9 Pasi Simpli Pentru A Gasi Un Instalator Bun



Poate fi foarte greu sa gasesti un instalator bun. Cei care sunt buni sunt la mare cautare, si nu sunt disponibili tot timpul pentru ca au multe lucrari.

Din pacate poti da si peste unii instalatori care incearca sa te insele, si care fac lucrari de mantuiala gresind la montaj, sau facand un montaj din cauza caruia apar defectiuni ale instalatiei imediat sau in timp.

Ce vei afla din acest articol:

Vei afla in acest articol cum sa te feresti de instalatorii care nu sunt seriosi si nu fac treaba buna, si cum sa faci sa gasesti un instalator bun.

9 Pasi Simpli Ca Sa Gasesti Un Instalator Bun - poza

Iata care sunt pasii:

1. Verifica daca are autorizatie ISCIR.

Daca instalatorul lucreaza la o firma, verifica daca are autorizatie ISCIR. Mai ales in cazul in care ai de facut lucrari pentru centrala termica. Verifica si daca are si scolarizare, diploma sau cursuri de specialitate. Gasesti pe siteul ISCIR numele firmelor autoarizate.

2. Cauta-i numele si numarul de telefon.

Fa o cautare pe google pentru a gasi recomandari sau pareri despre el. In unele cazuri poti gasi si imagini cu lucrarile facute. Citeste pagina de Facebook sau Twitter ca sa vezi cum interactioneaza cu clientii si cu oamenii in general. Daca vrei cateva detalii despre mine gasesti aici pagina mea de facebook. Te invit sa-mi dai un like pentru a vedea primul articolele noi si postarile mele 🙂 .

3. Intreaba-l de cat timp lucreaza in acest domeniu.

Poti sa-ti dai seama dupa vechimea lui daca va disparea dupa ce termina lucrarea ta sau nu.

Teoretic firmele sau oamenii cu o buna reputatie, ar trebui sa dureze, iar cei cu reputatie patata ar trebui sa dispara de pe piata.

Din pacate nu este o regula care sa se aplice intodeauna.

4. Cere a doua oferta de pret de la alt instalator.

Si sa te asiguri ca vei compara mere cu mere. Un instalator poate sa ceara o manopera foarte mica dar lucrarea facuta de el nu va fi de lunga durata.

Intreaba instalatorul care cere pret mai mare, de ce pretul lui este la acel nivel, ca sa-ti dai seama care este diferenta.

5. Intreba despre garantie.

Cat este garantia, 3luni, 6luni, 1an, 2ani? Ofera banii inapoi daca este cazul? Elibereaza o garantie scrisa si factura?

Instalatorii care se bazeaza pe servicii bune, nu vor avea probleme sa raspunda la aceste intrebari.

6. Pretul dat la telefon poate sa nu fie corect.

Un instalator care-ti da pretul lucrarii la telefon, nu este neaparat un instalator bun. Uni instalatori prefera sa dea oferte numai dupa ce au vazut lucrarea la fata locului si pot estima foarte bine ce materiale si manopera sunt necesare.

Si din perspectiva instalatorului si din cea a clientului, nu este nimic mai rau decat sa spuna ca lucrarea costa X lei si sa ajunga la lucrare pentru a constata ca va costa Y lei din cauza unor factori naprevazuti.

7. Obtine o oferta fixa si exacta.

Cheia este sa obti oferte de pret fixe si exacte, ca sa stii ce va face instalatorul si ce vei avea de platit. Singurul mod in care asta va fi foarte exact, este daca instalatorul este la fata locului cand face evaluarea materialelor si a manoperei.

8. Intreaba vecinii si prietenii daca-ti recomanda pe cineva.

Cel mai bun mod de a gasi un instalator bun, este printr-o recomandare. Intreaba un prieten, ruda sau coleg in care ai incredere sa-ti dea o recomandare de instalator bun.

Daca nu ai gasit, cauta in Grupul Instalatorilor Din Romania (grup pe Facebook).

9. Cere recomandare de la alt mester.

Daca ai avut o experienta placuta cu un mester din alt domeniu gen electrician sau constructor, cere-i lui o recomandare. Daca lucreaza mai demult in domeniu sunt sanse mari sa aiba contacte. Si daca chemi instalatorul printr-o recomandare, asigurate ca el va afla cine l-a recomandat. Poate sa-ti dea si o reducere pentru asta.

Alte sfaturi:

  • Intreba-l pe instalatorul care vine la lucrare, de cat timp lucreaza pentru firma sau in domeniu. Poate fi un indicator important. Intreaba si cati ani de experienta are.
  • Daca este o lucrare mai mare, cere cel putin 3 oferte. Daca sunt diferente majore intre ele, intreba fiecare firma referitor la pret. O sa vezi cui ii pasa suficient de mult sa iti dea detalii, cine este entuziast si te intelege, si vei intelege mai bine.
  • Cel mai ieftin instalator poate a estimat gresit costul si te va taxa mai tarziu. Sau poate chiar are un pret bun. Trebuie verificat.
  • Cel mai scump instalator poate sa folosasca o alta tehnologie, alta calitate. Sau poate nu vrea lucrarea ta pentru ca este prea ocupat acum, sau nu are oameni, sau lucrarea este prea mica si nu castiga foarte mult din asta (desi in conditiile de azi este cam neobisnuit).
  • Instalatorii mici pot fi mai ieftini pentru ca nu au costuri foarte mari. Dar uneori instalatorii ce lucreaza singuri pot fi tineri care doar au inceput sa lucreze serios si au putina experienta.
  • Instalatorii mari sau firmele mai mari de instalatii au costuri mari, dar vor avea mai multi oameni care sa-ti raspunda cand o sa ai nevoie si resurse ca sa livreze lucratori cu scule solide si scolarizare buna pentru solicitari de service sau alta natura.

De avut in vedere:

  • Daca simti ca instalatorul nu este de incredere, scapa de el.
  • Afla tariful exact pentru lucrare (materiale si manopera).
  • Daca ai situatii in care instalatorul nu vine cand promite, sau incepe mai tarziu decat trebuie, sau trebuie sa-l supraveghezi la fiecare pas, este un semn rau.

Concluzia:

Cauta bine si verifica inainte. Instalatorul pe care-l angajezi trebuie sa aiba experienta la sarcina de care ai nevoie. Adica daca ai o teava infundata, angajeaza un om care sa stie ce sa faca in aceasta situatie, nu doar pentru ca ti-a spus cineva ca este priceput in general.

Sa gasesti un instalator priceput, iti ofera o siguranta ca munca depusa de el va fi buna calitativ.

Inca un lucru:

Daca ai citit articolul si ti-au venit in minte intrebari sau vrei sa impartasesti experienta pe care ai avut-o, te astept in sectiunea de comentarii de jos ca sa vorbim mai multe.

Ditribuie acum pe facebook, si aboneaza-te la newsletter.



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: