- in Apa , Casa si gradina , Pompe , Video
- |
- 28 comments
5 Probleme Cu Hidroforul [Si Rezolvarea Lor]
In articolul de astazi iti prezint 5 problemele cu hidroforul. Dar si rezolvarea lor.
Hidroforul sau pompa de hidrofor este una din cele mai folosite pompe pentru alimentare cu apa sau pentru udat gradina.
Datorita modului cum este folosit, si uzura care apare in timp, vor fi si probleme cu hidroforul. Ca sa le rezolvi problema la hidrofor trebuie sa ai cunostinte tehnice si sa intelegi ce factori afecteaza hidroforul.
Chiar si cand intelegi functionarea lui, poate sa-ti fie greu sa-ti dai seama care din cele 120 de probleme posibile se intampla chiar atunci. De aceea unul din pasii pentru a gasi problema la hidrofor este sa reduci numarul de factori care trebuie verificati.
Salut dragi prieteni, eu sunt Cosmin de la Blog de Instalatii, si astazi iti prezint 5 probleme cu hidroforul, dar iti ofer si rezolvarea lor.
Apasa pe video-ul acesta, pentru a vedea ce faci daca hidroforul nu face presiune.
Ai avut probleme cu hidroforul? Daca raspunsul tau este da, scrie la comentarii.
Raspund la fiecare comentariu in sectiunea de mai jos. Acum hai sa discutam despre problemele cu hidroforul si rezolvarea lor.
1. Hidroforul nu porneste
In unele situatii hidroforul nu porneste, si atunci uite care sunt problemele posibile
- Daca presiunea din circuit nu a scazut, trebuie sa lasi un robinet deschis ca sa curga apa pana porneste hidroforul
- Verifica partea de alimentare electrica, siguranta fuzibila si conexiunile electrice ale cablului de curent la hidrofor.
- Presostatul poate este defect si trebuie inlocuit
- Sau poate motorul hidroforului a fost inundat si s-a ars.
Pentru a rezolva aceste probleme, tu sau instalatorul trebuie sa identificati problema si sa o reparati. In unele situatii clapeta de sens ramane blocata si nu mai deschide. In acest caz trebuie inlocuita sau curatata.
Partea electrica incepand cu siguranta, cablurile de legatura si presostatul trebuie verificate pentru a observa daca sunt ok. Presostatul de hidrofor poate sa fie o problema in multe cazuri. La el poti observa daca are contactele uzate sau murdare si arse.
Daca ai incercat tot ce se putea si nimic nu merge, poate este timpul pentru un hidrofor nou. Iti las mai jos recomandari de hidrofoare bune.
Iar acum hai sa trecem la a doua problema cu hidroforul pe care-o discutam azi.
Recomandare: Hidrofor cu pompa de fonta Steinhous – cel mai vandut hidrofor pe eMag: intra sa vezi reviw-uri.
2. Hidroforul merge dar nu baga apa
Se poate intampla ca hidroforul sa mearga dar sa nu bage apa sau apa sa nu vina cu presiune. Atunci putem avea aceasta serie de probleme la hidrofor:
- Hidroforul nu mai este amorsat.
- Pompa trage aer sau nivelul apei e prea mic.
- Tensiunea de alimentare e prea mica.
- Sorbul nu mai ajunge la apa.
Ai amorsat pompa de hidrofor inainte de pornire? Pe BlogdeInstalatii.ro gasesti un articol pe care l-am scris si care te invata cum sa faci amorsarea la hidrofor. E posibil ca hidroforul tau sa nu mai fie amorsat acum, si de aceea sa nu bage apa.
Daca hidroforul trage aer, se poate ca imbinarile sa nu fie bine facute. Toate imbinarile si teava de aspiratie trebuie sa fie complet etanse.
Majoritatea pompelor de suprafata cum sunt hidrofoarele, aspira de la maxim 7 – 8 metri. Daca nivelul apei in fantana este mai jos de atat, risti ca hidroforul sa se strice, pentru ca va merge pe uscat.
Nu trebuie nici ca sorbul sa fie prea jos aproape de fundul putului. Pentru ca poate sa traga mizerie, namol sau nisip care vor strica pompa. Hai sa vedem ce alte probleme mai pot sa apara la hidrofor.
Recomandare: Hidrofor Jet cu pompa de inox, 800 W.
3 Hidroforul merge sacadat sau in suturi.
Cand hidroforul merge in suturi, sau sacadat, functioneaza o perioada de timp, dupa care se opreste si reia ciclul.
Una din cauze poate sa fie tensiunea electrica prea mica. Variatiile de tensiune nu ar trebui sa fi mai mari de 5%. Masoara teniunea electrica cand merge hidroforul.
Dupa aceea verifica presostatul. Din cauza mediului umed in care functioneaza hidroforul, presostatul este o componenta electrica care se va strica destul de des. Odata la un an sau 2 ani trebuie sa-l schimbi.
E bine sa iei un presostat de calitate, si o sa-ti las mai jos un articol despre presostate. E bine chiar sa ai de rezerva unul acasa, ca sa nu stai fara apa cand se strica. Acum trecem la urmatoarea problema cu hidroforul.
Articol despre presostat: Presostat Mecanic Sau Presostat Electronic
4. Hidroforul nu se mai opreste
Daca hidroforul se opreste dupa ce functioneaza un timp indelungat, sau daca hidroforul nu se mai opreste, uite care pot sa fie cauzele.
Una dintre probleme poate sa fie vasul de expansiune de hidrofor. Mai exact membrana vasului de expansiune sau basica cum i se mai spune. Daca deschizi ventilul de la vasul de expansiune si curge apa, inseamna ca membrana este sparta si trebuie inlocuita.
Cand membrana este sparta sau nu are presiune suficienta, hidroforul o sa mearga intrerupt pornit oprit. Sau o sa porneasca de fiecare data cand deschizi apa.
Cand hidroforul nu se mai opreste poate fi si vina presostatului. Trebuie reglat la o presiune mai mica sau verificat daca functioneaza bine si inlocuit daca este cazul.
Pentru pompa este mult mai bine sa mearga continuu decat in cicluri dese pornit oprit. Deoarece acestea ii scad durata de viata si duc la stricarea pompei mai repede decat trebuie.
Si acum trecem la urmatoarea problema.
Articol despre vasul de expansiune: Cum aleg un vas de expansiune?
5. Hidroforul nu face presiune
Daca hidroforul nu face presiune, cauzele pot sa fie acestea:
- Hidroforul trage aer sau trage aer fals cum se mai spune
- Apa este la un nivel prea jos in fantana
- Sau pompa s-a blocat din cauza mizeriei sau nisipului
Toate lungimea conductei de aspiratie trebuie sa fie izolata si sa nu aiba scurgeri. Daca hidroforul trage aer conducta de aspiratie si sorbul sunt lucrurile pe care trebuie sa le verifici.
Hidroforul aspira de la maxim 8 metri si atunci cand nivelul apei este prea jos, nu o traga apa. Daca ai incercat tot ce se poate cheama un instalator care sa te ajute, sau cumpara un hidrofor nou.
Daca ai gasit informatii valoroase in ce ti-am spus aici, apasa pe butonul de like in semn de apreciere.
Si daca ai citit pana aici, o sa-ti mai ofer inca un capitol bonus.
6 Hidroforul porneste prea des
Atunci cand hidroforul porneste prea des cauzele sunt acestea:
- Presiunea din membrana vasului de expansiune este prea mica
- Membrana vasului de expansiune e plina cu apa
- Clapeta de sens sau sorbul nu functioneaza sau au scapari
- Sau vasul de expansiune este prea mic
Pentru a verifica presiunea din vasul de hidrofor, trebuie sa folosesti un manometru. Valva lui este asemanatoare cu cea de la bicicleta sau de la masina. Valoarea presiunii din membrana variaza, dar ar trebui sa fie in jur de 1,5 bar.
Daca apesi pe ventilul de la vasul de hidrofor si iese apa, inseamna ca membrana este sparta si trebuie inlocuita. Membranele nu au o durata de viata prea lunga, mai ales daca nu sunt de calitate si mai intra in contact si cu nisip.
Vasul de expansiune de hidrofor ar trebui sa fie destul de mare incat pompa sa mearga cel putin 1 minut la o pornire. Daca vasul de expansiune pentru hidrofor este prea mic, trebuie inlocuit sau trebuie montat inca unul langa el.
Concluzie
Acestea au fost sfaturile mele pentru a rezolva problemele cu hidroforul.
Cat timp ai hidroforul probabil vei schimba de cateva ori presostatul si vasul de expansiune. Atunci cand apar probleme din ce in ce mai des si hidroforul este vechi, este timpul sa te orientezi la un hidrofor nou.
Daca ti-a placut articolul si video-ul, distribuie-l pe Facebook si spune-le la prieteni despre el. Iti multumesc ca m-ai urmarit.
Daca hidroforul nu porneste uite care sunt problemele posibile
– Lasa un robinet deschis ca sa curga apa pana porneste hidroforul
– Verifica partea de alimentare electrica, siguranta fuzibila
– Presostatul poate este defect
– Sau poate motorul hidroforului s-a ars.
– Hidroforul nu mai este amorsat.
– Pompa trage aer sau nivelul apei e prea mic.
– Tensiunea de alimentare e prea mica.
– Sorbul nu mai ajunge la apa.
Probleme poate sa fie vasul de expansiune de hidrofor. Mai exact membrana vasului de expansiune sau basica.
Daca deschizi ventilul de la vasul de expansiune si curge apa, inseamna ca membrana este sparta si trebuie inlocuita.
Poate fi si vina presostatului.
Daca hidroforul nu face presiune, cauzele pot sa fie acestea:
– Hidroforul trage aer sau trage aer fals
– Apa este la un nivel prea jos
– Sau pompa s-a blocat Vezi detalii in articol