Ce Se Întâmplă Dacă Scade Presiunea Centralei Termice? Metoda Hârtiei

Ce Se Întâmplă Dacă Scade Presiunea Centralei Termice? Metoda Hârtiei
4.5 (90%) 16 votes

Pe scurt, dacă scade presiunea centralei sub 0,8 bar, există riscul ca centrala termică să nu mai pornească.

În acest articol vă prezint mai multe detalii despre reglarea presiunii la centrala termică, iar la final o metodă prin care puteți detecta scurgerile.

Dacă centrala dumneavoastră are o presiune scăzută, atunci este posibil să fie vorba despre o fisurare a țevilor sau despre un calorifer cu probleme. Fără o presiune constantă a apei, centrala termică nu va funcționa la nivelul său optim.

Verifică presiunea la manometrul centralei, sau cu un tester prevazut cu manometru pentru apă.

Presiunea scăzută poate indica, de asemenea, o defecțiune a instalației, așadar este important să determinați ce ar putea cauza acest lucru. În continuare vom vedea cum puteți verifica presiunea centralei, posibilele cauze ale problemelor și remedierea acestora.

Cauzele presiunii scăzute din centrală

Există două cauze foarte frecvente ale pierderii presiunii din centrală:

 • Scurgerile de apă de la centrală, țevi sau calorifere. De multe ori poate fi dificil să observați scurgerile de mici dimensiuni, însă încercați să urmăriți dacă există zone umede în casă care ar putea să provină de la instalație. Nu căutați niciodată scurgeri în interiorul centralei, apelați întotdeauna la un instalator autorizat.
 • Aerisirea caloriferelor poate crea, de asemenea, o scădere a presiunii apei. Atunci când aerisiți un calorifer, aerul este eliberat și astfel scade presiunea din sistem.

Cum să verificați dacă presiunea centralei este scăzută

Majoritatea centralelor moderne includ manometre, astfel încât să puteți verifica cu ușurință presiunea.

De obicei aceasta trebuie să se afle între 1 si 2 bar. Dacă centrala dvs. indică o valoare sub 1 bar, atunci este posibil ca presiunea să fie prea mică si centrala sa intre in avarie.

Ce trebuie să faceți dacă scade presiunea centralei

După ce v-ați asigurat că scăderea presiunii nu a fost cauzată de o scurgere sau după ce această scurgere a fost reparată, puteți represuriza centrala pentru a o aduce înapoi la nivelul normal.

Dacă nu știți exact cum să faceți acest lucru, cel mai bine este să apelați la un specialist. Este recomandat să consultați manualul sistemului dvs. de încălzire înainte de a efectua această operațiune și eventual să vizitați site-ul web al producătorului, deoarece aici puteți găsi mai multe tutoriale și videoclipuri pentru sisteme specifice.

Etape pentru încărcarea cu presiune a centralei

 1. Asigurați-vă că centrala este oprită și lăsați instalația să se răcească.
 2. Localizați robinetul de încărcare a instalației.
 3. Deschideți robinetul pentru a permite aprovizionarea cu apă de la rețea a sistemului de încălzire. În acest moment ar trebui să auziți apa care intră în centrală.
 4. Fiți atent la manometru, de obicei este recomandat să ajungeți la presiunea de 1,5 bar (asigurați-vă că nu supra-presurizați).
 5. Aduceți robinetul înapoi în poziția inițială pentru a întrerupe fluxul de apă.

Alte posibile cauze pentru care scade presiunea centralei termice:

 • picură apă pe la aerisitorul pompei din centrala termică
 • picură apă pe la aerisitoarele automate montate în instalație (dacă există)
 • picură apă pe la robineții caloriferelor
 • picură apă pe la aerisitoarele caloriferelor
 • picură apă pe la elemenții de aluminiu ai caloriferelor

Cel mai probabil poate fi o scurgere pe la robineți, înfiletări, îmbinări. Numai că unele probleme nu sunt vizibile.

Pentru că dacă centrala funcționează, apa se evaporă și urmele vor dispărea.

Alimentator automat pentru centrala

Unii instalatori recomanda montarea unui alimentator automat pentru centrala termica. Acesta mai are si alte denumiri, cum ar fi: robinet de incarcare automata, robinet de incarcare presiune, robinet de incarcare automata.

Uite 2 modele pe care le poti comanda online:


Alimentator automat Caleffi

 

Vezi detalii si pret

 


Robinet de incarcare automata Bianchi

 

Comanda acum!

 


Metoda hârtiei pentru a identifica din ce motiv scade presiunea centralei

Pierderile de apă apar de cele mai multe ori când instalația este rece. Pentru că atunci când este caldă, fitingurile sunt dilatate și nu picură.

 1. Luați o hârtie poroasă și de preferință colorată. Puteți utiliza șervețele sau hârtie igienică.
 2. Folosiți hârtia pentru a o înfășura în jurul robineților, teurilor, la fiecare îmbinare, sub robineții de calorifer.
 3. În timpul verificării instalația trebuie să fie rece pentru ca picăturile să nu se evapore.
 4. Puteți crește presiunea în instalație la 2-2,5 bar în timpul verificării. După verificare este necesar să aduceți presiunea la valoarea normală (1,5 bar), scoțând apa pe la aerisitorul unui calorifer.
 5. Verificați toate locurile unde ați pus hârtie și identificați dacă există scurgeri.

Vă recomand și următoarele articole despre presiunea centralei:

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

Centrala Termica Pierde Presiune – Ce Trebuie Sa Fac?

Dacă vă place articolul, distribuiți-l pe Facebook și pe Linkedin și spuneți-ne cum ați folosit metoda hârtiei pentru presiunea centralei.

 

Care este părerea dvs. despre scăderea presiunii centralei? Aveți ceva de adăugat? Scrieți în secțiunea de comentarii de mai jos.

 

1544 Vizualizări totale 37 Vizualizări azi

17 thoughts on “Ce Se Întâmplă Dacă Scade Presiunea Centralei Termice? Metoda Hârtiei

 • Va salut eu am un Ariston class de 28 kw cu tiraj fortat am schimbat presostat evacuare gaze deoarece intra in avarie cu avaria pe afisaj 6P2 , bunnn am schimbat presostatul cu unul nou compatibil pentru aceasta centrala si intra iar in avarie , ca sa porneasca trebuie sa desfac capacul de acces la presostat atunci porneste daca il inchid se opreste iar , cauze , multumesc .

  • Eroarea 6P2 pentru central Ariston este in legatura cu presostatul – asa cum ati identificat si dumneavoastra.
   S-ar putea sa mai fie si altceva in afara de aceasta componenta deoarece reapare eroarea.
   Sau poate trebuie in alt presostat.
   Oricum, at fi bine sa o vada si in service autorizat.

 • Buna,

  aici nu s-a pomenit de acel „balon” din microcentrale, care ar trebui sa fie umflate la 0.8-1bar (cred). La mine sunt sigur ca e desumflat pentru ca l-am desumflat eu, presiunea din centrala coboara sub 0.8bari si nu intra in avarie, porneste normal si urca pana la 2bari cand functioneaza dupa ce se raceste, revine la 0.8bari.
  Eventual, niste modalitati, cum se poate readuce acest „balon” la valoarea optima, fara a se descarca instalatia.

 • Daca nu aveti pierderi pe la imbinari sau robineti,sau centrala verificati vasul de expansiune,sa aiba presiunea de lucru data de producator.In caz ca nu are,refaceti presiunea,verificati sa nu piarda aer pe la ventil.Daca nu are pierderi,atunci e vorba de balonul de cauciuc din interiorul vasului.Se poate schimba balonul daca vasul are flansa cu suruburi,iar daca nu inlocuirea vasului/

  • nu am pierderi la imbinari, din greseala eu am scos aerul si am inteles ca se poate reumfla, dar trebuie golit toata instalatia, ceea ce nu as dori, de aceea am intrebat daca are cineva o solutie mai buna pentru aceasta operatie.

   • Pentru a reface perna de aer din vasul de expansiune,
    – folositi o pompa de bicicleta,
    – introduceti aer in membrana vasului de expansiune, pe la ventilul acestuia,
    – verificati presiunea din vasul de expansiune al centralei termice folosind in manometru

  • @gelu
   Membrana vasului de expansiune din centrala termica nu se poate schimba.
   De obicei se schimba vasul cu totul.
   Aceste vase de expansiune pentru centralele termice nu au flanse ca sa se poate desface. Doar la vasele de hidrofor cu capacitate > 50 de litre se schimba membrane.

 • Buna ziua am o centrala wiesman nemțească o am de doi ani și ami scade presiunea .umplu centrala cu presiune la 1,5-2atmosfere și an jur de doua sau trei săptămâni ami scade o (1)atmosfera am verificat instalația cu așa zisa metoda cu hârtie și nimic altceva ce pot mai face,aștept soluție.Va mulțumesc.

 • Buna seara,in urma sfaturilor primite pentru care multumesc din nou mai am nevoie de un sfat,am la cazanul Viadrus pompa recirculare intre cazan si puffer Grundfos UPS2 ,doresc din motive de siguranta sa mai inseriez inca una (loc am destul) dar cum nu se mai fabrica din informatiile primite de la cei care le vand spun ca pot monta Grundfos Alpha2l 25-40.Eu din caracteristicile tehnice pe care le gasesc pe siturile de specialitate gasesc pentru UPS2 3,4 mc/h si alpha 2l debit 2,4 mc/h,intrebarea este daca pot inseria cele doua pompe prim avand 3 trepte iar a doua trei trepte sau patru trepte (nu stiu sa explic mai mult dar se pot vedea in descrierea pompei alpha 2l) pe ce treapta ar trebui sa mearga si una si cealalata,multumesc foarte mult pentru raspunsuri

 • Ideea este sa mearga amandoua in serie.una la 65 grade.a doua la 85 grade.in caz ca se defecteaza una ramane cealalta fara sa fiarba cazanul (este doar o supramasura de siguranta) poate ma complic putin dar ma gandesc ca un cazan de 50kw plin cu lemne face dezastru daca apa nu circula (sisteme de refulare are 3 dar fara apa se poate sparge iar varianta cu scos jarul,cine se poate apropia de el cand fierbe si pufaie prin toate supapele)

 • Buna seara. Am o centrala immergas victrix Terra 24/28 nu suntem mulțumiți deloc de ea. Montata de 2 luni. Consuma ff mult, a fost defecta din fabrica si pe langa toate cele.. La 3 4 zile scade presiunea la 0. In casa nu am urme de apa niciunde, am verificat peste tot. Cei de service susțin sus si tare ca problema este la noi,si centrala este buna. Ținând cont de faptul ca a fost defecta de la început, si atunci abia am reușit dupa multe rugăminti si amenintari cu protecția consumatorilor s-au sesizat. Imi cer scuze pt roman. Va mulțumesc

 • Centrala vaillant condensate ecotecpure,cand am venit acasa intrase pe avarie,presiunea era0,am verificat robinetii,tevile si nici o scurgere pe nicaieri,am umblat la,,robinet,,de sub centeala si in loc de 1,5 am ajuns la1,7,cand dau temp la 23,5 presiunea ajunge la 22,inteebare e vreo problema,mentionez ca termistatul a stat in bataia soarelui si ma.m gabdit ca centrala nu a mai pornit o perioada destul de mare zic,,,,,Multam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *