Hidrofor Sau Pompa Submersibila? [video]



De multe ori am fost intrebat:

  • Este mai bun un hidrofor?
  • Sau este mai buna o pompa submersibila?

Pe care sa o aleg? Si ce diferenta este intre ele?

Salut dragi prieteni, eu sunt Cosmin de la Blog de Instalatii.ro, si astazi, o sa te invat despre hidrofoare si pompe submersibile. Care este mai bun, si pe care sa alegi. Gasesti raspunsul in video-ul de mai jos. Apasa play:


Resurse utile:

– Te rog sa te abonezi la canalul de YouTube, pentru a fi notificat cand public ceva nou.

Vrei sa cumperi un hidrofor? Iti recomand acest hidrofor Wasserkonig, pentru ca are review-uri foarte bune pe eMag:

Cumpara un hidrofor de la eMag.ro

Vrei sa cumperi o pompa submersibila? Iti recomand o pompa submersibila Grundfos, pentru ca sunt recunoscuti ca cei mai buni producatori de pompe:

Cumpara o pompa submersibila


Diferenta principala dintre un hidrofor si o pompa submerisbila este ca hidroforul aspira sau trage apa din put, si se amplaseaza in camera tehnica sau intr-un camin langa fantana.

Pompa submersibila impinge coloana de apa si se monteaza imersata la fundul putului.

O sa vorbim mai departe despre Hidrofor complet echipat, hidrofor cu ejector si pompa submersibila.

Hidroforul complet echipat

Un hidrofor complet echipat are in alcatuire o pompa, un vas de expansiune, presostat, manometru si piesa cu 5 cai. 

Este capabil sa traga apa de la o adancime de maxim 8 metri sub nivelul pompei. Aceste pompe de hidrofor pot sa faca presiune de 3 – 4 bar in functie de cat de jos este nivelul apei. 

In cazul in care sunt situate in casa sau la subsol pot fi destul de zgomotoase, adica se aud tare cand functioneaza.

Hidroforul cu ejector

Un hidrofor cu ejector are doua tevi de la pompa de hidrofor pana in put. In timp ce trage apa din put pe o teava, trimite o parte inapoi prin a doua teava. 

In capatul de jos al tevilor, este o piesa in forma de “U” prin care circula apa si care ajuta ca hidroforul cu ejector sa traga apa de la o adancime mai mare decat un hidrofor obisnuit.

Pompa submersibila

Pompa submersibila are principalul avantaj ca ea impinge apa, fata de un hidrofor care o aspira. 

Sunt diferite configuratii de putere a motoarelor si debite disponibile. Poti alege in orice moment o pompa dimensionata corespunzator pentru aplicatia ta. 

Pentru o pompa submersibila nu este necesara amorsarea Ea poate oferi presiune mare si debit suficient fara nici un zgomot. Pentru ca se monteaza la fundul putului.

Hidrofor sau pompa submersibila?

Acum dupa ce am vorbit de fiecare, haide sa vedem ce alegem, hidrofor, sau pompa submersibila?

Hidroforul se foloseste pentru a aspira apa din put, si se monteaza la suprafata. Acesta absoarbe apa prin depresiunea creata.

Pe de alta parte, pompele submersibile sunt scufundate la fundul putului. Ele se folosesc pentru a impinge apa catre suprafata.

Dilema despre care vorbim azi, este sa gasim care optiune este mai buna pentru alimentarea cu apa: hidrofor sau pompa submersibila?   

Si recomandarea mea este sa folosesti o pompa submersibila. 

O sa-ti dau 4 motive pentru care pompa submersibila este mai buna decat un hidrofor.

Motivul 1

Un hidrofor complet echipat poate aspira de la maxim 8 metri si este in general utilizat pentru sursele de apa de mica adancime. 

Dar pompele submersibile pot functiona la adancimi mari. Forma cilindrica si lunga a pompei este ideala, deoarece se potriveste cu forma putului 

Motivul 2

Economisesti timp cu o pompa submersibila de apa pentru ca este autoamorsanta. 

Daca folosesti un hidrofor, acesta trebuie amorsat ca sa traga apa la inceput si poate fi destul de complicat. Pompa submersibila functioneaza imediat ce ai bagat-o in apa.

Motivul 3

O pompa submersibila face cu pana la 30% mai multa presiune decat un hidrofor, adica  poate face economie de energie. Si din moment ce este montata la partea de jos a fantanii, pompa submersibila are o treaba mai usoara de facut pentru impingerea coloanei de apa.

Motivul 4

Pompa submersibila pentru alimentare cu apa, este facuta dintr-un motor sigilat si corpul  pompei. Ea nu are nevoie de intretinere. La hidrofoare motorul nu este sigilat astfel incat este sensibil la coroziune sau daca este inundat cu apa.

Alegerea unui hidrofor sau a unei pompe submersibile trebuie să se bazeze pe nevoile unei gospodăriei şi pe utilitatea produsului.

În timp ce hidroforul aspiră apa şi o trimite prin teava de refulare, pompa submersibilă împinge apa prin conducte către robineţi.

În timp ce hidroforul acţionează în mod optim la o adâncime de 8 metri, pompa submersibilă ajunge la adâncimi mult mai mari. 30, 50 sau chiar 100 de metri.

Asta a fost pentru azi.

Am avorbit despre alegerea dintre hidrofor sau pompa submersibila. Te invit sa vezi un alt Tutorial de la Blog de Instalatii.ro



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: