Ce Este Apa Dura? [Si Cum Scapi De Ea]Apa dură conține o cantitate mare de minerale dizolvate, cum ar fi calciu și magneziu.

Cu toate că apa de ploaie este dedurizată în mod natural, ea devine apa dură pentru că intră în contact cu roci cum ar fi calcarul, și dizolvă și colectează zăcămintele minerale.

Deși nu este periculoasă pentru consum, apa dură poate fi mai puțin plăcută în utilizare decât apa dedurizată și poate cauza probleme serioase pentru centrala termică, boiler, mașina de spălat și alte echipamente din casă.

Ce este apa dura +si cum s-a scap de eaCe efecte are apa dura?

Apa dură poate provoca probleme mărunte dar și probleme mari în casă inclusiv:

  • calcar depus pe aparatele electrocasnice, centrala termică, mașina de spălat
  • mătuirea unor materiale cum ar fi faianța sau sticla în timp
  • apă tulbure la robinet din cauza cantității mari de minerale
  • pete de apă rămase pe suprafețe, mai ales când este utilizat și săpun

Apa dură face splatul hainelor mult mai greu, pentru că săpunul sau detergentul se dizolvă mai puțin. Nu sunt riscuri majore pentru sănătate de la apa dură și de la consumul ei, deși este posibil ca aceasta să irite pielea sensibilă.

De ce am apa dură acasă?

Duritatea sau lipsa durității apei depinde de regiunea unde locuiești. La noi în țara, mai mult de jumătate din case au apa cu duritate foarte mare, chiar și în București.

* Vezi aici oferta de statie de dedurizare cu transport gratuit!

dedurizator pentru apa dura

Cum poate apa dură să afecteze centrala termică?

Calcarul depus de la apa dură, poate cauza probleme sistemului de încălzire de acasă. Depunerile de calcar se pot face pe schimbătorul în plăci sau pe țevi, ceea ce înseamnă o durată de viață mai scuta și o eficientă redusă.

Apa se încălzește mai greu dacă sunt depuneri de calcar, ceea ce înseamnă că ajungem să folosim mai multă energie și vom avea facturi mai mari.

Calcarul depus în schimbătorul centralei, poate provoca zgomote.

De exemplu dacă debitul de apă este redus datorită secțiunii mai mici, apa poate deveni prea fierbinte, și chiar să fiarbă. Se potate auzi un zgomot de șuierătură sau bolboroseli.

Citeste si: Ce este apa dură? Ce este un dedurizator?

Ce fac dacă am apa dură?

În cazul în care deja ai depuneri de calcar la aparatele electrocasnice, poți scăpa de ele folosind soluții spcializate. Acest tratament se poate face la obiectele mici cum ar fi centrala termică sau capetele de duș. Pentru țevile caloriferelor îți va trebui un alt tip de abordare.

Sunt diverse feluri de a scade duritatea apei, dar cea mai populară metodă este montarea unei stații de dedurizare a apei.

statie de dedurizare pentru apa dura

Ce este o stație de dedurizare?

Stația de dedurizare este un echipament montat la rețeaua de apa, care utilizează procesul de schimb de ioni pentru a elimina calciu și magneziul din apa dură, și-l înlocuiește cu sodiu (sare).

În urma acestui proces, în apa mai poate rămâne o cantitate de sare. Dacă acest lucru te deranjează, poți lăsa un robinet separat pentru apa de consum.

Cu toate că stația de dedurizare are un cost inițial de achiziție și un cost pentru sarea necesară, ea poate face o diferență foarte mare asigurând apa de calitate și protejând centrala termică.

Avantaje pentru o stație de dedurizare

  • Protejază echipamentele și electrocasnicele din casă. Depunerea lor poate scădea presiunea apei și poate fi costisitoare ducând la înlocuirea prematură a lor.
  • Igiena și îngrijirea personală. Să faci baie cu apa dură este neplăcut. Săpunul și șamponul nu spăla bine, nu fac spumă, lăsa corpului  un sentiment de lipicios și senzația de păr murdar.
  • Curățarea obiectelor casnice. Apa dură lasă pete în urma ei pe robineți, căzi, cabine de dus. Cu apa dedurizată nu apăr aceste probleme.
  • Spălarea hainelor. Petele de pe hainele spălate cu apa dură ies foarte greu sau nu ies pentru că detergenții și înălbitorii se dizolvă mai greu. Mulți oameni care au apă dură folosesc mai mult detergent și spăla hainele mai des, ceea ce duce la uzura lor.

Dezavantaje pentru o stație de dedurizare

  • Crește conținutul de sare din apa. Conținutul de sare din apa este puțin mai mare decât în mod normal.

Acestea au fost detaliile și sfaturile pentru apă dură și stațiile de dedurizare.

* Click aici pentru a vedea oferta de statii de dedurizare!

Pentru a afla mai multe lucruri utile despre echipamente termice și instalații, te invit să te abonezi la newsletter.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: