4 Probleme Cu Centrala Vaillant (Si Rezolvarea Lor)La fel ca în cazul centralelor termice în general, cand ai probleme cu centrala Vaillant le poti identifica printr-o diagnoză. Este important de reținut faptul că toate intervențiile trebuie făcute de către un instalator autorizat.

Apelează la un instalator pentru a-ți confirma costurile de reparație.

Dacă reparația este prea scumpă, poate fi mai potrivit de luat în considerare schimbarea centralei termice cu alta nouă.

Multe rezolvări de moment reprezintă soluții pe termen scurt; erorile centralei vor continua să apară până când cauza este diagnosticată și reparată. Iar înțelegerea codului de eroare este primul pas din acest proces.

1) Probleme cu centrala Vaillant, eroare F22

Una dintre cele mai frecvente probleme cu centrala Vaillant este eroarea F22. Această problemă este obișnuită pentru modelele Ecotec Plus și Ecotec Pro.

Această eroare apare atunci cand scade presiunea centralei termice.

Majoritatea centralelor noi au senzori care vor monitoriza constant presiunea apei în sistem. Dacă există o scădere de presiune, senzorii se vor activa și vor afișa un cod de eroare.

Este posibil să vezi un indicator roșu pe panoul de afișaj. Acesta semnifică pur și simplu că centrala nu pornește corect.

Eroarea F22 va opri automat centrala, iar dacă va funcționa în continuare fără suficientă apă, piesele importante ale acesteia se pot deteriora.

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, eroarea F22

Mai multe website-uri si forumuri de centrale termice sugerează că o remediere simplă este acționarea robinetului de umplere și creșterea presiunii din centrala Vaillant.

În timp ce în teorie acest lucru este corect, problema rămâne nerezolvată. O centrală nu pierde pur și simplu presiune, așadar defecțiunea trebuie remediată.

Centralele au în general o presiune de 1.5 bar. Dacă presiunea a scăzut sub acest nivel, creșterea acesteia cu ajutorul robinetului de umplere poate cauza probleme suplimentare.

Sistemul de încălzire trebuie tratat cu inhibitori sau contine antigel pentru centrale. Iar prin creșterea presiunii din centrală cu ajutorul robinetului de umplere, sunt diluate substanțele chimice care protejează sistemul.

Un instalator va trebui să facă o diagnoză a centralei pentru a vedea dacă eroarea F22 se leagă de:

 1. Lipsa presiunii
 2. Lipsa apei
 3. Ambele variante

Scurgerile sunt cele mai frecvente probleme din cauza cărora o centrală pierde presiune (și apă). Acestea pot proveni de la calorifere, aerisitoarele caloriferelor, țevi, sau chiar vase de expansiune.

O altă cauză frecventă este acumularea de aer în calorifere. Totuși, o pompă defectă poate fi de asemenea cauza.

Multe centrale termice Vaillant mai vechi utilizează pompe Wilo. Acestea sunt predispuse la defecțiuni, iar de-a lungul timpului cedează sau prezintă scurgeri. Din acest motiv apar probleme cu privire la presiunea scăzută sau la lipsa apei.

Centrala Vaillant eco TEC Pure VUW 236/7-2 are pret de la 3430 de lei.

Probleme cu Centrala Vaillant blogdeinstalatii.ro

2) Probleme cu centrala Vaillant, eroarea F27

Următoarea problemă frecventă a centralei Vaillant este eroarea F27. Senzorul din centrală a identificat faptul că flacăra nu se aprinde corespunzător.

Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze:

 1. Placa electronică este defectă, iar flacăra funcționează corect.
 2. Robinetul de gaz nu funcționează corect și astfel centrala nu primește o cantitate suficientă de gaz pentru a alimenta flacăra.
 3. Senzorul de flacără este defect și trebuie înlocuit.

În unele cazuri, centrala nu pornește deloc. În această situație, poate trebuie verificat circuitul electric de la tablou pana la placa electronica și în funcție de prezenta sau absenta tensiune pe placa se va continua sau nu investigația pentru partea de alimentare de la rețea.

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, eroarea F27

Cu siguranță aceasta nu face parte din categoria problemelor ușoare ale centralei Vaillant pe care să le rezolvi.

Va trebui să apelezi la un instalator care să inspecteze centrala și componentele sale interne pentru a diagnostica problema.

În cazurile în care defecțiunea se referă la orice altceva decât placa electronică, de obicei înlocuirea pieselor este cea mai economică opțiune (presupunând că restul centralei funcționează corespunzător).

La fel ca în cazul multor defecțiuni ale centralei, dacă problema se referă la placa electronică, de obicei este mai economic să cumperi o nouă centrală.

Costul pentru o placă electronică nouă plus manopera poate ajunge la 1000 lei. Pentru o centrală veche care mai poate rezista doar câțiva ani, înlocuirea plăcii electronice nu reprezintă cea mai bună opțiune.

Centrala Vaillant eco TEC Pro VUW 286/5-3 o poti cumpara la 4300 de lei.

3) Probleme cu centrala Vaillant, erorile F28 și F29

Eroarea F28 a centralei Vaillant nu este la fel de des întâlnită ca erorile F22 sau F27. Iar eroarea F29 va fi afișată după apariția unor simptome similare sub eroarea F28.

Acest cod de eroare va fi afișat de obicei după o deconectare a centralei și lipsa încălzirii sau apei calde.

Se referă la un singur lucru; eroarea F28 la centrala Vaillant inseamna lipsa gaz.

eroare Vaillant f28 f29 blogdeinstalatii.ro

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, erorile F28 și F29

Fiind o eroare legată de gaz, nu este recomandat să repari defecțiunea pe cont propriu. Apelează întotdeauna la o firma de service Vaillant.

Din punctul de vedere al identificării problemei, poți încerca un singur lucru. Dacă ai și alte echipamente pe bază de gaz (precum un aragaz), asigură-te că acestea funcționează.

Deși este puțin probabil, poate fi de asemenea o problemă la sursa de gaz (defecțiunea contorului, furnizorul a întrerupt alimentarea cu gaz sau se desfășoară reparații la conducta principală).

Dacă nu acesta este cazul, un instalator va putea începe procesul de constatare a defecțiunii, analizând:

 1. Funcționarea robinetului de gaz și setările aferente
 2. Starea cablurilor de aprindere
 3. Starea și funcționarea unității de aprindere
 4. Admisia aerului

4) Probleme cu centrala Vaillant, eroarea F75

Dintre toate erorile centralei Vaillant pe care le-am întâlnit, F75 este cea mai frecventă. Este specifică mai ales pentru gama Eco Tec Plus și Eco Tec Pro 28.

Manualul de service al centralei Vaillant va prezenta următoarea defecțiune în legătură cu codul de eroare F75.

“Defecțiune a pompei și/sau a senzorului pentru presiunea apei, aer în instalația de încălzire, presiune prea scăzută în centrală.”

Așadar, există trei scenarii posibile:

 1. Defecțiune a pompei de încălzire a centralei
 2. Defecțiune a senzorului de presiune a centralei
 3. Defecțiune a ambelor

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, eroarea F75

Dorim să îți spunem chiar acum că cea mai frecventă cauză a erorii F75 este pompa. Și există un motiv bine întemeiat pentru asta.

Majoritatea centralelor Vaillant mai noi utilizează pompe Grundfos de cea mai bună calitate. Totuși, nu întotdeauna s-a întâmplat acest lucru.

Centralele Vaillant mai vechi utilizau pompe Wilo. De fapt, acestea sunt componentele cel mai probabil să aibă defecțiuni la aceste centrale mai vechi.

Poți face o scurtă verificare manuală a pompei centralei tale Vaillant prin pornirea încălzirii sau pornirea apei calde.

După ce centrala pornește, vei auzi un ușor zgomot. Astfel vei ști că totul este în regulă, acesta fiind zgomotul pompei cu ajutorul căreia apa circulă prin țevi și calorifere.

Dacă nu se aude nici un zgomot după pornirea centralei, există probabilitatea ca pompa să fie defectă.

Pompele Wilo mai vechi întâmpină probleme cu etansarea (în special după o perioadă mai lungă de neutilizare), iar înlocuirea este cea mai bună opțiune.

Celălalt scenariu se referă la faptul că senzorul de presiune provoacă eroarea F75.

La fel ca în cazul pompelor Wilo, senzorii de presiune ale centralelor Vaillant mai vechi nu erau așa de rezistenți. De fapt, puteau fi schimbati chiar și de 3 ori într-o perioadă scurtă de timp.

Sistemele de încălzire acumulează o cantitate mare de reziduuri de-a lungul timpului. Acestea pot bloca senzorul de presiune și provoca o defecțiune a acestuia.

Un instalator va putea face o diagnoză a centralei și remedia corespunzător defecțiunile. Dacă este nevoie de înlocuirea pompei, aceasta poate costa destul de mult.

Ce urmează?

Dacă ai o eroare a centralei Vaillant care nu apare listată, poti cauta in aceasta lista cu erori ale centralelor Vaillant.

Ai avut probleme cu centrala Vaillant? Scrie la comentarii.

Iti las acum un articol cu lucruri interesante despre centralele termice Vaillant. Unul interesant este numarul 2, o sa te las pe tine sa-l descoperi.

Apasa aici si citeste mai departe articolul despre centrale termice pe gaz Vaillant.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: