3 Modalitati De Transmitere A COVID-19 [Cum Le Reducem Prin Ventilatie]



Pe măsură ce a trecut timpul am învățat din ce în ce mai multe lucruri despre COVID-19.

Ceea ce nu știam cu certitudine până acum era rolul extrem de important pe care îl au sistemele de ventilație de calitate în lupta împotriva răspândirii coronavirusului la nivel global.

In acest articol să aruncăm o privire asupra celor mai recente informații despre modul în care ventilația performantă limitează răspândirea coronavirus. In interiorul spațiilor de locuit,  de distracție, relaxare sau de la serviciu.

Am decis să abordez acest subiect, deoarece sunt răspândite foarte multe dezinformări despre acest coronavirus pe internet.

Așa că mă voi folosi de fapte și date din cercetarile medicale, precum și de teoriile experților de renume din domeniul medical.

Cum se transmite Covid 19

Există trei modalități pentru transmitere COVID-19

1. Transmitere Covid-19 prin contact

Fomitele sunt obiectele contaminate (cum este lenjeria sau batistele) și care dispun de capacitatea de a ne infecta dacă le atingem și nu ne spălăm pe mâini după aceea.

2. Transmitere Covid-19 prin intermediul stropilor contaminați

Acestia se transmit din gura sau nasul unui purtător atunci când acesta respiră, vorbește, strănută sau tușește.

3. Transmitere Covid-19 prin aerosoli

Aerosoli sunt picături minuscule ce plutesc în aer pentru o perioadă îndelungată de timp.

În momentul în care virusul din oricare dintre aceste trei surse de contaminare ajunge la ochii, gura sau plămânii noștri, există o probabilitate foarte ridicată de infectare cu Covid.

Tusea, strănutul, vorbitul sau respirația sunt activități care pot duce la infecție cu picături, aerosoli sau fomite.

Utilizarea măștilor poate contribui la reducerea răspândirii particulelor contaminate, dar o anumită circulație a aerosolilor este inevitabilă chiar și în cazul măștilor.

Stropii și aerosolii

Potrivit OMS, stropii respiratorii au un diametru de > 5-10 μm, iar stropii sub <5 μm în diametru sunt aerosoli.

Aceștia cad rapid pe sol și se transmit pe o distanță scurtă (unii experți spun că este vorba despre ≤1m, în timp ce alții cred că este ≤2m).

Pe de altă parte, aerosolii – (cunoscuți și sub denumirea de nuclee de stropi) – pot rămâne suspendați în aer pentru perioade îndelungate de timp.

Acest lucru le permite să transmită boală pe o zonă mai mare comparativ cu stropii.

Transmiterea aerosolilor

Particulele care au o dimensiune de 5 μm sau mai mică pot rămâne în aer pe o perioadă nelimitată de timp în majoritatea spațiilor interioare atunci când sunt îndeplinite toate condițiile, cu excepția cazului în care are loc îndepărtarea acestora datorită curenților de aer sau a ventilației”.

În primele zile de la momentul izbucnirii pandemiei COVID-19 au existat dezbateri legate de faptul că acest coronavirus  era sau nu un virus aerosolizat. Dar cercetările actuale arată că acesta este unul care se răspândește într-adevăr pe cale aeriană.

Studiile au descoperit că virusul SARS-CoV-2 viu (virusul care cauzează COVID-19) rămâne sub formă de aerosoli timp de până la 3 ore (conform unui studiu) și 16 ore (în alt studiu). Chiar dacă în cazul acestor experimente aerosolii au fost creați artificial, acestea demonstrează că virusul rămâne activ și în formă aerosolizată.

Grupurile de aerosoli care conțin cea mai mare concentrație de particule se pot deplasa până la 7-8 m de sursă de emisie.

Deoarece mulți oameni infectați cu SARS-CoV-2 rămân asimptomatici pentru o perioadă prelungită de timp, dar au și o încărcătură virală similară cu cea a pacienților simptomatici, aerosolii vor reprezenta întotdeauna o problemă de transmitere.

Mai ales că eliminarea virusului infecțios poate dura până la 18 zile de la debutul simptomelor.

În plus, evacuarea apei din toaletă poate aerosoliza virusul sau poate disemina stropii, deoarece au fost descoperite probe de SARS-CoV-2 activ în salivă, urină și fecale.

Particulele aerosolizate (adică cele sub <5 μm) se depun în zona tractului respirator inferior la oameni.

raspandirea covid 19

Rolul important al ventilației împotriva COVID-19

Măștile faciale (cum sunt aceste modele) oferă o protecție limitată pentru purtător.

Dar atunci când sunt purtate de cei infectați, acestea ajută la reducerea expunerilor la aerosoli infecțioși în cazul interacțiunii cu personalul din domeniul sănătății și cu alte persoane.

Acesta este motivul pentru care trebuie să apelăm la instrumente adiționale pentru a combate răspândirea virusului.

Ventilația poate reduce răspândirea COVID-19

Indiferent dacă transmitere principală este realizată prin intermediul stropilor sau prin aer, se știe că riscul de infecție este mult mai scăzut în locurile în care ventilația este mai bună.

Specialiștii indică faptul că în cazul în care vrem să ne petrecem timpul în spațiile interioare ar trebui să ne orientăm către cele în care există o ventilație îmbunătățită și să încercăm evitarea spațiilor aglomerate.

Expertul în chimie atmosferică Jose-Luis Jimenez de la Universitatea din Colorado Boulder a lansat un instrument de simulare a modului în care funcționează ventilația în diverse spații în funcție de datele introduse (este încă în stadiul de testare).

Acest instrument îndeplinește funcția de estimator teoretic, dar ne poate ajuta să ne formăm o idee despre modul în care ventilația și alte măsuri complementare pot ajuta la combaterea COVID-19.

Într-un articol din cotidianul „El Pais” au fost prezentat câteva date rezultate din folosirea acestui instrument și în care a fost simulată evoluția răspândirii virusului într-un bar cu 18 persoane, dintre care una era infectată cu COVID-19.

Fără niciun fel de precauții, o persoană ar putea infecta până la 14 persoane în decursul unui interval de 4 ore.

Atunci când sunt folosite măștile de protecție, nivelul infectării poate scădea până la 8 persoane.

Folosindu-se măștile, o ventilație bună și limitând timpul petrecut în bar la numai două ore, este foarte probabil ca să existe numai o singură transmitere a virusului la celelalte persoane din spațiu.

covid 19 si ventilatia

Ventilatia buna duce la simptome mai putin severe

Deși nu există dovezi în acest sens, din punct de vedere teoretic este destul de probabil ca cineva să manifeste simptome mai severe de COVID-19 dacă îl contactează dintr-un spațiu slab ventilat. Iată de ce:

Severitatea COVID-19 poate depinde de:

1. Cu cât încărcătura virală inițială este mai mică.

Cu cât expunerea este mai mare, cu atât este mai mare presiunea asupra sistemului imunitar și a capacității acestuia de a lupta. „Măsurile de combatere a infecției nu numai că pot reduce probabilitatea de infecție. Dar și reduc cantitatea de aer infectat inhalat, care a fost asociat cu severitatea bolii în gripă și alte boli”.

2. Dacă tractul respirator inferior a fost infectat.

Particulele infecțioase mai mici de aerosoli pot ajunge mai adânc în tractul respirator inferior, spre deosebire de particulele mai mari din stropii care infectează căile respiratorii superioare ale gâtului și capului.

Daca vrei sa inveti mai multe despre raspandirea covid-19 vezi si aceste resurse:



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: