Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor

Dacă ați avut vreodată o discuție legată de metodele de încălzire a locuinței, cu siguranță a apărut la un moment dat și subiectul de încălzire prin pardoseală (ÎP), despre care lumea nu știe foarte multe.

Oricând analizați și puneți în balanță avantajele și dezavantajele unui produs, fie că este o mașină noua, un aparat electrocasnic sau un simplu calorifer, este bine să cereți părerea cuiva care are experiență și poate da sfaturi avizate.

Când vine vorba despre avantajele încălzirii în pardoseală, par să existe o sumedenie de păreri pro și contra despre acest subiect și un număr mare de oameni care au impresia ca știu despre ce vorbesc.

*Vezi aici oferta de echipamente pentru încălzire prin pardoseală!

Consider că a venit vremea să facem o analiză serioasă legată de ce e nou in domeniul încălzirii prin pardoseală, și despre avantajele (dacă acestea chiar există) pe care le poate aduce.

Așează-te comod, relaxează-te și ascultă sfaturile mele.

Încălzire Prin Pardoseală pe Ințelesul Tuturor

Cum funcționează încălzirea prin pardoseală?

Inovația pe care o aduce încălzirea prin pardoseală e că, în fapt, transformă întreaga podea intr-un mare calorifer cald si confortabil.

Pe măsură ce temperatura pardoselii crește deasupra celei ambientale, căldura este degajată uniform pe toată suprafața podelei creând o atmosferă plăcută și primitoare în toată casa.

Felul în care funcționează e cu atât mai interesant – deoarece suprafața este mult mai mare decât ar putea acoperi un calorifer, temperatura nu trebuie sa fie la fel de crescută pentru a crea același confort, fiind astfel mai eficientă.

Există două tipuri de încălzire prin pardoseală.

Este încălzirea prin pardoseală mai scumpă?

Această variantă de încălzire este, aproape in orice situație, ușor mai scumpă decât alte metode clasice de încălzire deoarece necesită mai multe materiale și ore de muncă.

Ai putea scădea din costuri făcând singur o parte din treabă.

În medie, prețul pentru încălzirea prin pardoseală este între 25 si 33 euro/m2.

O cale de compromis, pentru a resimți aceleași beneficii, dar cu un buget mai redus, ar fi sa instalezi încălzirea prin pardoseală la parter și poate în bai, iar la etaj să apelezi la încălzirea clasică cu calorifere.

Deoarece nu petreci la fel de mult timp în dormitor, comparativ cu restul casei, nu vei avea nevoie de la fel de multă căldură.

Iar un calorifer poate încălzi camera foarte repede, fiind astfel o alternativă viabilă.

incalzire in pardoseala sau calorifere

Este încălzirea prin pardoseală mai eficientă?

Costurile de operare vor depinde în mare parte de varianta pe care o alegi și de eficiența sistemului, în mod special calitatea centralei termice și nivelul de izolare din locuință.

În principiu, diferența de cost este minimă între tipurile de încălzire clasice și cea prin pardoseală.

Este esențial ca pardoseala să aibă o izolație de calitate deoarece acesta influențează foarte mult eficiența încălzirii dar și costurile de funcționare.

Chiar dacă crește prețul total, este o investiție pe termen lung care merită făcută.

Încălzire prin pardoseală cu apă sau pe curent?

Aceasta-i întrebarea!

Încălzirea cu un covor electric este considerată un pic mai rapidă și ceva mai ieftină decât cea cu apă dar ambele variantele sunt viabile atât pentru întreaga casă sau doar pentru o anumită zonă.

Poți alege, de exemplu, să încălzești astfel parterul sau doar baia pentru a nu mai simți gresia rece.

Dacă încerci doar să reabilitezi un spațiu, varianta pe curent este probabil mai indicată deoarece covorașele de încălzire prin pardoseală sunt subțiri și mai ușor de manevrat decât sistemele cu apă.

De fapt, acesta este motivul pentru care multe persoane care renovează aleg această opțiune când optează pentru încălzirea prin pardoseală.

Sistemele electrice sunt disponibile în diferite stiluri și au forma unui covor ce se rulează pentru a acoperi o suprafață mai mare sau, pentru spații mai înguste, secțiuni care au firele mai libere și mai flexibile.

Deși sunt mai ieftine de cumpărat și instalat, sistemele electrice nu sunt recomandate pentru spații întinse, iar pe termen lung e posibil ca acestea să fie un pic mai costisitoare.

Cât de mult contează materialul din care e făcută pardoseala?

Încă o întrebare bună!

 • Lemnul – în general sunt două tipuri de podele din lemn: podele tehnice, cum ar fi parchetul laminat, și cele din lemn masiv.

Când vine vorba de încălzire prin pardoseală pe suprafețe acoperite cu șape recomand ca la montare să fie utilizat un strat de spumă poliuretanică de 2-3 mm pe care lemnul să stea drept și de asemenea îi lasă posibilitatea să se dilate și să se contracte în mod natural.

Podelele din lemn masiv au tendința de a se mișca mai mult decât cele laminate. Poți remedia acest lucru lăsând lemnul să se aclimatizeze în cameră pentru câteva zile înainte de a fi montat.

Ai grijă ca șapa, dar și restul spațiului, să fie uscate înainte de instalare.

Ține minte totuși că lemnul nu este cel mai bun conductor de căldură. Scândurile masive de esență tare păstrează mai bine căldura pe când cele subțiri au o eficientă mai scăzută.

Este o idee proastă să acoperi pardoseala de lemn cu multe covoare deoarece aceste împiedică degajarea căldurii.

 • Covor – dacă ai fost vreodată într-un studio de înregistrare improvizat sau ai locuit într-un apartament cu pereți subțiri știi deja că un covor izolează foarte bine (nu doar sunetele dar și căldura). Un covor gros va scădea randamentul încălzirii prin pardoseală.

Este indicat ca izolația si covorul sa nu depășească un rating de 1.5 pe scara conductivității termice deoarece asta ar presupune un număr mai mare de țevi sau cabluri pentru a compensa pierderea de căldură.

 • Plăci de piatră, dale și marmură – probabil cele mai potrivite materiale, plăcile de piatră au o mare capacitate termică fiind bune conductoare de căldură și oferind temperaturi mai mult decât plăcute la atingere.

Tăiate sau cioplite, plăcile cu dimensiuni între 25 și 50 de mm sunt montate pe un pat de adeziv special care le permite să se dilate și contacte.

Poți folosi secțiuni de grosimi diferite dar e posibile ca diferența de capacitate termică poate influența eficiența sistemului.

 • Ceramica – foarte bune pentru încălzirea prin pardoseală deoarece au o capacitate termică considerabilă, ceramica sau plăcile de teracotă sunt conductoare de căldură foarte bune. Au nevoie de un adeziv special sau de mortar compatibil cu încălzirea prin pardoseală.

Plăci PVC/Linoleum – e nevoie de un adeziv flexibil ce nu se degradează la căldură. Ai grijă să lași oprită instalația doua zile înainte și două după montare. Plăcile se așează direct pe șapă.

incalzire in pardoseala preturi

Voi avea nevoie de o centrală specială pentru încălzirea prin pardoseală?

Instalația de încălzire nu depinde de cât de sofisticată e centrala sau ce opțiuni adiționale are, dar performanța sistemului per total va fi dată de eficiența ei.

Faptul că obține o eficiența maximă la o temperatură mai joasă se potrivește foarte bine cu încălzirea prin pardoseală.

Ai posibilitatea să folosești și surse regenerabile de energie cum ar fi pompe de căldură sau panouri solare.

Câteva sfaturi de final

O instalație de încălzire prin pardoseală are avantaje și dezavantaje iar în final s-ar putea să nu fie chiar atât de rentabilă pe cât ai presupus la început, mai ales dacă va trebui să investești considerabil în reparații pentru podea.

Pentru casele care nu sunt folosite în timpul zilei, faptul că necesită mai mult timp pentru a atinge temperatura dorită, încălzirea prin pardoseală s-ar putea să nu reprezinte o soluție cu adevărat viabilă și trebuie ținut cont de acest lucru în luarea unei decizii.

O soluție mixtă, care combină ambele variante (încălzirea prin pardoseală si calorifere) este de multe ori cea mai buna opțiune.

O modalitate de compromis rămâne instalarea încălzirii prin pardoseală la parter și calorifere în restul locuinței.

Sper că toate aceste sfaturi îți vor fi de folos, chiar dacă nu te decizi sa faci acest pas, măcar vei putea să te lauzi cu aceste cunoștințe la viitoarea petrecere la care mergi.

Click aici sa vezi mai multe produse pentru incalzire prin pardoseala!

Succes și încălzire plăcuta!

Click Here to Leave a Comment Below

Gabriel - a couple of years ago Reply

Am citit cu mare atentie articolul.
Explicatiile se vor a fi bine intentionate.
Se observa o puternica apartenenta pentru sistemele electrice dar nu vreau sa comentez mai mult.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Multumesc pentru comentariu Gabriel, si te mai astep pe blog cu alte pareri.
  Incalzirea prin pardoseala este foarte confortabila indiferent daca este electrica sau cu apa calda.

   Gabriel - a couple of years ago Reply

   Putem face o comparatie intre cele doua tipuri de sisteme……unele la obiect…..cu avantaje si dezavantaje.
   Din punctul meu de vedere fiecare sistem are destinatie clara.

Dorel Daniel - a couple of years ago Reply

Bună ziua!
Posibil să mă repet cu acest mesaj.
În iulie anul viitor va fi terminată o casă construită din bușteni rotunzi cu diam.
de circa 30-35 cm. Suprafața locuită va fi de 100 mp cu 2 dormitoare, 2 băi, bucătărie și living, totul la sol. Ce centrala termică electrica avem nevoie pentru o instalație de încălzire prin pardoseală? De ce capacitate? Vor fi geamuri termopan din generația de anul viitor. Dar fosa septica, care ar fi potrivită la un număr de 4 persoane?
Este necesar ca să avem “curent trifazic”?
Aștept răspuns.
Mulțumesc anticipat

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua Domnule Daniel,

  Ar trebui sa aveti curent trifazic pentru o centrala electrica de 12 kw. Depinde ce putere electrica instalata aveti acolo.
  Iar pentru fosa, vedeti acest articol despre fose septice ecologice.

DAN - a couple of years ago Reply

Buna ziua , Dan Bojan este numele meu si activez in instalatii de multisor , dupa ceva ani bunin in electrica electronica , frig industrial , iata-am acum in domeniul incalzii. INCALZIRI IN PARDOSEA , am realizat incalziri cu electric AMMAS , am realizat incalziri si racire cu UPONOR am proiectat incalzire si racire prin pardosea cu pompa de caldura rece cald ZUBADAN , … performanta cost 100 euro / casa de 125 mp incalzita pe luna de iarna / apa calda si vara 50 euro / racire + ACM . Acum am descoperit a al TREILEA TIP DE INCALZIRE UN MIXT INTRE INCALZIREA CU APA SI CEA ELECTRICA – INCALZIRE CU TUBURI CAPILARE DE LA CLINA GERMANIA pe care cu acceptul d-voastra as dorii sa il prezint in viitor

  Popa Cristian - a couple of years ago Reply

  Va salut
  Am vazut in comentariul d voastra ca ati lucrat si cu instalatia electrica Amass aveti vreo idee la ce costuri ar trebui sa ma astept pe timp de iarna daca e sa raportam la o suprafata de 125 m2 ? Vreau sa precizez ca am urmat cu strictete sfatul producatorului ( Amass ) si anume izolat la exterior cu polisteren grafitat de 10 cm plus izolat podul cu vata minerala pusa in dublu strat si cei mai important am izolat toata suprafata casei ( podeaua )cu acel extrudat de 5 cm .
  Va multumesc .
  Cu stima
  Cristian

Gabriel - a couple of years ago Reply

Rog moderatorul sa nu permita astfel de comentarii cu tenta publicitara. As aprecia sa le stearca sau sa le baneze.
Este un blog de instalatii….nu este olx

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua Domnule Gabriel,

  Am analizat cerinta dumneavoastra, si am decis sa nu sterg comentariul domnului Dan.
  Nu imi doresc ca blogul sa devina OLX, dar este un spatiu virtual public.
  Aici ofer posibilitatea celor care vor sa scrie comentarii sa-si spuna parerile si opiniile.
  Raman valabile regulile bunului simt, si este de preferat ca mesajul sa nu fie publicitar, si sa ofere valoare celorlalti.

   Gabriel - a couple of years ago Reply

   cum doriti dvs. nu este obligatoriu sa l stergeti….insa ar fi de preferat sa ramana un blog de informare……nu unul de reclame mascate sub diverse forme.
   Ar fi multe de zis despre incalzirea in pardoseala….atat zic.

   O zi senzationala tuturor

    Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

    Multumesc.

Dan Bojan - a couple of years ago Reply

Mulțumesc , pentru oportunitatea Informării , cred ca fiecare dintre noi privim lucrurile diferit , din aceasta cauza suntem diferiți , și doresc sa specific ca nu m-a interesează publicitatea . Am completat comentariu la încălzirea prin pardosea , cu un sistem care este nou in încălzirea locuințelor, spațiilor mari deschise ( aeroporturi . Sali de sport, sălii de expoziții , suprafete cu zone vitrate mari )suprafețe care încălzirea și răcirea cu aceeași instalație nu este posibila . Pentru cei interesați de sistem puteți sa va informați căci acest sistem este funcționabil, la nivel mare in China , Germania . As puncta doar economia care se face la izolație la sapa , dar mai bine căutați d- voastră cei care credeți ca ceva nou va fi apusul existentului . Istoria a demonstrat ca vechiul a rămas nemuritor , iar noul a venit cu confortul suplimentar . Vezi centrale pe peleți .

Vicentiu - a couple of years ago Reply

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Doresc sa realizez instalatia de incalzire pentru o casa noua izolata cu polistiren g100 cu suprafata utila parter 100mp, iar la etaj macim 60mp.
Inclin pentru incalzire mixta la parter : radiatoare si pardoseala in living, iar la etaj doar radiatoare.
M-am gandit sa fie o instalatie simpla: de pe traseul de retur al sa ramific doua circuite pentru incalzirea in pardoseala. Am nevoie de vreun robinet special pentru aceasta conexiune sau pot regla manual temperatura agentului termic pe acest traseu doar din debit?
Multumesc

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,
  Ar trebui sa plecati cu 3 circuite de la centrala termica.
  – unul pentru parter,
  – unul pentru etaj,
  – unul pentru pardoseala de la parter.
  Pentru fiecare circuit, ar trebui sa aveti un distribuitor colector din care sa porneasca tevile catre radiatoare / pardoseala.
  Circuitul de pardoseala trebuie limitat la maxim 40 – 45 de grade.
  Pentru asta montati un ventil termic de amestec pentru incalzire prin pardoseala ESBE VTA 322 3/4″.

  Ristea Gheorghe - a few months ago Reply

  Buna.
  Recomand sa realizati la parter doar incalzire in pardoseală. Nu va veti bucura de confortul incalzirii in pardoseala daca montati si calorifere la parter. La mansarda se pot monta doar calorifere. PS indiferent de solutia aleasa recomand termostat de ambient in fiecare spatiu.

Gabriel Sandu - a couple of years ago Reply

Încălzirea în pardoseală cu tubulatura pt apă este cea mai economica pe termen lung, mai ales daca este legată și la o pompă de căldură sau panouri solare sau amândouă. Chiar și legată la o centrală pe gaz (in condensare) costul încălzirii unei case de 200 de m² costa cât încălzirea unui​ apartament de 60-70 m² cu metode convenționale

Nina E - a couple of years ago Reply

cu o centrala pe lemne , se poate monta si functiona incalzirea in pardoseala (pt o casa de vacanta de tip pensiune)

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Buna ziua,

  Puteti sa montati incalzire prin pardoseala legata la centrala pe lemne. Va trebui sa aveti un chit de amestec pentru reglarea temperaturii.

   DAN - a couple of years ago Reply

   Buna ziua , Imi permiteti daca pot intervenii , cu o centrala pe lemne avand in vedere ca o centrala pe lemne ,,, cat bag lemne am caldura si cand nu bag nu am caldura , si atunci … /// apelezi la economii depozite , deci la un acumulator , in speta PUFFER , Obs incalzirea in pardoseala , are nevoie de maxim 45 grade , pe tur , o centrala pe lemne , temperatura pe tur trebiuie sa fie min de 60 grade , iar daca se monteaza un dispozitiv de amestec debitul masic al apei , care trebiue sa raceasca centrala este mai redus pt ca se amesteca cu debitul din returul instalatiei ???? pt detalii 0720990719

Cosmin - a couple of years ago Reply

Buna ziua,
Stau la bloc la parter si am incalzire prin pardoseala cu apa.
Am facut acum cativa ani si pe at nu stiam asa multe, era si mai nou sistemul.
Firma care mi-a facut asta a realizat doua circuite aproape de 100 m. Si au zis ca pompa duce si ca nu este problema.
Dar am constatat ca sunt zone care nu se incalzesc bine sau la fel ca celelalte. Am facut aerisirea printr-o pompa cu bazin care ar scoate aerul, am aerisitor pe retur si degeaba.
As dori sa schimb pompa sa pun una mai mare.
Pompa este WILO Star-RS 15/6 -130
Putere motor 85 W
Tensiune de alimentare 230 V
Trepte de viteza 3
Clasa de izolare F
Grad de protectie IP44
Rotatii motor 2550 rpm
Putere motor treapta 1 85 W
Putere motor treapta 2 65 W
Putere motor treapta 3 46 W
Domeniu de lucru
Debit maxim 4 m³/h
Presiune maxima de lucru 10 bar
Inaltime maxima de pompare 6 mCA
Temperatura max lichid 110 °C
Temperatura min lichid -10 °C
Racorduri
Distanta intre racorduri 130 mm
Tip racorduri filet
Racord filet 1/2 “

Cosmin - a couple of years ago Reply

Ce pompa sa aleg?
Sau nu se intampla nimic daca aleg alta pompa din cauza lungimii circuitelor?
Multumesc!

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Pompa este performanta poate duce 11 circuite in distribuitor . Fiecare circuit pt a încălzii eficient trebuie sa aibă 1,5- 4 l / min , funcție de temperatura tur , și lungimea circuitului . Dacă aveți diferențe de temperatura pe același circuit , nu pompa este de vina ci tipul de montaj al conductelor . Pentru o uniformizare a degajați căldurii se recomanda circuit in spirala alternând tur retur . Vezi desene .

Tudor - a couple of years ago Reply

Buna ziua, ma gandeam la o varianta..ca returul de la calorifere – ce intra in centrala sa l recircul printr o tubulatura din cupru prin pardoseala – sapa . Teperatura de retur nu ar trebui sa depaseasca 45 gr la intrare la o setare de 65 gr la centrala .A incercat cineva asa ceva? Sau cateva sugestii pentru o varianta asrmanatoare fara atatea vane si costuri.Multumesc

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Se poate sigur . Au fost câteva lucrări proiectate și executate . Varianta ./. Calorifer, in serie cu incalzire și / sau total instalație calorifere / și retur de la incalzire calorifere introdus in Distribuție incalzire in pardosea . danbojan62@gmail.com. Trimite plan și pot face calcul pt mixare incalzire casa

   DAN - a couple of years ago Reply

   Dl Tudor. daca doriti sa faceti o inseriere a 2 sisteme de incalzire calorifere si incalzire in pardosea se pot procura distribiutoare combinate , sau daca faceti calcule , de debit masic, de caderi de temperatura pe sarcina calorica , adica ce temperatura voi avea daca trec un debit de 16l/min de la temperatura de retur calorifere ( 2-4 colorifere ) , prin 5-8 circuite de incalzire in pardosea . ( ma refer aici daca temperatura medie degajata de incalzire este optima adica 28 grade )

Cosmin - a couple of years ago Reply

Buna ziua,
Multumesc pt raspuns.
Dar instalatia este facuta de vreo 4- 5 ani, deci nu mai pot umbla la ea.
CE pot face at daca pompa este buna?
Ce reglari la sistem astfel incat sa am caldura si in celelalte camere, adica adica cat de cat uniform.
Multumesc!

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Trimite câteva poze ci distribuitorul , și sistemul de pompare . danbojan62@gmail.com

Marian - a couple of years ago Reply

Dan Bojan…se pare ca tu ai intrat aici pentru ati face reclama. Locul tau era pe olx..sa pui un anunt cu instalator sau ce vrei tu, iar acolo trebuia sa dai emailul si nr de telefon.

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Pt cei ce dau doar din gura .,,, citește in continuare poate înveți câte ceva , Cu respect .

CostiB - a couple of years ago Reply

Buna ziua,
Doresc sa sa stiu daca e eficienta incalzirea in pardoseala cu apa dar cu o centrala electrica.
Are cineva montat un astfel de sistem ?

Multumesc

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Indiferent de sursa de incalzire eficientă încălzirii in pardosea este superioară din multe motive . Dacă ați parcurs descrierea din site ați putut vedea anumite deosebiri între calorifere și încălzirea in pardosea . Pe scurt avem calorimetria adică acumularea de caldura in sapa care da o stabilitate superioară se menține caldura in casa , apoi este uniformitatea – confort toată suprafața este încălzită uniform nu exista zone reci , economia privind consumul energetic , 1 calorie = Cu energia consumată ( electric ,gaz ) pt a încălzii 1 litru de apa cu 1 grad . Având in vedere ca încălzirea in pardosea are nevoie doar de 40-45 grade pe tur , iar la calorifere este nevoie de 50-52 grade, diferența este certa .

   CostiB - a couple of years ago Reply

   La o cladire de 3 dormitoare, 2 bai, un living , o bucatarie, camera tehnica , hol, 130 MP utili e mai eficient ca si costuri sa incalzesti cu o centrala electrica si incalzire pardoseala (un anumit volum de apa) sau cu calorifere si tot centrala electrica (probabil un volum mult mult mai mic de apa) ? Imi cer scuze ca nu am detaliat in postul de mai sus. Multumesc

    Dan Bojan - a couple of years ago Reply

    Eu as alege incalzire prin pardosea , in cazul in care casa are regim permanent

    Dan Bojan - a couple of years ago Reply

    Centrală electrică este cu un randament de 2 , adică dacă ai nevoie de 10 kw energie termică pe ora vei consuma in 1 ora , 5 kw , pt o luna te las sa faci costul , Eficient dacă nu exista gaz la rețea, investește intr-o pompa de caldura

Nicoleta - a couple of years ago Reply

Buna seara, ma numesc Nicoleta si as vrea sa va cer o parere cu privire la incalzirea in pardoseala intr.un apartament de bloc( mentionez ca apartamentul este la parter de aprox. 100 m2).Ar fi util sau sa ma indrept spre altceva???Va multumesc anticipat!!!

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Dacă este incalzire pardosea trebuie sa aveți o izolație buna sub incalzire , pt ca este la parter și pierderile sunt imense , dacă aveți incalzire centrală este mai dificil deoarece trebuie un calcul pt fiecarecircuit sa echilibrării hidraulice , pompele din rețea uneori nu pot face circulație pt circuite lungi , este indicat pompe locale de circulație , iar dacă aveți alimentări dincoloane este mic debitul

Bunyi - a couple of years ago Reply

Buna ziua.Am incalzire in pardoseala casa noua 200m2 construitI numai in pardoseala cost la gaze pe o luna rece 470lei cu tot cu apa calda 4 persoane. Incalzirea am realizato cu ajutorul unui prieten instalator.costuri realizare 1800m teva purmo pexpenta2.3leimetru .2 distribuitoare cu cutii unul cu8 la etaj cu 10 circuite2400lei polistiren cu folie la rola 200m2 2600 lei si alte maruntisuri clipsuri teva banda perimetrala etc.max500lei centrala wolf fgbk28 de 28kw 4200 lei sapa 12leim2 manopera +25saci de ciment plus nisip nu mult.Teva e de18cm pasul la 10cm acoperita cu gresie tip parchet peste tot si in dormitoare si bai la 43lei m2 si adeziv flexibil
Vreo 25saci la 42lei. Nu am covoare in casa nicaieri este comod aspiri si stergi cu mopul iar primavara si toamna covor ca e rece.centrala e reglata la 40grade in casa am 22.7 e comod super.pe retur29grade .cazanul merge 40min pt un grad si 1ora si20 min sta pana porneste din nou cupleaza la21.8 si opreste la 22.5 dupa ce opreste tem. Mai urca0.5 grade afara sunt-1 grade. Face fata cu brio si conf este superior.nu este praf mai mult.va recomand nu e mai scumpa dacat incalzirea cu calorifere. Scuze scrisul e tastatura android puscata si tot corecteaza aiurea.

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Dacă as putea as pune aceasta descriere peste tot , eu ca inginer nu am așa o putere de lămurire .,,,? Poate ca suntem prea ingineri . Clar și la obiect , batraneste , părintește sau vorbe ca de la un prieten , Va mulțumim noi cu experiența nu putem lămuri oamenii de beneficiu încălzirii in pardosea . Al dumneavoastră fan . Dan Bojan

  Geanina F. - 11 months ago Reply

  buna ziua, domule Bunuy,
  ati putea spune cu cine ati lucrat pentru instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala?
  multumesc

Vladutescu Ludovic - a couple of years ago Reply

Buna ziua !
Va rog sa-mi dati un sfat , doresc sa achizitionez un semineu cu combustibil solid , cu serpentina, acum nu stiu daca exista vreun model in care sa pot face cu acesta o incalzire prin pardoseala, ptr o suprafata de cca 100 m2 ( living , bucatarie, baie , hol, dormitor ). Baia si holul va fi cu gresie.
Semineul il doresc zidit.

Bacrau marcel - a couple of years ago Reply

Buna seara am in proiect o casa cu 3 dormitoare baie bucatarie + doua dormitoare la mansarda total mp 130 as dori o parere de specialist sau o parere de la cei care au incalzire in pardoseala .intentionez sa montez p centrala mixta pe lemne si peleti .este posibila incalzirea in pardoseala cu apa .cat de eficienta ar fi ? Va rog cine are sau cine lucreaza in domeniu sami dea un sfat va multumesc

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Da , am executat și se poate face doar ca trebui sa aveți distribuitoare cu pompa și grup de amestec și este indicat sa faceți un circuit separat pt calorifere portprosop la bai .

Cucerdean ioan - a couple of years ago Reply

Buna seara, am construit o casa noua și am montat un sistem de încălzire mixt( parter pardoseala-etaj radiatoare) sa folosit țeava de 16 mm pas de aprox 4-5 cm, 6 circuite a câte 70 ml aprox, pt un living, Baie, Bucătărie, hol aprox 85 mp. De 2 săptămâni merge NON stop și nu se încălzește mai mult de 18-18,5 grade in living. Am montat aerisitoare automate pe tur și retur, este pompa recirculare și vana amestec. Centrala este ariston premium Evo plus 30 kw. Apa Distr retur este abia dezmorțită, către rece. Vana este setată la 45 grade. Nu mai știu ce sa ii fac… poate ma ajutați cu vre-un sfat util. Mulțumesc

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Dacă ați instalat un distribuitor de incalzire cu stup amestec și pompare , verificați dacă circuitele au debit , citind doar pe indicatorul debitmetrului ce debit aveți pe fiecare circuit , încercați sa echilibrati circuitele , toate la fel , 2 litru/ min . Creșteți temperatura la centrală pana la 50 grade , și apoi verificați cu un termometru de contact ce temperatura aveți pe tur . . Dacă aceasta este de 45 grade este imposibil ss nu aveți caldura in camera . Asta in condițiile in cara ați avut un calcul energetic al pierderilor dd caldura și cineva de specialitate a calculat suprafața radianta a încălzirii . Dar din datele primare se pare ca aveți un deficit enorm la suprafața de radiere . Adică la pas de 5 cm , trebuie sa aveți la la 10 mp 200 ml de tub radiant

  Bogdan - a couple of years ago Reply

  Desi este cam tardiv raspunsul, ati verificat filtrul Y de pe retur ? La fel am patit si eu, centrala mergea, totul parea ok, dar nu se incalzea in casa. Acum il curat la fiecare inceput de sezon rece si de fiecare data e plin de namol.

Marcu Georgiana - a couple of years ago Reply

Buna ziua, am o casa nou construita cu suprafata de 90 mp, regim de inaltime P,casa este izolata exterior cu polistiren de 10 si am optat pentru incalzire in pardoseala pe cabluri cu termostate pe zone fara centrala electrica, montat in sapa la 8 cm. Pardoseala in bucatarie si bai este din gresie iar in restul casei este din parchet laminat triplustatificat de 8mm si cu izolatie fonica sub.Am observat ca in dormitoare este mai frig, temperatura ajunge la 22 de grade cu sapa incalzita la 28 de grade (asa arata pe termostat) dar la atingere este calduta.In bucatarie unde este gresie temperatura ajunge la 24-25 de grade si in living este mai cald 22 de grade. Care ar putea fii explicatie pentru acesta diferenta de temperatura?

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  S-ar putea ca din cauza parchetului sa fie influentat transferul termic.
  Sau poate aveti mai multa mobila care acopera pardoseala.
  Puteti compensa si sa punet o sursa suplimentara de incalzire cum ar fi un calorifer pe ulei sau un convector electric.

   ChicetD - last year Reply

   Buna ziua. Ati putea da cateva detalii despre costurile cu energia electrica necesare incalzirii casei dvs? Intreb deoarece as dori sa montez si eu astfel de sistem de incalzire (pardoseala cu rezistente electrice) sinu gasesc detalii despre costurile de exploatare. Multumesc!

Teofil - a couple of years ago Reply

Buna ziua. De câteva zile am pus in funcțiune o centrală Vaillant de 21kw. Casa de 140 mp. Încălzire in pardosea, casa bine izolata, polistiren de 10 cm. Pe pereți iar in pod tot de 10 + vata minerală de 10 cm.centrala este setat pe 35 de grade și in casa termostatul de ambient pe 21 de grade. Întrebarea mea . Pentru funcționarea optima a costurilor și a centralei e bine? Pentru a fii și mai eficient , se poate monta un pufar? . Mulțumesc.

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Temperatura pe tur este foarte mica. Puteti seta pana la 55 de grade pentru a merge in condensatie.
  De puffer nu aveti nevoie. Se monteaza in general la centralele pe lemn care nu pot functiona pornit/oprit.

   Teofil - a couple of years ago Reply

   Mulțumesc pt. Ajutor.

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Poți monta un puffer dar este eficient ca sa ai și alta valența de incalzire , termosemineu , panouri solare , pompa de caldura , eoliană cu controler și rezistența electrică imersata in puffer . Rolul pufferului este de a stoca energie calorică și a o ceda in timp sistemului de incazire . .

seicean florin - a couple of years ago Reply

buna ziua .as vrea sa imi spune-ti careva unde se monteaza termostatul capilar cu sonda de siguranta la pardoseala pe tur sau retur mai specific ca mai am unul portocaliu care reglez temp.intre 35 40 grade

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Pe tur distribuitor incalzire pardosea . Deoarece el trebuie sa deschidă și sa închidă in funcție de temperatura pe tur accesul debitului cu temperatura mare de pe turul distribuție aducă de la centrală ( poate fi și o centrală pe combustibil solid cu Temp de 60 grade

lucian - a couple of years ago Reply

Buna ziua ,asa avea cateva intrebari pentru cineva mai priceput in incalzirea in pardoseala.
casa izolata bine,polistren exterior+pluta interior,clasa energetica A+. Doar incalzire pardoseala in toata casa.
Centrala peleti+pufer ,dar mi se pare consumul cam mare si banuiesc ca din cauza setarilor :
Pe centrala temperatura e setata la 70 grade.La pufer 60 grade. Deci pleaca in instalatie,in tevi din pufer la 60 de grade.Termostate in fiecare camera.
La grupurile de amestec sau distribuitor ,cum le zice nu mai stiu exact exista un robinet cu gradatii temperatura(gen cele de la calorifer) unde e fixat la 60 grade .
Ma poate sfatui cineva ? Multumesc anticipat

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Buna ziua , poate este prea târziu răspunsul , sau părerea ; In instalațiile de incalzire in pardosea turul( Teomeratura) care trebuie sa între in circuitele de incalzire din pardosea nu trebuie sa depășească 45 grade , deci primul lucru reglati acel robinet cu gradați pt Temp de 45 grade . Verificați debitele pt circuite in distribuitoare pt a nu scădea sub 1 l / min , indicat este 1,5-2 l/min . Scadeți temperatura la centrală pe peleți pana când se echilibrează temperaturile adică 58-60 maxim tur centrală 55-60 puffer și 45 tur distribuitoare incalzire in pardosea , . Puteți sa reduceți pana la 55 temperatura centralei pe peleți , pt ca nu va face condens deoarece Temp pe retur nu scade sub 30 grade . O zi buna

adrian - a couple of years ago Reply

Buna seara! se recomanda incalzirea in pardosela la un apartament cu 3 camere, etaj intermediar si ce consturi implica? Multumesc anticipat!

  Blog de Instalatii - a couple of years ago Reply

  Este posibil sa o faceti. Trebuie sa aveti in vedere ca va mai ridica nivelul pardoselii.

Fotograf Brasov - a couple of years ago Reply

Care ar fi temperatura de tur-retur al agentului termic?

  Dan Bojan - a couple of years ago Reply

  Pt ce tip de incalzire . Pt incalzire in pardosea cu țeava Pe-xc cu diametru de 16-17 și pas de 10cm se calculează rezistența termică a pardoselii lemn, placări ceramice , și temperatura nu trebuie sa depășească 45 grade pe tur . Cel mai important este sa aveți dd la o firma specializate , calcul termic de pierderi de caldura și apoi sa aveți pt fiecare camera calculul pt puterea radianta a apardoselii aceasta depinde de secțiune țeava , izolație , și rezistența termică a parcării , Cel mai important lucru este ca temperatura pardoselii sa nu depășească 27 /29 de grade in camere dormitoare și maxim 32 grade băii , deoarece apare fenomenul de circulație periferica a sistemului sanguin la oameni .

Petre Cristian - last year Reply

Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu un sfat. Vreau să realizez incalzirea într-un apartament de 56 mp, parter, numai cu țeavă apă caldă( la10 cm distanță) și centrală în condensare. Am văzut la cineva și se pare că este foarte eficient. Gresie în tot apartamentul, 23 de grade și 300 RON /lună de iarnă gaz. De ce se recomandă și calorifere?

  Dan Bojan - last year Reply

  Pt ca 60 % din instalatori au rămas cu 10 ani in urma cu eficientă încălzirii adică mai pe scurt nu știu sa calculeze pierderile de caldura la o încăpere , ( vezi calcule termotehnice , ) și apoi 70 % dintre Romani sunt reticienta la nou ,, apoi incalzire in pardosea este dubla la pret decât sa arunci in fiecare camera un calorifer. Pe perete , și gata ce instalator bun are MAMA . Îmi pare rău ca sun adevarul , uneori doare . Va rog faceți incalzire in pardosea căci reduceți ffff mult costurile . Ca rog citiți fizica de clasa 7 termotehnica . 1 Kcal =cant de combustibil pt a încălzii 1 litru de apa cu un grad . . Încălzirea in pardosea folosește Temp dd 37 grade

Mariana Cc - last year Reply

Bună ziua! Am citit toate comentariile si nu am găsit raspuns la problema mea. Stau la etajul 1, bloc nou 2016. Parterul este mai îngust, marindu-se suprafata de la et 1 in sus. Bineînțeles, 2,5 metri din pardoseala sunt expusi frigului. 1,5 m este balconul vecinului, balcon inchis dar neincalzit, si 1m efectiv in exterior. Ce ma sfatuiti? Caloriferul nu este suficient, parchetul meu este exagerat de rece!!! M-am gandit la incalzire in pardoseala, ce ma sfatuiti.? Ce izolatie sa folosesc sub incalzire pentru a nu pierde caldura ? Va multumesc!

  Dan Bojan - last year Reply

  Dacă aveți placa de beton in exterior scoateți sapa pe zona respectiva , puneți izolație de extrădat 5 cm sau izolație cu nuturi specială pt incalzire , și dacă este posibil faceți asta pt toată suprafața camerei și puneți țeava pt fiecare 10 mp câte 70-90 ml pt a asigura puterea de radiere a căldurii prin pardosea . Nu va lăsați la mâna instalațiilor de ocazie care știu de toate ,,. Apelați la Firme specializate pt încălziri . Mai exista o soluție destul de scumpă . Covoare capilare de la CLINA . Cetas Climatic .. Avantajul
  Este ca nu mai faci șantier in casa . Scoți parchet , montezi capilare , o sapa de MAX 1cm atât se ridica actuala cota , și gata

   Mariana Cc - last year Reply

   Vă mulțumesc pentru raspuns. O sa ma gandesc si aleg unul dintre variante!

   Daniel - last year Reply

   Acest sistem Clina nu necesita izolatie sub capilare ?
   Intreb pentru ca eu deja am sapa turnata si ma gandesc la solutii

reinold - last year Reply

Buna seara!Avem si noi o casa la rosu si suntem la faza incalzirii a 160 mp.La etaj avem calorifere iar la parter o suprafata de 80 mp incalzire pardoseala.Inca nu am cumparat furtunele,doar caseta de distributie cu 8 cai si grupul de amestec de la giacomini,asta pentru ca am gasit la cineva destul de ieftin si nu era de pierdut.Intrebarea mea este daca se pot folosi orice actuatoare pentru distribuitor sau trebuie sa fie neaparat si actuatoarele giacomini.Care e schema electrica si ce fire se trag in caseta pentru alimentare.Avem o centrala pe peleti de 30 kw,credeti ca este de ajuns?La etaj avem cutie de distributie pentru 6 calorifere si as vrea sa pot si pe acesta actuatoare,se poate?Ce include asta?Am nevoie sa inteleg cateva lucruri inainte de a incepe montarea.Va multumesc!

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Actuatoarele pentru incalzirea prin pardoseala trebuie sa se potriveasca la filet si la cursa pe care o au.
  Daca nu ati mai legat fire, poate ar trebui sa chemati un electrician sau un instalator.
  Sau daca vreti sa invatati, cautati pe internet schema electrica a unei reglete pentru pardoseala, si vedeti ce conexiuni trebuie facute.
  Puteti pune actuatoare si la calorifere, si in felul asta puteti seta temperaturi diferite pe zone.

reinold - last year Reply

Sunt electrician de meserie,legarea si tragerea cablurilor nu este o problema.Multumesc!

Maria Pauk - last year Reply

Buna ziua. Am achizitionat un apartament cu 3 camere(78mp) intr-un bloc nou (etajul 5 din 6) care este gata in octombrie anul acesta. Nu stiu daca sa optez sau nu pentru incalzirea prin pardosrala. Se poate va rog un sfat? Multumesc.

  Dan Bojan - last year Reply

  Dacă aveți suprafețe vitrate mari , este indicat sa faceți incalzire in pardosea , atenție trebuie ales parchet special . Costurile de investiție sunt duble dar confortul și amortizarea sunt avantaje ce nu pot fi ignorate , mai ales când spațiul este redus , și este nevoie de multă imaginație pt a mobila

  DAN - last year Reply

  PE 100 mp este aproximativ material 12000, si manopera 32 ron / mp . include montaj izolatie , teava , cutie distribuitor , distribuitor , grup pompare si amestec , probe de presiune .

LiviuR - last year Reply

Am o nelamurire in ceea ce priveste afirmatia: “o cale de compromis, pentru a resimți aceleași beneficii, dar cu un buget mai redus, ar fi sa instalezi încălzirea prin pardoseală la parter și poate în bai, iar la etaj să apelezi la încălzirea clasică cu calorifere”. Ca necunoscator, ma gandesc ca a face o solutie mixta, inseamna a ridica temperatura apei incalzita de centrala la mai mult de 45 grade pentru a incalzi si caloriferele. Mai mult, banuiesc ca dupa aceea trebuie folosit un dispozitiv pentru a scadea temperatura la 45 de grade pentru incalzirea in pardoseala, deci costuri suplimentare si de instalare si de utilizare.
si atunci este o alternativa viabila solutia mixta?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Pai nu exista o singura solutie viabila, depinde ce vrea fiecare utilizator sau de bugetul pe care-l are.
  Avand in vedere ca incalzire prin pardoseala este mai scumpa decat incalzirea cu calorifere, sunt multi cei care o monteaza doar la parter.
  Deci este doar o chestie de preferinta si de buget.

SERBAN FILOFTEIA - last year Reply

Am construit o casa ,doar parter,avand urmatoarele dimensiuni;
-bucatarie-5.00×6.00( in acest spatiu in colt am baia 2.00×3.50)
-living-5.00×4.50(din bucatarie am un gol de 2.00×2.65 acces in living)
-dormitor -4.500×4.00(se inntra din living)
-dormitor -4.00×4.00(intrare de pe terasa
-terasa in forma de L(5.00X5.00+2.20X6.40)
Terasele vor fi inchise si nu stiu acum daca vom opta ptr incalzire pe terase)
Casa e din caramida porotherm 25 cm,polistiren expandat de 10 cm ,la interior pereti din rigips.
Cand am turnat pardoseala casei am armato cu plasa si am pus sub pardoseala polistiren expandat de 5 cm.
Centrala va fi”CANDELA”
Astept un cost aproximativ.
Pacat ca nu pot atasa schita casei,nu aveti atas.

Dan P. - last year Reply

Eu unul am apelat la serviciile unei firme specializate, si s-a rezolvat totul rapid si fara probleme.

Torjai Robert - last year Reply

Salutare. Sunt instalator în Franța și colaborez cu Viessmann, am facut cursuri la ei, deci despre încălzire a mixta am auzit doar în românia…ce rost are sa faci două timpuri de încălzire într-o singură casa?? Încălzești apa de 60 de grade pentru calorifere si dupa aia o racim pentru încălzirea în sapă??? Se face doar risipă, nu mai puneți botul la chestii de genul…bafta

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Multumesc pentru feedback.

Ionut P. - last year Reply

Buna ziua, am o nedumerire, daca ma puteti lamuri, am o casa de 60mp in care o sa vina incalzire in pardoseala, instalatorul a pus teava ppr de 25 la coloana de la centrala la distribuitor sunt curios daca este suficient sau ar trebui o coloana mai groasa. Multumesc!

Dan bojan - last year Reply

Este ok , pe o țeava de 25 ppr , pot duce 1,5 mc agent / h , un circuit de incalzire, are 2l/min, acolo la 60 mp aveți 8 circuite la pas 10 și combinat cu Pas de 5 așa ca este suficient , In alte calcule avem 3/4” adică ppr 25 pt o putere termică de 10 kw ,. O zi buna . Ing Dan Bojan

dan - last year Reply

Buna! Am văzut in foto ca s’a legat țeavă de la încălzire in pardoseala direct de plasa din șapa. Unii zic ca nu e bine din cauza ca se poate freca prin dilatare țeavă de plasa si astfel sa se deterioreze. Ce părere aveți?

George - last year Reply

Salutare,am o problema și cred,ca raspunsul si soluția o gasesc la d-voastra. Am incalzire in pardoseala la parter,iar la etaj incalzire prin calorifere,toate bune si frumoase,sunt multumit de randamentul dat,doar ca problema sta in felul urmator,am un sigur termostat de ambianta,pe care l folosesc la parter unde este incalzirea in pardoseala,la etaj in dormitor in totdeauna este o temperatura mai mica,deoarece caldura de la parter se conserva mai bine,pompa de la incalzire in pardoseala nu este legat pe nici un termostat sa cupleze si sa decupleze o data cu centarala,practic este bagata in priza si merge non stop.Intrebarea mea este,daca exista o solutie sa fac ca pompa pentru incalzire in pardoseala sa porneasca o data cu centrala?Va mulțumesc anticipat si a si fi profund recunoscător pentru o rezolvare a acestui probleme.

Dan - last year Reply

Termostatul acționează asupra centralei , Ar trebui sa aveți o comanda și asupra Pompei de incalzire la parter , adică printr-un releu separat sa dai comanda si la pompa din grupul de pompare , separat dacă aveți posibilitatea se comandați pornirea centralei doar pe etaj prin alt termostat, comandați pornirea centralei pt încălzirea caloriferelor . Asta in condiția sa trageți fire sau o comanda radio fără fir

Cristea George - last year Reply

Am inteles,dar aveti idee ce fel de releu trebuie, cum se numeste?Mulțumesc anticipat domnul Dan!!

mihai - last year Reply

Buna ziua . La incalzirea in pardoseala cu apa, termostatele ce temperatura ar trebui sa ”citeasca”/arate? cea a aerului , sau cea a pardoselei?
O problema la mine ar fi ca de exemplu setez sa zicem temperatura la o anumita valoare,23 de grade, ,ajunge la temperatura respectiva in camera ,apoi se oprest.Dupa un timp podeaua se raceste,se simte rece in camera dar termostatul arata tot 23 de grade..dar ca sa simt iar caldura,comfort..trebuie sa ridic iar un grad..si..e un fel de ”cerc vicios..”

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Termostatul de camera trebuie sa fie unul dedicate pentru incalzire prin pardoseala.
  Si citeste temperature aerului.
  Este posibil sa fie o problema de izolatie poate daca se raceste repede?

Levi - last year Reply

Buna seara
ima
Am o casa de 158 mp util , 88 mp parter ,78 etaj , as vrea sa imi dati un sfat pt incalzire parter vad ca ar fii ok prin pardoseala , etaj radiatoare.
Parter as vrea living , bucatarie, baie (mai putin birou, windfang) si la etaj calorifere.
Carmida este poroterm 30 , izolatie va fii de 10 sau 6 vata bazaltica , termopan triplu sau dublu 32mm

Cu stima

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Daca aveti posibilitate, puneti incalzire prin pardoseala in toata casa.
  Daca nu, cel putin la parter.

Irina - last year Reply

Bună ziua,
Am încălzire prin pardoseala cu apa (apartament cu 2 camere) și v-aș ruga sa îmi spuneți dacă ar fi mai convenabil la preț ca în zilele în care știu ca nu voi fi acasă pentru 1-2 zile, sa opresc de tot centrala. Am auzit diverse variante, precum și ca Reîncălzirea e mai costisitoare decât Menținerea temperaturii constante. Ce ma sfătuiți?
De asemenea am vecini care prefera sa ridice temperatura apei la 55-60 de grade pana se încălzește și apoi sa o închidă de tot (ca să facă economie). Asta nu ar fi periculos? Îmi puteți spune va rog ce s-ar putea întâmpla în aceasta situație?
Mulțumesc!

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Eu personal as opri centrala daca lipsesc 1-2 zile. Dar depinde si de preferinte, asa cum ati vazut.
  Daca aveti incalzire prin pardoseala si incalziti la 60 de grade, este periculos si nerecomandat.

Iulian Suciu - last year Reply

Buna ziua
Am un sistem de incalzire in pardoseala Vision de la Romstal si am o nelamurire: compatibilitatea intre termostatul(cu PWM) si actuator. Termostatul cupleaza si decupleaza circuitul uneori la intervale foarte mici de 30 sec, dar actuatorul are un timp de reactie de 3 min. si nu poate actiona cum ii transmite termostatul. E normal asaceva?

Dana - last year Reply

Buna ziua, pentru un apartament in bloc comunist, pereti din caramida dar nereabilitat, etaj 3 din 3, suprafata 70mp+ 7 mp doua logii recomandati incalzirea prin pardoseala? Exista centrala pe care vrem s-o schimbam iar persoana de la firma de unde vrem sa cumparam a spus ca nu recomanda pentru ca se inalta prea mult podeaua …astept si parera dvs, va multumesc.

Dan Bojan - last year Reply

Dacă intrați in reamenajare , puteți face încălzire in pardosea clasica cu izolație de 2 cm peste care mai puneți 4 cm sapa , deci trebuie modificate ușile . Costurile la întreținere consum gaze la 40-50 % reducere . Dacă aveți posibilitatea de a investiți încasa , și aveți certitudinea de a păstra aceasta locuința peste25/30 ani puteți opta cu costuri minime la lucrări auxiliare ,, încălzirea prin pardosea , cu tuburi capilare care nu trebuie sa mai puneți izolație , vezi tuburi capilare CLINA Germania . , se montează direct sub parchet,pe sapa existența cu o acoperire de sapa autonivelantă de 1 cm

Marcel - last year Reply

Buna ziua,
Doresc sa reabilitez o locuinta la casa in care sa montez un sistem de incalzire in pardoseala pe agent termic. Problema este ca ila parter doresc sa finisez sapa cu rasina epoxidica.
Ce parere aveti de acest finisaj, se preteaza la incalzirea in pardoseala ?
Va multumesc,

Dan Bojan - last year Reply

Folosește înglobat in rășină epoxilica ruburi capilare pe agent termic de la CLINA Germania, pt ca acestea nu au dilatări pe temperatura și funcioneaza cu temperatura dea Gent pe tur de maxim 29grade

  Lenuta - 9 months ago Reply

  Buna ziua. Observ ca dumneavoastra considerati ca încălzirea in pardoseala mai noua din Germania este ft rentabila ma interesează di pe mine la 125 mp cat e pretul de achizitie a chitului complet si de unde se achiziționeaza. Va multumesc frumos ptr informatii sunt ft utile chiar si cine le produce.

   Dan Bojan - 9 months ago Reply

   Importatorul pt România este Promax -engineering, baro@promax-engineering.com, Sepoate face o cerere de oferta pt suprafața dorita a se încălzii sau dacă aveți o pompa de caldura se poate face cu aceleași tuburi și răcirea tavanelor pereților , Pt o mai mare transparentă noi putem sa oferim toată instalatia la pachet . Proiectarea este gratuită in cazul in care se face o comanda ferma . Personal noi ne ocupam de clienti din zona București și partea de sud .

Ionut - last year Reply

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
De curand am montat o instalatie pt incalzire in pardoseala si in anumite zone nu incalzeste suficient. Am facut si aerisirea de 2 ori si e la fel.
Casa are suprafata 130 m2 utili, centrala condensare 30kw, lungime maxima circuit 90 m, distanta intre tevi 10 cm,intre 2-5 cm șapa . Mentionez ca am 2 distribuitoare , parter si etaj si nu am pompe de recirculare pe ele sau in alta parte.
Este necesara montarea unei pompe aditionale sub centrala sau 2 pe distribuitoare ?
Va multumesc anticipat !

  Blog de Instalatii - last year Reply

  La distribuitoare se poate monta un kit de amestec cu pompa.
  Gasiti un instalator din zona care sa va ajute.

Dan - last year Reply

Da varianta cu kit pompare și amestec este fiabila dacă ai spațiu de montaj in distribuitor , dar poți încerca cu o butelie dd amestec și obpampacde circulație , dar atenție numai după ce s-a încărcat corect cu pompa de incarcare ( circulație) toate circuitel pe rând sa nu existe aer pe circuite , iar pt siguranța la distribuitorul de la etaj montati aerisitoare automate . Pt circulație corecta ca debit și presiune alegeți o pompa electronice de 3mc / ora și o presiune de minim 5 Bari .

adrian - last year Reply

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau o parere din exterior
Aceasta este a 2a iarna prin care trec cu incalazire in pardoseala.Mentionez ca este ap cu 2 camere living cu bucatarie si hol ; dormitor si baie, in living si dormitor am parchet de lemn 1 cm ; Prima iarna am avut caldura in dormitor acum nu mai incalzeste asa de bine.; si folosesc un termostat wireless computer q7rf;Supr ap 50 mp
Atasez un link cu cateva poze cu centrala pornita

https://postimg.cc/gallery/1k1a6s9oi/

Nr 3 este dormitorul iARNA TRECUTA A VENIT CINEVA SI A MISCAT DE PARTEA ACEEA ROSIE 2 MINUTE SI A PLECAT …SI A FOST OK ..N-AM AVUT PROBLEME CU CALDURA

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Parchetul pare destul de gros si se poate comporta ca un izolator.
  Este parchet pentru incalzire prin pardoseala sau obisnuit?
  Incercati sa mai cresteti temperatura pe tur, poate asa va incalzi mai bine. Verificati si presiunea din circuit sa fie in parametrii.
  Alte variante ar fi sa chemati un instalator care se pricepe. Si sa folositi un convector electric pentru perioadele cand este foarte frig afara, ca sa suplimentati pardoseala.

   adrian - last year Reply

   In prima iarna nu am avut probleme. Parchetul era destul de cald in dormitor la fel si temperatura aerului .In momentul de fata parchetul in living este cald de ex cand setez temperatura 26 de grade iar in dormitor nu se prea incalzeste.Este parchet pt pardoseala.Scuze e de 8 mm ..si e lipit pe pardoaseala.Cum sa cresc temperatura pe tur?Sincer, chiar nu ma pricep. L-am sunat pe instalatorul care a fost si anul trecut pt reglare dar e plecat si se intoarce peste cateva zile.
   Cum se verifica presiunea pe circuit? Banuiesc ca am nevoie de un aparat.
   Pt suplimentare caldura nu cred ca e nevoie.In contextul actual afara noaptea au fost -1 grad

    Blog de Instalatii - last year Reply

    Temperatura de 26 de grade este destul de mare, si nu e sanatos sa fie asa de cald.
    Tineti cel mult 24 de grade.
    Montati termometre in camera ca sa vedeti ce temperatura ambianta aveti exact. S-ar putea sa difere de cea de la termostat.
    Temperatura pe tur o puteti creste de la centrala termica. Dar trebuie vazut daca este un kit de amestec pentru pardoseala montat. Pentru ca nu trebuie sa fi nici prea mare.
    Presiunea din circuitul de incalzire o puteti vedea pe manometrul centralei daca are (un fel de ceas) Ar trebui sa fie intre 1 – 1,5 bar in mod normal.
    Trebuie vazut si daca aveti aerisitoare montate. Pentru ca daca instalatia nu e aerisita bine, transferul termic nu este la fel de bun.

     adrian - last year Reply

     CUM AR TREBUI SA ARATE AERISITOARELE ACEALEA .DIN POZELE DIN LINK BANUIESC CA DACA AM S-AR VEDEA …CRED CA AERISITOARELE SUNT DOPURILE ACELEA DIN DREAPTA.Un coleg mi-a spus ca a avut o problema asemanatoare din cauza ca s-a infundat FILTRELE Y.Acum banuiesc ca acestea nu se infunda dupa 1 an.
     In orice caz stiti vre-un instalator care se pricepe la incalziri in pardoseala in Timisoara

      Blog de Instalatii - last year Reply

      Puteti cauta instalator in grupul de facebook: Grupul Instalatorilor Din Romania

       adrian - last year Reply

       Multumesc frumos de ajutor.Inca o intrebare.Vreau sa curat filtrul Y.Imi este frica sa nu fie colmatat.Trebuie sa inchid doar robinetul acela de langa filtru?Imi e frica sa nu curga apa din circuit.S-au mai este vre-un robinet care trebuie sa-l inchid?Acum banuiesc ca o sa curga ceva apa.Dupa va trebui completat cu apa?

       Blog de Instalatii - last year Reply

       Da, va curge apa daca-l deschideti si apoi trebuie incarcata instalatia de la robinetul de incarcare al centralei.
       Chemati un instalator.

Ovidiu - last year Reply

Buna ziua,

Pentru incalzirea in parodseala care este temperatura maxima indicata care poate fi setata din centrala?
Va intreb pentru ca un momentul de fata eu folosesc centrala la 45 grade setata. este ok sau ar trebui sa nu depaseasca 40 grade?

Multumesc !

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Temperatura maxima a agentului termic la incalzirea prin pardoseala este 45 grade Celsius.
  Temperatura maxima a suprafetei pardoselii la incalzirea prin pardoseala este 29 grade Celsius conform BS EN1264-2 adica maxim 100 W/m2.

Tudor - last year Reply

Salut ! Am o intrebare. din iesirea ( returul caloriferului )o pot racorda la incalzirea in pardoseala a unei camere dupa care revine teava in returui instalatiei ? temperatura pe tur e de 60-65 grade iar pe retur ajunge pe undeva la 40-45 grade ceea ce ar fi ideal ptr pardoseala . Ar functiona? Ar fi anumite avandaje ?Multumesc .

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Este o improvizatie si nu va recomand sa o faceti.

Dan Bojan - last year Reply

Idem nu faceți așa căci dacă aveți un por in instalatia de pardosea Rămâneți după izolare fara caldura in camera

Marius Cristian - 11 months ago Reply

Buna seara!sper sa gasesc pe acest blog un raspuns la problema instalatiei de ip: casa caramida porotherm cu izolatie ext de 10cm,P+M,neincalzita in ultimii 4 ani. Instalatia de ip compusa din circuite mari(aprox.80ml fiecare) si mici(30-45ml),pozate pe plasa si extrudat,sapa aprox.5cm.Circuitele sunt racordate la distribuitor cu debitmetre pe tur(7 panouri) si distribuitor cu actuatoare pe retur.Sistemul este racordat direct la CT prin condensare de 30kw,fara GPA,instalatorul neconsiderand necesar acest lucru pe motiv ca centrala duce “lejer” P+M.Pe tur am 45°(atat e setat din centrala) iar pe retur 35-37°C. La nivelul pardoselii(gresie) am 25-27°C.Mansarda este “izolata” de Parter cu un perete de expandat de 5cm intrucat este neincalzita. Problema ar fi: 1.la parter,in cele 12 zile de functionare am maxim 22°C..se poate datora faptului ca mansarda este neincalzita? 2.Sistemul este in regula asa cum este?Nea’Gica instalatorul nu vrea sa auda de pompe chiar daca debitmetrele imi indica max 1l/min,bypass-ul in cazul in care circuitele sunt inchise nu este necesar pe motiv ca centrala citeste temp pe tur prin senzorul sau si opreste singura pompa cand ajunge la 45°

  Blog de Instalatii - 11 months ago Reply

  Se poate sa fie din cauza mansardei neincalzite.
  Oricum, daca acum ati pornit sistemul, e bine sa lasati sa treaca 1 luna ca sa va faceti o idee generala.
  As recomanda sa montati pompe si vana de amestec.
  Vedeti mai intai cum functioneaza o perioada de cateva luni. Pentru ca daca este ok, si nu aveti probleme cu incalzirea prin pardoseala, nu trebuie schimbat ceva.

Alex - 11 months ago Reply

Buna ziua, as vrea sa stiu pentru 50 mp2 ce diferente de costuri ar fi, comparativ intre calorifere si incalzirea in pardoseala. Tot aud pareri ca nu este nici o diferenta, sau ca diferenta ar fi una neglijabila. sa zicem ca acei 50 mp2 sunt open space. Probabil 2 calorifere mari de 2m ar trebui sa fie suficient (nu sunt specialist). Cum poate sa fie 2 calorifere si 20m de teava la acelasi pret cu 100m de teava, distribuitoare, pompa, izolatie, sapa, si alte materiale necesare la incalzirea in pardoseala. Ma poate cinva lamuri va rog? Multumiri anticipate!

  Blog de Instalatii - 11 months ago Reply

  Domnule Alex,
  Incalzirea prin pardoseala este mai scumpa decat incalzirea cu calorifere ca si investitie.
  De exemplu la 50 mp costul materialelor (fara manopera) este incepand de la 1000 – 1200 euro.

   Alex - 11 months ago Reply

   Asa ma gandeam si eu, multumesc mult pentru raspuns!

  Cristian - 11 months ago Reply

  Buna ziua
  Va recomand cu mare caldura varianta incalzirii in pardoseala electrice ( cu cablu incalzitor ) dar pt aceasta e nevoie de turnarea unei sape …si bineinteles o buna izolare a casei , eu am instalat acest sistem sistem de incalzire in pardoseala in toata casa fara nici o alta sursa suplimentara de caldura raportat la 150 mp utili din punct de vedere a costurilor vb de o factura de 1900 lei ( Nov Dec si o parte din Ian ) in acesti bani sunt inclusi si consumatorii casnici ,gazul lipsand in zona care locuiesc eu .As dori sa mai fac urmatoarea precizare si anume ca sistemul de incalzire in pardoseala odata ce eu l am pornit si anume inceputul lunii Nov nu l am mai oprit ,deci el a functionat 24/24 reglat la o temperatura de 24 grade respectiv 22 grade in functie de necesitate si asta in conditiile in care afara au fost si minus 12 grade.., odata ce peretii s au incalzit acestia la randul lor vor genera caldura iar termostatele/senzorii de caldura ce sunt montati in fiecare camera vor lucra independent , implicit se vor opri ori porni de indata ce temperatura va urca sau cobori . Nu mai vb de confort , senzatia de caldura de la picioare , nu mai vb de faptul ca vii dupa o zi de munca si nu trebuie sa faci focul in soba sau sa dai drumul la cazanul cu lemne ori centrala termica , pompe etc si sa fii nevoit sa astepti pana la 6 ore pana simti cu adevarat ca se incalzeste in casa , dispare automat acea grija cand pleci o perioada mai lunga de acasa ( cum ca ai lasat centrala deschisa pt cei care obisnuiesc sa o lase deschisa ) si sentimentul placut cand te intorci acasa si iti gasesti casuta tot timpul calduroasa , costurile de mentenanta sunt 0 intrucat nu ai ce verifica practic neavand pompe sau alte chestii de verificat ..cred totusi dupa parerea mea ca singura verificare ar fi la sigurante sa nu fie vreuna decalibrata ori termostatele sa fie ceva in neregula altceva chiar nu vad . Si inca ceva f important este tipul de cablu incalzitor de unde il achizitionati , ma abtin sa fac comentarii la acest capitol intrucat se va subintelege ca doresc sa fac reclama companiei respective . Numai bine va doresc !

Blaga ovidiu - 10 months ago Reply

BUna ziua
In cat timp ar trebui sa se incalzeasca o pardoseala cu agent termic?
Aicea ma refer la prima pornire

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Depinde de mai multe lucruri.
  Pardoseala se incalzeste repede, in cateva ore. Daca este prima pornire, poate sa dureze 2-3 zile pana casa ajunge la o temperature constanta.

Oana A - 10 months ago Reply

Buna ziua ,

In cazul unei case pe un singur nivel,suprafata locuibila 115 mp ( caramida -30) dorim a optam pt incalizire in pardoseala.
vreu sa va intreb daca izolatia termica este suficenta/benefica daca optam pt :
-experior : polistiren de 8
-pod : tavan rigips, deasupra vata minerala si scandura ( podit )

Acoperis tip sarpanta ( tigla + folie )

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Dan - 10 months ago Reply

Indicat este de 10 cm sau și cu vata minerală , cu cât izolatia este mai groasa cu atât pierderile sunt mai mici .
Va indic ca pe viitor sa izolați podul sa nu aibă ff mare pierdere adică sa nu suple vântul pe la sageac , acolo iarna , temperatura poate ajunge la -15 grade ce face ca tavanul sa condensate in interiorul izolației .
Dacă nu aveți un proiectant de instalatii care sa va determine cantitatea de caldura pe fiecare camera in funcție de pierderi , căutați un instalator specializat pe incalziri in pardosea . De recomandat este sa faceți pasul de 10 cm pt camere și sufragerie , și pas de 5 in Văii . Echipand cu o centrală pe gaz in condensație puteți merge cu temperatura de 45 grade setată din centrală și eliminând astfel grupurile de amestec . Ing Dan Bojan .

Daniel Balea - 9 months ago Reply

Buna ziua.
Ce parere aveti de incalzirea in pardoseala Rautherm Speed Plus Renova?
Asa ceva m-ar interesa problema este ca nimeni nu iti raspunde de la Rehau.
Tipic romanesc.
Multumesc

  Blog de Instalatii - 9 months ago Reply

  Sistemul este foarte bun.
  Poate luati legatura cu o firma de instalatii sau un distribuitor.
  Ei ar trebui sa poata sa va ajute cu detalii.

   Daniel Balea - 9 months ago Reply

   Am incercat si nu imi da nimeni nici un raspuns.Cum am mai spus, tipic romanesc. Foarte seriosi.

Daniel Balea - 9 months ago Reply

Am uitat sa intreb daca se poate racorda la incalzirea in pardoseala un termosemineu?
Multumesc.

Bogdan - a few months ago Reply

Salutare, as avea o întrebare legata de sapa care vine peste sistemul de încălzire în pardoseala, ce tip de sapa recomandați, lichida pe baza de calciu sau semiuscata? Care ar fi avantaje și dezavantajele fiecăreia? Mulțumesc!

Husau - a few months ago Reply

Pot obtine un numar de telefon pentru o consultatie in ve priveste incalzirea in pardosea care o am de 3 ani si care nu pare a functiona in modul corect!

florin - a few months ago Reply

buna ziua,
am in constructie o casa P+1 cu amprenta de 75 mp utili, sunt nelamurit cu un aspect:
doresc incalzire in pardoseala pt parter iar la eraj cu radiatoare, sunt constient de faptul ca trebuie 2 circuite separate, dar tinand cont de faptul ca papa pt radiatoare se incalzeste la 65grade in conditiile in care inainte de distribuitorul pt incalzirea in pardoseala se monteaza acea vana de amestec , surplusul acela de apa care intra in retea pt incalzirea in pardoseala cum se elimina , doar este o instalatie cu circuit inchis.
Multumesc!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Buna ziua,

  In situatia dumneavoastra ar trebui sa montati o butelie de egalizare a presiunii.
  Din butelie se pleaca cu 2 circuite, unul pentru calorifere, unul pentru pardoseala.
  Circuitul de pardoseala va avea un kit de amestec care va reduce temperatura asa cum e necesar.

Ioan - 4 weeks ago Reply

Salut tuturor de pe site.
Am o dilema și am tot căutat pe net dar degeaba. Ce fel de încălzire sugerați la o casa cu etaj?
Încălzire în pardoseală atât la parter cat și la etaj sau mix la parter in pardoseală și la etaj cu calorifere
Va respect și va multumesc

  Blog de Instalatii - 3 weeks ago Reply

  Daca permite bugetul, este bine sa montati incalzire prin pardoseala in toata casa.

Cristian - 4 weeks ago Reply

Categoric incalzire in pardoseala atat la partier cat si la etaj ( atentie mare in a calcula puterea instalata de la bun inceput, ma refer bineinteles la reteaua electrica ulterior nu prea se mai poate face mare lucru ) in rest izolatie buna la casa , termostate per fiecare camera in parte si cam asta e tot ! Mult succes si spor la treaba !

  Ioan - 4 weeks ago Reply

  Am uitat să menționez că mă gândeam la o pompa de căldură aer-apa dar am posibilitatea de a mă racorda la gaz! Între astea doua ce ați alege?
  Respect și sărbători fericite tuturor

   Cristian - 4 weeks ago Reply

   Sincer e greu sa ma pronunt intrucat totul se invarte in jurul banilor . Toate variantele sunt bune ( pompe de caldura , gaz si instalatia in pardoseala) acum intrebarea se pune care din variante e mai fiabila si aici nu pot sa va ajut decat cu ceva informatii pt sistemul pe care il detin eu in momentul de fata precum si costurile lunare .
   Deci vorbim de o suprafata locuibila de 150 m2 unde am incalzire in pardoseala atat la partier cat si la etaj . Mentionez ca , incalzirea in pardoseala se face prin cabluri electrice si nu prin tevi de apa racordate la centrala electrica/gaz sau alte pompe etc . Efectiv cablurile sunt conectate la reteua electrica si controlate de termostate montate in fiecare camera/hol/ bai nimic mai mult ! Costurile pt 12 luni in primul an cand m am mutat in casa noua m a ajuns undeva la 6000 lei ( tinand cont ca in zona in care locuiesc am doar curent electric deci atat boilerul electric
   cuptorul si plita electrica sunt alti consumatori de putere..) intrucat a fost nevoie sa incalzesc atata amar de beton . In urmatorul an pot spune ca lucrurile s au schimbat radical facturile aproape s au injumatatit ( Ian 2019 Dec 2019 undeva la 35 mil ) si f important de mentionat 2 camere de la etaj am tinut temperatura constanta la 15/16 grade ele nefiind locuite in rest o temperatura constanta in casa de 22 grade( eu unul asa ma simt bine ..) Ar mai fi multe de spus dar sper ca v am fost de folos cat de cat .
   Numai bine si Sarbatori fericite!

    Ioan - 4 weeks ago Reply

    Cred că ați aflat de programul asta cu fotovoltaice de la guvern, ar fi o bine pentru dumneavoastră la cat curent folosiți. Eu unul m-am înscris dar acum depinde ce se va întâmpla cu toată harababură asta

Ioan - 4 weeks ago Reply

Mulțumesc
Var prinde bine un sistem de fotovoltaice. Cred că ați aflat de programul oferit de guvern cu fotovoltaice. Eu unul m-am înscris dar acum depinde de ei cu toată harababura care a fost.
Respect și la multi ani

  Cristian - 4 weeks ago Reply

  Da ! Cunosc foarte bine procedura si intentionez cat de curand posibil sa mi achizitionez panourile fotovoltaice dar sub nici o forma prin programul oferit de guvern care chiar si prin absurd sa presupunem ca as prima ceva banuti de la ei m as lovi apoi de firma montatoare care nu poate fi ori si care intrucat trebuiesc indeplinite o serie de reguli de te doare mintea .Dar sincer sa fiu motivul principal pt care doresc montarea panourilor e sa ma ajute cu sera /sistemul de irigat etc si nu neaparat in a mi diminua facturile la curent . Ca sa va faceti o idee tatal meu plateste pt un apartament cu 3 camere ( 74 m2 ) 12 luni undeva intre 15 /18mil ( doar gaz ) la care se mai adauga si curentul undeva la 7 /8 mil ( 12 luni) prin urmare o eventuala investie in panouri fotovoltaice la tara ar fi de 10 mii euro plus minus 1000 euro deci in cati ani mi as scoate eu investitia asta ?! De aceea ma gandesc sa montez doar strictul necesar de panouri injumatatind in felul asta investia la 5000 euro . Ca sa nu mai vb de faptul ca pe timp de iarna panourile nu mi produc suficienta energie si aici ar interveni un eventual acord cu compania de electricitate de ” varsare in retea a energiei” pe timp de vara urmand sa l recuperez pe timp de iarna din nou o procedura complexa dar nu imposibila . Dar ce doresc eu sa scot in evidenta e ca diferneta de bani in a avea panourile fotovoltaice si cea de a folosi energia electrica de la retea e undeva pe la 8 mil . E adevarat ca nu e de ici de colo doar ca un simplu calcul daca facem mi ar trebui undeva intre 8/ 10 ani sa mi recuperez investitia si care ce sa vezi dupa cei 10 ani aparare alta tehnologie si mai sunt si acumulatorii / bateriile care trebuiesc si alea inlocuite o data la nu stiu cat timp si care nu s ieftine deloc ….deci va trebui sa analizez f bine situatia …

Leave a Reply: