De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?
4.3 (85.71%) 14 votes

Atunci cand scade presiunea in centrala termica nu este bine, pentru ca poate fi semnul unei avarii.

Presiunea scazuta a apei calde in centrala este usor de diagnosticat. Majoritatea centralelor termice au un manometru de apa incorporat sau afisaza pe display-ul digital valoarea presiunii din sistem.

In unele cazuri, poti sa remediezi tu situatia atunci cand scade presiunea in centrala termica. Poti sa incarci instalatia cu apa pe la robinetul de incarcare al centralei, sau poti incarca instalatia cu o pompa de incarcare a instalatiei termice.

De ce scade presiunea in centrala termica?

Presiunea constanta este esentiala pentru o buna functionare a centralei termice de apartament.

La majoritatea sistemelor de incalzire, presiunea este mentinuta prin apa rece care vine de la retea printr-un mecanism numit “robinet de incarcare pentru centrala” sau “robinet de umplere pentru centrala”.

Citeste si:

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

Centrala Termica Pierde Presiune – Ce Trebuie Sa Fac?

Cum reglez presiunea scazuta in centrala termica Ariston?

Vezi mai multe detalii si un tutorial in acest scurt film de prezentare despre incarcarea cu apa a centralei termice:

Cauze pentru scaderea presiunii la centrala termica

O serie de lucruri poate duce la situatia cand scade presiunea in centrala termica. Una dintre cauze este ca ai o scurgere undeva in circuitul de incalzire.

Sau daca ai aerisit caloriferele recent, poate fi din cauza ca ai pierdut presiune atunci. Oricum, nu poti sa sti ca ai o problema, pana cand nu verifici presiunea la manometru.

De exemplu o scurgere de apa poate fi foarte mica si sa scape neobservata la inceput, iar apoi sa creasca mai mare.

Verifica presiunea apei in centrala termica

Uita-te la manometrul centralei termice care este de obicei pe panoul frontal. Presiunea normala pentru centrala termica este in jur de 1 bar.

Pozitia presiunii setate la montajul centralei este uneori indicata cu un indicator rosu. Daca ai avut repetate scaderi de presiune, verifica des manometrul. Atunci cand scade presiunea in centrala termica, indica o defectiune care trebuie remediata.

Presiunea apei in centrala termica de apartament

Fiecare centrala termica va veni cu anumite instructiuni despre presiunea de incarcare. Verifica manualul de montaj pentru centrala termica ca sa vezi daca poti sa incarci instalatia de unul singur.

Mai poti gasi instructiuni pe panoul interior al centralei termice. Dar daca ai nevoie de scule si unelte ca sa dai jos carcasa, mai bine nu te atingi de ea si chemi un instalator.

Daca continui sa ai probleme dupa ce ai incarcat circuitul cu apa si ai refacut presiunea, un instalator poate diagnostica si repara problema pentru tine.

Acestea au fost sfaturile mele ca sa afli de ce scade presiunea in centrala termica. Ca sa primesti si alte sfaturi utile pe email, inscrie-te la newsletter.

Presiunea In Centrala
Atunci cand scade presiunea in centrala termica nu este bine, pentru ca poate fi semnul unei avarii.
Scade presiunea in centrala
Written by: Blog de Instalatii
Date Published: 10/13/2016
Presiunea constanta este esentiala pentru o buna functionare a centralei termice.
5 / 5 stars
50255 Vizualizări totale 141 Vizualizări azi

61 thoughts on “De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

 • in cazul unei defectiuni/revizie/reparare…de ce proprietarul nu se adreseaza unui centru de service autorizat de producator oricare ar fi el…???
  de ce dupa o reparatie efectuata , de obicei, de o „firma reparatii centrale termice” apar probleme ?
  de ce dupa o interventie neconforma a unui centru de service autorizat de producator, nu este informat telefonic/in scris/e-mail…producatorul !

 • Buna ziua
  Am o centrala termica ferolli din ce ce cauza nu mai lucreaza la presiunea de 1,8 ci numai cu 2,2 si trebuie sa astept o perioada de timp pana reusesc sa o aduc la 2,2. Pe incalzire creste presiunea aproape la4 atm si intre timp cat nu merge incalzirea scade pres la1,8 dar intra in avarie.iam bagat aer si in vasul de expansiune degeaba

 • Bună ziua! am o centrala in condensare,Keston (fabricata în 2016,montată in 2017) careia, de vreo 2 săptămîni îi scade presiunea în special noaptea când nu funcționează;la început alimentam cu apă la o sapt,apoi la 3 zile acum zilnic aproape;
  Am chemat 2 pers care se ocupă de reparatii centrale acum 1 săpt. băgat aer in vasul de expansiune ,ieri a golit instalatia a bagat din nou aer și azi scazuse in 24 ore presiunea cu1,5;
  Am instalatia cu tevi de cupru,nu curge pe nicăieri…(nici in centrală nici pe instalație).;nu știu ce-ar mai putea fi decât schimbătorul de caldură?;
  Cine mi-a facut revizia e de la Keston și mi-a spus ca un schimbător nou e cam 3500 lei,toți mi-au spus ca centrala e încă foarte bună dar….de ce pierde presiune? Puteți să mă ajutați cu o părere?

   • Am făcut toate testele posibile (inclusiv închis tur-retur 8 ore ,alimentat cu apa pînă la presiune 2,5 centrala scoasă din priza); am observat că e umezit un ventil din spatele pompei;centrala are 10 ani, și singurul reprezentant al firmei de pe piată mă îmbie cu înlocuirea schimbătorului de căldura -a.c.m care m-ar costa 3500 lei.
    Prefer s-o târâi pîna in primavară cu alimentari la 20 ore și să cumpăr una nouă la banii ăștia(poate Ariston) Una noua de la Keston costă aprox.8000 lei

 • am o centrala vision de 2 luni, a functionat ok pana de craciun ,de 2 zile nui dau de cap scoate fum pe la usi si nu stiu ce sai fac ,am curatato dar degeaba ,o am amplasata in garajul masini care este lipit de casa si se simte miros si in casa

 • am o centrala ariston egis de 10 ani – am avut o problema cu schimbatorul de caldura,picura apa ,curgea din centrala – sa rezolvat ,mi-au schimbat schimb.de caldura cu unul nou – acum am o alta problema ! centrala functioneaza dar caloriferele sunt reci in partea de jos – am incercat toate variantele redus turul pe rind returul la fel aerisire ,toate variantele- am 1,6 in centrala si dupa 2 zile scade la 1 1,2 – nu pierde o picatura de apa nici la calorifere nici la centrala – citeodata are un horcait ca de apa – ce poate fi ??? centrala functioneaza prea mult ,comparatie cu normalul – adica cind setam la 22 de grade functiona 10-15 minute si decupla normal ,acuma in schimb functioneaza ore intregi si nu ajunge la temp dorita – nu da avarie nu pierd apa la calorif la centr. si totusi scade pres.- cineva mi-a zis ca poate fi filtrul y s-au motoras vana de derivare – nu am nici o idee – un sfat va rog ! ce parere aveti

  • Este indicatao spălare in totalitate a instanței și centralei termice cu substanțe dedicate acestei operațiuni, făcute de către specialiști

 • Buna
  Am incalzire in pardoseala si am observat ca nu incalzeste uniform a venit instalatorul a aerisit instalatie si a reglat pompa centralei electrice pe un nivel mai mare.presiunea de la 2 a scazut la 1
  8 in termen de 3 saptamini nu am scurgere deloc totul merge bine numai nu stiu sami fac probleme sau nu.intalatorul a zisSe poate ca sa mai fi-avut ceva aer si l-a scos pe la aerisitorul automat din centrala
  E normal

  Am centrala protherm Ray 21kw
  Astept raspunsuri
  Mersi mult

 • Am o centrala Vaillant la care din cand in cand mai scade presiunea umblu si dau drumul la robinet si incarc instalatia dar centrala nu porneste ce s-a intamplat in centrala cat a avut presiunea scazuta

 • Buna ziua,si eu am o centrala ariston (an 2007),si problemele sunt mai multe,printre care una este ca scade presiunea in jur de 1 bar,iar a doua care nu am reusit nici cum sa aflu cauza…fiecare cu pareri diferite,caloriferele mai departate de centrala nu mi se incalzesc decat pe jumate ,(cele din baie,bucatarie si balcon fiind mai mici se incalzesc uniform) se incalzesc si in partea de jos dar foarte foarte putin)am aerisit….si tot degeaba,ce as putea sa fac?care ar fi cauzele?multumesc

 • Buna ziua, am o nelamurire. Cand centrala este pornita pe caldura, si in acelasi timp folosesc apa calda, presiunea scade de la 1,5 la 1,1. Scaderea de presiune este numai cand apa calda este deschisa, cum inchid apa calda revine la 1,5. E normala fluctuatia asta de presiune ? Va multumesc

 • Buna seara, am si eu o problema cu o centrala Vaillant. Am facut o aerisire a caloriferelor si dupa am observat ca mi a scazut presinea la 0.8, iar daca inchid caldura definitiv ajunge la 0.6. Mentionez ca robinetul acela care ridica presiunea nu mai functioneaza si nu inteleg dc. Daca deschid caldura la maxim se ridica si presiunea la 1.2, insa daca o dau din nou inspre minim iarasi imi scade presiunea.

 • Am o centrală Vaillant de 25 kw și tot scade presiunea. Se oprește îmi dă eroarea f22 bag presiune de la robinet apoi când încălzește și pleacă apa pe calorifere de face presiune până la maxim și îmi refulează. După ce refulează și a terminat de încălzit se oprește iar că nu mai are presiune. Și tot așa… Ce se întâmplă?

 • Buna, am o centrala Ariston evo si a scazut presiunea sub 0,6 bari . De obicei încarc centrala de la rotita de sub centrala dar acum cand învârt de ea centrala nu se mai umple. Ma puteti ajuta va rog.

  Multumesc.

  • Buna ziua,
   Rotita este de la robinetul de incarcare al instalatiei.
   Daca o manevrati si nu se intampla nimic, poate fi pentru ca:
   – robinetul de incarcare s-a stricat
   – sau nu vine presiune de la retea
   S-ar putea sa fie oprita apa dinainte de centrala si sa nu ajunga presiune la ea.

 • Scade presiunea in centrala termica in timp cam in 5 zile dupa ce am completat cu apa instalatia aducind-o la 1,5 bar.
  Aceasta problema a aparut dupa ce sa refacut perna de aer in vasul de expansiune .
  Va mulțumesc pentru ajutor

 • Bună seara, în urma unei mici scurgeri la un robinet pe care l-am reparat ulterior, a scăzut presiunea vreo 0.5 sub 1 bar și mă întrebam dacă înainte să rotesc acel robinet de sub centrală trebuie să închid ceva?
  Mulțumesc..

 • Buna! An un bosch 2500w pe condensare. recent, mi s-a spart teava care duce la caloriferul din baie si i-am inundat pe vecini. Tevile sunt ingropate in sapa. Pana imi vine cineva sa imi ridice parchetul si sa imi sparga sapa, am golit de apa caloriferul din baie ca sa nu-i mai inund pe vecinii de sub mine, dar odata cu golirea caloriferului a intrat si centrala pe avarie. Daca ii dau din nou presiune, imi voi inunda iar vecinii. Cum sa fac sa scot centrala de pe avarie fara sa mai alimentez caloriferul din baie? Cel care ar trebui sa rezolve problema vine doar peste cateva zile si nu pot sta cu ea pe avarie si sa nu folosesc apa calda.

 • Am citit articolele foarte interesante de pe blogul de instalatii, e bine de stiut si invatat unele aspecte, foarte folositor.

  Profit de aceasta ocazie si vreau sa te intreb daca ai un sfat cum sa procedez la o problema cu instalatia termica de apartament care pierde presiune undeva la interior.
  Centrala un Ariston 24F nu are probleme pentru ca am inchis robinetii tur retur si undeva prin pardoseala sau unde nu-mi dau seama, la 2-3 zile scade de la 1 bar la 0.5.
  Tinind cont ca e vara (asta iarna umpleam presiunea saptamanal la robinet alimentare din centrala) as vrea sa rezolv acum sa nu mai astept pana la iarna, dar problema este ca nu se vede nimic la exterior si nici la interior o pata sau ceva. Circuitul e realizat din PPR verde si ingropat in pereti si sapa.
  Multumesc anticipat,

  Marius

  • Buna ziua,

   Din pacate nu sunt multe lucruri de facut.
   Verifica robinetii de la calorifere. Pune o foaie de hartie sub ele si vezi daca picura. Poate gasesti o solutie pe care sa o adaugi in apa ca sa acopere eventuali pori pe unde curge.

 • Bună ziua detin o centrala hermann şi am urmatoarea problemă: am presiune in centralala 1,5bar si după folosirea apei calde o zi iese apa din centrală ,presiunea scade la 0 si centrala se opreste imi puteti spune vă rog care sunt cauzele?

 • Buna ziua

  Am o centrala termica Immergas EoloStar 24 3E, avea presiunea sub 1 bar si am decis sa actionez robinetul de umplere, insa cand ii dau drumul, in loc sa creasca presiunea in centrala, ea scade.
  Care ar fi problema ?

 • Rectific! Cind deschid robinetul de apa calda la chiuveta se incalzesc caloriferele ,desi centrala este pe regim de vara.iar termostatul este pe pozitia 0.

 • buna ziua,am o centrala IMMERGAS MINI EOLO azi i jur de ora 12 centrala a ramas fara apa dar si la robinet presiunea a scazut foarte mult.Nu reusesc sa alimentez centrala cu apa,nu ia apa deloc….ce ar putea avea sau cum sa fac sa ia apa?

 • Buna ziua,

  am o centrala viessman vitodens 100 si incalzire prin pardoseala cu doua distribuitoare. Problema este ca presiunea de la centrala scade in timp ce tot aerisesc distribuitorul de la etaj unde se strange aer. Am incercat sa introduc apa din centrala dar nu reusesc mai mult de 0,1 bari. Acum am 0,2 bari, iar daca dau drumul la acel robinet creste la maxim 0,3 bari, deci nu poate functiona. Cum ar trebui sa procedez? Cum sa umplu toata coloana si sa o si aerisesc in acelasi timp? Cum se procedeaza?

  Multumesc frumos si o zi buna<
  Mihai

 • Buna ziua!Am dat jos boilerul electric jos deoarece mi-am pus centrala pe gaz si a inceput sa-mi curga apa pe la robinetul de la chiuveta baie.Daca inchid robinetul de jos nu imi mai curge apa pe la robinet dar nu mai am apa calda de la centrala pe gaz.Daca deschid ,robinetul,curge apa (fir subtire) la chiuveta ,dar am apa calda de la centrala pe gaz.Acest robinet mi s-a zis ca pot sa-l folosesc si la boiler si la centrala pt a avea apa calda.
  Azi am gasit presiunea centralei foarte scazuta si nu am avut apa calda.E posibil sa se piarda apa din instalatie pe la acest robinet?

 • Buna seara,
  Am o centrala termica Arctic,care intra destul de des in avarie.Presiunea nu creste niciodata mai mult de 1.4(stau la etajul 8),iar atunci cand functioneaza,scade incet sub 1 si intra in avarie.Mentionez ca nu curge apa pe nicaieri.Am chemat deja 2 ,,meseriasi,,care nu au stiut ce sa-i faca.Chiar daca bag caldura pe calorifere sau apa calda la robinet,se intampla aceeasi chestie.
  Va multumesc anticipat,

 • Vasi spune:
  octombrie 31, 2017 la 10:01 am
  Vasi spune:
  octombrie 30, 2017 la 12:41 pm
  Centrala Ariston Matis 24 FF ,presiune 1,5 bari,vas de expansiune 1,5 Atm cu Tur-Retur închis,cînd dau drumul la apă caldă menajeră urcă presiunea c-am pe la 2,8 bari dar în schimb cînd e oprită pierde presiunea în centrală sub 1bar pe la 0,6-7 bari cu Tur-Retur închis,iar dacă deschid Tur-Retur și dau drumul la încălzirea centrală urcă presiunea peste 3 bari chiar dacă la rece am nu neapărat 1,5 bari presiune pe instalație e destul să am 1,2 bari și aceeași poveste iar dacă deschid apa caldă menajeră în timp ce merge încălzirea centrală cînd a ajuns la 3 bar,sare automat la 3,5 bar iar dacă închid apa caldă menajeră revine la cei 3 bar. În vasul de expansiune am băgat eu personal cele 1,5 Atm că nu a avut și ca probă am lăsat vreo 4 zile să văd dacă ține Atm în vasul de expansiune cu instalația golită binențeles și ține Atmosferele iar robinetul de încărcare l-am desfăcut curățat cel puțin mi se pare Ok. din punct de vedere al funcționalității și totuși nu e ok deoarece fie pe Acm. sau încălzire centrală urcă presiunea peste cei 3 bar,iar pe repaus la rece dispare presiunea de la 1,5 bar cît a avut inițial la 0,6-7 bar.

 • Este o centrala Vision și nu încălzește frecvent apa am chemat un instalator și mi-a spus că nu este defectă mi-a reglat presiunea și a funcționat câteva zile este normal dacă nu este folosită să scadă presiunea și să fie nevoie să reglăm presiunea? Care este problema fiindcă devine stresant. Mulțumesc

 • buna ziua …va rog…cati bari trebuie sa aiba la centrala pe lemne …mentionez ca e cazana facut …si tot timpul se aude aer in calorifere …apa e pe 80grade si…fierbe am aerisitoare pe fiecare calorifer am aerisit si iar vine aer …in ziua urmatoare ..si nu incalzesc caloriferele doar partialnu ajunge la ultimul….MULTUMESC …ASTEPT UN RESPUNS AL SPECIALISTULUI

 • Buna ziua!
  am o CT ARISTON GENIA MAXI 24 BFFIcu boiler incorporat si imi pierde presiunea. Mentionez ca am inchis turul si returul pe incalzire si se intampla acelasi lucru, scade presiunea .
  Va rog poate imi dati o sugestie.
  multumesc!

 • Am aceeasi problema cu scaderea de presiune a centralei.Functioneaza normal si nu imi afiseaza nici o eroare.Daca adaug apa si urca presiunea de la 0,5 cat are la 1,4 sa zicem ,in 3 zile ajunmge iar la 0,5.M-am uitat pe la tevi si calorifere si doar in dormitor la calorifer am observat apa pe parchet.insa nu stiu ce sa zic ,pentru ca acolo prin perete comunica cu balconul si returul acelui calorifer e mult mai rece in perioada asa.Ar putea fi condens?Daca e o pierdere de apa pe acolo nu ar trebui sa fie o cantitate semnifictiv mai mare fata de o cantitate de maxim 5 sau 10 ml cat estimez ca e jos?Ar putea fi schimbatorul bitermic de vina?Sunt surprins pentru ca din ce imi aduc aminte la New Elite al meu care se apropie de 12 ani de folosinta fara probleme,e nevoie ca apa sa depaseasca presiunea de 1 bar ,altfel centrala afisand un cod de eroare.Vad ca nu afiseaza nimic si functioneaza fara probleme.Daca o mai folosesc asa nu risc sa deteriorez pompa,eventual sa o ard?

 • Buna ziua,
  Am o centrala noua Ariston Clas premium evo si nu pot creste presiunea decat la max 0,7 . Noaptea scade insa la 0,4 si intra pe avarie. Asta se intampla zilnic.Am aerisit caloriferele si degeaba.In fiecare dimineata o incarc din robinetul de umplere, se urca la 0,7 ,cand functioneaza creste la 1 si apoi vine seara, scade si iar …avarie.
  Help!!!

 • SUNT ROMICA SI AM O RUGAMINTE
  Am o centrala termica JANCHERS BOSH pe lemne si pierde din presiune.Am completat presiunea pe la robinetul de umplere dar dupa ce o opresc scade iar la zero.Nu am depistat scurgeri de apa .Rog un raspuns.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *