Cum Sa Ai O Centrala Termica Eficienta Iarna? [7 Sfaturi]



O centrala termica eficienta te ajuta sa treci cu bine peste iarna. Fara probleme la centrala si cu un consum mic de gaz. Cum zice vorba aceea din popor:

Omul gospodar isi face vara sanie, si iarna car!

Cand temperatura scade peste casele din Romania, este bine sa fii pregatit. Adica sa ai centrala termica si sistemul de incalzire in stare buna de functionare.

Blog de Instalatii iti ofera in acest ghid cateva informatii si sfaturi pentru a avea o centrala termica eficienta, si un consum mic de gaz in iarna aceasta.

cat trebuie sa fie temperatura la apa calda BlogdeInstalatii.ro

1. Fa revizia centralei termice

Inainte sa vina iarna, centrala ta are nevoie de o revizie tehnica. La fel ca la masina. Asta ajuta ca centrala termica sa functioneze fara probleme sau scurgeri. 

In plus, daca ai un filtru antimagnetita, acum este timpul sa-l cureti. 

Este bine sa faci revizia la centrala termica pe perioada de primavara – vara. Pentru ca in timpul iernii, firmele de service pentru centrale termice sunt foarte ocupate cu interventiile.

revizia centralei termice BlogdeInstalatii.ro

2. Regleaza temperatura la centala termica

Trebuie sa verifici setarile la centrala termica, si sa fii sigur ca sunt cele corecte. Daca e nevoie, sa mai scazi temperatura. Uite care sunt temperaturile recomandate:

  • temperatura pentru circuitul de incalzire la centrala in condensatie < 55 de grade. Daca setezi o temperatura mai mare, s-ar putea ca centrala sa nu condenseze si sa scada eficienta cu 10 – 20%.
  • temperatura pentru circuitul de incalzire la centrala conventionala (fara condensatie) 65 grade.
  • temperatura la robinet, pentru circuitul de apa calda menajera ar trebui sa nu fie mai mare de 49 grade, pentru a se evita oparirea.

Temperatura setata la centrala termica trebuie verificata periodic si redusa daca se poate. Cu cat este mai mica, cu atat vei consuma mai putin si cu atat vei si plati mai putin.

Daca scazi temperatura chiar si cu 1 grad la termostat sau la centrala termica, poti sa faci economii la factura de gaz. Din video-ul de mai jos vei afla cat consuma o centrala pe gaz. Compara cu consumul tau de gaz, si vezi daca centrala ta consuma mult:

3. Izoleaza tavanul sau podul

Caldura se ridica. Podul casei tale, sau tavanul apartamentului trebuie izolate pentru a preveni pierderile de caldura.

Asta iti va reduce facturile de incalzire si o sa-ti tina casa calda. Vezi daca mai sunt si alte modalitati de a spori izolatia casei tale.

Poate montezi ferestrele termopan daca nu ai deja sau te asiguri ca usile si ferestrele se inchid bine si nu intra sau iese aer pe langa ele.

izolarea tavanului si a podului Blogdeinstalatii.ro

4 Foloseste eficient termostatul pentru centrala termica.

Centrala termica nu trebuie sa incalzeasca tot timpul la temperatura mare. Incepe prin a alege un termostat de camera bun. 

Cea mai mica temperatura setata ar trebui sa nu fie mai jos de 18 grade. Incepi de aici si creste cu cate 1 – 2 grade ca sa vezi cum este confortabil pentru tine.

Poti oricand sa cresti temperatura in casa pentru 10 minute. Doar sa-ti amintesti sa o scazi la loc. Cu ajutorul unui termostat programabil, poti face asta automat. Inainte sa alegi termostatul, vezi acest video: 

5. Monteaza robineti termostatati

Casa ta nu trebuie incalzita la aceeasi temperatura. Este recomandat sa montezi robineti termostatici in fiecare camera din casa (mai putin in una). Am explicat aici cum functioneaza.

Acesti robineti cu cap termostatic te ajuta sa reglezi debitul de apa care trece prin calorifere, si astfel poti controla temperatura local.

In felul acesta ai control individual pe fiecare camera. Capul termostatic iti permite sa alegi temperatura ambientala potrivita, de obicei intre 3-4 corespunde la 21 – 23 grade.

Caloriferul va fi pornit si oprit automat de robinetul cu cap termostatic. Cu cat este dat la o gradatie mai mare, cu atat mai cald va face.

robineti termostatici BlogdeInstalatii.ro

6. Monteaza panouri reflectorizante pentru calorifere

Cred ca sunt o investitie buna. Chiar daca nu sunt foarte atractive si aratoase, ele te vor ajuta reflectand caldura inapoi in casa. Caldura care altfel ar fi absorbita de pereti.

Asa pastrezi majoritatea caldurii in casa. Nu sunt necesare daca caloriferul este bine dimensionat, dar oricum, panourile reflectorizante pentru izolarea caloriferelor au un efect pozitiv.

panouri reflectorizante pentru calorifere BlogdeInstalatii.ro

7. Schimba furnizorul de gaz si de curent

Furnizorul tau de gaz si cel de energie electrica ar trebui sa-ti ofere cel mai bun pret. Dar nu se intampla asta intodeauna.

Acum poti schimba furnizorul de gaz sau curent. Uite cum poti sa faci:

  1. Intra pe un site unde poti compara si schimba furnizorul de energie
  2. Alege persoana fizica, localitatea, si serviciile gaz si curent si apasa continua
  3. Trece consumul estimat si distribuitorul.
  4. Alege unul din pachete si apasa continua.
  5. Scrie datele de contact la Vreau sa finalizez contractarea online si apasa genereaza documente.
  6. Incarca documetele si trimite-le.

Sunt mai multi furnizori de energie, nu trebuie sa stai legat de unul singur. E simplu sa compari tarifele si sa economisesti.

Introdu detaliile pe care le-am enumerat mai sus, si datele tale de contact. Dupa ce ai introdus datele, e usor sa primesti un estimat.

De ce sa platesti mai mult, cand poti sa economisesti la factura de gaz si curent?

Vezi daca poti schimba furnizorul de energie ca sa economisesti.

schimbarea furnizorului de gaz si curent BlogdeInstalatii.ro

Acestea au fost sfaturile si recomandarile pentru centrala termica. Dar nu am terminat 🙂 O sa raspund in continuare la mai multe intrebari care te vor ajuta.

E bine sa las centrala pornita?

Depinde daca ai un termostat de ambient legat la centrala. Este bine sa reduci temperatura atunci cand nu esti acasa sau noaptea.

Pentru ca daca reduci temperatura, vei si plati mai putin la factura de gaz. Cu cat ai o temperatura mai mare pentru un timp lung, cu atat mai mult vei plati.

Foloseste robineti termostatici pentru a regla temperatura in fiecare camera. In dormitoarele in care nu sta nimeni, poti reduce la minim incalzirea, si sa faci economii.

Cu un termostat cu comanda prin internet poti porni caldura cu 20 de minute inainte sa ajungi acasa chiar de pe telefon.

Iar cu un termostat programabil, poti face programe de functionare pe zilele saptamanii. Si cu o jumatate de ora inainte sa ajungi acasa, sa porneasca centrala termica.

Pot sa las centrala pe minim tot timpul?

Este mai ieftin sa tii centrala pe minim, dar nu este foarte confortabil. Temperatura minima ar trebui sa fie in jur de 18 – 19 grade iarna. Sau daca lipsesti mai mult timp, seteaza temperatura antiinghet de +5 grade C.

Ar trebui sa opresti centrala sau sa o dai pe o temperatura scazuta atunci cand lipsesti de acasa. Cu un termostat programabil poti face asta automat, si o poti seta sa incalzeasca cu putin timp ininte sa te intorci acasa.

Cum Sa Ai O Centrala Termica Eficienta Iarna [7 Sfaturi] BlogdeInstalatii

Centrala pe gaz sau electrica?

Depinde de ce combustibil este mai accesibil pentru tine. In Romania cele mai multe case se incalzesc cu lemne si cu gaz. 

Altele folosesc centrale electrice, pompe de caldura sau peleti. In general este de 4 ori mai ieftin sa folosesti gaz decat electricitate pentru incalzire. De asta gazul ar trebui sa fie prima ta optiune. Aici am discutat mai pe larg despre alegerea dintre centrala pe gaz sau electrica.

Ar trebui sa tin usile inchise pentru caldura?

Usa de la intrare cu siguranta da. Pentru celelalte usi depinde. Daca esti multumit de temperatura din casa, si tii usile deschise la toate camerele, temperatura va fi uniforma.

Daca folosesti robineti cu cap termostatic poti controla temperatura in fiecare camera. Si atunci este mai bine sa tii usile inchise, si sa reglezi temperatura diferit in camere

reglarea termostatului de camera BlogdeInstalatii.ro

Ce temperatura sa pun la termostatul de ambient?

O temperatura economica pentru termostatul de camera este cea care ofera confort pentru tine si pentru cei din casa, fara a trece la extreme.

Se considera ca 18 grade este cea mai mica temperatura confortabila in casa. Dar oamenii simt diferit, si pentru unii 25 de grade este nivelul la care se simt bine.

Doar sa tii minte ca poti economisi 6% din factura de incalzire, pentru fiecare 1 grad mai putin.

Care sunt cele mai eficiente calorifere?

Pe scurt, caloriferele alese corect. Pentru a fi eficiente, trebuie sa fie dimensionate corespunzator. 

Nu este nevoie sa montezi calorifere uriase care nu sunt necesare, costa mult si ocupa mult spatiu.

La fel nu e necesar sa montezi radiatoare mici, subdimensionate, care nu pot sa incalzeasca camera asa cum trebuie in zilele foarte reci.

Cu totii am intalnit o baie in care un radiator portprosop de tip scarita incalzeste doar prosopul dar nu poate incalzi toata baia. Asa ca alege bine caloriferul potrivit pentru tine.

service centrala termica BlogdeInstalatii.ro

Concluzie

Daca ai grija de centrala ta destul de bine, te poate tine pana la 10 – 15 ani. 

Va face caldura, va consuma putin si nu va avea probleme mari.

Daca centrala ta este mai veche si trebuie inlocuita, trebuie sa te orientezi din timp pentru alta noua.

Sper ca ti-a placut articolul. Daca nu ti-a placut, o sa incerc mai bine data viitoare.

Daca ti-a placut, te invit sa-l trimiti la 3 prieteni, pentru a ajuta cat mai multa lume.

Si aboneaza-te la newsletter, ca sa-ti trimit urmatorul articol nou pe email. Multumesc.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: