Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 PasiEchilibrarea hidraulica cunoscuta si ca echilibrarea termodinamica, inseamna sa reglezi debitul de apa prin calorifere ca sa te asiguri ca este distribuita caldura uniform.

Am facut ghidul acesta pentru a te ajuta sa faci usor echilibrarea hidraulica, dar daca simti ca nu este pentru tine, este bine sa alegi un instalator care sa te ajute.

cum-fac-echilibrarea-hidraulica-a-caloriferelor

Cand este nevoie de echilibrare hidraulica?

Echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire este necesara daca ai observat ca unele calorifere nu se incalzesc sau le ia mai mult timp sa se incalzeasca.

Caloriferele se pot incalzi doar jos pentru ca apa calda de la centrala termica nu este distribuita uniform la toate caloriferele.

Deci caloriferele care sunt mai aproape de centrala termica murala se incalzesc mai mult, iar cele care sunt mai departe se incalzesc mai putin si mai tarziu.

Citeste si: 9 Cele Mai Frumoase Termostate de Camera Pentru Centrala Termica

Sa faci echilibrarea instalatiei termice de calorifere este diferit fata de echilibrarea unui calorifer.

Pentru ca trebuie sa faci echilibrarea instalatiei de calorifere, va trebui sa reglezi fiecare calorifer din casa ceea ce poate sa-ti consume mai mult timp dar se poate face usor.

Daca vrei sa faci echilibrarea hidraulica sau cel putin aerisirea caloriferelor, s-ar putea sa ai una din problemele acestea:

 • caloriferul nu se incalzeste
 • caloriferul este rece jos
 • caloriferul se incalzeste doar sus
 • caloriferul se incalzeste pe jumatate
 • nu gasesti care este turul si returul la calorifer

Inainte sa te apuci de treaba, ai nevoie de urmatoarele:

 • cheie de aerisit caloriferele (sau surubelnita
 • termometru digital sau multimetru cu functia de termometru
 • imbus pentru reglarea robinetilor de retur
 • pix si hartie

Citeste si: Calculul Caloriferelor. 8 Site-uri Pentru Calcul Necesar Termic + 2 Exemple

11 pasi pentru a afla cum faci echilibrarea hidraulica

 1. Trebuie sa incepi cu oprirea centralei termice si sa lasi sistemul de incalzire sa se raceasca complet.
 2. Dupa ce s-au racit, trebuie sa aerisesti caloriferele pentru ca daca au aer in ele, caloriferele nu se incalzesc bine. Pentru mai multe detalii si instructiuni, citeste ghidul meu pentru aerisirea caloriferelor.   
 3. Este bine sa te familiarizezi cu robinetii de calorifer, pentru ca pot fi diferiti in functie de tipul lor. In general robinetul de retur are o acoperire pe care trebuie sa o dai jos, si apoi sa-l desfaci cu un imbus. Trebuie sa desfaci si toti robinetii de tur si pe cei termostatici.
 4. Acum trebuie sa iei un pix si o hartie, si sa faci un tabel cu o lista a caloriferelor din casa.
 5. Porneste din nou centrala termica si scrie ordinea in care se incalzesc caloriferele – probabil cele mai apropiate de centrala vor fi primele care se incalzesc. Asta iti indica ordinea lor de incalzire, si sa le notezi te ajuta sa simplifici procesul. 
 6. Poti apoi sa opresti din nou incalzirea si sa astepti pana se racesc iar caloriferele.
 7. Porneste centrala termica si mergi la caloriferul din lista care se incalzeste primul.
 8. Inchide robinetul de retur si apoi deschide-l un sfert.
 9. Dupa ce s-a incalzit radiatorul, masoara temperatura de langa teva de la robinetul de tur si noteaz-o.
 10. Acum ia temperatura de langa teava de la robinetul de retur . Deschide robinetul de retur treptat, pana masori o diferenta de 12 grade celsius intre cele doua temperaturi.
 11. Acum repeta asta pentru pentru fiecare din radiatoarele din casa si asta ar trebui sa-ti dea un sistem de incalzire echilibrat hidraulic.

Acestea sunt sfaturile mele pentru a face echilibrarea hidraulica a circuitului de incalzire. Pentru a primi si alte sfaturi utile si articole interesante, inscrie-te la newsletter.

Ai facut echilibrarea hidraulica a caloriferelor? Se incalzesc mai bine acum? Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: