Cum Aleg un Vas De Expansiune Si Cum il Schimb? [5 Exemple]

Un vas de expansiune asigura spatiul necesar in instalatie, pentru ca apa sa se dilate si sa nu creeze presiune suplimentara.

Pe langa asta, daca nu ai un vas de expansiune montat in circuitul de incalzire, supapa de siguranta va deschide cauzand:

 • pierderi de apa,
 • reducerea perioadei de viata a sistemului,
 • si alte pericole ce pot sa apara.

De ce am nevoie de un vas de expansiune?

Cand apa este incalzita, se dilata si isi mareste volumul. Pentru ca apa este incompresibila, intr-un sistem de incalzire inchis, expansiunea apei pune o presiune enorma asupra tevilor si componentelor din instalatie.

Daca nu este acoperit acest aspect, presiunea apei poate cauza scurgeri sau deteriorari ale tevilor si echipamentelor. Iar daca vasul de expansiune nu are perna de aer necesara, o sa observi ca o sa creasca presiunea in centrala termica.

cum aleg un vas de expansiune, cum schimb un vas de expansiune blogdeinstalatii.ro

Ce este vasul de expansiune?

Vasul de expansiune in sine este doar un recipient care contine o membrana de cauciuc ce separa apa de aerul din vas.

Cand circuitul este plin cu apa rece, presiunea pre-incarcata a aerului din vas este egala cu presiunea de incarcare ceea ce face membrana sa stea intinsa.

Cand temperatura creste, cresterea in volum a apei este absorbita de vasul de expansiune.

 • vasele de expansiune vin de obicei cu membrana preincarcata cu aer din fabrica.

 • cand sistemul este preincarcat, agentul termic impinge spre membrana vasului de expansiune.

vas de expansiune cu membrana pentru incalzire blogdeinstalatii.ro

 • in timp ce sistemul se incalzeste, agentul termic isi mareste volumul si impinge in membrana vasului de expansiune. Vand se va raci, presiunea aerului va impinge inapoi agentul termic sau apa.

Tipuri de vase de expansiune

Sunt mai multe modele de vase de expansiune, in functie de aplicatia unde se folosesc. Daca alegi un vas de expansiune corect, elimini problemele ce pot sa apara, dand apei un loc unde sa se duca atunci cand  se dilata datorita incalzirii.

Alegerea corecta a vasului de expansiune

Inainte sa alegi un vas de expansiune, trebuie sa afli cat de mare ar trebui sa fie acesta.calcul vas de expansiune centrala termica

Daca vasul de expansiune pentru centrala termica este mai mic decat trebuie, se poate intampla ca supapa de siguranta sa refuleze, si presiunea in centrala termica sa creasca peste 3 bar.

Dar nu este nici o problema daca vasul de expansiune este mai mare decat trebuie. Defapt, este o practica uzuala ca daca nu sti exact daca volumul vasului de expansiune este corect, sa alegi marimea urmatoare.

Ca regula generala pentru vasele de expansiune: este mai bine sa fie supradimensionat, decat subdimensionat.

Cum aleg un vas de expansiune?

Iti prezint mai jos modalitatile de alegere a vasului de expansiune folosite de instalatori si de firmele de instalatii.

Daca vrei un calcul exact, este recomandat sa contactezi o firma de proiectare, care poate intocmi un proiect termic. Sau vezi formule precise de calcul si alte detalii despre dimensionarea vasului de expansiune in acest document de la furnizorul Caleffi.

Haideti sa vedem mai jos cateva exemple de alegere a vasului de expansiune si modelele posibile.


1. Cum aleg vasul de expansiune pentru centrala termica?

Daca alegem un vas de expansiune pentru centralele termice, regula generala de calcul este sa consideram 1 litru pentru fiecare kw.

Exemplu de calcul pentru vasul de expansiune la centrala termica:Vas de expansiune vertical Ferroli VEF 35, 35 litri, 10 bar blogdeinstalatii.ro

Cumpara de la eMag.ro

2. Cum aleg un vas de expansiune pentru boiler?

Pentru a alege un vas de expansiune de boiler, tinem cont ca apa se dilata cu 5% si alegem capacitatea vasului de expansiune egala cu 5 – 10% din volumul boilerului.

Vasul de expansiune pentru boiler este unul special, numit si sanitar. Apa nu intra in contact cu tabla vasului, iar cauciucul este tratat pentru a fi un mediu sanatos.

Exemplu de calcul pentru vasul de expansiune la boiler:

Cumpara de la Romstal.ro

3. Cum aleg un vas de expansiune de hidrofor?

Vasul de expansiune de hidrofor se alege in functie de debitul maxim al pompei. Cu cat vasul este mai mare, cu atat pompa va porni mai rar, si va avea o durata de viata mai mare.

Exemplu de calcul pentru vas de expansiune de hidrofor:vas de de hidrofor de 50 de litri Omnigena cu manometru blogdeinstalatii.ro

Cumpara acum de la eMag.ro

4. Cum aleg un vas de expansiune solar?

Vasul de expansiune solar trebuie sa aiba volumul mai mare, pentru ca un panou solar ajunge la temperaturi inalte.

Exemplu de calcul pentru vas de expansiune solar:vas de expansiune solar de 60 de litri Varem blogdeinstalatii.ro

Cumpara acum de la Romstal.ro

5. Cum aleg un vas de expansiune pentru puffer?

Daca ai un puffer pentru centrala termica pe lemne, atunci cand faci calculul vasului de expansiune, trebuie sa ti cont de tot volumul de apa din instalatie.

Exemplu de calcul pentru vasul de expansiune la pufferVas de expansiune 50 litri, doar incalzire, Gitral MB 50 blogdeinstalatii.ro

 • consideram ca avem un cazan pe lemne de 35 de kw
 • si un puffer de 1000 de litri
 • vom alege un vas de 35 de litri pentru cazan (punctul 1 de mai sus)
 • si un vas de expansiune de 50 de litri pentru puffer (similar cu punctul 2)
Cumpara de la eMag

Cum schimbi vasul de expansiune de hidrofor?

O sa ai nevoie de:

 • furtun
 • galeata
 • cheie reglabila
 • banda de teflon

Daca locuiesti intr-o zona care nu este alimentata cu apa, probabil folosesti un hidrofor sau o pompa submersibila. Ele folosesc un vas de expansiune de hidrofor pentru a porni mai rar.

Aceste vase de hidrofor se mai strica cateodata sau pierd perna de aer, si trebuie schimbate.

Daca ai un vas de expansiune pentru hidrofor care trebuie schimbat, poti sa chemi un instalator, sau poti incerca tu sa faci asta.

Pasii descrisi mai jos te vor ajuta pentru aceast proiect.

Pasul 1 – inchide alimentarea cu apa

Inainte sa faci altceva, trebuie sa te asiguri ca ai inchis apa si curentul. Scoate complet din priza pompa, pentru ca asa este mai sigur.

Pasul 2 – Goleste vasul de expansiune de hidrofor

Vezi unde sunt pozitionate pompa si vasul de hidrofor. Pot sa fie in subsol, in camin sau in camera tehnica. Goleste circuitul de apa. Poti face asta folosind un furtun si o galeata.

manometru presiune expansiune blogdeinstalatii

Pasul 3 – Demonteaza vasul de hidrofor vechi

Foloseste cheia reglabila pentru a slabi teava care duce la vasul de expansiune. Daca este necesar, tine de vas ca sa nu se roteasca.

Dupa ce l-ai demontat, uita-te la racordul clui ca sa vei daca a ramas vreo piesa infiletata acolo pe care trebuie sa o muti.

Apoi pune-l afara ca sa faci loc la noul vas de expansiune pentru hidrofor.

Pasul 4 – monteaza noul vas de expansiune

Foloseste banda de teflon pentru filet, si pune-o in aceeasi directie cu filetul. Pune noul vas de expansiune si conecteaza-l corespunzator.

Da drumul la apa si la curent, si verifica daca functioneaza pompa.

masurare presiune vas de expansiune

Vasul de expansiune se monteaza pe tur sau pe retur?

Pentru centrala termica, vasul de expansiune se monteaza cat mai aproape de centrala, de preferinta pe circuitul de retur. Pentru ca temperatura este mai mica decat pe tur, si poate prelungi durata de viata.

Nu este gresit daca se monteaza pe tur. Intre vasul de expansiune si centrala termica NU se monteaza robineti de inchidere. Pentru ca este un element de siguranta, si nu trebuie separat de instalatie accidental.

Marci de vase de expansiune

Ti-a placut articolul? Daca da, te invit sa-l distribui pe facebook pentru a ajuta cat mai multi oameni. Multumesc.

Ai intrebari sau probleme cu vasul de expansiune? Scrie un comentariu mai jos.

surse doityourself.com kensplumbing.net pexuniverse.com sunearthinc.com  infoexlog.info energuide.be lowes.com

Click Here to Leave a Comment Below

Oliviu - last year Reply

Buna ziua,

Sint in cautarea unui intalator pentru montarea intr-o casa noua a pachetului B2HAL55 de la Viessman (compus din CT Vitodens 200W de 49 kW, automatizare Vitotronic 200, boiler Vitocell, bivalent 300l). Pachetul a fost cumparat de la Romstal.
Materialele se vor achizitiona separat.

Detalii:
– montarea CT (la parter, in bucatarie), conectarea cu boiler-ul amplasat in mansarda (casa are si etaj) si conectarea cu restul instalatiei termice (calorifer etc., deja montate). Conectarea CT-boiler se va face prin teva de cupru. lungime traseu aprox. 15m.
– caloriferele sint distribuite la parter, etaj si mansarda;
– la montarea CT trebuie executat: racordarea pentru alimentarea cu apa, kit evacuare/aspiratie gaze arse, butelie egalizare, vas expansiune, 3 pompe de circulatie, conform schemei tehnice adoptate (CT este deja montata pe perete, alimentata cu gaze, kitul de evacuare montat)
– la montarea boilerului trebuie executat: circuit hidraulic de la centrala termica la acesta + circuit hidraulic de alimentare cu apa rece si apa calda a boilerului.

Nota: in mansarda exista adusa teava de apa rece si calda Deci conectarea boiler-ului la reteaua de apa rece/apa calda se poate face direct in mansarda fara a mai fi nevoie de conducte pina la parter. Este nevoie de facut legatura numai CT-boiler.

Cu stima,
Oliviu

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Puteti gasi mai multi instalatori in Grupul Instalatorilor din Romania.
  Este bine sa aveti cel putin 3 oferte ca sa va faceti o idee asupra pretului de montaj.

Constantin - last year Reply

Citesc cu interes tot ce transmiteţi, fiind foarte importante şi necesare informaţiile cu caracter practic. Ne învăţaţi foarte multe şi vă mulţumesc.
Vă rog să-mi spuneţi dacă pentru atenuarea loviturii de berbec se recomandă un reductor de presiune sau un amortizor, şi locul unde să fie montat.
Am avut probleme la C.T. respectiv la schimbătorul secundar pentru apa caldă: presiunea apei a umflat zona unei găuri, iar prin deformare, garnitura nu a mai asigurat etanşeitatea. Deocamdată s-a remediat prin îndreptare, prin aplicarea unor uşoare lovituri cu un ciocan.
Dacă de la început, schimbătorul de A.C.M. a cedat, acum după cele două solicitări, de bombare , şi apoi de revenire, consider că rezistenţa este slăbită şi nu mai rezită nici cât iniţial. Iar prin înlocuirea schimbătorului tot nu rezolv cauza.
Cu mulţumiri

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Domnule Constantin,
  Multumesc pentru ca ma urmariti. Sper sa va fie de folos informatiile.
  Pentru a va proteja de lovitura de berbec, se poate monta un vas de expansiune, sau un amortizor de lovitura de berbec.
  Le puteti vedea in acest articol:
  https://blogdeinstalatii.ro/lovitura-de-berbec/

con tic - last year Reply

Buna ziua!! La multi ani frumosi!!
Felicitari deosebite ptr. profesionalismul dovedit pina in prezent!!
Rog ajutor in clarificarea unei probleme= Am de 21 ani centrala Vaillant fonta-gaze cu
Pompa Wilo -RS 25/60…,pompa care da semne de ..virstnicie…Am primit informatia ca
Pompele actuale sunt …electronice…cu risc mare de defectare rapida !!??
Ce ma sfatuiti–sa repar pompa actuala??? sa cumpar o pompa noua ,,electronica,,
Sau sa cumpar un alt tip de pompa FIABILA???
MULTE MULTUMIRI!!!!!

Mihail Cazacu - last year Reply

Buna ziua

Pentru subiectul “Vasul de expansiune”.
Am o centrala Vaillant Turbotec de 40 kW , care incalzeste 15 calorifere de fonta , pe doua etaje; folosesc termostat , iar temp. apei din circuitul de incalzire am setat-o la 55C ; presiunea variaza de la 1 la 2 atm intr-un ciclu de incalzire.
Intrebarea mea este daca e o situatie corecta , sau s-ar impune un vas de expansiune ?

Multumesc
Mihai Cazacu

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Variatia presiunii intre 1 – 2 bar este normala. Nu trebuie sa depaseasca 3 bar.
  Daca sistemul de incalzire este inchis, trebuie sa aveti un vas de exapansiune.

Marian - last year Reply

Buna ziua,

Urmaresc de ceva vreme articolelel tale.
Am un apartament la et 3. De curand s-au inlocuit tevile de alimentare cu apa.
Din punctul meu de vedere au fost dimensionate gresit.
Presiunea pe conducta este de 4 bar si scade in situatia consumului la 2.5 bar.
Debitul lasa de dorit. La orele de varf faci dusuri scotiene.
Se poate utiliza o pompa cu ajutorul careia sa cresc debitul ?

Multumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Presiunea pare destul de buna.
  Nu vreau sa va descurajez, dar la blocurile vechi in general sunt probleme cu alimentarea cu apa.
  Si nu prea sunt solutii sa fie remediate.
  Da, se poate monta o pompa ca sa cresteti presiunea. Este necesar un hidrofor (pompa, vas de expansiune, si presostat) sau o pompa mai moderna care poate functiona fara vas de expansiune.
  Nu cred ca are cineva montat la apartament de bloc hidrofor separat.
  E complicat din cauza locului de montaj, racordarii tevilor la toti consumatorii, si mai ales din cauza zgomotului.

Doru - last year Reply

Buna ziua, Cosmin
Am o casa care a consumat in Noiembrie 700 mc iar acum in Decembrie 1300 mc.
Centrala este de 63 kw Feroli cu tiraj natural montata in 2002. Am si multe calorifere si as putra sa o schimb cu o centrala in condensatie Saunier Ducal de 35 kw. Suprafata de incalzit este de aproximativ 400mp/H=2,4m, tamplarie lemn 40mm cu geam tripan de 32mm , izolatie ext de 50mm.
Ce ma sfatuiesti?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Domnule Doru,

  Probabil v-ar trebui o putere mai mare, de exemplu 45 kw.
  La 35 de kw este cam la limita. O puteti folosi doar daca nu incalziti toate camerele.

Misu - last year Reply

Buna

Esti un real folos pentru multi vis a vis de centrale termice.
Povestea mea e ca am cumparat in urma cu vreo 15 ani o centrala Beretta Colibri care cu mici sincope m-a
‘servit’ pina anul acesta
Intr-o zi am avut ceva scurgeri de apa care s-au dovedit afi din prea plin datorita deteriorarii membranei
din vasul de expansiune
Problema mi-a dat fiori inainte de sarbatori iarna
Am chemat un specialist care a concluzionat ca trebuie as schimb vasul dar centrala fiind mai veche trebuie cautat vasul pe net
plus ca trebuie demontata de pe perete pentru inlocuirea vasului.Operatiunea nu prea mi-a convenit …dar am gasit de comun accord o solute
anuland vasul original defect am montat unul adiacent in afara centralei si totul a revenit la normal – imi planific deja schimbarea centralei
anul viitor.
Problema e ca de la acesta modificare de moment apa calda menajera vine ba rece ba fierbinte creind probleme la folosire ai la bucatarie sau dus…
trebuie sa ma obisnuiesc pina la schimbarea centralei cu acesta deficienta sau se poate interveni …oare cum ai scris in alte cazuri robinet cu trei cai …?

multumesc de eventualul sfat si parere

La multi ani in tot ce faci!

Mihai Giurgiu

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Domnule Misu,

  Multumesc pentru mesajul dumneavoastra si pentru urari.
  Este bine ca planificati schimbarea centralei, ca sa fiti pregatit si sa aveti un echipament care nu face probleme.
  Variatia temperaturii apei mai poate fi si de la schimbatorul secundar de caldura – cel pentru acm.
  Trebuie vazut daca nu cumva are depuneri de calcar.

Manoleq - last year Reply

Buna ziua.Am o centrala de apartament pe gaze Junkers.Nu ca mi se
pare;dar,consumul mi se pare destul de mare.Nu pot sa redau in cifre
momentan,dar comparabil cu alte perioade si cu altele,mi se pare
exagerat de mare.O spalare chimica a centralei ajuta la reducerea
consumului?
Sau care sunt remediile;poate alte motive ar fi sa reducem
acest consum exagerat.
Nu luam in calcul maririle de preturi la
gigacalorie.Va multumesc.O zi buna.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Daca faceti o spalare chimica a centralei, nu veti reduce consumul de gaz.
  Pentru a reduce consumul de gaz va recomand sa faceti urmatoarele:
  – izolati mai bine daca e posibil
  – montati un termostat de camera daca nu aveti https://blogdeinstalatii.ro/termostat-pentru-centrala/
  – montati robineti termostatici la calorifere

Dumitru - last year Reply

Ma intereseaza pentru centrala termica pe gaz sa achizitionez/instalez
un termostat programabil pe internet si verificarea temperaturii din
casa prin internet cu ajutorul telefonului mobil.
Centrala termica este IMMERGAS cu termostat de ambient avand partea mobila in camera.
Daca puteti sa-mi recomandati un model, un pret mediu si daca se poate
lega/instala, programa pe telefon, de un nespecialist in domeniu.
Astept raspuns.
Multumesc mult.
Cu stima,

Ion - last year Reply

Neavind cunostinte in domeniu (sint beneficiar), te rog, poti sa ma ajuti sa lamuresc urmatoarea problema:
Am achizitionat pachetul B2HAL55 (CT Vitodens 200W, boiler Vitocell biv. 300l) si intentionez sa-l montez astfel:
– CT amplasata la parter, in bucatarie;
– boiler-ul amplasat in mansarda.
Deci se pune problema conectarii CT (din bucatarie) cu boiler-ul (din mansarda) printr-un traseu de apoximativ 13-15m (casa are si etaj).

Intrebarea se refera la aceasta amplasare la distanta de 15m intre CT si boiler: sint constringeri tehnice care ar impiedica o buna functionare a ansamblului CT-boiler? De exemplu comunicarea intre sonda de temperatura amplasata in boiler si CT etc. Exista cumva solutii prevazute pentru o astfel de situatie?

Multumesc anticipat,

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Sunt montate multe boilere la distanta, nu ar trebui sa aveti probleme.
  Un lucru pe care puteti sa-l faceti daca sunteti la faza de constructie, este fa montati o teava de recirculare apa calda menajera si o pompa.
  Asta ca sa vina apa calda mai repede la consumatori.
  Daca casa este finisata, e mai greu de montat.

Vali - a few months ago Reply

Salut,

Am o dilemă referitoare la vasul de expansiune pentru Sistem Centrală 35kw+Puffer 1000L.
După analiza documentului de calcul de la Caleffi, am observat două formule de calcul: unul pentru boiler care deja este sub presiunea apei de la rețea/pompa hidrofor (aprox 2-3bari) având supapa de siguranta la 6 bari, iar celălalt cu circuit inchis având supapa de siguranta de 2.5/3bari.
Primul mai ține cont de temperatura de intrare/iesire pentru coeficientul de exepansiune, iar cel de-al doilea nu ține cont pentru că temperatura se stabilizează în circuit.

Deci revenind, dacă ar fi două sisteme separate atunci cred că merg foarte bine punctul 1 și punctul 2 pentru calcularea vasului de expansiune. Dar când se leagă Centrala cu pufferul cel puțin returul este comun (sau greșesc?) deci cumva apa din centrală este comună cu cea din puffer, care este comună cu cea din instalația de încălzire (calorifere). Deci avem un volum comun de apă. Puferul nu are serpentine.

Totuși cred că e bine să fie două vase de expansiune în loc de unul singur, dar cred că volumul vasului ar trebui să cuprindă atât volumul apei din cazan cât și cel din puffer + instalație.

Deci dacă sunt 2 vase ar trebui amândouă însumate să fie capabile pentru un volum de aprox 1200 litri cu un puffer de 1000L și instalție de 100 litri. Probabil centrala are și ea 100 litri: deci undeva la 80L pentru vasul de expansiune care se poate împărți în 2 unul pus pe circuitul de încălzire puffer undeva la 40L și unul pe instalație de incălzire, după puffer tot 40L.

Cum se abordează deci sistemul Cazan Lemne 35 Kw + 1000L Puffer + Inslație calorifere 120L, pentru calcularea vasului de expansiune.

Mulțumesc,
Vali

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Vali, presupunerile tale sunt corecte. Alegerea vasului de expansiune se poate face conform punctului 5 din acest articol.

Toma ERHAN - a few months ago Reply

Elementul de siguranță într- o instalație este supapa de și guranță ce se montează pe cazan (generatorul de dilatare),fără nici un element de închidere, direct pe una de conducte-tur sau retur, preferabil pe retur. Vasul de expansiune preia dilatarea dar nu generează în mod normal un accident , fiind asigurată de supapa de siguranță, preferabil să fie montate 2 în paralel. Pentru a nu goli instalația sau cazanul care poate avea un volum mare apă montajul vasului se va face îurmătoarea succesiune -cazan(tur sau retur -robinet dedicat pentru vas ce areîncorporat robinet închidere urmat de unul de golire, holender , vas. Acest ansamblu are axul robinetului de închidere cu capac ce se sigilează în vederea protejării manipulării neautorizată! Depistează pune și un robinet obișnuit ,căruia i se ia maneta urmat de un teu cu un robinet de golire,holender,vas. NUMAI LA ISTALAȚIILE CU VAS DE EXPANSIE DESCHIS NU SE MONTEAZĂ ARMĂTURI DE ÎNCHIDERE PE CONDUCTA VAS CAZAN, vasul de expansie avînd dublul rol de siguranța și expansie!!!

IOAN - a few months ago Reply

Buna seara

Am un boiler pe care este instalat un vas de expansiune de 12L pe circuitul de iesire apa calda. Deoarece vasul de expansiune s-a spart trebuie sa-l schimb si nu stiu ce presiune trebuie sa am in balonul de cauciuc interior vasului.
Boilerul este alimentat la reteaua stradala APANOVA si presupun ca aceasta are presiunea de 5 bari.
Vasul de expansiune are presiunea din fabrica 2 bari, iar pe el este trecuta presiunea maxima 8 bari.

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Daca schimbati vasul de expansiune pentru boiler cu unul nou, acesta ar trebui sa fie presetat din fabrica.
  Presiunea e undeva in jur de 2 bar (in membrana vasului).

   IOAN - a few months ago Reply

   Am vazut aceasta presiune presetata de 2 bar si am si verificat-o, dar daca presiunea apei stradale ( cca 5 bar) este mult peste presiunea din vasul de expansiune ( 2 bar) cum mai lucreaza acest vas de expansiune . El se va umple cu apa si nu se va mai goli niciodata la asa o diferenta de presiune. Efectele pe care le constat eu si care ma deranjeaja sunt:
   – din cauza ca e permanent cu apa, flansa prin care e montat pe teava rugineste in cca 8 luni si ma trezesc inundat
   – cand apa calda se incalzeste in boiler supapa de siguranta care e de 6 bar se deschide putin si curge apa

    Blog de Instalatii - a few months ago Reply

    Va recomand 2 lucruri:
    – Sa montati un redactor de presiune pentru a mentine valori mai mici ale presiunii apei.
    – Sa schimbati supapa de siguranta folosind una de 8 bar (daca gaasiti) sau de 10 bar.

Presostat Mecanic Sau Presostat Electronic? Ce Presostat Sa Cumpar? - a couple of months ago Reply

[…] sistem format din pompa si presostat, este necesar sa folosesti un vas de expansiune de hidrofor. Cu cat vasul de expansiune este mai mare, cu atat pompa va porni mai rar, si durata ei de viata va […]

Cristian - last month Reply

Buna seara! Detin o CT de apartament din 2014. Viessman vitopend 100 de 24kW.De aprox 1 an am observat ca presiunea din circuitul de incalzire scade cam la 2 3 saptamani de la 1bar la 0.4 bar, valori cu circiutul rece. In aceste conditii am tot facut aditie de apa pentru ridicarea presiunii din circuit, deoarece am citit in carte ca nu trebuie sa stea preaiunea sub 0.5 bar la rece. In aceste conditii am ajuns sa fac aditie de la 0.4 pana la 1 bar la rece, dar in aceasta toamna la pornirea circuitului de incalzire, presiunea a crescut pana la 2.5 bar. Am chemat firma de mentenanta si a fost refacuta presiunea in vasul de expansiune si in circuitul de incalzire la 1.5 bar la rece. La cald ajunge pana la 2 bar. De la refacerea pernei de aer in vas, acum 2 saptamani, la rece presiunea a scazut treptata de la 1.5 la 1 bar la rece. La cald nu face variatii mai mari de 1 bar. Intrebarea mea ar fi de ce pierde constant, chiar si cu o rata mica.
Multumesc!

Cum Fac Aerisirea La Incalzirea In Pardoseala? - a few days ago Reply

[…] scazuta, asta poate sa insemne ca ai o problema, cum ar fi o scurgere de apa sau poate din cauza vasului de expansiune. Daca ai scurgeri, e nevoie sa chemi un […]

Leave a Reply: