Ce este pompa submersibila cu turatie variabila, si care sunt avantajele ei?Pompa submersibila cu turatie variabila este conceputa pentru a pompa apa curata, fara particule solide sau fibre. O astfel de pompa este folosita pentru a furniza apa subterana sistemelor de alimentare cu apa din casele de la tara, pentru udarea gradinilor si sistemelor de irigatii.

Unele modele de pompe submersibile functioneaza cu turatie variabila, iar acest lucru se realizeaza prin reglarea frecventei. Drept urmare, pompa poate fi configurata sa functioneze cu presiune constanta, in intervalul dintre performanta minima si maxima a pompei

De ce este necesar un variator turatie

Recent, din ce in ce mai des pompe submersibile incep sa fie folosite impreuna cu un variator turatie, asigurand o presiune constanta a fluidului in sistem, indiferent de consum, prin reglarea vitezei pompei. Odata cu reglarea frecventei, se evita suprapresiunea in sistem.

Datorita convertizorului de frecventa, sunt prevazute porniri si opriri soft ale motorului, care elimina aparitia socurilor si prelungeste durata de viata a echipamentelor. Utilizarea unui variator turatie, iti permite sa eviti consumul excesiv de energie, deoarece de regula puterea maxima a motorului este necesara doar in 10-20% din timpul total de functionare a pompei.

Pompa submersibila – Avantaje

Pompa submersibila are urmatoarele avantaje:

  • dimensiune mica si greutate redusa (usurinta de instalare, economii la foraj si constructia de puturi);
  • supapa anti-retur incorporata (functionare sigura a pompei in orice pozitie);
  • pompa este rezistenta la un continut mic de nisip in apa pompata de pana la 50 g / m3;
  • rulmenti ceramici;
  • piese de pompare din otel inoxidabil (rezistenta la uzura crescuta la nisip, posibilitatea de a pompa apa potabila);
  • filtru de aspiratie (protectie impotriva substantelor straine mari continute in apa);
  • motor electric cu magnet permanent (eficienta ridicata, consum redus de energie, cuplu de pornire crescut, putere mare intr-o gama larga de sarcini);

pompa cu turatie variabila BlogdeInstalatii.ro

Pompe submersibile pentru pomparea apei din puturi

Pompele submersibile sunt utilizate pentru a furniza apa curata din puturi, pentru alimentarea generala cu apa. Ele creeaza presiune pentru udarea gradinilor si pentru sistemele de irigare. Sunt utilizate pe scara larga in sistemele automate de alimentare cu apa in casele de la curte folosind circuite electronice de control (regulator de presiune).

Pompele submersibile sunt cele mai folosite pentru pomparea apei, deoarece au o buna racire (cu apa). De regula, pompele sunt echipate cu valve de retinere (clapeta de sens) care tin o coloana de apa in conducta, atunci cand pompa se opreste si faciliteaza repornirea unitatii de pompare.

Ce este pompa submersibila cu debit variabil

Pompa submersibila cu debit variabil este un echipament care functioneaza impreuna cu un convertizor de frecventa. Un astfel de sistem este potrivit pentru cei care doresc sa pompeze apa cu o eficienta crescuta. La o pompa submersibila cu debit variabil nu mai este necesara montarea unui presostat, a unor supape de sens sau a unui vas de expansiune pentru a putea fi utilizata.

Avantaje pentru pompa submersibila cu presiune constanta

Avantajul unei pompe submersibile cu presiune constanta, este presiunea constanta sau debit constant si costuri reduse ale echipamentelor.  Astfel, eficienta energetica scade din cauza deplasarii caracteristicilor catre o zona de incarcare insuficienta, iar consumul specific de energie creste.

Cel mai mare avantaj al folosirii unui convertizor de frecventa si a unei pompe cu turatie variabila, este ca acesta atribuie pompei doar cantitatea de energie necesara. Asta face sistemul sa fie mai eficient si te ajuta sa economisesti bani, reducand consumul de energie care s-ar pierde.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: