Cum Aleg O Centrala Termica Pe Gaz? [calculator]



/
Blog de Instalatii
te ajuta sa alegi
centrala termica.
Hai sa incepem!
START
Cat de mare este casa ta?
Question Image
Alege de mai jos suprafata casei tale
Casa are izolatie termica?
Question Image
Izolatia termica de calitate reduce pierderile de caldura
Ce fel de centrala termica vrei?
Question Image
Hai sa vedem ce este mai potrivit pentru nevoile tale
Vezi rezultatul

 

 

În momentul alegerii unei centrale termice trebuie să ții cont de următorii factori:

  • tipul de combustibil folosit
  • eficiența acesteia
  • sistemul de ardere
  • spațiul disponibil din locuința ta
  • necesarul de apă caldă pentru nevoile curente

În ceea ce privește prețul, îți recomand să iei în calcul nu doar prețul de achiziție, ci și de costurile de funcționare. O centrală eficientă (de exemplu, una în condensare) va necesită un efort financiar mai ridicat la momentul achiziționării.

Cu toate acestea, vei amortiza investiția în câțiva ani, iar apoi vei începe chiar să economisești bani. Vrei să te învăț cum să cumperi o centrală eficientă, dar și economică? Citește mai departe!

Eficiența centralei termice

O centrală termică performantă îți permite să economisești la curentul electric și să reduci emisiile de CO2. Alege o centrală termică în condensatie. Aceste modele sunt mai scumpe, dar sunt mai economice.

Care este centrala potrivită pentru mine?

  • Centrala termică instant
  • Centrala termică cu boiler
  • Centrala convențională

Cu atât de multe opțiuni o să ți se pară dificil să o alegi pe cea potrivită. Te ajut eu să reușești. Haide să începem cu diferența dintre cele mai importante trei tipuri:

Centrala termică instant

Cunoscută și drept centrala combi. Este mai compact, fiindcă nu are cilindri de apă caldă. Instalarea se face foarte rapid.

Centrala termică cu boiler

Seamănă cu centrala convențională. Doar că sunt încorporate mai multe elemente ale sistemului de încălzire. Ocupă mai puțin spațiu (nu necesită un rezervor). Poate fi ușor de instalat.

Care centrala mi se potrivește?

Ia în calcul câteva caracteristici importante. Îți voi ușura misiunea și îți voi oferi eu toate informațiile necesare. Așa o să-ți fie mult mai ușor să te decizi.

Câte persoane locuiesc în casă?

Adresează-ți întrebarea asta, fiindcă este una esențială. Dacă alegi o centrală cu putere mică, locuința ta nu o să se încălzească suficient. Și nici nu o să ai apă caldă pentru nevoile tuturor de acasă. Alegi o centrală cu putere mare, consumi mai mult curent electric. Îți crește atât valoarea facturii, cât și nivelul de emisii generate de centrală.

Familiile mari țin să folosească multă apă caldă, așa că poți opta pentru o centrală termică cu boiler. Gospodăriile mai mici folosesc mai puțină căldură și apă caldă. Așa că le recomand o centrală termică instant.

Câte băi sunt în locuință?

Mai multe băi ocupate în același timp înseamnă o cerere mare de apă caldă. Centralele instant sunt excelente pentru proprietățile mai mici  (apartamente și case cu o singură baie).

Câte calorifere sunt în casa ta?

O să te ajute la determinarea numărului de kilowatti pentru centrală. Cu cât este mai mare, cu atât o să fie mai bun debitul. Centrala de 24 – 28 kw funcționează bine cu 10 sau mai puține calorifere. O centrală termică instant de 28-34kw dă randament bun cu aproximativ 15 calorifere. Iar una de 35kw și 42kw este ideală pentru o casă mare.

De ce este bine să ai o centrală eficientă?

Știu că eficiența este importantă pentru toată lumea, dar știi și de de? Îți reduce valoarea la facturi și la nivelul de emisii poluante.  Costurile legate de încălzire reprezintă aproximativ 55% din valoarea facturii tale anuale la curent. Aici intervine o centrală termică care poate face diferența.

Țeavă de evacuare condens? Ce este aia?

Centralele vechi nu au o ardere eficientă. Multor oameni li se pare surprinzător faptul că la arderea gazelor apar vaporii de apă. Aceștia sunt un rezultat al procesului de ardere al gazului. Așa că, apa asta trebuie direcționată undeva și prin ceva.

Ceva-ul acela este țeava de evacuare a condensului. Iar locul unde va ajunge apa este într-un canal de scurgere. Nu uita să îi dai o cădere potrivită, ca să nu ai probleme la îngheț.

Garanția pentru piese

Perioada de garanție a centralei pe care ți-o vei cumpăra contează foarte mult. Majoritatea centralelor beneficiază de o garanție  standard din partea producătorului (2 – 5 ani), dar ai și o opțiune de prelungire. Eu îți recomand să te interesezi și cum (și de unde) poți obține piese de schimb în caz de nevoie.

Nu uita: alege nivelul de putere corect!

Dacă te-ai apucat de renovat și vrei să schimbi centrala, atenție maximă! Nu îți înlocui centrala veche cu un model cu o putere echivalentă. Metodele de calcul din trecut nu mai sunt aplicabile centralelor noi. Solicită ajutorul unui specialist în sisteme de încălzire (eu îți stau la dispoziție în caz de nevoie, cu sfaturi și recomandări în acest sens).

Trebuie să ți se verifice nevoile reale și actuale ale locuinței tale raportat la necesitățile de încălzire. Trebuie ținut cont și de îmbunătățirile aduse locuinței (izolație, geamuri duble), care au fost deja realizate sau care sunt planificate.

Chiar și condițiile meteorologice te ajută la calculul puterii teoretice necesare centralei. Evită să îți cumperi o centrală necorespunzătoare: fie o vei supraalimenta, fie vei consuma aiurea!

Montează-ți termostate eficiente în camere

Nici cea mai bună centrală termică nu îți va oferi maximul de performanță dacă nu este controlat de un sistem de reglare eficient. Ai nevoie de un termostat programabil, cu senzor exterior și valve termostatice. În felul acesta obții și un plus de valoare pentru centrală: o dotezi cu o formă de „inteligență superioară”.

Cum îți instalezi centrala termică în mod corect

Nu încerca să o instalezi de unul singur. Lasă-i pe profesioniști. Îți recomand să îți selectezi cu atenție marca de centrală, dar și cu mai mare atenție instalatorul!