Ce Ventilatie Cu Recuperare De Caldura Sa Folosesc?Sunt multe lucruri de luat in calcul atunci cand construiesti o casa eficienta energetic sau chiar o casa pasiva.

Unul dintre ele este un sistem centralizat de ventilatie cu recuperare de caldura.

Am stat de vorba cu Domnul Alexandru Marin de la Trust Expert despre ventilatia cu recuperare de caldura.

In articoul de azi Blog de Instalatii iti arata informatii tehnice si pareri despre ventilatia cu recuperare de caldura Sabiana Energy Smart.

Ce Ventilatie Cu Recuperare De Caldura Sa Folosesc blogdeinstalatii.ro

Ce este ventilatia cu recuperare de caldura?

Ventilatia este necesara pentru un aer sanatos in casa. Si ventilatia mecanica este raspunsul pentru asta, cu sau fara recuperare de caldura.

Cand montezi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, trebuie sa stii ca ai nevoie de o casa etansa pentru ca sistemul sa fie eficient.

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura este singura forma de ventilatie care elimina toate pierderile de caldura prin ventilatie . Poti face economie de pana la 30% din necesarul de incalzire al unei case.

Ventilatia cu recuperare de caldura incalzeste aerul rece care intra in casa cu ajutorul aerului evacuat, prin transfer de caldura.

* Ventilatia centralizata – un singur echipament puternic poate face schimbul de aer pentru mai multe camere sin acelasi timp prin tubulatura de ventilatie.

* Ventilatia descentralizata – un echipament mai mic face schimbul de aer pentru o camera. Se monteza in fiecare camera si se folosesc cand e necesar schimbul de aer.

sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizat blogdeinstalatii.ro

Cum functioneaza ventilatia cu recuperare de caldura?

Vom avea o centrala de ventilatie cu recuperare de caldura montata in pod sau in camera tehnica. De la ea porneste tubulatura de ventilatie la fiecare camera.

O parte din tubulatura de ventilatie scoate aer viciat (din bucatarie si baie de exemplu). Alte tubulaturi introduc aer proaspat.

Partea de recuperare a caldurii intervine acolo unde aerul cald trece printr-un schimbator de caldura. Caldura extrasa din el este folosita sa incalzeasca aerul proaspat care este mai rece.

Tubulatura de ventilatie poate sa fie de 100 mm sau 150 mm in diametru in functie de marimea casei. Nu poti aseza tubulatura chiar oriune, aici intervine Trust Expert care te ajuta cu un proiect de ventilatie.

Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizat se ocupa de introducerea de aer, extragerea aerului si transferul de aer in interiorul casei.

Schimbatorul de caldura este inima sistemului iar ventilatoarele ajuta aerul sa circule. Tubulatura de ventilatie face legatura cu fiecare camera.

 1. Camerele de locuit primesc aer proaspat, si se extrage din bucatarie, baie, holuri.
 2. Inainte sa eliminam aerul extras, caldura lui este transferata printr-un schibator de caldura catre aerul proaspat care e introdus in casa.
 3. Aerul proaspat e introdus continuu in camere. Nu e nesar sa incalzim complet aerul introdus. Un sistem eficient cu recuperare de caldura incalzeste pana la 18ºC aerul introdus la 0ºC prin transfer termic, cand aerul extras are 20ºC.
 4. Aerul extras nu este reintrodus sau refolosit. Germenii si microbii nu se vor raspandi prin sistem.
 5. In sezonul cald se poate obtine un efect mic de racire prin folosirea bypass-ului. Acesta e limitat si e necesara racire pentru a reduce temperatura pe timp de vara. 

tubulatura de ventilatie recuperator de aer

Avantaje si dezavantaje la ventilatia cu recuperare

Avantaje

 • sistem de ventilatie controlat
 • calitate foarte buna a aerului in interior
 • scaderea umiditatii si lipsa condensului pe gemuri
 • poate fi folosit pentru a incalzi casa in locul caloriferelor sau incalzirii in pardoseala (trebuie prevazut de la faza de proiect)
 • temperatura constat in toata casa

Dezavantaje

 • nu poti avea un semineu care-si ia aerul din camera (trebuie aer din exterior)
 • nivel de investitie ridicat
 • casa trebuie sa nu aiba ‘’scurgeri’’ de aer, sa fie etansa
 • filtrele trebuie schimbate periodic

Centrala de ventilatie Sabiana Energy Smart

Centrala de ventilatie Sabiana Energy Smart

Sabiana Energy Smart sunt unități de ventilație de înaltă eficiență cu recuperare de căldură concepute pentru aplicații rezidențiale.

Unitatile de ventilatie inlocuiesc aerul viciat din interiorul casei cu aer filtrat din exterior folosind un filtru de aer special de clasa F7.

Schimbatorul de caldura hexagonal in contracurent permite evitarea posibilelor pierderi de căldură pe timp de iarnă.

Recupereaza până la 91% din căldura din aerul evacuat si o transfera aerului introdus.

Fiecare unitate mai are si un filtru mediu M5 pentru aerul extras, ca sa evitam depuneri de praf in schibator.

Toate unitățile Energy Smart respectă limitele de eficiență din 2018 impuse de regulamentul 1253/14.

 • Unitate pro cu control centralizat automat cu sonda de umiditate:

ENY-SP (vertical) ENY-SHP (orizontal)

 • Unitate standard cu control de programare:

ENY-S (vertical)

Sabiana Energy Smart sunt echipate si cu un schimbator de caldura in contracuret ERV care transmite umiditatea (schimbator entalpic sau de caldura latenta).

Aerul cald si rece sunt separate printr-o pelicula de membrana polimerica selectiva cu tehnologie dpoint.

Recuperarea de energie la Sabiana Energy Smart cu schimbator de entalpie este de 88%. Desi mai mica ca la schimbatorul standard ce are 92%, umiditatea recuperata in interior inseamna castig de caldura latenta datorita pierderilor reduse prin evaporare.

Are proprietati antimicrobiene ale membranei de polimer si transfera doar caldura si vaporii de apa. Este exclus transferul de gaze, poluanti si mirosuri. 

>>> Aici gasesti pretul

ventilatie cu recuperare de caldura SABIANA

3 Motive sa alegi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura SABIANA

Sanatate si igiena

Sistemul garantează un schimb continuu de aer, controlul poluanților interiori, ciupercilor, a mucegaiului și eliminarea poluanților din exterior. Prin reducerea prezenței polenului și a altor particule, garantează o calitate mai bună a vieții  și pentru cei care suferă de alergii.

Confort

Energy Smart oferă cantitatea potrivită de aer în fiecare cameră, fără a crea curenti deranjanti. Debitul de aer variază de la o valoare minimă atunci când camerele sunt goale până la o valoare maximă a capacității proiectate pentru momentele cele mai aglomerate, De exemplu, în timpul unei petreceri cu mulți oameni sau atunci când gătiți alimente care eliberează mirosuri.

Durata de viata

Nu trebuie să deschideți ferestrele, de asemenea, împiedică intrarea zgomotului și a insectelor din exterior. Ventilarea controlată și constantă este importantă pentru a preveni umiditatea, formarea mucegaiului și deteriorarea materialelor de construcție și a mobilei. La clădiri noi, sistemul de ventilație reduce timpul de uscare a structurilor clădirilor, si le fac locuibile mai devreme.

>>> Cere oferta de pret 

centrala de ventilatie pentru casa blogdeinstalatii.ro

Cand se recomanda o centrala de ventilatie?

O centrala de ventilatie cu recuperare de caldura ofera ventilatie controlata cu miscarea aerului incet dar constant. 

Diferit de asta este ventilatia naturala si cea cu ventilatoare care e o forma de ventilatie necontrolata. Aici variaza in functie de viteza aerului, temperatura, compartimentarea interioara si usile deschise sau nu, perdele, draperii.

In afara de a avea o casa eficienta, sunt si alte lucruri care recomanda montarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.

 1. Zgomotul: daca pe langa casa este zgomot cum ar fi de la masinile de pe strada sau de la aeroport sau o fabrica, un sistem de ventilatie poate sa fie o solutie pentru ca nu mai trebuie sa deschizi geamurile.
 2. Calitatea aerului: daca aerul este o problema si calitatea lui de exemplu pentru oamenii ce sufera de alergie, filtrearea unei centrale de ventilatie opreste polenul si praful. Pozitia admisiei de aer poate fi aleasa sa evite drumurile din apropiere.
 3. Controlul umiditatii: in afara de ventilatie continua, ventilatia cu recuperare de caldura poate controla si umiditatea si sa o reduca daca e nevoie.
 4. Confort: in zone cu mult praf si polen, un sistem de ventilatie pentru casa cu filtrele potrivite poate ajuta sa tii casa curata.

Cand se recomanda o centrala de ventilatie cu recuperare

Sunt zgomotoase?

Asta este mai mult o problema de costuri. Tubulatura flexibila este ieftina dar are suprafata interna ondulata.

Asta creste rezistenta la aer si poate sa creeze zgomot. Nu mult, dar destul incat sa fie observat.

Tubulatura rigida este mai scumpa dar are suprafata interna dreapta, fara onduleuri. 

Nici acestea nu vor fi complet silentioase, dar nivelul de zgomot poate sa fie atat de jos incat sa nu se auda. 

Optional se pot monta si atenuatoare de zgomot pe admisie si evacuare.

zgomot ventilatie casa cu recuperator de caldura

Cat de eficient este un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura? 

Cifre de la 80% pana la 90% ale randamentului pot sa fie atinse. Destul de impresionant, nu?

Asta inseamna ca 80% pana la 90% din caldura din aerul extras e transferata in aerul proaspat care intra.

De obicei (dar nu mereu) la proiectarea sistemului de incalzire pentru o casa noua nu se ia incalcul caldura recuperata de sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, pentru ca beneficiarul are optiunea de a o opri.

Cat de eficient este un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

Concluzie

Toate casele noi, chiar si cele care nu dau atentie speciala eficientei energetice pot beneficia folosind ventilatia cu recuperare de caldura.

Se foloseste foarte mult la casele de locuit si casele pasive, dar poate fi instalata si la cladirile de birouri si cele comerciale.

Pe langa economia de energie, o centrala de ventilatie cu recuperare de caldura are multe beneficii si motive pentru a fii instalata.

Cei care locuiesc in case echipate cu acest sistem de ventilatie, apreciaza calitatea aerului interior ca fiind cel mai mare beneficiu.

sabiana logo blogdeinstalatii.ro

Despre Sabiana

De mai bine de 90 de ani Sabiana a proiectat si fabricat produse inovative pentru incalzire si racire la spatii rezidentiale si comerciale.

Atentie deosebita s-a dat economiei de energie si calitatii. Dar fara a neglija forma si designul ce se pot adapta cu structura si arhitectura constructiilor.

Trust Expert pompe de caldura sau panouri fotovoltaice NIBE

Despre Trust Expert

Au inceput din 1993 cu o reprezentanta in Piatra Neamt. Apoi s-au extins si au castigat increderea clientilor.

S-au impus ca experti in centrale termice, climatizare, accesorii pentru instalatii si proiectare. Si se  transforma continuu pentru a raspunde la nevoile clientilor.

Trust Expert este reprezentant in Romania pentru Nibe Suedia, Sabiana Italia si Henco Belgia.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: