa faca doar echipamente performante cu consum mic pentru a reduce consumul de energie. Dar lucrul acesta se reflecta in buzunarul utilizatorului care va scoate mai multi bani pentru o centrala termica in condensatie.

Tu ce parere ai? Chiar daca esti utilizator final, instalator sau firma, esti afectat direct. Te rog sa scri un comentariu in sectiunea de mai jos pentru a afla ce parere ai despre asta?

 

Resurse utile: ec.europa.eu; gov.uk/guidanceinstalleronline.co.ukbaxi.co.ukholmesmedia.co.uk

 

8079 Vizualizari 8 Vizite azi

5 gânduri despre „Care Este Noua Lege Pentru Centrala Termica (Aplicata Din Septembrie)?

  • Incepeti sa uitati de centralele pe gaz.Viitorul este al pompelor de caldura aer-apa.centralele pe gaz in condensatie au clasa energetica A si o durata de viata de 7 ani,iar Pompele de caldura au clasa energetica A++,produc incalzire si apa calda +racire,i au si durata de viata de 20 de ani si merg pana la-25 grade afara cu o temperatura a agentului termic de 55 grade sau 80 grade.Deci…investiti inteligent !

  • Multumim pentru parerea ta Marius.
    Sunt multi beneficiari interesati de pompe de caldura, dar nu sunt bine informati in domeniul acesta.
    Poti sa ne dai cateva detalii pe scurt, ce ar trebui sa faca un viitor beneficiar de pompa de caldura, incepand de la proiect, si ce costuri estimative sunt?

  • Ma intereseaza daca aveti ceva informatii referitor la obligativitatea existentei acelui orificiu de ventilare in incaperea in care a fost instalata o centrala de apartament, daca astuparea lui impiedica certificarea centralei de catre furnizorul de gaze, eventual trimitere catre un normativ ce face referire la acest aspect. Ce am gasit eu face referire la asa ceva, dar in acelasi timp conditioneaza existenta lui de volumul incaperii, informatia este totusi dinainte de 2008 deci probabil lucrurile s-au mai schimbat intre timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *