Puffer Pentru Centrala pe Lemne – Ghidul Complet

Puffer Pentru Centrala pe Lemne – Ghidul Complet
4.8 (95.56%) 9 votes

Un puffer este un fel de ‘’back-up’’ sau ‘’o rezervă de apă caldă’’, care poate fi folosită când vrei și cum vrei.

Ce este un puffer?

Un puffer este un cilindru mare din oțel, acoperit cu o izolație termică, iar în interiorul lui se acumulează apă caldă.

Pufferele vin în diferite forme în funcție de cerințe și de producător. În funcție de capacitate putem avea:

 • puffer de 500 de litri
 • puffer de 800 de litri
 • puffer de 1000 de litri
 • puffer de 2000 de litri

Sau altă capacitate până la valori de peste 5000 de litri.

Un dezavantaj al pufferelor este că trebuie să ai spațiul disponibil pentru montaj. camera centralei sau garajul sunt niște locuri bune.

Dar ia în calcul dimensiunile pufferului, pentru că unul de 800 de litri are 1,9 m înălțime și aproape 1 metru diametru. Trebuie să verifici dacă are loc pe ușă!

Puffer Pentru Centrala pe Lemne

Cum calculez volumul pufferului?

Pentru a afla cum dimensionăm un puffer, o să studiem instrucțiunile de utilizare pentru centrale termice Viessmann și centrale termice Atmos:

 • Ce puffer recomandă Viessmann pentru centralele termice pe lemne?

În instrucțiunile de utilizare ale cazanelor pe lemne Viessmann găsim următoarele recomandări:

–       Recomandăm utilizarea cazanului doar împreună cu un acumulator tampon de agent termic şi ridicarea temperaturii pe retur.

–       Vitoligno 100-S este un cazan cu ardere prin gazeificarea lemnului, cu randament ridicat şi de aceea trebuie să funcționeze cu un acumulator tampon suficient de mare. În cazul funcționării cu sarcină redusă, adică atunci când suflanta de gaze arse funcționează cu turație redusă, valorile solicitate ale emisiilor nu pot fi atinse. Din acest motiv, acumulatorul tampon trebuie să aibă o putere de min. 55 l per kW.

 • Ce puffer recomandă Atmos pentru centralele termice pe lemne?

În instrucțiunile de utilizare ale cazanelor pe lemne Atmos, găsim următoarele recomandări:

–       După aprinderea focului, cazanul ridică temperatura apei în rezervoarele de acumulare la 90 – 100 °C, prin funcționare la putere maximă (prin 2 – 4 încărcări). După această se preia căldură din rezervor cu ajutorul vanei de amestec cu 3 căi pentru circuitul de încălzire pentru o perioadă corespunzătoare cu capacitatea acumulatorului şi a temperaturii aerului. În sezonul de încălzire (la respectarea capacităților minime ale acumulatoarelor – vezi tabelul) se ajunge la o autonomie de 1 – 3 zile. Dacă nu este posibilă folosirea rezervoarelor de acumulare se recomandă utilizarea unui rezervor de cel puţin 500 – 1000 l pentru echilibrarea timpului de demarare şi de oprire a cazanului.

–       pentru o centrală termică pe lemne de 25 de kw, se recomandă un puffer de 1500 sau 2000 de litri, adică între: 60 și 80 de litri pe kw.

Puffer pentru centrala pe lemne preț

Poți cumpăra un puffer pentru centrala termică cu transport gratuit. Vezi mai jos ofertele selectate pentru tine:


Puffer Sunsystem P800puffer sunsystem 800 litri

 • Volum (L)  – 800
 • Diametru D Ø / cu izolatie Øi(mm) – 790/990
 • Inaltime h / cu izolatie hi(mm)   – 1860/1910
 • Inaltimea minima a spatiului de instalare (mm) – 1900
 • Presiunea de lucru/ temperatura max. de lucru bar /ºC – 3/95

 

Vezi detalii si pret

Puffer pentru centrala pe lemne Vision 800 litripuffer vision 800 litri

 • Volum: 800 litri
 • Temperatura de lucru: 95 de grade
 • presiunea de lucru: 3 bar
 • Racorduri 11/2”
 • Diametru exterior 990mm

 

Vezi detalii si pret

Schemă de montaj puffer

Am observat că sunt mulți utilizatori care caută o schemă de montaj pentru centrală termică pe lemne cu puffer și boiler (sau schemă de montaj pentru puffer fără serpentină).

Haideți să vedem în schema de mai jos cum ar trebui conectate echipamentele.

sursa foto

Câteva recomandări pentru această schemă de montaj a pufferului la centrala termică pe lemne:

–       Pompa de recirculare a cazanului, trebuie montată între ventilul termic de amestec și cazan. Dacă se montează în altă parte, pompa se poate arde. În cutia vanei termice de amestec, găsești instrucțiuni de montaj și schemă de montaj.

–       Este obligatoriu să montezi ventilul termic de amestec sau un Landdomat (ladomat) Aceste dispozitive au rolul de a crește temperatura pe retur că să nu se formeze condens acid sau să se provoace șoc termic.

–       La cazanele pe lemne se montează de obicei 2 supape de siguranță. Este posibil ca una singură să nu funcționeze, sau să se înfunde.

–       Vasul de expansiune se montează cât mai aproape de cazanul pe lemne. De obicei pe retur, pentru că este temperatura mai mică, dar poate fi și pe tur.

–       Pompa de circulație de la puffer la calorifere, poate fi la fel ca cealaltă, sau mai mare dacă circuitul de calorifere este mare.

–       Un termostat de ambianța trebuie legat la această pompă, pentru că ea trebuie să meargă doar când este cerere de căldură din casă.

De ce este necesar un puffer?

În cazul încălzirii cu un cazan pe lemne, pufferul stochează excesul de apă caldă produs de cazan, și îl eliberează către calorifere doar când este necesar.

În felul acesta poți avea căldură și după ce s-a terminat focul în cazan.

Principalul avantaj al unui puffer pentru un cazan pe lemne, este că autonomia crește. Nu va mai trebui să te trezești noaptea ca să faci focul pentru a nu îngheța de frig.

Autonomia pufferului de 1000 de litri

Dacă ai deja un cazan pe lemne, și vrei să montezi un puffer, probabil te întrebi ce autonomie are un puffer de 1000 de litri?

Răspunsul este… că e greu de dat un răspuns.

Consumul depinde de mai mulți parametri. Printre care:

 • temperatura exterioară,
 • temperatura interioară,
 • izolația casei,
 • dacă există termostat de ambianță,
 • la ce temperatura este apa în puffer
 • ce volum are pufferul.

Cu toate acestea, putem estima că autonomia pufferului poate fi de 12 – 24 de ore, iar în unele cazuri chiar mai mare, până la 1-2 zile.

montaj puffer si cazan pe lemne

Când este nevoie să montez un puffer?

Montează pufferul dacă ai cazan pe lemne (cu gazeificare sau nu), sau dacă vrei să acumulezi căldură de la panouri solare

Un alt exemplu este combinația dintre un cazan pe lemne cu gazeificare și încălzirea prin pardoseală.

Dacă ai încălzire prin pardoseală și un cazan pe lemne, să montezi un puffer este aproape obligatoriu. Apa încălzită de cazan ajunge la 70 – 80 de grade, temperatură care este bună pentru calorifere, dar nu este bună pentru încălzirea prin pardoseală.

Pentru că la pardoseală trebuie să nu depășești 30°C la nivelul picioarelor.

Fără puffer energia în exces ar fi pierdută, în timp ce cu pufferul, aceasta este stocată.

Beneficiile unui puffer

 • crește durata de viață a cazanului
 • crește timpul în care cazanul este oprit
 • scade perioadele de pornit/oprit ale cazanului
 • crește autonomia după o încărcare cu lemne

Mai multe păreri despre puffere

Pufferele mai sunt cunoscute și ca acumulatoare (sau bufer). Ele se produc în diverse forme și mărimi, de la un vas mic, până la vase de acumulare uriașe de până la 7000 de litri.

Pufferul poate fi atașat la diverse surse de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare, pompe de căldură, sau cazane pe lemne.

Cea mai populară utilizare la noi este împreună cu cazane pe lemne care se conectează pe o parte a cazanului, și radiatoare sau altă sursă de încălzire, conectate la cealaltă parte.

Cazanul pe lemne încălzește apa, iar aceasta se acumulează în puffer până când este nevoie de ea

Beneficiul este că reduci consumul de energie și ai acces instant la căldură. Dar este recomandat să ai echipamente (termostate) pentru monitorizarea temperaturii și pentru control.

Puffer forum

Sunt foarte multe căutări pentru ‘’puffer forum’’ și am făcut o listă mai jos cu site-uri unde poți vedea discuții despre montajul pufferului:

–       puffer forum softpedia

–       puffer forum misiuneacasa

–       puffer forum casadex

–       puffer forum foruminstalatii

–       puffer forum calcul-termic

puffer acumulator de caldura pentru pompa de caldura

Puffer păreri

Mărimea pufferului depinde de cât de mare vrei să fie autonomia, ceea ce diferă mult, dar trebuie ținut cont și de mărimea casei și de modul cum este folosită.

În mod normal, pufferul  va fi destul de mare ca să acopere nevoia de încălzire pentru o zi. La alegerea pufferului trebuie luat în calcul și locul de montaj.

Alte avantaje ale pufferului sunt

 • costul mic de montaj,
 • posibilitatea de combinare a mai multor surse de căldură,
 • flexibilitate încălzirii apei la ore diferite

De exemplu, poți folosi o rezistență electrică pentru boiler ca să încălzești pufferul noaptea, când energia electrică este mai ieftină. Apa va fi apoi stocată la temperatura dorită și va fi gata pentru a doua zi.

Cu pufferul nu mai faci focul noaptea

Pentru că acumulezi căldură în puffer, înseamnă că poți face focul în centrala pe lemne doar odată pe zi, în loc de 2-3 focuri ziua și noaptea.

În mod normal, faci focul în cazanul pe lemne seară, ca să fie căldură în casă.

După ce ard toatele lemnele, căldura degajată în centrală termică s-a terminat, dar acumularea din puffer, poate să-ți dea căldură până dimineață.

După amiază, sistemul de încălzire trimite ultimele resurse de căldură ca să încălzească caloriferele înainte să te întorci de la serviciu și să aprinzi focul din nou.

Cel mai bun puffer

Dacă cauți cel mai bun puffer, chiar dacă este un puffer cu serpentină, sau chiar puffer cu 2 serpentine, uite ce trebuie să știi despre el.

Un puffer ieftin și bun acumulează eficient căldura de la sursă și o livrează rapid când este nevoie. El trebuie să mențină o bună stratificare.

Stratificarea apei în puffer înseamnă că apa fierbinte se ridică la suprafață, iar apa rece se lasă jos. Și ce este cel mai important, minimizează pierderile de căldură.

Așa că întrebările pe care trebuie să le pui atunci când vrei să cumperi cel mai bun puffer sunt acestea:

 1. Cât de bună este izolația pufferului?
 2. Observând cât de bună este izolația, din ce este făcută și cât de groasă este, te va ajuta să-ți dai seama de calitatea pufferului.
 3. Cea mai bună izolație de puffer este din polyuretan și ar trebui să aibă în jur de 100 mm grosime. La pufferele ieftine se folosește izolație din spumă. Ca să-ți faci o idee, 100 de mm de izolație din polyuretan este echivalentă cu 600 mm de spumă cauciucata.
 4. Un puffer cu 100 mm izolație din polyuretan care a fost montat bine, nu pierde mai mult de 1-3 grade în 24 de ore.
 5. Un puffer izolat cu spumă va pierde de șase ori mai multă căldură
 6. Unele puffere folosesc fibre sintetice într-o jachetă flexibilă din plastic care asigură o izolație foarte limitată.
 7. Cu ce serpentine vine echipat pufferul? Trebuie să știi ce vrei să faci cu el că să știi ce serpentine îți trebuie. În mod normal:
 8. (a) dacă acumulezi apă de la un cazan pe lemne sau pe peleți pentru calorifere sau apă caldă menajeră, poți monta un puffer fără serpentină.
 9. (b) dacă prepari și apă caldă menajeră cu pufferul îți trebuie un puffer cu o serpentină.
 10. (c) dacă încălzești apa de la panoul solar, îți trebuie un puffer cu serpentină pentru panou.
 11. din ce material sunt serpentinele panoului solar? Un puffer bunare serpentinele din cupru, material care transmite repede și eficient căldura. Un puffer ieftin va avea serpentine din oțel.
 12. cât de mari sunt serpentinele? Cu cât serpentina este mai mare, cu atât mai repede și mai eficient transmite căldura.
 13. Pufferul are o membrană pentru stratificare termică? un acumulator bun are o membrană în interiorul vasului, cam la o treime din înălțime. Aceasta separă partea de sus și de jos a pufferului pentru o mai bună stratificare.
 14. Câte racorduri are pufferul și pentru ce sunt acestea?

Ca să vezi dacă ai ales cel mai bun puffer sau dacă compari pufferele între ele, compară răspunsul la aceste întrebări pentru a avea o concluzie corectă.

Pretul eMag.ro Pretul Romstal.ro

Producători de puffere

Puffer second hand

Chiar dacă nu este cea mai bună variantă (și nu o recomand), totuși poți găsi și cumpăra pufferul second hand.

Pentru câteva sute de lei în plus, poți să alegi un puffer de 1000 de litri nou și cu transport gratuit:

Ți-a plăcut articolul? Te invit să te abonezi la newsletter pentru că este gratuit și îți voi trimite articolele noi direct pe email.

Ai întrebări legate de puffere? Scrie în secțiunea de comentarii de mai jos.

acumulator de caldura pentru centrala pe lemne
Montează pufferul dacă ai cazan pe lemne (cu gazeificare sau nu), sau dacă vrei să acumulezi căldură de la panouri solare
puffer
Written by: blogdeinstalatii.ro
Date Published: 03/13/2018
Un puffer este un cilindru mare din oțel, acoperit cu o izolație termică, iar în interiorul lui se acumulează apă caldă.
5 / 5 stars

surse: 1 2 3 4 5 6 7 8

17290 Vizualizări totale 45 Vizualizări azi

Click Here to Leave a Comment Below

Irimie - 8 months ago Reply

Bun, foarte bun articolul ca si celelalte dealtfel. Astept unul cu centrala electrica (incalzitor) cu inductie.As vrea pentru noapte legat cu termosemineu Aqua plus 25kw(17kw-doar pt calorifere folosit). Nu am puffer, ce ziceti? pufer de vreo 800l? sau ct electrica desteapta? Gata cu laudele..probleme mici.. cind dai clic pe ladomat in articol te duce la supapa calefi ?. Nu mai am FB asa ca nu insistati pt laic,etc. Salutare.

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Buna ziua,

  Va multumesc pentru laude, si ma bucur ca va place acest articol, si celelalte.
  Cu centralele electrice cu inductie nu prea am lucrat si n-as vrea sa-mi dau cu parerea. Si din pacate nu am auzit lucruri prea bune despre ele.
  In schimb am scris un articol despre centrale pe curent electric (cu rezistenta) http://blogdeinstalatii.ro/centrala-electrica/
  La alegerea intre puffer si centrala electrica, as alege centrala ca varianta pentru incalzire noaptea.

Musat iulian - 8 months ago Reply

Buna ziua
Ce cazan pe peleti îmi recomandați la o casa cu amprenta la sol de 200 mp si etj 150 mp

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Daca aveti 350 de mp, v-ar trebui un cazan pe peleti de 50 de kw.
  Vedeti modelele de la Arca sau Termofarc.

Adrian - 8 months ago Reply

Buna seara!As avea nevoie de un raspuns la o intrebare.De ce se incalzeste in casa peste temperatura setata pe termostatul de ambient cu toate ca pompa de recirculare nu este pornita.Mentionez ca am cazan pe lemne Viadrus de45kw cu puffer de 1000 l iar transferul agentului termic dintre cazan si puffer este realizat de un grup de pompare landdomat21.Pompele de circuit calorifere sunt Dab 40-70.Va mulțumesc !

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  Depinde cat de mult se incalzeste. Daca sunt 1-2 grade, nu este neaparat o problema.

   Adrian - 7 months ago Reply

   Tocmai aici este problema pentru ca termostatul de la etaj este setat pe 14 grade deoarece nu este locuit iar in camere sunt 22-24 de grade iar parterul este setat pe 22 iar in camere e 24-25 chiar si mai mult cand pufferul este la80-85 pe tur:-(

    Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

    Trebuie vazut ce legaturi sunt facute si ce setari. Poate luati legatura cu un instalator din zona.

Nicoleta - 7 months ago Reply

Buna ziua,

Intr-un apartament de 4 camere cu dimensiunea de 70m patrati am pus 6 calorifere si un boiler cu serpentina de 80 L. Ce centrala trebuie sa aleg (de cati kw) si ce accesorii trebuie sa comand pentru montarea ei?
Ma intereseaza centrala pe lemne.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Buna ziua,

  Va recomand sa montati o central termica pe lemne de 25 de kw.
  La aceasta suprafata probabil at fi deajuns si 20 de kw.
  Dar la central de 25 puteti baga lemne cu lungime mai mare (nu doar lemne scurte) si intra mai mult lemn in camera de ardere. Adica autonomie mai mare.
  Va mai trebuie pompe, vas de expansiune, supape de siguranta.

Bogdan - 7 months ago Reply

Bună ziua .
Puteți face un articol despre schema cu puffer care trimite întâi căldura în calorifere și apoi încarcă pufferul ?

Sandu - 7 months ago Reply

Bunaziua
As Dori o parere de Specialist , pentru ca vreau sa mi montez o centrala la casa , si eu am pentru optat pentru o centrala cu condensare viessman vitodens de 24 kw .Suprafata de incalzit este de aproximativ 100 , 110 m p .
Ce parere aveti ? Am ales bine ? Multumesc

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Buna ziua domnule Sandu,

  Cu o central termica de 24 de kw puteti incalzi pana la 150 m2 sau chiar mai mult.
  Iar marca Viessmann este una din cele mai bune, sunt echipamente premium. Ati facut o alegere buna.

  Toate cele bune,

  Cosmin

Ghita - 6 months ago Reply

Bună seara!
Te rog vreau sa pun o centrala la o casa de 180 m2 puteți să-mi spuneți ceva despre centralele Lipsnele, Stropuva sau Candle sint la tara și nu am acces la alt combustibil, Mulțumesc!

Marius - a few months ago Reply

Buna ziua,
vreau sa leg un puffer de 1000 litrii la panou/panouri fotovoltaice. Cum aflu cate panouri am nevoie?
Multumesc.

SCHIOPU VICTORAS - a few months ago Reply

am cunparat un panou solar pentru apa calda cu puffer si centrala pe peleti le-am montat mai putin panoul pentru ca eu nu locuiesc permanent acasa vin de doua trei ori pe an iar instalatorul mia spus ca nu se poate instala ca nu locuiesc in casa permanent este adevarat ce suneti..

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Daca va referiti la panoul solar, asa este.

  Este recomandat sa consumati zilnic apa pe care o produce acesta.
  Altfel va fierbe in boiler sau trebuie sa o evacuati la canalizare.
  Daca nu locuiti permanent acolo, nu il puteti folosi.
  Sau il montati, dar il acoperiti cu o prelata ca sa nu capteze energie solara.

Oana - a few months ago Reply

Buna ziua! Poate fi folosit un puffer pentru zonele unde nu este presiune la apa? Ca rezerva pentru momentele de slaba presiune. Multumesc!

Radu - a few months ago Reply

Buna ziua,

Am urmarit acest blog de f mult timp si am surprins mereu lucruri interesante care m-au ajutat. Acum am nevoie de un ajutor mai mare.

Am o casa cu un spatiu util undeva la 160mp. De 3 ani casa e incalzita de un cazan viadrus de 35 de KW. Caloriferele au fost un pic supradimensionate si sincer e foarte cald. Am ajuns sa stau iarna cu gemaurile deschise avand peste 25 de grade in casa.

Sunt in plin santier la mansarda si deci spatiul incazit o sa se dubleze.
Vreau sa montez un puffer pentru a monta si un termostat de ambient in casa si un boiler de 300l pentru apa calda cu panouri solare.

Vreau un ajutor cu o schema pentru instaltie. Clapete sens, vana termostatica daca e cazul? pompe? cate? puffer cati litri? 2000? vase de expansiune? etc…

dan - a couple of months ago Reply

Buna ziua!Ar ajuta o locuinta montarea unui puffer atunci cand incalzirea se face cu centrala termica?Daca da ce puffer recomandati la o locuinta de 180 m2?multumesc!

  Blog de Instalatii - a couple of months ago Reply

  Pentru o centrala termica pe gaz (sau electrica) nu este necesar puffer.
  Pentru ca acestea sunt on / off.
  Se pot opri si pot fi pornite cand este nevoie.
  Pufferul este necesar in cazul centralei termice pe lemne, unde focul arde 3-4 ore si nu poate fi oprit.

Traian - a couple of months ago Reply

Cu respect domnilor!
Am o instalatie de incalzire cu lemne, formata din o centrala termica cu gazeificare ARCA de 45 kW, un puffer de 500l cu 2 serpentine, pompe, tevi, fitinguri,etc.Cazanul a fost racordat la puffer prin 2 tevi pentru tur si retur de la cazan la extremitatile pufferului, iar turul si returul la calorifere la stuturile serpentinei superioare, toate stuturile fiind situate pe aceiasi verticala.
Instalatia functioneaza defectuos, intrucat diferenta de temperatura la termomanometre este de circa 20grade, intre turul cazanului si turul la calorifere, la functionarea in plin a cazanului.
Va multumesc pentru orice solutie de remediere a situatiei.Daca este posibil sa va trimit poze ale instalatiei prin WhatsApp, afland numarul de telefon al dvs.
Cu stima! Traian Popescu

  Blog de Instalatii - a couple of months ago Reply

  Buna ziua Domnule Traian,
  Din explicatia dumneavoastra, montajul centralei termice cu puffer este facut gresit.
  Caloriferele nu trebuie legate la serpentine. Apa care vine de la centrala pe lemne la puffer, trebuie sa fie in legatura cu apa care merge la calorifere.
  Este posibil sa aveti un boiler si sa nu fie puffer?
  Va recomand sa chemati un instalator care sa faca o constatare asupra montajului.

  Cu bine,

  Cosmin

Vasile - last month Reply

Am o centrală Atmos 32 kW cu gazeificare duce 15 calorifere între 60 și 200 cm camerele sunt bine izolate. este sau nu rentabilă montarea unui puffer de 1000 L fără serpentină; mai mare nu îmi intră în camera tehnică. (Referitor la economia de combustibil și autonomia centralei?)

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Buna ziua Domnule Vasile.

  Pufferul pentru centrala pe lemne este bun si va mari autonomia.
  Daca aveti de ceva timp centrala, probabil stiti cam la cate ore faceti focul.
  Eu as zice asa:
  – daca faceti focul odata pe zi, nu va trebuie neaparat puffer.
  – daca faceti focul de 2-3 ori pe zi, este bine sa montati un puffer pentru centrala termica, pentru autonomie mai mare, si economie de lemne.

  Toate cele bune,

  Cosmin

Grigore - last month Reply

Buna ziua . Am instalat o centrala pe lemne cu puffer conf schitei dvs . Merge f bine pana la 60 de grade C in puffer . Daca vreau sa ridic temperatura peste aceasta valoare SE RIDICA presiunea peste 3 bari si da supapele de siguranta apa afara din sistem . Unde am gresit ?

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Buna ziua domnule Grigore,

  Atunci cand creste presiunea, de obicei este din cauza vasului de expansiune.
  – verificati perna de aer a vasului de expansiune pe care-l aveti.
  – montati inca un vas de expansiune daca este necesar
  – verificati supapele de siguranta si termometrele sa functioneze bine.

Monda ovidiu - 4 weeks ago Reply

Am o cetrala Atmos cu puffer si boiler …nu inteleg de ce nu porneste pompa de incalzire cand apa ajunge la aproape 80 de grade cesius…ma poate ajuta cineva cu vreun sfat???mentionez ca e instalata de un neamnt…nu inteleg de ce merge??

  Irimie - 4 weeks ago Reply

  Eu as verifica/micsora temp. pe pompa respectiva sa vezi daca porneste, poate fi termostat, pompa sau ai alte conditii puse.Poti compara cu schemele din manualul centralei sa vezi cea facut neamtu tau. Cel mai sigur/usor chemi pe cineva calificat sa verifice.

Radu - last week Reply

Buna ziua , mulțumesc de informațiile de pana acum . Pe ce varianta sa merg la o centrală atmos de 43 kw . Doua circuite de încălzire . Primul 300 mp , al doilea circa 80 mp .  Piscina și jacuzzi de încălzit pentru al patrulea circuit . 
    Momentan am un tank in tank Austriaemail 1000 de litri pe care îl folosesc doar ca puffer (800 l) tancul interior fiind spart . 
     In plus mai am un circuit de încălzire apa menajera ( boiler 500 l ) 
     Folosesc lemne uscate , casa izolata , cos Plewa. 
 Dacă caloriferele au termostate mai e nevoie de termostat de ambient ?
     După varianta germana am înțeles ca se merge mult pe stocare apa ( > 3000 l pufer ) 
  Mulțumesc 

  Blog de Instalatii - last week Reply

  Este recomandat ca pompa/pompele de dupa puffer sa fie comandate de un thermostat de ambianta.

Liviu - yesterday Reply

Buna,ma numesc Liviu,am o centrala Kordi de 16kw,pe combustibil solid pentru 80mp de locuinta etaj-parter.am o autonomie de 6-7 ore in conditii de santier.Ma ajuta un puffer pentru autonomie mai mare.

Leave a Reply: