Încălzire Prin Pardoseală Sau Calorifere? Uite Pe Care Să Alegi



Ești la începutul căutărilor tale printre opțiunile disponibile, așa că încă probabil te gândești ce să alegi între încălzire prin pardoseală sau calorifere?

Fiecare dintre aceste sisteme vine cu o mulțime de beneficii, ceea ce face ca alegerea ta să fie una și mai dificilă.

Uite pe care sa alegi, vezi raspunsul meu in video-ul de mai jos:

Atunci când vine vorba de renovarea unei case, alegerea unui sistem adecvat de încălzire a locuinței poate fi una dintre părțile cele mai mai puțin atractive ale acestei sarcini și despre încălzire în pardoseală părerile sunt multiple!

Tuturor ne place în schimb, să căutăm o canapea noua pentru living, sau să alegem vopseluri colorate pentru dormitorul copilului și instalații de iluminat cât mai futuriste.

Dar ce facem cu încălzirea? Este ceva pe care îl considerăm de la sine înțeles atunci când o avem – și ceva ce pare atât de complicat atunci când să ne gândim că trebuie să o alegem noi înșine!

Aici, pe Blog de Instalații, vreau să te ajut astfel încât aceste decizii să fie cât mai simple, de aceea vom analiza toate avantajele și dezavantajele încălzirii prin pardoseală si a caloriferelor, și te voi ajuta să găsești soluția perfectă de încălzire a locuinței tale.

Ce sistem de încălzire să folosesc?

Așadar, tot ceea ce știi este că vrei să alegi între încălzire prin pardoseală sau calorifere, nu? Îmi pare rău că te dezamăgesc , dar încă nu s-a terminat cu luatul deciziilor.

Caloriferele sunt disponibile în toate formele și dimensiunile, fiind o soluție accesibilă față de încălzirea în pardoseală la bloc. Radiatoarele verticale sunt perfecte pentru spațiile compacte, în timp ce radiatoarele cu un design superior în mod garantat se potrivi oriunde, chiar și în cele mai elegante case. Le poti folosi indiferent daca ai o centrala pe lemne sau o pompa de caldura.

Daca ai deja calorifere montate, poti folosi aceasta masca de calorifer care va schimba felul in care arata camera.

Chiar și sistemele de încălzire prin pardoseală sunt disponibile într-o varietate de modele. Iar cum covorașele de încălzire prin pardoseală câștiga din ce în ce mai multă popularitate, nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește procesul de instalare complicat.

Poți alege între sistemul tradițional de încălzire prin pardoseală pe bază de apă și încălzire în pardoseală electrică. Totul depinde de nevoile tale și, bineînțeles, de bugetul pe care l-ai alocat acestui proiect.

Încălzire Prin Pardoseală Sau Calorifere Știi Pe Care Să Alegi blogdeinstalatii

Încălzire prin pardoseală electrică sau cu apă?

Considerat cândva a fi un sistem de încălzire de lux, astăzi încălzirea prin pardoseală se transformă într-o alegere extrem de obișnuită.

După ce ai montat sub podea acest sistem poți uita complet de faptul că există, până în momentul în care îți vei simți picioarele încălzite, o cameră caldă și confortabilă, ca să nu mai vorbim de facturile reduse la încălzire!

Dacă ești interesat să afli mai multe despre acest lucru, citește acest articol: Încălzire Prin Pardoseală pe Înțelesul Tuturor

Avantaje ale încălzirii prin pardoseală

  • Eficientă din punct de vedere energetic și al costurilor de funcționare

Mulți oameni nu îndrăznesc să se gândească la  încălzirea în pardoseală datorită prețului de montaj ridicat.

Cu toate acestea, deoarece încălzirea în pardoseală oferă același nivel de căldură precum caloriferele, dar la o temperatură mult mai scăzută, costurile de funcționare sunt adesea mult mai reduse.

Ceea ce înseamnă că acest tip de încălzire să fie foarte avantajos pe termen lung.

Cumpara vana termostatica de amestec pentru pardoseala ESBE VTA 322

  • Încălzirea prin pardoseală încălzește camera într-un mod perfect

Sistemele de încălzire prin pardoseală au de partea lor practicabilitatea și eficacitatea. Din moment ce căldura se ridică spre tavan, un sistem de încălzire în pardoseală va fi extrem de efficient.

Fiindcă vei putea obține rezultate instant cu ajutorul acestuia. Fiecare colț al camerei va fi bine încălzit, de la podea până la tavan.

  • Design discret

Dacă spațiul de care dispui este unul restrâns sau te împiedici de radiatorul de la sistemul de încălzire actual, fiind în același timp într-un contrast total cu restul încăperii, atunci încălzirea prin pardoseală este soluția perfectă.

Mai ales că noul sistem de încălzire al locuinței va fi îngropat sub pardoseala camerelor, ceea ce îl va ascunde complet privirii tale.

  • O circulație mai bună a aerului

Deoarece căldura se ridică continuu prin cameră, fluxul de aer din încălzirea în pardoseală este mult mai curat și adesea mai plăcut.

Caloriferele, pe de altă parte, circulă același aer și căldură în cameră, ceea ce face ca atmosfera din cameră să aibă un aer învechit și înfundat.

Dezavantaje ale încălzirii prin pardoseală

  • Dificil de instalat

Montajul sistemelor de încălzire prin pardoseală este unul dintre cele mai mari câmpuri de luptă în domeniul  îmbunătățirilor aduse unei locuințe.

Lucrările efectuate de unul singur se vor termină în lacrimi, în mod garantat. De aceea, lasă acest tip de muncă pe seama profesioniștilor.

Chiar dacă costurile legate de cumpărarea sistemului de încălzire în pardoseală sunt destul de accesibile, totuși, procesul de instalare durează mult timp și ar putea fi destul de costisitor.

Cumpara un covor electric pentru incalzire prin pardoseala

  • Nu poate fi utilizat cu toate tipurile de pardoseli

Alegerea celui mai bun tip de podea pentru încălzirea prin pardoseală este esențială! De obicei, acest sistem de încălzire funcționează cel mai bine cu pardoselile dure, cum ar fi gresia si marmura.

Cu toate acestea, datorită progresului din tehnologie, noile sisteme de încălzire prin pardoseală pot fi utilizate cu o gamă largă de pardoseli, doar că trebuie să te asiguri că ai citit în mod corect specificațiile, înainte de a cumpăra.

Covoarele subțiri, și anumite tipuri de parchet laminat sunt adesea compatibile. Totuși, trebuie să verifici pentru a te asigura că alegerea ta este potrivită.

  • Poate fi folosită în anumite camere

Datorită limitărilor în ceea ce privește pardoselile, este posibil sa nu utilizezi încălzirea prin pardoseală în fiecare cameră. Majoritatea oamenilor au sisteme de încălzire prin pardoseală instalate în încăperi în care există pardoseli dure și nu dispun de mult spațiu, cum ar fi în bucătărie sau baie.

  • Izolația eficientă este esențială pentru acest tip de încălzire

Poți avea cel mai bun sistem de încălzire din lume, dar acesta va fi complet inutil, în cazul în care casa ta nu este izolată în mod corespunzător (la încălzire prin pardoseală dezavantajele pot fi destul de multe).

Deoarece încălzirea în pardoseală conduce fluxul de căldură în sus, izolarea adecvată este esențială dacă nu dorești ca toată căldura să iasă afară prin pereti!

  • Durează mult timp să se încălzească

În timp ce radiatoarele dau căldură instant înainte de încălzirea camerei, încălzirea în pardoseală pe bază de apă necesită puțin timp pentru a incalzi. Dacă ai nevoie de căldură instantaneu, s-ar putea să trebuiască să aștepți ceva timp.

Caloriferele

Radiatoarele sau caloriferele sunt, fără îndoială, cea mai comună sursă de încălzire. În mod tradițional, folosim caloriferele împreună cu un sistem de încălzire prin pardoseală cu centrală pe gaz.

Cu toate acestea, mulți oameni folosesc centrale termice pe lemn deoarece nu sunt conectați la o rețea de gaze naturale.

Va trebui să stabilești ce dimensiune trebuie să aibă radiatoarele înainte de a le cumpără. Poți afla care este această dimensiune folosind acest calculator Calculul Caloriferelor. 8 Site-uri Pentru Calcul Necesar Termic + 2 Exemple

 calorifere si incalzire prin pardoseala

Avantajele caloriferelor

  • Ușor de instalat

Deoarece radiatoarele pot fi pur și simplu plasate pe perete, nu este nevoie să-ți faci griji în legătură vreun proces de instalare înfricoșător. Este posibil chiar să-ți poți instala de unul singur radiatoarele, mai ales dacă ești o persoană îndemânatică, iar țevile sunt deja montate.

Cumpara calorifere Purmo de la eMag.ro

  • Există o gamă extinsă de modele dintre care poți alege

Te îngrijorează faptul că radiatorul tău ocupă prea mult spațiu sau îți sare în ochi? Nu este nevoie să fie așa! Poți alege un design care să se potrivească stilului estetic al camerei și care să aibă o formă ce se potrivește perfect cu spațiul de pe perete.

Poți găsi chiar și calorifere mai puțin obișnuite, elegante, fanteziste și chiar și radiatoare subțiri, toate fiind disponibile online.

  • Caloriferele pot fi amplasate în orice tip de încăpere

Radiatoarele sunt atât de versatile încât se pliază perfect în orice cameră. Nu contează dacă ai podele din lemn de stejar solid sau covoare groase și pufoase. Caloriferele sunt bune și eficiente chiar dacă sunt învechite în privința designului, fiind însă compatibile cu orice tip de pardoseală!

  • Ușor de oprit în camere nelocuite

Dispui de luxul unei camere de oaspeți, dar absolut nimeni nu vrea să stea la tine peste noapte?

Din fericire, dacă ai calorifere, nu este necesar să-ți mai cheltui banii pentru încălzirea spațiului neutilizat, deoarece poți să le închizi pe cele din camerele nelocuite, în timp ce nu poți sa reglezi temperatura la încălzirea în pardoseală pentru fiecare camera (daca nu ai automatizarea necesara).

Dezavantajele caloriferelor

  • Radiatoarele pot ocupa mult spațiu

Chiar dacă ai un calorifer drăguț sau subțire,  în mod inevitabil un lucru se va intampla: un radiator ocupă un spațiu, mai întins decât alte metode de încălzire.

  • Pot îngreuna operațiunea de curățenie a unei camere

Există o modalitate ușoară de a-ți curăța locuința atunci când încălzirea este cu radiatoare? Pe scurt, nu chiar. Prezența lor poate atrage praful care poate face curățenia o adevărată luptă.

  • Unde se monteaza caloriferele într-o cameră?

Cu sistemele de încălzire prin pardoseală, căldura se ridică de la podea și încălzește fiecare colț al camerei. Dar nu același lucru se poate spune despre calorifere. Căldura se va ridica, dar nu de la podea și nu va putea circula prin întreaga cameră.

  • Radiatoarele pot fi zgomotoase

Cei care deja au un astfel de sistem de încălzire știu că radiatoarele nu sunt deloc o prezentă discretă. Cu toate acestea, nu numai că îți ocupă spațiul, dar atunci când încep să fâsâie sau sa bolboroseasca, pot fi o adevărată neplăcere auditivă!

diferenta intre incalzire prin pardoseala si calorifere blogdeinstalatii.ro

Opțiunile disponibile pentru tine

Există o mulțime de opțiuni disponibile pentru tine, în funcție de nevoile tale specifice.

Caloriferele verticale cromate sau radiatoarele din oțel pot adăuga o notă de modernitate în orice cameră. Nu prea ai spațiu, dar te-ai fixat pe sistemul de încălzire cu radiatoare? Există atât de multe opțiuni de economisire a spațiului în categoria radiatoarelor pe piață, încât este imposibil să nu găsești una pe măsura dorinței tale!

Covorașele de încălzire prin pardoseală contribuie cu adevărat la reducerea costurilor de montare și a timpului de lucru care intră, de obicei, în durata alocată instalării sistemului de încălzire prin pardoseală.

Cât costă încălzirea în pardoseală?

Încălzirea prin pardoseală cu apă caldă costă în jur de 2500 de euro pentru o casă de 100 m² (pretul materialelor), însă prețul variază în funcție de proiect. Este o soluție de încălzire accesibilă, care este cu aproximativ 25% mai eficientă decât ceea pe calorifere, astfel încât pot fi făcute economii și la costurile de încălzire.

Costul exact al încălzirii în pardoseală variază în funcție de soluția cea mai potrivită pentru proiect.

Într-un proiect tipic în regim de constructie proprie, cum ar fi o casă cu 3 dormitoare, cu o suprafață de 100 m², te poți aștepta ca un sistem să coste aproximativ 3000 – 3500 de euro sau 30 de euro pe metru pătrat de incalzire prin pardoseala, cu excepția șapei.

Mai sunt unele sisteme  mai ieftine pe piață, de tip „entry level”. Dar este bine să cheltui ceva mai mult pe materiale. Costul forței de muncă este același, indiferent de calitatea pieselor.

Acesta ar fi răspunsul la întrebarea cât costă încălzirea în pardoseală.

Schema pentru incalzire prin pardoseala si calorifere

Așadar, ce ar trebui să alegi? Pardoseală Sau Calorifere?

Depinde numai de tine. Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt, într-adevăr, sursa perfectă de încălzire la domiciliu pentru majoritatea locuințelor, dar costurile de instalare și celelalte dezavantaje o fac nepotrivita pentru multe persoane.

Cu toate acestea, dacă încă nu ți-ai pus încălzire pardoseală, ia în considerare această opțiune, deoarece nu te va dezamăgi!

În caz contrar, radiatoarele rămân o alegere excelentă pentru încălzirea casei. Cu instalarea ușoară și noile modele de calorifere care oferă economie de spațiu, știm că vor fi în continuare în topul preferințelor pentru anii următori.

În plus, nimic nu te oprește să alegi o combinație de încălzire mixtă pardoseală și calorifere în unele camere și încălzire prin pardoseală în celelalte

Așa că aș vrea să aflu ce preferi tu până la urmă: încălzire prin pardoseală sau calorifere?



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: