Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?Trebuie sa faci o verificare la presiunea centralei sau a sistemului de incalzire odata pe an sau ori de cate ori este nevoie.

Asta presupune si sa reincarci instalatia de incalzire si sa aerisesti caloriferele. Daca nu stii ce presiune trebuie sa aiba centrala termica, stai linistit.

Blog de Instalatii te invata in acest ghid ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament.

presiunea centralei

Cum stiu daca este buna presiunea centralei?

In manualul centralei termice gasesti instructiuni detaliate despre cum cum sa faci incarcarea instalatiei de incalzire daca nu ai presiune normala in centrala termica.

Centralele termice au un manometru de control pe panoul frontal care arata asa:

presiune-centrala-manometru

La cazanele de sol cu arzator, se monteaza manometre separat pe conductele de tur si retur.

Pentru sistemele de incalzire in circuit deschis (cu vas de expansiune deschis) nu se monteaza manometru pentru ca acestea nu sunt presurizate. 

Ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament?

Presiunea normala de functionare pentru sistemul de incalzire este intre 1.0 si 2.0 bar. Pentru a verifica presiunea, verifica manometrul de pe panoul centralei termice.

Daca acul indicatorului este intre 1 si 2 bar, nu trebuie sa faci nimic. Dar daca presiunea in centrala termica este prea mare sau prea mica, pot sa apara probleme.

cat trebuie sa fie presiunea in centrala termica

Cum cresc presiunea apei in centrala termica?

Daca presiunea apei este sub 1.0 bar sau sub 0.8 bar, trebuie sa reincarci instalatia cu apa pana revine la normal. Asta este o operatie simpla de mentenanta pe care poti sa o faci foarte usor si singur, si este bine sa o faci cu caloriferele reci.

O sa-ti explic mai jos care sunt pasii pentru a reface presiunea in centrala termica.

Cum cresc presiunea apei in centrala termica?

Cum faci umplerea cu apa a instalatiei de incalzire?

  1. Robinetul de umplere al centralei este montat in partea de jos a centralei termice sau pe una din tevile de tur sau retur.
  2. In timp ce urmaresti cu privirea manometrul centralei, deschide usor robinetul de incarcare.
  3. Cand acul manometrului a ajuns intre 1.0 si 2.0 bar (de preferinta 1.5 bar), inchide robinetul de umplere.

Daca ai incarcat prea mult cu apa, si acul manometrului este la 2 sau 3 bar, trebuie sa reduce presiunea. Poti face lucrul acesta foarte usor.

Aeriseste unul din calorifere si lasa sa curga apa pe la aerisitorul de calorifer intr-un recipient. Asta va face ca presiunea din centrala termica sa scada pana revine la normal.

Daca presiunea depaseste 3 bar, supapa de siguranta din centrala va refula, si va lasa apa sa curga pentru a proteja circuitul de incalzire.

presiune-centrala-manometru

De ce trebuie sa incarc cu presiune?

Apa din sistemul de incalzire trebie sa fie la o anumita presiune pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator.

Exista un senzor de presiune in centrala termica si daca presiunea scade sub 0.8 bar, centrala intra in avarie pentru a nu functiona fara apa si sa riste sa se supraincalzeasca.

De ce scade presiunea centralei?

In timp, nu este ceva anormal daca presiunea centralei scade putin. Dar daca presiunea scade in mod regulat, poate indica faptul ca ai o scurgere undeva in circuitul caloriferelor.

Cum scad presiunea centralei daca este prea mare?

Daca presiunea centralei ajunge aproape de 3 bar, supapa de siguranta a centralei termice va refula si poti sa vezi cum curge apa din centrala.

Poti sa scazi peresiunea din centrala termica cand faci aerisirea caloriferelor sau sa scoti niste apa afara din circuit.

Cum resetez centrala?

Unele centrale intra in avarie daca presiunea este prea mica. De exemplu centrala Vaillant nu functioneaza sub 0,8 bar.

Daca centrala termica a intrat in avarie si trebuie sa resetezi centrala, uite in acest video ce trebuie sa faci:

Care este presiunea normala pentru o centrala termica?

Presiunea la manometrul centralei trebuie sa fie intre 1.0 si 2.0 bar. Daca scade prea jos presiunea, centrala intra in avarie si afiseaza un cod de eroare. De exemplu:

  • Centrala Vaillant eroare F22 – Prea putina apa in centrala;
  • Centrala Viessmann eroare F2 – Lipsa apa;

Trebuie sa incarci instalatia cu apa asa cum am descris mai sus, pe la robinetul de incarcare.

Daca presiunea din centrala termica trece peste 3.0 bar, supapa de siguranta din centrala termica va deschide si va curge apa din centrala.

Cum aerisesti caloriferele?

Daca caloriferul este rece in partea de jos sau daca caloriferul nu se incalzeste sus, inseamna ca ai aer in circuitul de incalzire si trebuie sa faci aerisirea. Am scris un ghid pas cu pas pe care-l gasesti aici.

presiune centrala vaillant blogdeinstalatii.ro

Concluzie

Daca vrei sa sti ce presiune trebuie sa aiba o centrala de apartament Ariston, sau orice alta marca, trebuie sa retii urmatoarele valori:

  • 0.8 bar – sub presiunea aceasta de obicei centrala intra in avarie pentru lipsa apa. Trebuie sa faci incarcarea cu apa a centralei pe la robinetul de umplere.
  • 1.0 – 2.0 bar – este presiune normala de functionare a centralei termice
  • 3.0 bar – este presiunea maxima de functionare a centralei. Daca ai presiune apropiata de aceasta valoare, trebuie sa scazi presiunea din centrala pe la aerisitorul unui calorifer.

Iti recomand sa citesti si aceste articole care te pot ajuta:

De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

Centrala Termica Pierde Presiune – Ce Trebuie Sa Fac?

Ce Se Întâmplă Dacă Scade Presiunea Centralei Termice? Metoda Hârtiei

Daca ti-a placut articolul, te invit sa te inscri la newsletter pentru a primi pe mail sfaturile mele si articolele noi. Iar daca ti-a placut foarte mult articolul, distribuie-l pe facebook, ca sa ajutam cat mai multi oameni. Multumesc 🙂Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: