Puffer Pentru Centrala pe Lemne [Ghidul Complet]
Un puffer pentru centrala pe lemne este un fel de ‘’back-up’’ sau ‘’o rezervă de apă caldă’’, care poate fi folosită când vrei și cum vrei.
Pufferele vin în diferite forme în funcție de cerințe și de producător. În funcție de capacitate putem avea:
- puffer de 500 de litri
- puffer de 800 de litri
- puffer de 1000 de litri
- puffer de 2000 de litri
Sau altă capacitate până la valori de peste 5000 de litri. Nu ai nevoie de un puffer pentru centrala pe gaz, sau pentru centrala pe peleti. Pentru ca ele pot functiona pornit/oprit si nu este nevoie sa se acumuleze caldura.
Ce este un puffer?
Un puffer este un cilindru mare din oțel, acoperit cu o izolație termică, iar în interiorul lui se acumulează apă caldă. Scopul lui este de a creste autonomia unei centrale pe lemne. Focul arde in centrala timp de 3-4 ore, dar cu ajutorul pufferului, putem avea autonomie mai mare de 8 pana la 12 – 24 ore in functie de system.
Un dezavantaj al pufferelor este că trebuie să ai spațiul disponibil pentru montaj, camera centralei sau garajul sunt niște locuri bune de folosit.
Dar ia în calcul dimensiunile pufferului, pentru că unul de 800 de litri are 1,9 m înălțime și aproape 1 metru diametru. Trebuie să verifici dacă are loc pe ușă!
Cum calculez volumul pufferului?
Pentru a afla cum dimensionăm un puffer, o să studiem instrucțiunile de utilizare pentru centrale termice Viessmann și centrale termice Atmos:
-
Ce puffer recomandă Viessmann pentru centralele termice pe lemne?
În instrucțiunile de utilizare ale cazanelor pe lemne Viessmann găsim următoarele recomandări:
– Recomandăm utilizarea cazanului doar împreună cu un acumulator tampon de agent termic şi ridicarea temperaturii pe retur.
– Vitoligno 100-S este un cazan cu ardere prin gazeificarea lemnului, cu randament ridicat şi de aceea trebuie să funcționeze cu un acumulator tampon suficient de mare. În cazul funcționării cu sarcină redusă, adică atunci când suflanta de gaze arse funcționează cu turație redusă, valorile solicitate ale emisiilor nu pot fi atinse. Din acest motiv, acumulatorul tampon trebuie să aibă o putere de min. 55 l per kW.
-
Ce puffer recomandă Atmos pentru centralele termice pe lemne?
În instrucțiunile de utilizare ale cazanelor pe lemne Atmos, găsim următoarele recomandări:
– După aprinderea focului, cazanul ridică temperatura apei în rezervoarele de acumulare la 90 – 100 °C, prin funcționare la putere maximă (prin 2 – 4 încărcări). După această se preia căldură din rezervor cu ajutorul vanei de amestec cu 3 căi pentru circuitul de încălzire pentru o perioadă corespunzătoare cu capacitatea acumulatorului şi a temperaturii aerului. În sezonul de încălzire (la respectarea capacităților minime ale acumulatoarelor – vezi tabelul) se ajunge la o autonomie de 1 – 3 zile. Dacă nu este posibilă folosirea rezervoarelor de acumulare se recomandă utilizarea unui rezervor de cel puţin 500 – 1000 l pentru echilibrarea timpului de demarare şi de oprire a cazanului.
– pentru o centrală termică pe lemne de 25 de kw, se recomandă un puffer de 1500 sau 2000 de litri, adică între: 60 și 80 de litri pe kw.
Puffer pentru centrala pe lemne preț
Poți cumpăra un puffer pentru centrala termică cu transport gratuit. Vezi mai jos ofertele selectate pentru tine:
Puffer pentru centrala pe lemne Woody 1000 litri
- Volum: 100 litri
- Temperatura de lucru: 95 de grade
- presiunea de lucru: 3 bar
- Racorduri 11/2”
- Diametru exterior 990mm
Puffer Sunsystem P800
- Volum (L) – 800
- Diametru D Ø / cu izolatie Øi(mm) – 790/990
- Inaltime h / cu izolatie hi(mm) – 1860/1910
- Inaltimea minima a spatiului de instalare (mm) – 1900
- Presiunea de lucru/ temperatura max. de lucru bar /ºC – 3/95
Puffer pentru centrala pe lemne Tesy 1000 litri
- puffer de 1000 litri
- presiune maxima 3 bar
- Temperatura de lucru: 90 de grade
- Material: tabla de otel
Video despre pufferul pentru centrala pe lemne
Apasa pe imaginea de mai jos, pentru a vedea un scurt video despre pufferul pentru centrala pe lemne.
Schemă de montaj puffer
Am observat că sunt mulți utilizatori care caută o schemă de montaj pentru centrală termică pe lemne cu puffer și boiler (sau schemă de montaj pentru puffer fără serpentină).
Haideți să vedem în schema de mai jos cum ar trebui conectate echipamentele.
Câteva recomandări pentru această schemă de montaj a pufferului la centrala termică pe lemne:
– Pompa de recirculare a cazanului, trebuie montată între ventilul termic de amestec și cazan. Dacă se montează în altă parte, pompa se poate arde. În cutia vanei termice de amestec, găsești instrucțiuni de montaj și schemă de montaj.
– Este obligatoriu să montezi ventilul termic de amestec sau un Landdomat (ladomat) Aceste dispozitive au rolul de a crește temperatura pe retur că să nu se formeze condens acid sau să se provoace șoc termic.
– La cazanele pe lemne se montează de obicei 2 supape de siguranță. Este posibil ca una singură să nu funcționeze, sau să se înfunde.
– Vasul de expansiune se montează cât mai aproape de cazanul pe lemne. De obicei pe retur, pentru că este temperatura mai mică, dar poate fi și pe tur.
– Pompa de circulație de la puffer la calorifere, poate fi la fel ca cealaltă, sau mai mare dacă circuitul de calorifere este mare.
– Un termostat de ambianța trebuie legat la această pompă, pentru că ea trebuie să meargă doar când este cerere de căldură din casă.
De ce este necesar un puffer?
În cazul încălzirii cu un cazan pe lemne, pufferul stochează excesul de apă caldă produs de cazan, și îl eliberează către calorifere doar când este necesar.
În felul acesta poți avea căldură și după ce s-a terminat focul în cazan.
Principalul avantaj al unui puffer pentru un cazan pe lemne, este că autonomia crește. Nu va mai trebui să te trezești noaptea ca să faci focul pentru a nu îngheța de frig.
Autonomia pufferului de 1000 de litri
Dacă ai deja un cazan pe lemne, și vrei să montezi un puffer, probabil te întrebi ce autonomie are un puffer de 1000 de litri?
Răspunsul este… că e greu de dat un răspuns.
Consumul depinde de mai mulți parametri. Printre care:
- temperatura exterioară,
- temperatura interioară,
- izolația casei,
- dacă există termostat de ambianță,
- la ce temperatura este apa în puffer
- ce volum are pufferul.
Cu toate acestea, putem estima că autonomia pufferului poate fi de 12 – 24 de ore, iar în unele cazuri chiar mai mare, până la 1-2 zile.
Când este nevoie să montez un puffer?
Montează pufferul dacă ai cazan pe lemne (cu gazeificare sau nu), sau dacă vrei să acumulezi căldură de la panouri solare
Un alt exemplu este combinația dintre un cazan pe lemne cu gazeificare și încălzirea prin pardoseală.
Dacă ai încălzire prin pardoseală și un cazan pe lemne, să montezi un puffer este aproape obligatoriu. Apa încălzită de cazan ajunge la 70 – 80 de grade, temperatură care este bună pentru calorifere, dar nu este bună pentru încălzirea prin pardoseală.
Pentru că la pardoseală trebuie să nu depășești 30°C la nivelul picioarelor.
Fără puffer energia în exces ar fi pierdută, în timp ce cu pufferul, aceasta este stocată.
Beneficiile unui puffer
- crește durata de viață a cazanului
- crește timpul în care cazanul este oprit
- scade perioadele de pornit/oprit ale cazanului
- crește autonomia după o încărcare cu lemne
Mai multe păreri despre puffere
Pufferele mai sunt cunoscute și ca acumulatoare (sau bufer). Ele se produc în diverse forme și mărimi, de la un vas mic, până la vase de acumulare uriașe de până la 7000 de litri.
Pufferul poate fi atașat la diverse surse de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare, pompe de căldură, sau cazane pe lemne.
Cea mai populară utilizare la noi este împreună cu cazane pe lemne care se conectează pe o parte a cazanului, și radiatoare sau altă sursă de încălzire, conectate la cealaltă parte.
Cazanul pe lemne încălzește apa, iar aceasta se acumulează în puffer până când este nevoie de ea
Beneficiul este că reduci consumul de energie și ai acces instant la căldură. Dar este recomandat să ai echipamente (termostate) pentru monitorizarea temperaturii și pentru control.
Puffer forum
Sunt foarte multe căutări pentru ‘’puffer forum’’ și am făcut o listă mai jos cu site-uri unde poți vedea discuții despre montajul pufferului:
- puffer forum softpedia
- puffer forum misiuneacasa
- puffer forum casadex
- puffer forum calcul-termic
Puffer păreri
Mărimea pufferului depinde de cât de mare vrei să fie autonomia, ceea ce diferă mult, dar trebuie ținut cont și de mărimea casei și de modul cum este folosită.
În mod normal, pufferul va fi destul de mare ca să acopere nevoia de încălzire pentru o zi. La alegerea pufferului trebuie luat în calcul și locul de montaj.
Alte avantaje ale pufferului sunt
- costul mic de montaj,
- posibilitatea de combinare a mai multor surse de căldură,
- flexibilitate încălzirii apei la ore diferite
De exemplu, poți folosi o rezistență electrică pentru boiler ca să încălzești pufferul noaptea, când energia electrică este mai ieftină. Apa va fi apoi stocată la temperatura dorită și va fi gata pentru a doua zi.
Cu pufferul nu mai faci focul noaptea
Pentru că acumulezi căldură în puffer, înseamnă că poți face focul în centrala pe lemne doar odată pe zi, în loc de 2-3 focuri ziua și noaptea.
În mod normal, faci focul în cazanul pe lemne seară, ca să fie căldură în casă.
După ce ard toatele lemnele, căldura degajată în centrală termică s-a terminat, dar acumularea din puffer, poate să-ți dea căldură până dimineață.
După amiază, sistemul de încălzire trimite ultimele resurse de căldură ca să încălzească caloriferele înainte să te întorci de la serviciu și să aprinzi focul din nou.
Cel mai bun puffer
Dacă cauți cel mai bun puffer, chiar dacă este un puffer cu serpentină, sau chiar puffer cu 2 serpentine, uite ce trebuie să știi despre el.
Un puffer ieftin și bun acumulează eficient căldura de la sursă și o livrează rapid când este nevoie. El trebuie să mențină o bună stratificare.
Stratificarea apei în puffer înseamnă că apa fierbinte se ridică la suprafață, iar apa rece se lasă jos. Și ce este cel mai important, minimizează pierderile de căldură.
Așa că întrebările pe care trebuie să le pui atunci când vrei să cumperi cel mai bun puffer sunt acestea:
- Cât de bună este izolația pufferului?
- Observând cât de bună este izolația, din ce este făcută și cât de groasă este, te va ajuta să-ți dai seama de calitatea pufferului.
- Cea mai bună izolație de puffer este din polyuretan și ar trebui să aibă în jur de 100 mm grosime. La pufferele ieftine se folosește izolație din spumă. Ca să-ți faci o idee, 100 de mm de izolație din polyuretan este echivalentă cu 600 mm de spumă cauciucata.
- Un puffer cu 100 mm izolație din polyuretan care a fost montat bine, nu pierde mai mult de 1-3 grade în 24 de ore.
- Un puffer izolat cu spumă va pierde de șase ori mai multă căldură
- Unele puffere folosesc fibre sintetice într-o jachetă flexibilă din plastic care asigură o izolație foarte limitată.
- Cu ce serpentine vine echipat pufferul? Trebuie să știi ce vrei să faci cu el că să știi ce serpentine îți trebuie. În mod normal:
- (a) dacă acumulezi apă de la un cazan pe lemne sau pe peleți pentru calorifere sau apă caldă menajeră, poți monta un puffer fără serpentină.
- (b) dacă prepari și apă caldă menajeră cu pufferul îți trebuie un puffer cu o serpentină.
- (c) dacă încălzești apa de la panoul solar, îți trebuie un puffer cu serpentină pentru panou.
- din ce material sunt serpentinele panoului solar? Un puffer bunare serpentinele din cupru, material care transmite repede și eficient căldura. Un puffer ieftin va avea serpentine din oțel.
- cât de mari sunt serpentinele? Cu cât serpentina este mai mare, cu atât mai repede și mai eficient transmite căldura.
- Pufferul are o membrană pentru stratificare termică? un acumulator bun are o membrană în interiorul vasului, cam la o treime din înălțime. Aceasta separă partea de sus și de jos a pufferului pentru o mai bună stratificare.
- Câte racorduri are pufferul și pentru ce sunt acestea?
Ca să vezi dacă ai ales cel mai bun puffer sau dacă compari pufferele între ele, compară răspunsul la aceste întrebări pentru a avea o concluzie corectă.
Pretul eMag.ro | Compara pretulProducători de puffere
- Pufere Woody
- Puffere Ferroli
- Puffere Austria Email
- Puffere Ariston
- Puffere Reflex
- Puffere Sunsystem
- Pufere Elbi
- Puffer Tesy
Puffer second hand
Chiar dacă nu este cea mai bună variantă (și nu o recomand), totuși poți găsi și cumpăra pufferul second hand.
Pentru câteva sute de lei în plus, poți să alegi un puffer de 1000 de litri nou și cu transport gratuit de la eMag.ro
Ți-a plăcut articolul? Te invit să te abonezi la newsletter pentru că este gratuit și îți voi trimite articolele noi direct pe email.
Ai întrebări legate de puffere? Scrie în secțiunea de comentarii de mai jos.
Un puffer este un cilindru mare din oțel, acoperit cu o izolație termică, iar în interiorul lui se acumulează apă caldă.
– creste durata de viata a cazanului
– creste timpul in care cazanul este oprit
– scade perioada de pornit/oprit a cazanului
– creste autonomia dupa o incarcare cu lemne
Vezi mai multe detalii in articol.
Daca faci incalzirea cu un cazan pe lemne, pufferul stocheaza excesul de apa calda produs de cazan, si il elibereaza catre calorifere doar cand e necesar.