Sobă Pe Peleți Păreri – Avantaje și DezavantajeTe gândești să cumperi o sobă pe peleți pentru apartament sau încălzirea casei tale? Te întrebi care sunt avantajele și dezavantajele unei sobe pe peleți?

O sobă pe peleți arde lemn prelucrat. Buștenilor li se înlătură scoarța, sunt măcinați, uscați și apoi comprimați în mici peleți.

Unele sobe pot de asemenea funcționa cu peleți fabricați din alți bio combustibili. Peleții sunt în general, mai puțin costisitori în comparație cu combustibili lichizi, propanul sau electricitatea și la fel ca și lemnul tradițional, sunt regenerabili.

În comparație cu o sobă pe lemn, o sobă pe peleți este mai practică. Este nevoie doar să umpli rezervorul sobei dimineața iar apoi te poți bucura de căldură pentru 16 ore sau chiar mai mult înainte să fi nevoit să alimentezi din nou soba pe peleti. Mai mult, peleții ard curat și eficient. 

Este o sobă pe peleți potrivită pentru locuința ta? Aici sunt cinci aspecte care te vor ajuta să te decizi.

Ține cont de următoarele aspecte la achiziționarea unei sobe pe peleți:

1. Controlul temperaturii pentru soba pe peleti

Un lucru pe care îl apreciem enorm la sobele pe peleți este controlabilitatea. Poți seta temperatura pe care o dorești cu o precizie similară unui sistem de încălzire pe gaz sau curent. Spre deosebire de alte sisteme de încălzire, sobele pe peleți au un termostat electronic care poate fi setat cu multă precizie. 


Recomandare: Presa de facut peleti din rumegus

 • motor trifazic
 • capacitate mare
 • se pot face peleti din foraje
 • capacitate: 100 kg/h
Vezi pretul pe eMag.ro

presa de facut peleti - masina de facut peleti MKL 200 blogdeinstalatii


2. Pornirea automata a sobei pe peleti

Cele mai multe sobe pe peleți au posibilitatea de a se porni si opri singure. Acest lucru nu se datorează unei persoane ci unui computer integrat care comandă acest lucru. Cu alte cuvinte, soba pe peleți poate funcționa independent și este necesară doar o intervenție minimă din partea proprietarului. Poti chiar sa montezi un termostat de camera.


Recomandare: Soba pe peleti Fornello

 • randament peleti: 84%
 • incalzire centralizata: nu
 • poate fi programata
 • culoare: bej
Vezi detalii si pret

pachet-promotional-soba-pe-peleti-cu-tiraj-fortat-fornello-sophia-premium-11-kw-aprindere-electrica-telecomanda-cu


3. Sistemul de alimentare cu peleți și arderea peleților

Sobele cu peleți sunt alimentate dintr-un buncăr de către un sistem motorizat care furnizează combustibil pentru a menține focul care încălzește locuința. Dimensiunea buncărului (rezervorului de peleti) si functionarea sobei pe peleti va determina cât de des este nevoie ca rezervorul să fie umplut. Frecvența umplerii variază de la o zi la alta, în funcție de nevoi.


Recomandare: Soba peleti cu calorifere Fornello Royal Bordeaux 25 kw

 • Autoaprindere si 5 trepte
 • Control pentru temperatura camerei
 • Programabil saptamanal
 • Curatare cenusa saptamanala
 • Review-uri bune de la utilizatori
Vezi pretul pe eMag.ro

Soba peleti cu calorifere Fornello Royal Bordeaux 25 kw


4. Eficiența unei sobe pe peleti

Ca și în cazul tuturor dispozitivelor cu combustibil, o eficiență mai mare înseamnă costuri de funcționare mai mici precum și un mai mic impact asupra mediului. Este foarte important să cauți un apărat care să îți poată oferi eficiența de care ai nevoie. O sobă pe peleți cu aer cald obișnuită funcționează la o eficiență brută de aproximativ 80%. 


Recomandare: Soba pe peleti KOPH PD 8 kw

 • Include termostat
 • Soba pe peleti pentru apartament cu cos de fum
 • Si aspirator de cenusa
 • Livrare in 2 zileDetalii pe Cel.ro

pachet-totul-inclus-cu-soba-pe-peleti-cu-aer-cald-koph-pd-8-kw-9789739114394


5. Depozitarea peletilor si calitatea peletilor

Dacă decizi să investești într-o sobă cu peleți trebuie să știi că depozitarea corectă a peleților este esențială. Peleții absorb foarte multă umezeală din aerul înconjurător precum și de pe podele sau pereți așa că trebuie depozitați într-un loc protejat, altfel peleții umezi vor deteriora soba. 


Recomandare: Termosemineu pe peleti Ferroli Breta Pellet 24

 • Panou de comanda digital
 • Semineu pe peleti complet echipat cu pompa, vas, termostat, supapa
 • Termosemineu pe peleti pentru calorifere
 • Posibilitate conectare la termostat de ambianta
 • Review-uri bune pe eMag.ro
Cumpara acum de la eMag.ro


Lucruri esențiale de avut în minte la cumpărarea unei sobe pe peleți

 • Nu alege o sobă pe peleti prea mică

Dacă soba pe peleți va fi principala ta sursă de încălzire, vei avea nevoie de o sobă de dimensiune medie sau mare în ciuda faptului că o unitate mică este promovată că oferă un număr mare de kw: “Să nu ai în plan folosirea sobei în continuu la capacitate maximă altfel vei avea nevoie de cineva să o repare mai repede decât crezi.”

Este totuși posibil să alegi o sobă prea mare iar acest lucru este o problemă însă această situație este cu mult mai puțin întâlnită decât alegerea unei sobe de dimensiuni prea mici.

 • Ferește-te de sobele pe peleți ieftine

Cu toate că există sobe pe lemn bune pentru un buget mic, când vine vorba de sobele pe peleți vei primi exact cât plătești. “Daca vrei o sobă pe peleți de încredere care să furnizeze multă căldura, te îndemn să ignori sobele pe peleti sub 3000 lei”.

 • Înțelege importanța întreținerii

În cazul în care nu cureți soba regulat și nu îi faci o verificare profesionistă o dată pe an, nu te aștepta ca ea să dea un randament mare.

Cei mai mulți utilizatori obțin performanțe ale sobei sub medie și se găsesc în situația de a trebui să le repare mult mai des din cauza faptului că nu acordă o importanță adecvată întreținerii acesteia. Sobele pe peleți nu sunt ca sobele pe lemn: au numeroase piese mobile iar camera de ardere și interiorul sobei au nevoie de curățare săptămânală sau, în unele cazuri, zilnică.

Sobele pe peleți care nu sunt curățate regulat pot da un randament mai mic cu 10% sau chiar mai mult iar asta va duce la reparații costisitoare.

Furnizori si magazine online pentru sobe pe peleti

soba pe peleti, soba peleti cu aer cald, semineu peleti,Sobă Pe Peleți Păreri – Avantaje și Dezavantaje

Ce este o sobă pe peleți?

O sobă pe peleți este un dispozitiv pentru încălzire care arde combustibil din biomasă pentru a genera căldură. Din punct de vedere al aspectului este similară cu o sobă pe lemn însă soba pe peleți este alimentată lent cu combustibilul care este transportat din buncărul de peleti în camera de ardere pentru a crea o flacără constantă. 

Ce sunt peleții?

Peleții sunt un combustibil regenerabil pentru încălzirea locuinței cu ardere curată și eficienți din punct de vedere economic. Peleții au formă de mici tuburi fabricate din biomasă uscată și comprimată, aceasta provenind în mare parte din resturi de lemn reciclate. Un sac de peleți din lemn poate încălzi un spațiu de aproximativ 100 metri pătrați timp de o zi.

De ce să alegi o sobă pe peleți? Sobele pe peleți sunt:

 • Eco-friendly – peleții sunt combustibilul care “salveză” milioane de tone de biomasă de la depozitele de gunoi și îl transformă în energie. De asemenea, peleții ard curat și nu eliberează dioxid de carbon în atmosferă. 

 • Economice – sobele pe peleți pot ajuta familia ta să reducă costurile cu încălzirea în comparație cu utilizarea altor combustibili.

 • Convenabile și eficiente – dacă iubești aspectul și sentimentul de bine pe care ți-l oferă o sobă însă nu vrei să ai parte de neplăcerile și ineficiența sobelor pe lemn, o sobă pe peleți este alegerea perfectă pentru tine.

Sunt sobele pe peleți dificil de întreținut? 

Sobele pe peleți moderne sunt automate și beneficiază de autocurățare, autoalimentare cu combustibil și de autoaprindere comandată de termostatul tău. Singura curățare care trebuie făcută este golire cenușei.

Cum aleg o sobă pe peleți?

La fel ca în cazul oricărui dispozitiv de încălzire a locuinței, alegerea dimensiunii optime este crucială când vine vorba de sobele pe peleți. Alege una care este prea mare și vei încălzi prea tare locuința, alege una prea mică și va fi ineficientă deoarece o vei folosi excesiv de mult la capacitate maximă. Voi găsi o gamă variantă de sobe pe peleți de calitate astfel încât să se potrivească oricărei locuințe, buget sau aspect.

Avantajele încălzirii cu o sobă pe peleți

 • Combustibil local. Combustibilul este sau poate fi de origine locală sau regională, nu combustibil care provine din locuri în care nu suntem plăcuți – precum Rusia. Vezi aici 35 de firme pentru peleti.
 • Eliberare redusă de dioxid de carbon. Producția și utilizarea pentru încălzire a peleților poate și ar trebui să nu aibă nici o eliberare de dioxid de carbon în atmosferă.
 • Ardere relativ curată. Peleții din lemn sunt un combustibil cu o ardere mai curată decât lemnul deoarece arderea peleților este susținută de un ventilator care suflă un flux continuu de aer în camera de ardere.
 • Autonomie mare. Sobele pe peleți au rezervoare integrate care pot fi încărcate o dată la câteva zile în timpul sezonului rece.
 • Convenabil. Cu o sobă pe peleți nu este nevoie să manipulezi lemn de foc. De fapt, nu trebuie să faci multe lucruri.
 • Economic. Peleții sunt mai puțin costisitori decât încălzirea cu o centrala electrică sau cu propan, iar astfel vei economisi bani importanți pe termen lung. Poți economisi chiar și mai mulți bani folosind o sobă pe peleți deoarece poți încălzi doar câteva camere în loc să încălzești toată locuința. 

Dezavantajele încălzirii cu o sobă pe peleți

 • Zgomot. Este bine știut faptul că sobele pe peleți sunt zgomotoase. De obicei există două ventilatoare: unul care suplimentează cu aer arderea, iar altul care face să circule aerul încălzit în încăpere.
 • Dependență de electricitate. Când nu ai curent sau există o pană de curent, o sobă pe peleți nu vor putea funcționa (decât dacă ai o un UPS pentru centrale termice).
 • Confort. Sobele pe peleți nu radiază căldură. Personal ador să îmi trag un scaun în față sobei pe lemne într-o zi friguroasă de iarnă și să petrec timp cu o carte bună.
 • Ambalaje de plastic. Exeptând situația în care cumperi peleții la vrac, datorită numeroaselor ambajale de plastic vei produce o cantitate mare de deșeuri.
 • Complexitate. În comparație cu sobele clasice pe lemn, sobele pe peleți au componente mobile care se pot strica și care necesită întreținere. Există suflante, senzori de temperatură, snec și alte componente.
 • Mai puțin control asupra combustibilului. Dacă ai un lot de lemne poți tăia și pregăti lemnele pentru foc după bunul plac. Fabricile de peleți folosesc prese de peleti masive pentru a scoate fibrele lemnoase.
 • Nu întotdeauna mai ieftin. Peleții sunt mai ieftini decât majoritatea altor combustibili însă există posibilitatea să fie mai scumpi decât gazul natural sau pompele de caldura. Dacă ai posibilitatea de a cumpără peleți în cantități mai mari atunci vei face o oarecare economie.

Deoarece peleții sunt fabricați din lemn prelucrat, sunt deobicei mai scumpi decât lemnele de foc însă prețul peleților poate fi competitiv pentru persoanele care locuiesc în zone urbane sau în apropierea acestora unde lemnul de foc poate fi foarte scump.

Fluctuațiile prețurilor la combustibilii convenționali pot avea de asemenea un mare impact asupra prețului la peleți deoarece aceștia necesită cantități mari de energie pentru a fi produși. 

Concluzie

La fel ca în cazul oricărei soluții de încălzire a locuinței, alegerea unei sobe cu peleți oferă atât avantaje cât și dezavantaje. Cu toate acestea, avantajele fac din această alegere una demnă de luat în seamă.

Sobele pe peleți sunt ușor de utilizat și îți permit să folosești un combustibil regenerabil și cu o proveniență relativ locală. Utilizarea peleților pentru încălzire este foarte probabil să crească în România în anii următori.

Ce parere ai despre incalzirea cu peleti? Scrie la comentarii.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: