De Ce Iau FOC Panourile Solare Fotovoltaice?
Astăzi vorbim despre un subiect important care ajunge în lumina reflectoarelor pe timp de vara.
Este vorba de incendile provocate de către sisteme fotovoltaice.
Pe scurt, majoritatea incendiilor care sunt provocate de către sistemele fotovoltaice apar ca urmare a montajului greșit sau ca urmare a folosirii unor echipamente de slabă calitate.
În continuare o să vorbim despre sistemele mici care sunt instalate pe acoperișuri și nu la sistemele fotovoltaice foarte mari care sunt instalate la sol, unde pot să apară alte probleme.
Principalul fenomen care duce la apariția unui incendiu de la panourile fotovoltaice este apariția unui arc electric. De la arc electric până la incendiu este un pas foarte mic.
Gândiți-vă că un arc electric are și 3000 de grade temperatură și același arc electric este folosit și pentru sudură.
Îți dai seama ce înseamnă apariția unui arc electric pe un acoperiș care are structură de lemn?
Care sunt motivele aparitiei incendiilor la panourile solare
1. Montaj necorespunzător
Aici intra instalare incorectă, cabluri subdimensionate și lipsa împământării.
2. Utilizarea greșită a echipamentelor
Sunt multe cazuri unde s-au montat echipamente de calitate slabă și neconforme.
3. Montajul cu oameni necalificati
De multe ori se aduce în discuție incompetența sau folosirea muncitorilor necalificați.
4. Modul de montaj al cablurilor electrice
Probleme legate de conectarea slabă a cablurilor și a componentelor, creând arcuri electrice.
5. Exploatare necorespunzătoare
Mențiuni despre lipsa întreținerii și verificărilor adecvate.
6. Calitatea slabă a materialelor:
Ce este ieftin nu prea are cum sa fie și bun. Ne referim la calitatea slabă a panourilor fotovoltaice și a componentelor asociate.
Ca să înțelegem mai bine ce se intampla, o să vorbim de mai multe scenarii care să acopere majoritatea cazurilor de incendii provocate de către sistemele fotovoltaice.
Panouri fotovoltaice defecte
O primă situație este utilizarea unor panouri care au fost deteriorate fie din fabrică, fie de la transport și au fost montate așa.
Un panou deteriorat poate poate să ducă la apariția unui curent de scurgere, să apară un arc electric între el și structura metalică pe care este montat sau acoperiș.
Niciun panou care prezintă urme de deteriorare sau lovituri nu ar trebui să fie montat într-un sistem fotovoltaic, deoarece prezintă un risc crescut de incendiu.
Panouri solare lovite
O a doua situație este lovirea unui panou. La montaj chiar se poate întâmpla așa ceva.
Practic, panourile vin montate pe niște șine metalice de aluminiu. Șinele acelea sunt prinse cu un șurub care vine în grindă sau in acoperiș.
Și el are un reglaj, însă dacă nu îl introduci destul de mult și folosești foarte mult reglajul acela, e posibil ca capul șurubului pe care se află și reglajul să atingă spatele de la panou.
Spatele de la panou este acoperit cu o peliculă care are rol și de izolare electrică și reflectorizantă.
Dacă șurubul zgârie acea peliculă, e posibil să ajungă la baza barele dintre celule sau chiar la o celulă, să o atingă, să facă un un scurt sau un contact electric direct cu cu structura de montaj, care în timp poate duce la apariția unui arc electric și mai departe la incendiu.
Probleme la conectorii electrici
Un al treilea scenariu este apariția unei probleme la conectorii MC4. Aceasta este cea mai frecventă problemă care apare în cazul incendiilor de la sistemele fotovoltaice.
Aici putem să grupăm mai multe probleme. Prima oară este utilizarea unor conectori MC 4 de la producători diferiți.
Practic un conector mamă de la un producător cu un conector tată de la alt producător. E posibil ca contactul să nu se facă perfect, deoarece au toleranțe diferite și nu se îmbină chiar perfect.
Apariția unui contact imperfect duce la încălzire, iar la un moment dat se poate topi conectorul, se poate topi izolația și să facă un arc electric către structura de montaj sau către acoperiș, ceea ce duce la apariția incendiului.
Mai poate fi o problemă de la sertizare a conectorului MC 4. Sertizare trebuie făcută cu foarte mare atenție și trebuie verificată.
După efectuare trebuie folosiți clești profesionali care sunt special gândiți pentru un număr mare de sertizari și care au mereu același rezultat. Sunt diferențe dintre un clește profesional și unul de 100 și ceva de lei cumpărat de pe eMag.
Lamelele sunt foarte finuțe. În momentul în care le ai desfăcut în sarcină e posibil să apară un arc electric.
Arc electric pur și simplu va afecta acele lamele, poate le va strica de tot. În momentul când le reconecteze nu va mai face un contact perfect. Va apărea un contact imperfect care se va încălzi și va duce la topirea conectorului în timp.
Altă problemă la conectorii MC 4 este pur și simplu conectarea incompletă. Nu se conectează până la capăt conectorul din grabă si iarăși apare un contact imperfect
In momentul în care avem un amperaj mai mare prin el duce la încălzirea conectorului.
În momentul în care sunt incomplet conectați acești conectori, e posibil să intri și umezeală în ei, care iarăși duce la oxidare. Oxidarea duce la contact imperfect și așa mai departe.
Cablurile de la panourile solare fotovoltaice
Un al patrulea scenariu este pur și simplu deteriorarea izolației cablurilor fotovoltaice.
Cablurile fotovoltaice au oricum o izolație foarte rezistentă în general, dar care și ea poate fi deteriorată.
În acel moment pot să apară arcuri electrice între plus și minus, dacă sunt apropiate sau între cabluri și cu partea de structură.
Toate aceste patru scenarii pot fi detectate de către un invertor, să zic mai de firmă sau mai calitativ.
De exemplu, toate invertoarele Huawei care sunt acuma pe piață și care se instalează în sistemele astea casnice au două funcții foarte importante.
Odată este funcția de testare a izolației. În fiecare dimineață când apare prima rază de soare și sistemul invertorul iese din sistem si face o verificare a izolației.
Dacă e foarte scăzută, invertorul dă o eroare și nu mai pornește sistemul. O altă funcție foarte importantă care există la invertoarele Huawei este funcția de detecție a arcurilor arcurilor electrice.
E asemănător cu un LTD care se poate instala în tablou electric. Practic, invertorul simte dacă undeva pe partea de disc apare un arc electric din cauza zgomotelor.
Daca se intampla asta pe circuit și dă o eroare se întrerupe funcționarea invertorului.
Un sistem ar trebui să fie verificat periodic și ar trebui să știi și ce înseamnă fiecare eroare. Instalatorii să fie instruiți ca să știe cum să diagnosticheze și să găsească respectiva problemă.
Calcul gresit al sigurantelor
Un al cincilea scenariu, mai puțin întâlnit, în cazul în care avem mai mult de două șiruri în paralel, poate să fie un calcul greșit al siguranțelor necesare pentru protecția șirurilor.
Dacă avem mai mult de două șiruri, trebuie fiecare protejat cu o siguranță fuzibile. Siguranța aceasta trebuie să aibă maxim valoarea care este specificată pe panou la maxim series fuzzy, de obicei maxim 25 de amperi, dar trebuie luate în considerare și cablurile de legătură, astfel încât ea trebuie să fie sub amperajul maxim suportat de cablurile de legătură.
Dacă este corect dimensionată, își va face treaba. Dacă nu, e posibil ca înainte de a și face treaba să se topească un cablu sau să apară o problemă la un panou.
Un alt caz este incendiul cauzat de baterii, de sistemul de stocare. Însă acolo pot să apară mai multe chestii și nici nu au fost făcute încă studii care să se ia în considerare acest lucru.
Cum facem prevenire a incendiilor de la panourile fotovoltaice
1. Alegerea unei firme autorizate și competente
Accentul sa fie pus pe selecția unui instalator cu autorizație și experiență. Pe Blog de Instalatii am recomandat ce instalator sa folosesti pentru Casa Verde Fotovoltaice.
2. Utilizarea echipamentelor de calitate
Recomandări pentru folosirea invertoarelor sau sistemelor cu protecții incluse si de calitate buna.
3. Verificarea și mentenanța regulată
Sugestii pentru inspecții periodice și întreținerea panourilor solare fotovoltaice.
4. Educația și conștientizarea proprietarilor:
Înțelegerea importanței unui montaj corect și a operării adecvate precum si a reviziilor periodice si folosirea camerelor cu termoviziune pentru a identifica zonele cu temperatura mare.
5. Utilizarea materialelor și componentelor certificate
Preferința pentru componente și materiale de înaltă calitate.
6. Verificarea continuă a instalatorilor și a muncitorilor:
Asigura-te că toți cei implicați în montaj și întreținere sunt calificați și instruiți corespunzător.
7. Monitorizarea și controlul riguros al instalării:
Supravegherea atentă a procesului de instalare pentru a evita greșelile.
8. Conectarea corectă la sistemul de impământare:
Asigura-te că panourile și sistemul sunt corect împământate pentru a preveni riscurile electrice.
Aceste liste rezumă preocupările și sugestiile, ilustrând atât cauzele potențiale ale incendiilor legate de panourile solare, cât și măsurile de precauție recomandate.
Concluzie
In încheiere si în concluzie, trebuie să știm următoarele chestii. Fiecare instalator, la final, la finalizarea unei lucrări, trebuie să facă o serie de testări a sistemului care includ testarea izolației și eventual, mai nou, se recomandă și testarea cu o cameră de termoviziune.
În momentul în care funcționează sistemul, o cameră cu termoviziune va arăta dacă există undeva un hotspot, un loc care se încălzește și vei putea să diagnosticheze mai ușor o problemă de contact imperfect.
Instalatorii trebuie să se axeze pe controlul calității și pe instruirea personalului.
Fără aceste două chestii este foarte posibil să fie probleme pe parcurs.
Cine mai știe și alte mecanisme de declanșare a unui incendiu din cauza panourilor fotovoltaice să le scrie la comentarii.