Care Este Cel Mai Bun Boiler Pe Lemne?

Un boiler pe lemne este destinat producerii de apa calda menajera de consum prin arderea lemnului in focar. De la gazele arse, caldura este transferata la apa din boiler care ajunge apoi la robinet sau la dus.

Clasificare boilere pe lemne

Clasificare boilere pe lemne dupa capacitate:

Clasificare boilere pe lemn dupa sursa suplimentara de incalzire:

Clasificare boilere pe lemn dupa material:


Boiler pe lemne 120 litri boiler pe lemne 120 litri

Volum boiler pe lemn: 120 l

Presiune: 3 bar

Racord cos: 120 mm

Racord apa: ½”

Dimensiuni (I x L x A):145 x 40 x 40 cm

Greutate: 57 kg

Vezi detalii si pret


Boiler pe lemne 80 litri 

Boiler pe lemne 80 litriBoiler pe lemne Ariston SLE 80

Volum boiler pe lemn: 80 l

Presiune: 3 bar

Protectie: emailat

Anod de magneziu: da

Racord cos: 120 mm

Racord apa: ½”

Dimensiuni (I x L x A):114 x 35 x 35 cm

Greutate: 52 kg

Vezi detalii si pret

Boilerul cu lemne este util pentru zonele în care nu există o reţea de gaze naturale şi, implicit, nu se poate monta o centrală termică sau convectoare pe gaz.

Capacitatea boierului pe lemne trebuie să corespundă necesităţile familiei, aşa că este recomandată instalarea unui boiler de 100/120 litri pentru familiile numeroase sau unul cu un volum mai mic (de 80 litri sau mai puţin) pentru familiile cu 2-3 membri.

Montarea boilerului cu lemne trebuie efectuată de către o firmă sau personal autorizat, astfel încât să se respecte normele de montaj, precum şi condiţiile garanţiei.

Montaj boiler lemne

Inainte de a face montajul boilerului pe lemne si a lega hidraulic tevile, este bine sa faci o spalare a instalatiei ca sa elimini impuritatile sau mizeria care poate infunda boilerul pe apa. Acest boiler pe lemne functioneaza sub presiune si este recomandat sa montezi o supapa de siguranta ca sa eviti spargerea boilerului sau alte accidente. Iesirea din supapa de siguranta trebuie dusa la canalizare pritr-o teava pentru a evita riscul de oparire.

La montarea boilerului pe lemne verifica daca presiunea apei de alimentare este mai mare de 2 bar si pune un reductor de presiune pe alimentare.

Pentru evacuarea gazelor arse si a fumului, boilerul pe lemne se va racorda la un cos de fum respectand normele in vigoare.

Racordarea electrica a boilerului pe lemne si curent se face obligatoriu cu impamantare si verificand temeinic modul in care se realizeaza instalatia electrica.

Un boiler pe lemne se monteaza doar in camere aerisite corespunzator si unde se poate asigura aer proaspat suficient pentru ardere.

Racordare hidraulica boiler pe lemne

Faceti urmatoarele operatiuni pentru racordarea la instalatie:

 • racordati apa rece la stutul de culoare albastra 
 • racordati apa calda la stutul de culoare rosie
 • monteaza si un robinet de golire pentru golirea la novoie a boilerului pe lemne.

Racordarea la cosul de fum a boilerului pe lemne

Cosul de fum este foarte important pentru buna functionare a unui boiler pe lemne inox si de asta trebuie sa fie izolat si impermeabil. Dimensiunile cosului de fum trebuie sa asigure functionarea buna a boilerului pe lemne si arderea cu tiraj corespunzator.

daca tirajul cosului este insuficient, poate iesi fum in camera unde e montat si se reduce puterea

daca tirajul cosului este prea mare, boilerul pe lemne va consuma mai multe lemne decat este necesar.

Cum se umple un boiler pe lemne?

Pentru a unple un boiler pe lemne, se deschide robinetul de alimentare cu apa rece si se deschide si un consumator (chiuveta, dus) ca sa iasa aerul din instalatie. Cand la robinet iese apa constant fara aer, boilerul este plin. Acum boilerul este complet plin si se poate inchide robinetul de la consumator.

Functionarea si utilizarea boilerului

Incalzirea apei se face prin foc deschis in focarul protejat cu samota refractara. Schimbul de caldura se face intre apa si gazele arse cu temperatura ridicata ce sunt evacuate printr-un canal vertical imersat in apa.

La partea de jos se gaseste o tavita de cenusa care se scoate si se goleste periodic.

Un boiler pe lemne electric dotat cu rezistenta electrica imersata ajuta la incalzirea sau mentinerea apei. Daca nu doriti sa folositi boilerul pe curent electric, scoateti rezistenta din priza sau pozitionati termostatul ei la minim.

Avertizari:

Usa focarului trebuie sa ramana inchisa in timpul functionarii, din acest motiv lemnele nu trebuie sa fie mai lungi decat focarul sau in cantitate foarte mare.

In mod normal pentru a incalzi la 60-70 gradeC apa, este nevoie de aproximativ 1 ora. Acest interval depinde de calitatea lemnului si de timpul de aprindere.

Nu este indicat sa supraincarci focarul cu lemn. Lemnul trebuie mentinut aprins pana la temperatura optima pentru a evita cresterea prea mare de temperatura.

Daca in boilerul pe lemne se foloseste lemn cu umiditate foarte mare, pot aparea semne de condensare a gazelor arse sau lichid negricios pe pardoseala. Asta se intampla pentru ca gazele arse intra in contact cu suprafete reci si condenseaza.

Apa calda cu temperaturi mai mari de 50 gradeC poate provoca oparire accidentala. Sunt expusi acestui risc copii, batranii, si persoane cu dizabilitati

Mentenanta unui boiler pe lemne:

Zilnic

– se scoate cenusa din tava

– cu vatraiul se curata grilajul din focar prin care trece cenusa

Saptamanal

– se curata reziduurile acumulate de la ardere

Lunar

– curatare generala a focarului de cenusa si reziduri

– curatarea mantalei externe

Te intereseaza si boilere pe lemne si alte echipamente de instalatii? Viziteaza pagina de oferte si reduceri!

Daca vrei sa sti de unde poti sa cumperi echipamente de instalatii ieftine, sa fi la curent cu noutatile si sa primesti articolele noi direct pe email, te invit sa te inscrii la newsletter.

Cel Mai Bun Boiler pe Lemne
Un boiler pe lemne este destinat producerii de apa calda menajera de consum prin arderea lemnului in focar. De la gazele arse, caldura este transferata la apa din boiler care ajunge apoi la robinet sau la dus.
Ariston SL 80 E
Written by: blogdeinstalatii.ro
Date Published: 10/22/2015
Incalzirea apei se face prin foc deschis in focarul protejat cu samota refractara. Schimbul de caldura se face intre apa si gazele arse cu temperatura ridicata ce sunt evacuate printr-un canal vertical imersat in apa.
5 / 5 stars

Produse recomandate

Click Here to Leave a Comment Below

Anghel Ionut - 4 years ago Reply

Acest boiler pe lemne Ariston SLE 3 80 are izolatie?
La ce tip de boiler pe lemne se pot atasa doua sau mai multe calorifere?

Iftinica Dan - 4 years ago Reply

Va rog sa comfirmati daca ” un boilerul pe lemne +serpentina+rezistenta electrica” poate fi conectat la circuitul de incalzire sau la panou solar(daca serpentina are intrare iesire separat de intrarea apa rece iesire apa calda). Eventual o schita cu sectiune prin cazan.

  Blog de Instalatii - 4 years ago Reply

  Boilerele pe lemne cu rezistenta electrica SLE 380 au izolatie exterioara care ajuta la pastrarea apei calde pentru o perioada de timp mai mare, fara ca sa se raceasca.
  Acest model nu se poate lega la calorifere. Poti gasi pe piata boiler pe lemne cu serpentina.
  Atentie!
  Aici se poate gresi foarte usor pentru ca serpentina lui este facuta pentru a fi legata la o centrala termica (pe lemne sau pe gaz) de la care se poate incalzi boilerul fara a face focul in el.
  Sunt multe situatii in care instalatorii leaga pe aceasta serpentina unul sau mai multe calorifere LINK. Randamentul in acest caz este mic pentru ca serpentina are dimensiuni mici, nu este facuta pentru asa ceva.

Epure Marian - 4 years ago Reply

Buna ziua.M-ar interesa si pe mine sa stiu daca la boilerul pe lemne se poate pune un calorifer.Va multumesc

Olescu Mirela - 4 years ago Reply

Va rog sa-mi spuneti la ce foloseste rezistenta electrica si daca se poate folosi exclusiv pe lemne?
Cat ar costa transportul pentru boiler pe lemne in Arad?

  Blog de Instalatii - 4 years ago Reply

  Rezistenta electrica poate incalzi apa din boiler sau o poate mentine calda, la fel ca la un boiler electric. Se poate folosi exclusiv pe lemne, poti scoate din priza rezistenta si nu va consuma nimic. Poti comanda boiler pe lemne cu transport gratuit.

Anca Liviu - 4 years ago Reply

Va rog sa-mi comunicati datele referitoare la consumul de lemn/energie electrica si timpul necesar pentru a incalzi apa la 45*C

  Blog de Instalatii - 4 years ago Reply

  Consumul de lemne si timpul de incalzire nu sunt fixe si depind de calitatea lemnului (daca este uscat sau nu), tirajul cosului, etc.
  Poti lua aproximativ 1 ora timp de incalzire a apei din boilerul pe lemne.

  Oana - 4 years ago Reply

  M-ar interesa si pe mine pretu, doresc sa achizitionez un boiler pe lemne si electric, de 100 litri

Tofan Ilie - 4 years ago Reply

Buna ziua Ma intereseaza un boiler ca acesta care sa mearga si pe lemne si la curent [adica iarna cu lemne si vara la curent ]. Imi puteti spune unde fac comanda si cum puteti trimite acest produs, cit ar costa drumul .Vreu boilerul pe lemne in falticeni suceava.

Ovidiu - 3 years ago Reply

buna ziua , Ariston SL 80 E poate fi solosit si pt apa calda menajera , exemplu : furnizarea apei calde pt o baie ? intreb pt ca am vazut din link-uri ca e pt pardoseala .
Va multumesc

  Blog de Instalatii - 3 years ago Reply

  Salut Ovidiu,

  Acest boiler pe lemne are 2 racorduri:
  – unul pe care intra apa rece de la hidrofor sau retea
  – al doilea pe care iese apa calda menajera pentru robinet.
  El nu produce agent termic pentru calorifere.

Maria - 3 years ago Reply

Buna seara,Ma interesează în boiler care să pot atașa 4 calorifere la el,va rog daca știți de unde pot sa procur un asemenea boiler ,va mulțumesc

Blog de Instalatii - 3 years ago Reply

Nu este recomandat sa legati caloriferele la boiler.
Serpentina boilerului este facuta pentru a-l putea lega pe el la o centrala pe lemne sau alta sursa de incalzire. Nu este facuta ca sa incalzeasca caloriferele.

stan florin - 3 years ago Reply

buna ziua as dori sa achiziionez un boiler lemn -electric inox ….un sfat ce ar fi cel mai bun?

stan florin - a couple of years ago Reply

salutare am optat pentru cel de inox pentru ca are durata de viata mai mult si prefer sa fie si lemn si electric datorita faptului ca vara este cam incomod sa fac focul ,iar iarna nu am alta sursa de incalzire in baie 🙁

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Salut Florin,
  Sa-l stapanesti sanatos si sa te tina cat mai mult.

Gheorghe - a couple of years ago Reply

Se poate folosi acest boiler si pentru baie???cel de pardoseala ma refer?

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Boilerul pe lemne se mnteaza in baie de obicei si alimenteaza dusul si robinetii de la chiuvete.

Butnariu Valentin - a couple of years ago Reply

Buna ziua!
As dori un boiler pe lemne care să îl folosesc la încălzirea unei suprafețe de 150 de metri prin serpentina in pardoseala.
Suprafața respectivă reprezintă padocurile unor câini.
Am văzut că nu recomanzi acest lucru.Poti motiva te rog.
Vă mulțumesc frumos.

  BlogdeInstalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua Domnule Valentin,
  Un boiler pe lemne se foloseste la incalzirea apei calde din el, prin arderea lemnului.
  Serpentina de la modelele de boilere pe lemne cu serpentina, este montata pentru a putea incalzi apa de la o sursa externa (centrala electrica, centrala termica pe gaz). Nu este dimensionata ca sa incalzeasca calorifere, adica nu o sa dea randament.
  Daca doriti sa folositi incalzirea cu lemne, va puteti orinta catre o soba pe lemne cu serpentina.
  De exemplu aceste modele de sobe Prity cu manta de incalzire pentru calorifere:
  – Termosemineu, incalzire centrala, PRITY ,K1W8 ,8+4 kW,
  – Soba pe lemne cu circuit de incalzire, PRITY ,S3W17 ,17+5 kW,
  – Soba cu manta de incalzire, PRITY ,W17 ,17+6 kW,

Cotfas - a couple of years ago Reply

As vrea un bazin pentru apa calda in sistem de incalzire de la un panou solar,cu 2 intrari apa rece si doua iesiri apa calda de 120 l ,inchis ,la ce firma ma pot sa apelez.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Daca va referiti la un boiler solar cu 2 serpentine, puteti gasi la Tesy.
  Cel mai mic este de 150 de litri.

Florentin - a couple of years ago Reply

SALUTARE.Am si eu o intrebare.Daca pun un boiler pe lemne pe un focar de semineu,in hota,il pot folosi pentru calorifere?Daca da,unde gasesc un boiler cu evacuarea de gaze de 200 mm pentru racordare la focar.Multumesc!

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Salut,
  Nu cred ca gasesti ce cauti tu…
  Daca vrei, poti monta un semineu care are circuit de incalzire pentru calorifere.
  De exemplu PRITY S1W10

myhai - a couple of years ago Reply

buna ziua ! as dori o schema de montaj pentru doua boilere , unul pe lemne la sol si celalalt electric montat pe perete alimentarea se face de la hidrifor, cel electric l-as folosi mai putin as vrea sa fie ca un vas de acumulare pentru apa calda , fiind izolat o mentine mai mult! va multumesc pentru ajutor !

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,
  Nu exista o schema de la furnizor pentru aceasta aplicatie. Mai departe daca doriti sa o faceti, va trebui sa experimentati cumva.

Ana Zafiu - a couple of years ago Reply

Am un boiler care se poate încălzi cu gaz sau cu lemne. Boilerul e așezat pe soba mică și în sobă arzătorul. Aș putea încălzi 2-3 calorifere la un apartament de 60 mp? Am văzut ceva de genul ăsta postat.

Cătălin - a couple of years ago Reply

Am și eu o întrebare. Am un boiler inox de 120 l precum ăla de sus (numai pe lemne) achiziționat în toamna trecută de câteva zile nu mai merge apa calda. când apa din interior e rece curge imediat ce se încălzește și ajunge la 40′ nu mai curge apa. ce poate fi?

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Destul de ciudat simptomul, sa nu fie cumva de la hidrofor? Sau vreo teava infundata…

Adrian - a couple of years ago Reply

Boilerul pe lemne de la FM am eu, cumparat din Dedeman in primavara.
Produs mai prost nu am intalnit pana acum.
A ruginit peste tot..

Doryy - last year Reply

Salut am și eu un boiler cu serpentina și as vrea sa pun panouri solare e bun sau nu?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,
  Daca aveti in boiler cu serpentine, puteti sa legati la el in panou solar pentru apa calda.

VALERIU - 6 months ago Reply

Buna ziua,
La un semineu cu incalzire pt. calorifere mai trebuie pompa recirculare, acumulator caldura?

Leave a Reply: