Hidrofor Sau Pompa Submersibila, Pe Care Sa Aleg?De multe ori am fost intrebat: “Sa aleg un hidrofor sau pompa submersibila? Si care este diferenta intre ele?”

In multe case de dimensiuni mari, proprietarii sunt blocati pentru ca trebuie sa foloseasca hidrofoare care sunt vechi si ineficiente.

Diferenta principala dintre un hidrofor si o pompa submerisbila este ca hidroforul aspira sau trage apa din put sau rezervor, si se amplaseaza in camera tehnica sau in camin.

Am facut un clip video cu acest subiect. Te invit sa-l vezi mai jos.

Pompa submersibila de adancime impinge coloana de apa si monteaza imersata la fundul apei.

Hidroforul se gaseste in doua forme constructive:

  • hidrofor complet echipat cu o teava de aspiratie sau
  • hidrofor cu ejector care este echipat cu 2 tevi de aspiratie

Hidrofor complet echipat

Un hidrofor complet echipat are in alcatuire o pompa cu o conducta pe aspiratie si este capabil sa traga apa de la o adancime de maxim 8 metri sub nivelul pompei. Aceste pompe de hidrofor pot sa faca presiune de 3 – 4 bar in functie de cat de jos este nivelul apei in momentul respectiv. In cazul in care sunt situate in casa sau la subsol pot fi zgomotoase si sa se auda cand functioneaza.

Hidrofor Sau Pompa Submersibila, Pe Care Sa Aleg

Hidrofor cu ejector

Un hidrofor cu ejector are doua tevi de la pompa in put si in timp ce trage apa din put pe o teava, trimite o parte inapoi prin a doua teava. In capatul de jos al tevilor, este o piesa in forma de “U” prin care circula apa si care ajuta ca hidroforul cu ejector sa traga apa de la o adancime mai mare decat un hidrofor obijnuit.

Pompa submersibila

Principalul avantaj pentru o pompa submersibila este ca ea impinge apa fata de un hidrofor care o aspira. Sunt diferite configuratii de putere a motoarelor si debite disponibile si astfel poti alege in orice moment o pompa dimensionata corespunzator pentru aplicatia ta. Pentru o pompa submersibila de apa nu este necesara amorsare si ea poate oferi presiune mare si debit suficient fara nici un zgomot. 

  Hidrofor Sau Pompa Submersibila, Pe Care Sa Aleg - pompa submersibila pret

Hidrofor sau pompa submersibila?

Si pompa submersibila si pompa hidrofor sunt folosite pentru a extrage apa dintr-o fantana dar mecanismele lor de pompare difera. Pompa hidrofor se foloseste pentru a aspira apa din put si se monteaza deasupra putului. Aceasta pompa de hidrofor absoarbe apa prin depresiunea creata de roatatia produsa intre rotor si difuzor.

Pe de alta parte, pompele submersibile sunt scufundate sub apa la fundul putului. Ele se folosesc pentru a impinge apa din adancuri si pentru a alimenta locuintele.

Dilema cu care se confrunta oameni este sa gaseasca care optiune este mai buna pentru puturile de apa: hidrofor sau pompa submersibila?   

4 Motive pentru care o pompa submersibila este mai buna decat un hidrofor

De exemplu, gandeste-te ca locuiesti intr-o zona indepartate unde apa este foarte greu accesibila. Probabil este greu sa-ti imaginezi asta pentru ca acum apa este usor accesibila oriunde locuiesti.  In zonele unde se face alimentare cu apa, sunt construite puturi de adancime din care se extrage apa.

Aici o pompa de apa este centrul sistemului, si cele mai comun este sa montezi o pompa de apa submersibila ruseasca, un hidrofor complet echipat sau un hidrofor cu pompa submersibila.

Uite cateva motive care te pot ajuta sa te hotarasti:

  1. Un hidrofor complet echipat poate aspira de la maxim 8 metri si este cel mai des utilizat pentru sursele de apa de mica adancime. Dar pompele submersibile pot functiona eficient, indiferent de adancimea apei. Forma cilindrica si lunga a pompei este ideala, deoarece se potriveste cu forma putului iar componentele ei o fac sa fie foarte eficienta.
  2. Economisesti timp cu o pompa submersibila de apa pentru ca este autoamorsanta. Daca folosesti un hidrofor, acesta trebuie amorsat ca sa traga apa la inceput si aceasta sarcina poate fi destul de complicata. La pompa submersibila functionarea este continua imediat dupa ce a fost bagata in apa.
  3. O pompa submersibila face cu pana la 30% mai multa presiune decat un hidrofor, adica se poate face economie de energie. De asemenea din moment ce este montata la partea de jos a fantanii, pompa submersibila nu trebuie sa se lupte impotriva gravitatiei si presiunii atmosferice, avand o treaba mai usoara de facut doar pentru impingerea coloanei de apa.
  4. Pompa submersibila pentru alimentare cu apa, este facuta dintr-un motor sigilat si un corp de pompa. Ea nu are nevoie de intretinere si iti permite sa faci economie de bani. La pompele hidrofor motorul nu este sigilat astfel incat este sensibil la coroziune sau alte daune.

Hidrofor Sau Pompa Submersibila, Pe Care Sa Aleg - hidrofor cu ejector

Un hidrofor sau pompa submersibila sunt mai eficiente pentru a scoate apa?

Raspunsul la aceasta intrebare rezulta din diferenta dintre adancimea de la care poate aspira un hidrofor si inaltimea la care poate ridica o pompa submersibila. Ca sa intelegi mai bine, vom face un exercitiu:

De exemplu poti sa-ti imaginezi ca i un pai foarte lung si incerci sa tragi apa cu gura din put. Probabil ca nu ai capacitatea fizica sa absorbi de la adancime mare, dar cel putin teoretic poti trage pana la 8 metri.

Daca incerci sa absorbi apa de la o adancime mai mare de atat, greutatea coloanei de apa creaza vacuum sub forma unor bule goale de aer care impiedica apa sa mai urce.

Se folosesc hidrofoare pentru a trage apa din fantani dar pana la adancimi de 8 metri din cauza pierderii de eficienta.

Pe de alta parte, daca vrei sa alimentezi cu apa cel mai inalt zgarie nori sau munte, nu exista nici o limita teoretica a presiunii ce poate fi generata.  Limitarile sunt in puterea materilelor din tevi si pompa care trebuie sa tina presiunea necesara pompei.

O pompa submersibila foloseste aproape jumatate din cantitatea de energie necesara unui hidrofor ca sa traga aceeasi cantitate de apa. Pompa submersibila nu trebuie sa absoarba sau sa recircule apa, nu-i trebuie amorsare, trebuie doar sa impinga apa pe conducta. Racirea ei se face cu apa pe care o circula. Chiar daca teva are scurgeri, pompa nu se opreste din mers.

Un alt avantaj major al unei pompe submersibile versus hidrofor este ca este silentioasa pentru ca se afla sub pamant si nu o auzi cand merge.

Montajul unei pompe submersibile este foarte simplu si de multe ori mai ieftin decat montajul unui hidrofor pentru ca are mai putine componente si este mai simplu.

Hidrofor Sau Pompa Submersibila, Pe Care Sa Aleg - hidrofor complet echipat

Resurse utile cu detalii despre pompe submersibile si hidrofoare:

  1. pumpsaustralia.blogspot.ro
  2. squarespace.com

Alegerea unui hidrofor sau a unei pompe submersibile trebuie să se bazeze pe nevoile unei gospodării şi pe utilitatea fiecărui tip de instrument. În timp ce hidroforul aspiră apa şi îi asigură transmiterea prin conducte către robineţi, pompa submersibilă împinge apa prin sistemul de conducte către robineţi.

În timp ce hidroforul acţionează în mod optim la o adâncime de 8 metri, pompa submersibilă ajunge la adâncimi mult mai mari. Desigur, pentru a face alegerea cea mai avantajoasă pentru tine, în prezentul articol vei descoperi, prezentate în detaliu, toate informaţiile care te pot interesa despre hidrofoare şi pompele submersibile.

Pompa submersibila pret – de unde cumperi pompe bune?

Atunci cand cauti un hidrofor sau pompa submersibila, este bine sa alegi sa cumperi de la o firma de incredere.

Iti recomand sa vizitezi categoria de pompe&hidrofoare de pe eMAG.ro.

Poti gasi o gama larga de pompe si majoritatea au transportul gratuit. Te-ai hotart daca vrei hidrofor sau pompa submersibila? Atunci ce mai astepti?

Verifica acum site-ul ca sa obti mai multe informatii cu un click aici: emag.ro/pompe-hidrofoare

Citeste si:

Surse foto: justcallcooks.com plumbingzone.com pexuniverse.comClick Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: