Cum Montez Termostatul la Centrala Termica [Si Unde] 10 PasiHaide sa vedem cum montezi un termostat. Daca programul tau zilnic din timpul saptamanii este oarecum fix, cu ore exacte cand pleci si vii acasa, un termostat de ambient programabil pentru centrala termica te poate ajuta sa economisesti bani.

Montajul termostatului de ambient pentru centrala termica nu trebuie sa fie ceva care sa te sperie.

Atentie: instructiunile ce urmeaza in care iti explic cum montezi un termostat de ambient, au scopul informativ si nu inlocuiesc manualul de utilizare si montaj al termostatului, care vine in cutie.

Cum Montez un Termostat la Centrala Termica 10 Pasi Scheme de Montaj

1. Instructiunile din cutie explica cum montezi un termostat de ambient

Desi suna banal, instructiunile din cutia termostatului de ambianta trebuie citite ca sa afli pasii de urmat pentru montare termostat centrala. Acesta este un pas important, chiar daca nu intelegi tot ce scrie acolo!

Unele modele de termostate de ambient pentru centrala termica pot avea jumpere sau comutatoare care il fac sa mearga corespunzator sistemului de incalzire sau de racire.

Majoritatea producatorilor mari de termostate pentru centrale termice printre care si la termostatele de ambianta Computherm includ in instructiuni: adresa de email, siteul de internet sau numar de telefon unde poti suna sa ceri ajutor daca ai nevoie. Aproape mereu si telefonul si ajutorul sunt gratuite.

2. Tensiunea termostatului sa fie la fel ca tensiunea centralei

Practic pot fi 2 tensiuni ce le poti gasi: 220 V sau 24 V  (mai rar 12 V). Ca sa fi absolut sigur ca vei cumpara un termostat care se potriveste, ia termostatul vechi si mergi cu el la magazinul de unde-l cumperi pe cel cu care-l vei inlocui.

Asa poti cere asistenta sa vezi daca se potrivesc si poti intreba si cum montezi un termostat de ambianta. Daca nu poti merge la magazin sau daca dai comanda online pentru termostatul de ambianta, poti suna sa comunici modelul vechi si sa verifici compatibilitatea.

3. Opreste alimentarea electrica de la tablou

In unele instructiuni gasesti indicatie sa opresti curentul de la prize sau doar sa scoti centrala termica din priza.

Ca sa fii in siguranta, pune toate sigurantele fuzibile pe oprit.

4. Scoate carcasa vechiului termostat

Daca ai un termostat de centrala vechi, scoate-i panoul frontal. Acesta de obicei este prins cu niste cleme.

Cauta un loc pe partile laterale unde sa impingi sau sa apesi cu o surubelnita ca sa fie mai usor sa montezi termostatul de ambient pentru centrala termica.

5. Eticheteaza firele si scoate-le pe rand

Scrie cu markerul pe cabluri sau lipeste un stiker sau banda izolatoare ca sa sti ordinea firelor si bornele la care erau legate. Daca vrei un termostat ieftin, poti comanda un termostat Logictherm.

6. Scoate baza termostatului de ambient vechi de pe perete

Tine firele scoase pentru a nu intra cumva in doza sau in gaura din perete atunci cand scoti termostatul de ambianta vechi.   

7. Prinde baza noului termostat de ambianta pe perete

De cele mai multe ori, baza de la termostatul de ambianta nou nu se va potrivi la baza termostatului vechi. Daca este asa, fa gauri noi in perete folosind o bormasina. In instructiunile de montare ale termostatului centralei, poti gasi dimensiunile la care trebuie sa faci gaurile si grosimea necesara.

Pune baterii in termostatul de ambianta, de obicei sunt necesare 2 AA care se pun in interiorul aparatului.

8. Leaga firele la noul termostat corespunzator instructiunilor de montaj

Aceasta poate fi cea mai dificila parte a intregului proiect, partea in care legi firele catre un termostat de ambianta. Daca modelul anterior era unul fara bateri si cel nou are bateri, s-ar putea sa-ti ramana un fir care nu se va mai folosi. Acesta il izolezi cu banda si il lasi nelegat.

9. Monteaza panoul noului termostat ambient pe baza prinsa in perete

Noteaza firele pe care le legi ca sa poti sa le identifici usor ulterior.

10. Porneste din nou energia electrica si fa o proba.

Pe perioada de iarna cand folosesti incalzirea, cu ajutorul unui termostat ambient programabil, poti face programe de functionare ale centralei termice cu temperaturi diferite.

Termostate eMag Termostate Cel.ro Termostate Cel.ro

Termostat de camera ieftin

Daca vrei sa cumperi un termostat de ambianta, iti recomand un termostatele Computherm. Sunt accesibile la pret, si imi plac pentru ca au butoanele mari ca sa le poti opera usor, sunt intuitive si usor de folosit. Poti alege:

 1. Termostat ambient Computherm Q7 RF cu unde radio, programabil (wireless) Verifica aici pretul
 2. Termostat de camera Computherm Q3RF  cu unde radio, neprogramabil (wireless) Verifica aici pretul
 3. Termostat pentru centrala Computherm Q3 cu fir, neprogramabil

Computherm Q7 RFComputherm Q3 RFComputherm Q7

Exemplu de program cu temperaturi diferite setate la termostatul centralei:

 • 05:00 temperatura 21 C
 • 07:00 temperatura 24 C
 • 08:30 temperatura 20 C
 • 16:30 temperatura 24 C
 • 23:00 temperatura 21 C

In felul acesta realizezi o economie de combustibil de pana la 30%

Important: Pentru fiecare grad celsius in plus, consumul de combustibil poate creste cu pana la 6%.

Asta inseamna ca de la 21 C la 24 C consumul creste cu pana la 18%.

Video despre termostate de camera

Poate sa fie destul de greu sa alegi un termostat de ambient pentru acasa sau la birou. Inainte sa alegi un termostat pentru centrala termica sunt mai multe lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare.

Alegerea corecta a unui termostat de camera este cruciala pentru a te asigura ca sistemul de incalzire functioneaza in cel mai bun mod posibil.

Vezi acest video cu 5 sfaturi utile de care sa tii cont inainte sa cumperi un termostat de camera.


1. Cum montez un termostat de ambianta la centrala termica Ariston – schema de montaj

Schema montaj termostat de ambianta la centrala termica AristonPentru conectarea termostatului de ambianta:

 • leaga cablul termostatului de camera conform schemei din figura indepartand puntea;
 • verifica ca papucii sa fie bine stransi pe cabluri si ca nu vor suferii socuri de tractiune la deschidera sau inchidrea panoului frontal;
 • inchide usa interioara, usa port-instrumente si mantaua frontala;

Valabil pentru centrala termica Ariston Clas Evo System. In functie de model schema de montaj difera. Vezi pe blog detalii despre produsele Ariston.


2. Cum montez un termostat de ambianta la centrala termica Vaillant – schema de montaj

Schema montaj termostat de ambianta la centrala termica Vaillant

 • Daca nu este introdus nici un termostat de camera faceti o punte (strap) intre bornele 3 si 4 daca nu exista. Inlaturati puntea daca la bornele 3 si 4 este conectat un termostat de camera;
 • Nu trebuie indepartata puntea dintre 3 si 4 daca este montata o automatizare cu senzor exterior (calorMATIC) sau o reglare a temperaturii de camera (clemele de racordare 7, 8, 9);

Valabil pentru centrala termica Vaillant VUW 242/3. In functie de model schema de montaj difera. Am scris aici despre centralele termice Vaillant.


3. Cum montez un termostat de ambianta la centrala termica Viessmann – schema de montajSchema montaj termostat de ambianta la centrala termica Viessmann

Valabil pentru Viessmann Vitopend 100. In functie de model schema de montaj difera. Vezi aici detalii despre centralele Viessmann.


4. Cum montez un termostat de ambianta la centrala Protherm Lynx – schema de montaj

Cum leg termostatul la centrala Protherm Lynx

Termostatul de ambient va fi de genul care nu introduce tensiune. Valabil pentru Protherm Lynx. In functie de model schema de montaj difera. Citeste mai multe despre centralele Protherm aici.


5. Cum montez un termostat de ambianta la centrala electrica Protherm Ray – schema de montaj

Cum leg termostatul la o centrala electrica Protherm Ray

La pozitia 3 este figurat termostatul ambient (unitatea de comanda). Valabil pentru Protherm Ray. In functie de model schema de montaj difera. Despre centralele electrice gasesti mai multe articole aici.


6. Cum montez un termostat de ambianta la centrala Ferroli DIVAtech F 24 – schema de montaj

Schema centrala Ferroli la termostat de ambianta

Inainte de a conecta cronotermostatul, scoateti puntea de pe panoul de borne. Valabil pentru Ferroli DIVAtech f24. In functie de model schema de montaj difera. Citeste aici articole despre Ferroli.


Sfaturi pentru montarea termostatului

Majoritatea termostatelor de ambianta necesita baterii pentru a functiona, pentru a memora setarile si pentru iluminare. Durata de viata a bateriilor este de 1-2 ani.

Cand le schimbi este necesar sa refaci programele de functionare. 

Daca vrei sa cumperi un termostat pentru centrala termica, si sa cumperi si serviciul de montaj pentru el, acest model este potrivit pentru tine.

Avertizare

Cand schimbi termostatul ambient trebuie sa dai importanta foarte mare firelor pentru ca acestea sunt conectate la tensiune 220V de cele mai multe ori. Citeste instructiunile de montaj ale cronotermostatului de ambient inainte de a incepe.

Prezenţa unui termostat lângă o centrală termică constituie un plus de siguranţă şi control asupra modului în care îţi este încălzită locuinţa.

Termostatele de cameră, cunoscute şi drept termostate ambient sunt nişte modulatoare de temperatură, care permit ajustarea nivelului temperaturii într-o încăpere. Ele regleaza nivelul de încălzire proporţional cu necesităţile celor locuiesc în casa respectivă.

Strâns legat de centrală termică, termostatul ambient determină valoarea optimă a nivelului de încălzire din camerele unei locuinţe.

Concluzie

Daca ai cunostinte electrice si practice poti face tu montajul si legaturile electrice ale termostatului de ambient la centrala murala pe gaz.

Insa daca crezi ca nu te descurci singur, cheama un instalator sau un electrician. Salvezi timp si ai treaba rezolvata mai repede. 

Sau cumpara un termostat care are montajul inclus. De exemplu acest model de la Salus.

Scrie un comentariu in sectiunea de mai jos si spune-mi cat de simplu sau greu a fost sa montezi un termostat de ambianta. Ce marca de termostat ai montat si ce temperatura ai setata la el?

Nu stii ce termostat de camera sa alegi? Nici o problema, te ajut eu. Foloseste acest calculator pentru alegerea termostatului.

Daca vrei sa sti cand public un articol nou si pentru a fi la curent cu noutatile, te invit sa te inscri la newsletter

Sursa foto


Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: