4 Probleme Cu Centrala Vaillant (Si Rezolvarea Lor)

La fel ca în cazul centralelor termice în general, cand ai probleme cu centrala Vaillant le poti identifica printr-o diagnoză. Este important de reținut faptul că toate intervențiile trebuie făcute de către un instalator autorizat.

Apelează la un instalator pentru a-ți confirma costurile de reparație.

Dacă reparația este prea scumpă, poate fi mai potrivit de luat în considerare schimbarea centralei termice cu alta nouă.

Multe rezolvări de moment reprezintă soluții pe termen scurt; erorile centralei vor continua să apară până când cauza este diagnosticată și reparată. Iar înțelegerea codului de eroare este primul pas din acest proces.

1) Probleme cu centrala Vaillant, eroare F22

Una dintre cele mai frecvente probleme cu centrala Vaillant este eroarea F22. Această problemă este obișnuită pentru modelele Ecotec Plus și Ecotec Pro.

Această eroare apare atunci cand scade presiunea centralei termice.

Majoritatea centralelor noi au senzori care vor monitoriza constant presiunea apei în sistem. Dacă există o scădere de presiune, senzorii se vor activa și vor afișa un cod de eroare.

Este posibil să vezi un indicator roșu pe panoul de afișaj. Acesta semnifică pur și simplu că centrala nu pornește corect.

Eroarea F22 va opri automat centrala, iar dacă va funcționa în continuare fără suficientă apă, piesele importante ale acesteia se pot deteriora.

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, eroarea F22

Mai multe website-uri si forumuri de centrale termice sugerează că o remediere simplă este acționarea robinetului de umplere și creșterea presiunii din centrala Vaillant.

În timp ce în teorie acest lucru este corect, problema rămâne nerezolvată. O centrală nu pierde pur și simplu presiune, așadar defecțiunea trebuie remediată.

Centralele au în general o presiune de 1.5 bar. Dacă presiunea a scăzut sub acest nivel, creșterea acesteia cu ajutorul robinetului de umplere poate cauza probleme suplimentare.

Sistemul de încălzire trebuie tratat cu inhibitori sau contine antigel pentru centrale. Iar prin creșterea presiunii din centrală cu ajutorul robinetului de umplere, sunt diluate substanțele chimice care protejează sistemul.

Un instalator va trebui să facă o diagnoză a centralei pentru a vedea dacă eroarea F22 se leagă de:

 1. Lipsa presiunii
 2. Lipsa apei
 3. Ambele variante

Scurgerile sunt cele mai frecvente probleme din cauza cărora o centrală pierde presiune (și apă). Acestea pot proveni de la calorifere, aerisitoarele caloriferelor, țevi, sau chiar vase de expansiune.

O altă cauză frecventă este acumularea de aer în calorifere. Totuși, o pompă defectă poate fi de asemenea cauza.

Multe centrale termice Vaillant mai vechi utilizează pompe Wilo. Acestea sunt predispuse la defecțiuni, iar de-a lungul timpului cedează sau prezintă scurgeri. Din acest motiv apar probleme cu privire la presiunea scăzută sau la lipsa apei.

Centrala Vaillant eco TEC Pure VUW 236/7-2 are pret de la 3430 de lei.

Probleme cu Centrala Vaillant blogdeinstalatii.ro

2) Probleme cu centrala Vaillant, eroarea F27

Următoarea problemă frecventă a centralei Vaillant este eroarea F27. Senzorul din centrală a identificat faptul că flacăra nu se aprinde corespunzător.

Acest lucru se poate întâmpla din mai multe cauze:

 1. Placa electronică este defectă, iar flacăra funcționează corect.
 2. Robinetul de gaz nu funcționează corect și astfel centrala nu primește o cantitate suficientă de gaz pentru a alimenta flacăra.
 3. Senzorul de flacără este defect și trebuie înlocuit.

În unele cazuri, centrala nu pornește deloc. În această situație, poate trebuie verificat circuitul electric de la tablou pana la placa electronica și în funcție de prezenta sau absenta tensiune pe placa se va continua sau nu investigația pentru partea de alimentare de la rețea.

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, eroarea F27

Cu siguranță aceasta nu face parte din categoria problemelor ușoare ale centralei Vaillant pe care să le rezolvi.

Va trebui să apelezi la un instalator care să inspecteze centrala și componentele sale interne pentru a diagnostica problema.

În cazurile în care defecțiunea se referă la orice altceva decât placa electronică, de obicei înlocuirea pieselor este cea mai economică opțiune (presupunând că restul centralei funcționează corespunzător).

La fel ca în cazul multor defecțiuni ale centralei, dacă problema se referă la placa electronică, de obicei este mai economic să cumperi o nouă centrală.

Costul pentru o placă electronică nouă plus manopera poate ajunge la 1000 lei. Pentru o centrală veche care mai poate rezista doar câțiva ani, înlocuirea plăcii electronice nu reprezintă cea mai bună opțiune.

Centrala Vaillant eco TEC Pro VUW 286/5-3 o poti cumpara la 4300 de lei.

3) Probleme cu centrala Vaillant, erorile F28 și F29

Eroarea F28 a centralei Vaillant nu este la fel de des întâlnită ca erorile F22 sau F27. Iar eroarea F29 va fi afișată după apariția unor simptome similare sub eroarea F28.

Acest cod de eroare va fi afișat de obicei după o deconectare a centralei și lipsa încălzirii sau apei calde.

Se referă la un singur lucru; lipsa gazului.

eroare Vaillant f28 f29 blogdeinstalatii.ro

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, erorile F28 și F29

Fiind o eroare legată de gaz, nu este recomandat să repari defecțiunea pe cont propriu. Apelează întotdeauna la o firma de service Vaillant.

Din punctul de vedere al identificării problemei, poți încerca un singur lucru. Dacă ai și alte echipamente pe bază de gaz (precum un aragaz), asigură-te că acestea funcționează.

Deși este puțin probabil, poate fi de asemenea o problemă la sursa de gaz (defecțiunea contorului, furnizorul a întrerupt alimentarea cu gaz sau se desfășoară reparații la conducta principală).

Dacă nu acesta este cazul, un instalator va putea începe procesul de constatare a defecțiunii, analizând:

 1. Funcționarea robinetului de gaz și setările aferente
 2. Starea cablurilor de aprindere
 3. Starea și funcționarea unității de aprindere
 4. Admisia aerului

4) Probleme cu centrala Vaillant, eroarea F75

Dintre toate erorile centralei Vaillant pe care le-am întâlnit, F75 este cea mai frecventă. Este specifică mai ales pentru gama Eco Tec Plus și Eco Tec Pro 28.

Manualul de service al centralei Vaillant va prezenta următoarea defecțiune în legătură cu codul de eroare F75.

“Defecțiune a pompei și/sau a senzorului pentru presiunea apei, aer în instalația de încălzire, presiune prea scăzută în centrală.”

Așadar, există trei scenarii posibile:

 1. Defecțiune a pompei de încălzire a centralei
 2. Defecțiune a senzorului de presiune a centralei
 3. Defecțiune a ambelor

Remedierea problemelor cu centrala Vaillant, eroarea F75

Dorim să îți spunem chiar acum că cea mai frecventă cauză a erorii F75 este pompa. Și există un motiv bine întemeiat pentru asta.

Majoritatea centralelor Vaillant mai noi utilizează pompe Grundfos de cea mai bună calitate. Totuși, nu întotdeauna s-a întâmplat acest lucru.

Centralele Vaillant mai vechi utilizau pompe Wilo. De fapt, acestea sunt componentele cel mai probabil să aibă defecțiuni la aceste centrale mai vechi.

Poți face o scurtă verificare manuală a pompei centralei tale Vaillant prin pornirea încălzirii sau pornirea apei calde.

După ce centrala pornește, vei auzi un ușor zgomot. Astfel vei ști că totul este în regulă, acesta fiind zgomotul pompei cu ajutorul căreia apa circulă prin țevi și calorifere.

Dacă nu se aude nici un zgomot după pornirea centralei, există probabilitatea ca pompa să fie defectă.

Pompele Wilo mai vechi întâmpină probleme cu etansarea (în special după o perioadă mai lungă de neutilizare), iar înlocuirea este cea mai bună opțiune.

Celălalt scenariu se referă la faptul că senzorul de presiune provoacă eroarea F75.

La fel ca în cazul pompelor Wilo, senzorii de presiune ale centralelor Vaillant mai vechi nu erau așa de rezistenți. De fapt, puteau fi schimbati chiar și de 3 ori într-o perioadă scurtă de timp.

Sistemele de încălzire acumulează o cantitate mare de reziduuri de-a lungul timpului. Acestea pot bloca senzorul de presiune și provoca o defecțiune a acestuia.

Un instalator va putea face o diagnoză a centralei și remedia corespunzător defecțiunile. Dacă este nevoie de înlocuirea pompei, aceasta poate costa destul de mult.

Ce urmează?

Dacă ai o eroare a centralei Vaillant care nu apare listată, poti cauta in aceasta lista cu erori ale centralelor Vaillant.

Ai avut probleme cu centrala Vaillant? Scrie la comentarii.

Click Here to Leave a Comment Below

Nicolae - a few months ago Reply

Fb articolul..Centrala mea .. dă apa calda pe tur …înlocuit vana cu 3 cai.. și tot așa face…cauza…nu se știe..poate mă lămuriți dumneavoastră…Mulțumesc anticipat.

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Buna ziua,
  Problema aceasta se intampla de obicei datorita vanei cu 3 cai.
  Poate trebuie curatata sau inlocuita.

Simona - a few months ago Reply

Buna ziua Cosmin
Multumesc pentru mail/inscriere.

Doresc [ de fapt trebuie ] sa-mi schimb centrala, care implineste 19 ani si nu mai primeste aviz de functionare.
A fost o centrala instant excelenta, COSMOGAS, italiana [ cu schimbatorul de caldura fonta turnata, acum am inteles ca se fac din titan, dar ajung tare greu in Romania ]
si am primit sfatul de a lua o centrala existenta acum pe piata, pentru care sa existe piese de schimb [… in fine, eu nu-mi doresc sa am nevoie de piese de schimb !]
Cred ca avea 32 KW (parca) important e ca avea debit mare, corespunzator azi la 18l/min.
Avand 2 bai si 2 bucatarii (casa are 2 nivele) am nevoie de cel mai mare debit posibil de apa calda.
Caloriferele sint din Al, cele cu incalzire rapida [ se incalzesc reped, se racesc repede ]

Mi-a fost recomandata centrala Vaillant, insa ce am descoperit eu pe net [ dar mai caut ! ] se monteaza cu boiler, ori eu nu vreau asa ceva, vreau sa raman la instant.
Ma poti ajuta / indruma ? Ce as putea sa achizitionez ?

Cu deosebit respect,

Simona

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Doamna Simona,

  Cateodata mai trebuie schimbata centrala
  Dar 19 ani este o varsta onorabila!
  In functie de cat de mare este suprafata casei, este posibil sa folositi o putere mai mica poate.
  De exemplu o centrala de 28 de kw.
  Puteti sa alegeti Vaillant, sunt centrale bune.
  Si nu sunt toate cu boiler, ai si variante instant.

  Achim Mihai - a few months ago Reply

  Daca centrala care ati avuto/o aveti cu corp de fonta v-a placut : va zic un brand cu o constructie similata care ar trebui sa va multumeasca mai tare decat centrala veche: Intergas – Schmbatorul de caldura este facut dintrun bloc masiv de aluminiu turnat peste 2 serpentine de cupru .
  PUTETI PASTRA SI CENTRALA VECHE CHIAR DACA ARE 19 ANI TOT VA LUA ISCIR CU CONDITIA SA RESPECTE CERINTELE DE SIGURANTA ACTUALE!!! SA FUNCTIONATI CU O CENTRALA DE 19 ANI ESTE CA SI CUM ATI CONDUCE UN GOLF 4 FACUT IN 2000 CARE CAT TIMP ARE FRANE DIRECTIE LUMINI SI NOXE OK VA PRIMI ITP – LA FEL SI CENTRALA VOASTRA VA PRIMI ICIR!!! – CU INCOMVENIENTUL CA ARE CONSUM DE GAZ MAI MARE DATORITA TEHNOLOGIEI INVECHITE DIN EA
  Puteti sa va luati o centrala in condensatie de 35 kw dar sa fie obligatoriu cu modulatie a flacarii de 10:1 adica sa dea de la 3,5-4 kw pana la 35 kw astfel veti avea peste 18 litri apa calda pe minut canv va fi nevoie dar veti avea si apa calda constanta cand faceti dus de exemplu la un 4-6 litri pe minut; Nu sunt fan vaillant desi unele modele de la ei sunt acceptabile: piese de schimb scumpe si nu foarte fiabile ….

Bebe - a few months ago Reply

Buna ziua domnilor,

Am o centrala Vaillant , typ Mural, Model VUW INT 242 2 323, an fabricatie 2004.
La manevrarea Cheitei Robinetului de incarcare, aceasta s-a rupt pur si simplu; rusinos e faptul ca ea este confectionata de catre producatorul german , din antimoniu sau, ceva similar (structura cristale mari), foarte fragil.Pot presupune ca acest mic …Robinet, s-a gripat cu eventuale depuneri de te miri ce : calcar, oxizi metalici,.. Totusi, nu era infundat, pentru-ca a trecut apa si am adus presiune de 1,7 bar, dupa care am reusit sa si inchid robinetul asta , presiunea automentinandu-se in limitele admise.
Mi-am cumparat doar respectiva “Cheita manevra robinet de umplere “.

Analizand-o vizual, constat ca de fapt ea are doua posibilitati de utilizare:
1.- cu capatul sau prevazut cu o gaura patrata de ~5 x 5 m/m ,dar careia eu nu i-am vazut inca utilizarea (nici nu apare mentionat undeva in Manualele Centralei termice…)

2.- celalat capat- cel utilizat current la mine, fiind prevazut cu un fel de “capat scurt de surubelnita” , etansat si cu oring de cauciuc.
Acest capat este de fapt problema, pentru ca el – la vechea Cheita m-I s-a rupt la incercarea de manevrare/rasucire a sa,; s-a rupt exact de deasupra zonei sale paralelipipedice ramanand-ui si un mic cioc din metalul rupt.

Bucata ramasa in Corpul de robinet de umplere, mai are spre inafara din acesta, si un mic umar , de ~ 2,5 m/m latime , umar de care asi putea prinde cumva si sa trag de el spre inafara ca sa-l scot din locas si astfel sa pot folosi noua Cheita , bagand-o pe ea acolo…..

Capetele acestei Cheite de manevrare robinet de umplere, ambele, au si cate o garnitura de cauciuc inelara (oring).

Aparent, dupa logica si …teoretic, extragerea capatului rupt al Cheitei din Corpul Robinetului de umplere, ar trebui sa se faca prin tragerea sa “spre in afara” Corpului robinetului (patrat , alama) de umplere.

Intrebare nr. 1: Practic, cum se procedeaza? Aproape ca nu ai de ce prinde ca sa faci tragerea asta. Puteti a-mi spune cate ceva legat de procedura asta, practic ?

Intrebare nr. 2 : la ce serveste celalt capat al Cheitei , cel cu gaura interioara patratica de ~ 5 m/m ?

Multumiri anticipate !

  Bebe - a couple of months ago Reply

  Intrebarea nr. 1: Practic, cum se procedeaza? Iata , rasund tot eu : se foloserste un varf ascutit si suficient de dur si cu el se trage spre afara corpulu de robinet, piesa rupta care a ramas in corpul de robinet, cand de o parte , cand de cealalta .
  Procedand cu rabdare dar si cu atentie, se va observa ca, la un moment dat, piesa rupta va pleca spre in afara corpului de robine si- in final ea va si iesi din respectivul locas
  Privindo cu atentie , se intelege de ce iese oarecum mai greuz; pe ea se afla un O-ring (garnitura inelara) care face oficiul si de etansare intre corpul Cheitei si Corpul robinetului, ca sa nu permita eventuale scapari de lichid din instalatia de incalzire, dar si sa nu permita intrarea de “aer fals ” in respectiva instalatie de incalzire.

nicu - a few months ago Reply

Salut Cosmin cateva amanunte care cred ca nu strica mai ales pentru colegii mai tineri…
– la F 22 poate fi si pompa blocata , sau filtrul Y infundat (colmatat}
– la F 75 poate fi si filtrul din interiorul tevii catre senzorul de presiune infundat (murdar)
– la F28-F29 , calea de gaz infundata cu oxizi dezvoltati pe teava de cupru dintre calea de gaz si rampa de gaz , mai pot fi infundate si diuzele din dreptul electrozilor sau si mai rau sa fie imversat stecherul in priza (polaritate inversata) , sau chiar calea de gaz defecta.

sper sa va fie de ajutor informatiile oferite.

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Multumesc frumos pentru contributie Nicu.

Cornel - a few months ago Reply

Buna ziua!

Am nevoie de butonul de pornire / oprire pentru o centrala Saunier Duval Thema Classic F24 E2. Stiti unde pot gasi?

Multumesc!

Stefan - a couple of months ago Reply

Salut Cosmin.De curand am instalat o centrala VAILLANT ECOTEC PURE VUW 236/7-2,cu instalatie noua de cupru,calorifere noi Purmo 22×600.Se poate instala si un filtru magnetic Sentinel Vortex x300 3/4,daca turul/returul instalatiei de caldura de sub centrala este pe teava de cupru este 18″?Intreb deoarece m-am lovit de acest aspect atunci cand am mers sa prelungesc perioda de garantie,au pus conditia sa am montat acest filtru,fara el nu imi pot prelungi perioada de garantie.Cand am cumprat centrala de la firma autorizata Vaillant,mi-au spus ca ar fi bine sa pun in instalatie Sentinel x 100 ceea ce am si facut,acum au venit cu acest filtru,care am inteles ca protejeaza centrala si caloriferele.Multumesc.O zi frumoasa.A,era sa uit,ce imi recomanzi,Sentinel Vortex x 300 sau x 500,ca observ,ca sunt doua modele

  Blog de Instalatii - a couple of months ago Reply

  Buna ziua Stefan,

  Se poate monta filtrul Sentinel Vortex, mai ales daca vreti sa extindeti garantia si este necesar.
  X500 are o capacitate de colectare mai mare. Nu stiu daca este neaparat necesar. Cred ca Sentinel Vortex x300 ar fi suficient.

Leave a Reply: