Ce Centrala Termica Sa Cumpar? [Gaz, Lemne, Electrica]



Un echipament eficient, cum este o centrala in condensatie sau o pompa de caldura vor necesita o investitie mai mare la inceput dar vor consuma putin.  

Dar se va recupera din investitie cu trecerea timpului, si iti vor economisi bani.

La centrala electrica de exemplu, costul echipamentului este mic. Dar consumul de curent electric pentru incalzire este destul de mare (mai ales daca nu ai izolatie).

Cand te gandesti la ce fel de centrala termica sa cumperi, e bine sa tii cont de niste factori:

  • tipul de combustibil,
  • eficienta si consumul,
  • spatiul disponibil pentru montaj,
  • consumul de apa calda menajera.

Si daca ne gandim la pretul centralei termice, e bine sa iei in calcul cati bani dai pe centrala, dar si cati bani dai pe combustibilul pentru centrala.

Blog de Instalatii te ajuta cu acest articol sa aflii ce centrala termica sa cumperi, si cat consuma o centrala termica (gaz, lemne, curent). Dupa ce aflii aceste detalii importante, iti va fi mai usor sa decizi. Esti gata? Hai sa le vedem!

Ce Centrala Termica Sa Cumpar [Gaz, Lemne, Electrica] BlogdeInstalatii

Care este cea mai ieftina sursa de incalzire?

Pentru incalzirea casei poti sa folosesti mai multe surse de incalzire. Una din cele mai folosite si accesibile surse este gazul natural.

Daca ai acces la gaz, nu trebuie sa mai stai pe ganduri. Decat sa-ti alegi cea mai buna centrala termica pe gaz.

Uite care sunt sursele de incalzire disponibile, intr-o clasificare aproximativa. Incepand de la cea mai scumpa de folosit (1), la cea mai ieftin de folosit (6):

  1. centrala electrica
  2. centrala termica pe gpl
  3. centrala termica pe gaz
  4. centrala pe peleti
  5. pompa de caldura
  6. centrala termica pe lemne

Alege puterea potrivita pentru centrala termica

Acum construiesti casa? Daca poti sa-ti faci singur casa dupa placul tau, e bine sa vezi ce alternative sunt pentru incalzire.

Daca izolezi bine peretii, tavanele, fundatia, montezi usi si ferestre de calitate, poti avea aproape o casa aproape pasiva. Era sa uit, o sa ai nevoie si de un echipament pentru ventilatie cu recuperare de caldura.

Daca trebuie sa inlocuiesti centrala termica, cauta recomandari pentru cele mai bune centrale termice. Este importanta sa ai o marca buna de centrala, dar si firme de service disponibile in zona ta. 

Iti recomand sa alegi cea mai scumpa centrala termica pe care ti-o permiti. Aceste sunt cateva din cele mai importante puncte de care sa tii cont cand faci alegerea centralei termice:ce centrala termica sa cumpar BlogdeInstalatii

1. Ce combustibil sa alegi pentru centrala termica?

Poti face alegerea centralei termice dupa tipul de combustibil disponibil. E greu sa prevezi cand va fi disponibil gazul in zona ta.

De multe ori se folosesc centrale pe lemne, centrale electrice sau pompe de caldura daca nu este acces la gaz. 

Si daca ai o centrala pe gaz, si factura ti se pare ca este prea mare, exista variante. Poti de exemplu sa schimbi furnizorul de gaz si curent, pentru a face economie.

Daca se incadreaza in bugetul tau, este bine sa alegi surse regenerabile de energie si echipamente cu eficienta ridicata. Cum sunt panourile solare si pompele de caldura.

2. Eficienta sursei de incalzire

O centrala termica eficienta te ajuta sa ai o factura de energie mai mica si nu va fi poluanta. 

Vei face economii semnificative la factura de incalzire, daca schimbi o centrala existenta, cu o centrala termica in condensatie.

Pentru ca centralele termice in condensatie funtioneaza cu temperaturi mici pe tur, si sunt economice.

3. Locul pentru montaj

Centralele termice de 24, 28, 30, 35 kw sunt centrale murale cu preparare apa calda menajera instant. Pot sa fie montate in bucatarie sau in debara. Si nu au alte piese mari care sa fie montate in exteriorul lor.

De la 45 de kw in sus, centrala termica nu mai are toate componentele incorporate. Este necesar montajul intr-o camera tehnica sau un spatiu destinat centralei. Vasul de expansiune, boilerul, pompe si alte accesorii vor fi montate langa ea.

Daca montezi o centrala termica de apartament in condensatie, e posibil sa ai nevoie de o pompa de condens pentru a evacua condensul.

4. Necesarul de apa calda menajera

Pentru apa calda menajera poti sa alegi din mai multe variante. Aceste variaza dupa numarul de bai pe care-l ai, numarul de persoane din casa si confortul de apa calda menajera.

  • O centrala termica instant, va prepara apa calda pentru un dus si un spalator simultan.
  • O centrala termica cu boiler incorporat are un debit mai mare si poate asigura doua dusuri simultan.
  • O centrala termica cu boiler indirect (boiler cu serpentina) asigura un debit mai mare pentru mai multe bai sau un numar mare de persoane care locuiesc in casa.

centrala termica pe gaz sau lemne Blogdeinstalatii

Ce centrala termica sa cumpar?

Am pregatit pentru tine mai multe resurse care sa te ajute cu alegerea centralei termice. Si ca sa aflii ce centrala termica sa alegi.

O sa vezi mai jos pentru fiecare tip de centrala (gaz, lemne, electrica) modalitati de alegere si de calcul pentru puterea termica. 

Dar vei gasi si consumul centralei termice. Asa poti sa-ti faci o o idee despre cat consuma centrala termica, inainte s-o cumperi.

Daca esti pregatit, hai sa le vedem acum:

Centrala termica pe gaz

Centrala Electrica

Centrala termica pe lemne 

Concluzie

Alegerea centralei termice este o decizie importanta. Cu resursele pe care le-am enumerat mai sus, sper ca te-am ajutat putin.

Daca nu stii ce combustibil trebuie sa alegi, uite recomandarea mea:

  • alege o centrala pe gaz daca ai gaz disponibil. 

Nici nu ar trebui sa te gandesti la alte variante daca ai gaz. Dar nu se gaseste peste tot, asa ca daca cauti alte variante:

  • alege o pompa de caldura daca construiesti acum casa, nu ai gaz, si ai buget pentru acest tip de echipament.

E bine sa ai izolatie foarte buna si un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.

  • alege o centrala electrica daca nu ai alte variante si nu vrei sa faci focul.

Trebuie sa tii cont de consumul centralei electrice care este mai mare, si sa ai izolatie buna.

  • alege o centrala pe lemne daca nu ai gaz si nu vrei sa te incurci cu o centrala electrica.

Lemnele sunt folosite pentru incalzire foarte mult la noi in tara. Dar autonomia centralelor pe lemn nu este foarte mare. E mult de munca la ele si nu e confortabil sa faci focul la fiecare 2 – 4 ore.

Vezi aici varianta video a articolului:

Daca ti-a placut articolul, scrie aici adresa ta de email si o sa-ti trimit mai multe pe email.

Scrie la comentarii ce tip de centrala termica ai ales sau care este preferata ta.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: