Ce Pericole Apar Din Cauza Foselor Septice ImprovizatePoti sa uzi gradina cu apa din fosa septica? Este periculos?

Poti monta fosa septica foarte aproape de casa? Panza freatica are de suferit din cauza foselor de beton, sau a foselor septice fara fund?

Am discutat despre aceste lucruri in al doilea interviu dat pentru pentru Radio Romania.

Atunci cand cumparam sau construim o fosa septica, aceasta trebuie sa fie in conformitate cu legile in vigoare. Nu trebuie sa faci o fosa septica ecologica improvizata si nu trebuie sa folosesti apa din fosa septica pentru a uda gradina.

În localitățile învecinate orașelor mari sunt încă zone, în care nu există rețea de canalizare. Soluția la care se apelează, in acest caz, sunt ”fosele septice improvizate”- un pericol  de contaminare cu visururi, uneori, mortale,  care afectează pânza freatică și locuințele învecinate, un pericol pentru mediul înconjurător.

Sunt mai multe reguli care nu se respecta la evacuarea apei uzate din case si la utilizarea foselor septice si a haznalelor.

Ce Pericole Apar Din Cauza Foselor Septice Improvizate

Fosa septica nu trebuie facuta din beton. Pentru ca nu exista beton care sa garanteze impermeabilitatea. Daca peretii nu sunt impermeabili, rezulta schimb de substante cu mediul si impact asupra mediului.

Din cauza pretului terenului, curtea casei este destul de mica la constructiile noi, si spatiul respectiv nu permite montajul corect al fosei. De multe ori nu se respecta dimensiunile legale fata de constructii si fosa se monteaza la 2 metri de casa.

Distantele legale de montaj ale fosei sunt:

  • 5 metri fata de propria casa,
  • 10 metri fata de cea mai apropiata locuinta vecina,
  • distanta dintre tevile de drenaj si sursele de apa potabila este de 30 de metri.

Pot uda gradina cu apa din fosa septica?

Oamenii folosesc uneori apa pentru a uda spatiile verzi fara a fii constienti la ce pericole se expun. Nu trebuie sa intram in contact cu apa din fosa septica.

Aceasta miroase urat, arata dezgustator si poate fi daunatoare, chiar mortala. Poate contine bacterii infectioase, paraziti si poate crea infectii virale. Putem intra in contact cu bacteria salmonella, cu E – coli cu Rotavirus.

Le recomand tuturor celor care citesc aceste randuri, sa monteze doar fose septice standardizate cu camp de drenaj, montate la distante corespunzatoare fata de casa sau de sursele de apa, si sa le vidanjeze periodic, cel mult la 2 ani.

Vezi aici interviul dat Pentru Radio Romania despre Centralele pe GPL si Sobele pe lemne.

Ce parere ai despre fosele construite fara fund? Crezi ca sunt periculoase?
Scrie la comentarii.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: