Butelie de Egalizare. Cum O Aleg Si Cum O Montez?

O butelie de egalizare a presiunii este un vas care separa hidraulic o parte a sistemului de cealalta parte.

Fiecare parte a preselectorului hidraulic este separata si are propriul debit si pierdere de presiune.

butelie de egalizare schema de functionare

Ce este o butelie de egalizare a presiunii?

Butelia de egalizare este facuta dintr-o bucata de teava cu rezistenta hidraulica mica, ce face legatura intre tur si retur si separa hidraulic zonele pentru a distribui cat mai bine debitele.

Este cunoscuta sub urmatoarele denumiri:

 • butelie de egalizare a presiunii,
 • BEP – Butelie de Egalizare a Presiunii,
 • compensator hidraulic,
 • selector hidraulic,
 • preselector hidraulic .

Cum aleg o butelie de egalizare a presiunii?

Pentru a face calculul buteliei de egalizare a presiunii, tinem cont de puterea centralei termice care va fi montata. Sectiunea racordurilor hidraulice va fi data de necesarul termic al fiecarui circuit.

Principiu de functionare al buteliei de egalizare si rolul

Rolul pentru o butelie de egalizare a presiunii este de a separa doua zone hidraulice, de a putea face o buna reglare a sistemului si a repartiza bine debitele.

Care sunt beneficiile folosiri unui separator hidraulic

Printre beneficiile folosirii unei buteli de egalizare sunt

 • evitarea efectelor produse de variatiile hidraulice din sistem
 • distributia corecta a presiunii necesara pe fiecare zona.

Butelie de egalizare pret


Butelie de egalizare Ecosmart cu 1 circuit, de 4 m3/h produsa in RomaniaButelie de egalizare Ecosmart blogdeinstalatii

 • racorduri: 11/4″
 • material: otel sudat si vopsit in camp electrostatic
 • debit: 4m3/h
 • presiune maxima: 5 bar

 

Cumpara de la eMag

Butelie de egalizare Romstal 50 kw 2,1 m3/h, DN80butelie de egalizare a presiunii din ppr

 • racorduri: 40mm
 • material: ppr
 • debit: 2,1 m3/h
 • diametru: 110

 

Vezi detalii si pret

Butelie de egalizare cu izolatie SINUS 100/60 4.5 mc/hbutelie de egalizare sinus

 • model: Sinus Verteiler 
 • racorduri: interior / exterior
 • diametru 1½’’
 • debit butelie de egalizare: 4,5 m³/h
 • Compensator hidraulic, inclusiv izolatie Tip 100/60

 

Vezi detalii si pret

Butelie de egalizare cu distribuitor 100kw, 4,5 m3/hbutelie de egalizare fome cu distribuitor

 • accesorii incluse: console si suruburi
 • material: otel
 • Debit apa de incalzire: 4.5 m3/h

 

Click aici pentru pret

De ce sa montez o butelie de egalizare?

 1. Centrala termica, in special schimbatorul de caldura din centrala termica, va functiona la eficienta maxima doar cand viteza apei care circula prin el va fi mentinuta la parametrii necesari. Producatorii de centrale termice indica la fiecare model debitul necesar.

In unele cazuri, debitul prin circuit va depasi debitul maxim recomandat.

Daca montezi o butelie de echilibrare hidraulica dupa schema corecta de montaj, iti permite sa ai un circuit primar al centralei termice, prin care viteza sa fie mentinuta la o valoare constanta, indiferent de schimbarile care au loc in circuitul secundar.

Pe scurt: Cantitatea de apa care trece prin instalatie (calorifere, boiler) poate sa fie prea mare sau prea mica pentru centrala termica.

 1. Nu doar debitul de apa este important, dar si temperatura apei. Aici pot fi doua probleme potentiale:
 • Una este socul termic. Daca diferenta de temperatura intre tur si retur este prea mare, pune o mare presiune pe schimbatorul de cladura, datorita dilatatiei si contractiei la care este supus.
 • Si temperatura apei ce trece prin schimbator este importanta, mai ales la centralele in condensatie. Acestea au cerinte speciale pentru a functiona la randament bun.  

Pentru ca o centrala termica sa functioneze in condensatie, temperatura nu trebuie sa fie mai mare de 55 de grade. In unele cazuri, sunt introdusi senzori pentru a putea controla temperatura pe tur.

Pe scurt: temperatura apei care vine din sistem poate fi prea calda sau prea rece pentru centrala termica.

 1. Datorita vitezei mici a apei, in partea de sus preselectorului hidraulic este un loc ideal pentru montarea unui aerisitor automat care sa scoata aerul din instalatie. Iar in partea de jos un racord de golire si curatare.

Aceste accesorii sunt in general standard la majoritatea buteliilor de egalizare.

Modele de butelii de egalizare a presiunii

 • butelie de egalizare Vaillant
 • butelie egalizare dedeman
 • butelie egalizare Viessmann
 • butelie egalizare ppr romstal
 • butelie egalizare inox

Alte lucruri de luat in calcul la montarea buteliei de egalizare

Pompele de circulatie

Trebuie sa iei in calcul daca centrala termica are pompa incorporata. Daca nu, este necesar sa montezi o pompa de circulatie in functie de puterea centralei si pierderile de presiune.

Circuitele de incalzire care vin dupa butelia de egalizare, trebuie sa aiba pompe de circulatie.

Centrala termica

Va trebui sa ti seama de numarul centralelor termice instalate pe circuitul primar, si sa asiguri debitul si temperatura minima.

Tipul de sistem

Ce sistem e montata dupa butelia de egalizare? Incalzire prin pardoseala, care este un circuit de temperatura joasa, sau circuit de calorifere, care functioneaza la temperatura mai mare.

Tipul de aplicatie

Centralele termice in condensatie sunt sensibile in functie de debit. Adica au un debit minim si maxim pentru a preveni deteriorarea schimbatorului de caldura.

O butelie de egalizare permite centralei termice sa fie separata de circuitul caloriferelor, si o pompa de circulatie mai mica poate fi folosita sa invinga pierderea de presiune din centrala termica.

Schema de montaj pentru butelia de egalizare

 

butelie de egalizare a presiunii vaillant schema

 

butelie de egalizare schema distribuitor

 

schema cu doua centrale si butelie de egalizare

Ti-a placut articolul? Mai am si altele 🙂 Inscrie-te acum la newsletter si o sa primesti pe email cele mai bune articole publicate + articolele noi. Multumsc.

Ai intrebari sau ceva de adaugat? Scrie la comenarii mai jos, si hai sa stam de vorba.

Surse 1  2  3

 

Click Here to Leave a Comment Below

Cristi - last year Reply

Va salut. Vreau sa va intreb doua chestiuni : Un robinet instant delimano are 3000 wati si chiar si in perioada de iarna face apa calda de 45-50 de grade cu un debit bun. Un instant electric Atmor in line de 5500 wati (2000+3500), cu ambele trepte cuplate, deci 5500 w, nu incalzeste iarna apa aproape deloc, robinetul delimano e mult superior. Care este cauza, din moment ce instantul Atmor are putere aproape dubla ? Sa fie serpentinele de incalzire a apei mult mai lungi la robinet si mai scurte la Atmor ? Si apa cum intra, nu apuca sa se incalzeasca ca a si iesit ? De ce nu au proiectat bine si au facut risipa de curent aiurea ? Alta intrebare : Pot cupla doi robineti delimano pe un furtun, in serie sub chiuveta, incat daca unul e deschis pe apa calda si celalat pe apa rece, sa am apa la chiuveta pe 3000 w, si daca cuplez si celalat robinet sa am apa calda la dus pe 6000 w ? Inchiderea / deschiderea apei se face de la robinetii normali de la chiuveta sau dus, fapt ce cupleaza si rezistentele de incalzire.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Instantul Atmor din ce spuneti dumneavastra nu are performante prea bune.
  Se pare ca nu este un produs prea reusit.
  Referitor la robineti, nu cred ca e o idee buna sa-i legati unul dupa altul.

JEAN - last year Reply

Buna seara! Sigur ca puteti avea apa calda ptr baie legind cele 2 baterii Delimano in paralel dar mai trebuiesc niste modificari in instalatie dupa cum urmeaza:1 .robinetul coltar de sub spalator trebuie sa-l montati de min 3/4″.
2.coloana de alimentare pina la robinetul coltar de 3/4″ trebuie schimbata cu retea de 3/4″-bateria Delimano este alimentata de la retea de 1/2″ rezultind un debit X mc/h,daca veti lega in serie cele 2 baterii Delimano veti obtine apa calda cu o temperatura buna dar cu un debit X/2 mc/h (aveti grade dar nu aveti debit) 3.dupa ce ati adus o coloana de apa rece de min 3/4 ” pina la noul robinet de 3/4″,veti monta dupa robinetul 3/4″ ,un teu de 3/4 ” in capetele caruia prin,veti monta , cite o reductie de 3/4″ -1/2″ ,rezultind astfel 2 circuite fiecare de 1/2″. Cele 2 baterii Delimano fiecare pe un traseu de 1/2″ vor avea fiecare debitul si temperatura dorita de dvs.
Mult succes!
La revedere!

Irina - last year Reply

Am o centrala in condensatie Vaillant ECO TEC- VU 356/7 – instalata in 2006. Din pacate de cateva zile pierde presiune .Service -ul Vaillant a constatat ca pierderea presiunii se datoreaza -schimbatorului primar- picura apa la iesirea condensului din CT nu este functionala- adica schimbatorul are pori. Constatarea s-a facut asa vizual fara demontarea piesei in cauza . Ce pot sa fac? Trebuie inlocuit schimbatorul primar (care costa cca.700 EUR asa mi s-a spus) sau exista si alte solutii.Poate ma puteti ajuta cu un sfat profesionist. Irina T/Bucuresti

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Reparatia este destul de scumpa.
  Probabil este mai convenabil sa luati alta centrala.
  Si poate mai cereti o parere la un instalator care sa vada centrala.

  Silviu - last year Reply

  Alta Ct deoarece o sa cadă și placa sau mai sigur pompa

JEAN - last year Reply

Va rog sa mergeti la service-ul Romstal si ceretile sa va schimbe piesa.Nu costa cit o centrala noua dar costa ,si asa v-ati refacut centrala ptr inca 10 ani.
Mult succes !
La revedere.

Stefan - last year Reply

Hristos a inviat!

D-le Cosmin,
Vreau sa va cer un sfat, in speranta ca imi veti da un raspuns zilele acestea de sfarsit de saptamana.
Am in administratie 3 corpuri de casa cu cate 4 camere (135mp), 5 camere (140mp) si 6 camere (150mp), undeva in jur de 450 mp spatiu locuibil.
Doua case au fost alimentate, pe timpul iernii, pana acum doi ani cu caldura si apa calda de la o centrala Atmos care a fost vanduta, avand mai bine de 10 ani. De atunci se merge pe 2 centrale pe gaz, Vaillant, iar factura de gaz pe timpul iernii a fost in jur de 20-23 milioane / luna / ambele case.

Acum vreau sa dau in folosinta al treilea corp de casa, cel cu 5 camere.
Camera unde a fost centrala veche pe lemne Atmos este bine asezata intre cele 3 corpuri de case.
Intrebarea mea este daca este mai potrivita o noua centrala pe lemne care sa deserveasca toate corpurile de casa, iarna, sau sa pun inca o centrala pe gaz in corpul nou. Mentionez ca vor fi locuite toate cele 3 corpuri de casa.
Merita sa folosesc incalzirea cu lemne pe timpul iernii, iar in timpul verii sa merg pe gaz? Chair daca as mai pune o centrala pe gaz in corpul nou de casa?

Cam ce consum ar putea avea iarna o centrala pe lemne care sa deserveasca cei aprox 450mp si inaltime medie de 2,5 m.

Va multumesc pt amabilitate.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Domnule Stefan,

  Raspunsul la intrebarea care centrala termica este mai potrivita, trebuie sa-l dati dumneavoastra 🙂
  Pentru ca ati avut cazan pe lemne inainte, si aveti centrala pe gaz acum.
  Astfel puteti sa faceti comparatia intre ele.
  Recomandarea mea este sa folositi si lemne, pentru ca sunt mai ieftine.
  Asta daca are cine sa se ocupe de facut focul.

Alexandru - last year Reply

Buna ziua,
Este obligatoriu ca dupa dupa butelie de egalizare sa se monteze pompe de circulatie ?
Adica ma intereseaza la o casa de 140 mp cu parter si mansarda sa folosesc o butelie de egalizare care se monteaza chiar sub centrala si de acolo sa plec cu un circuit catre parter si un circuit catre etaj.
Centrala este de 24 kw de la ariston cu pompa de circulatie incorporata.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Pompa de circulatie din centrala termica va circula agentul termic din centrala in butelie si inapoi.
  Nu va face circuitul catre radiatoare.
  Sunt necesare pompe de circulatie suplimentare.
  Si un mod de a le comanda. Fie o automatizare. Fie un thermostat de conducta pentru fiecare pompa.

Alin - last year Reply

Buna seara. Eu am un cazan Viadrus, 30 kw, 7 calorifere, pompa de recirculare pe retur si pompa de bypass. Credeti ca merita sa montez o butelie de egalizare? Daca da, unde in circuit?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Nu aveti nevoie de butelie de egalizare.

Daniel - 10 months ago Reply

Bună ziua, la o casa cu parter 65mp și mansarda 55mp cu o centrala în condensare și încălzire în pardoseala la ambele nivele mai trebuiesc pompe și butelie egalizare?

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Depinde cum este facuta instalatia.
  Pentru ca daca este finalizata deja, s-ar putea sa nu mai puteti monta o butelie de egalizare a presiunii.
  In mod normal, daca aveti circuit de incalzire cu vana de amestec, sau centrala are putere mai mare de 45 kw, este necesara butelia.

Cristina - 10 months ago Reply

Buna ziua. Va rog o opinie specializata.
Am urmatoarea situatie: casa 220mp, viessmann vitodens 100 35kw+boiler vitocell 100 300 l,vas expansiune 12l/10bar, pompa willo yonos 25/1-8, butelie egalizare 4.1mc/h, radiatoare Radson Integra 15 buc + 4 radiatoare baie, termostat,CT este pornita din toamna 2017.
Pentru moment nu locuim acolo, dar are o problema si cei care au pus-o in functiune nu stiu ce are.
– termostat 12 grade pus in camera centralei unde temperatura 18 grade, boiler inchis, centrala deshisa, 6 radiatoare de la etaj calde fara motiv, am urmarit panoul, temperatura in radiatoare scade la 54 grade porneste flacara si arde 2 minute pana ajunge temperatura la 67 grade, dupa care pauza 4 minute scade iar temperatura si iar porneste, in 24h a consumat 8mc gaz in felul asta, fara sa incalzeasca casa, doar cred ca urca la etaj dincauza presiunii prea mari in 6 radiatoare.In casa sunt fara incalzie 10grade, izolata, tevile intre radiatoare sunt prin pardoseala.
BUTELIA SAU POMPA AU O DEFECTIUNE? Termostatul cred ca functioneaza, daca il mut in camera rece porneste imediat.
Va multumesc.

  Blog de Instalatii - 9 months ago Reply

  Doamna Cristina,

  Din ce ati spus dumneavoastra, cred ca nici butelia si nici pompa nu au nici o legatura.
  Cel mai probabil este o setare a centralei termice.
  Sau a termostatului de camera.
  Trebuie vazut daca este activate vreo setare la centrala. Sau poate termostatul nu comunica bine cu centrala.
  Puteti cere o constatare de la o alta firma de service, chiar daca va trebui sa platiti. Macar gasiti de unde provine acest lucru.
  Alta varianta este sa opriti centrala pana o sa locuiti acolo.

Radu - 9 months ago Reply

Buna ziua, pentru o pompa de caldura aer/apa cu incalzire in calorifere este necesara butelia de egalizare? Daca, da, atunci tinind cont de faptul ca este un singur circuit, trebuie ca aceasta sa fie de o anumita capacitate/volum? Care este?
Multumesc

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Da, este bine sa montati butelie de egalizare.
  Probabil ca un preselector hydraulic de 4,5 m3/h (sau cel mai mic) ar fi de ajuns.

Marian - 7 months ago Reply

Buna ziua.
Dețin o centrală viadrus cu un arzator pe peleți piki 36 kw centrala 35 kw , puffer 800 l , boiler bivalent 200 l , 4 pompe și o vana de amestec esbe cu servomotor , doua pompe 25/ 60 una 32/60 una 32 cu 80 din câte îmi amintesc automatizarea e ecomax 860 de la Plum as vrea sa știu dacă pot pune o butelie de egalizare și de care . Multumesc o zi buna .

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Buna ziua,

  La instalatia dumneavoastra cred ca nu este nevoie de butelie de egalizare.
  Pentru modele de butelie, vedeti produsele enumerate in articol (mai sus).

Dan George - 6 months ago Reply

Buna seara ,imi puteti oferi o opinie ? Am o casa P+1 (70 mp pe nivel)cu radiatoare , iar instalatorul mi-a realizat coloane individuale pe fiecare nivel, asadar in centrala termica imi apar 4 tevi (tur-retur parter, tur-retur -etaj) am confectionat o butelie de egalizare din inox (dimensiuni:450mmx110mm) si intentionez sa achizitionez o centrala Ariston Genus One 30 kw .Credeti ca am procedat corect sau trebuie sa fac ceva modificari? Va multumesc mult!

  Blog de Instalatii - 6 months ago Reply

  In general se monteaza butelia de egalizare pentru centrale de putere mai mare, sau daca sunt variatii de debit (vana cu 3 cai, incalzire prin pardoseala).
  In cazul dumneavoastra nu este neaparat necesara.
  Daca o montati, trebuie sa puneti pompe care sa faca circulatia dupa butelie.
  Cate o pomp ape fiecare coloanal.
  Si pompele trebuie comandate sa porneasca de un echipament separate (termostat de contact sau alt echipament).

Dan - 6 months ago Reply

Ok, multumesc, intradevar am achizitionat deja 2 pompe si 2 cronotermostate, pentru a putea controla temperatura individual pe fiecare nivel, este adevarat ca la genul asta de instalatie pompele se mo nteaza pe tur??? Mulțumesc!

  Blog de Instalatii - 6 months ago Reply

  Pompele se pot monta si pe tur si pe retur.
  De obicei se pun pe retur, pentru ca este temperature mai scazuta.
  Dar oricum, pompa rezista si la 100 de grade, de asta nu conteaza prea mult. va face aceeasi treaba.

Alin - a couple of months ago Reply

Buna ziua,

Avem o casa noua, pe parter, cu incalzire in pardoseala in principiu, pentru 145mp, cu exceptia a 2 portprosoape in baie si un calorifer mare in garaj (1400*600 probabil).
Sursa de incalzire o sa fie cu gaz/centrala in condensare si boiler indirect (recirculare)
Momentan caloriferele si centrala nu sunt nici achizitionate, deci se pot face schimbari.
Dirstribuitorul cu 12 circuite si GPA IPAT este in centrul casei si sunt de la Purmo (TempCo fix eco2).

V-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta cu ceva nelamuriri precum:

– Ar trebui sa pun (si) un BEP si eventual sa renunt la GPA-ul de la Purmo, altfel permitandu-mi sa folosesc soda externa la CT? Sau sa las GPA-ul cu/fara BEP?
– Datorita recircularii pentru 2 bai si o bucatarie situate la vreo 12-15 m de spatiul tehnic, a unui boiler cu serpentina indirecta. Eu ma gandeam la folosirea unuia de 120-150L si sa am o pierdere cat mai mica in boiler. Este corect? Ceva recomandari?

-Ceva recomandari pentru automatizare? Am definite 8 zone cu cablu de 5x1mmp tras in doze.

Ca si centrale ma uit la Ariston Genus One System si Viessmann Vitodens 100 W, in jutul valorii de 24KW.

Multumesc anticipat.

  Blog de Instalatii - a couple of months ago Reply

  Buna ziua Alin,

  Este bine sa se monteze si o butelie de egalizare. Dar sa ramana grupul de amestec pentru pardoseala.
  Daca vor locui 2-3 personae, este bun un boiler de 150 de litre.
  Pompa de recirculare pentru boiler poate fi comandata in functie de timp, nu sa mearga toata ziua.
  Sunt modele care au timer incorporat, cum este de la Wilo modelul Star Z 15 TT.

Lucian - last month Reply

Bună ziua! Dețin o casă cu p+m de 265mp construiti(aprox. 200mp utili) dotată cu o centrala în condensatie de 35kw instalația (clasica cu 16 calorifere)distribuită separat pe fiecare etaj ,iar pe fiecare etaj distribuită în două(4 calorifere pe o parte si 4 pe cealaltă parte)
Este nevoie de butelie de egalizare?

  Blog de Instalatii - last month Reply

  In cazul acesta, nu este nevoie de butelie de egalizare.

popa - last month Reply

Pentru o pompa de caldura aer apa de 10 kw si una de 16 kw cu doua cicuite care este capacitatea buteliei de egalizare?butelia de egalizare? Cate circite de iesire trebuie sa aiba butelia de egalizare 1 sau 2 ? In interior butelia este goala?Cicuitul pentru ACM se monteaza inainte sau dupa butelia de egalizate

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Instalatia dumneavoastra pare putin complexa. Este recomandat sa aveti un proiect ca sa fiti sigur ca este executata corect.
  Puteti folosi o butelie de 4,5 m3/h, care poate face fata.
  De obicei dupa butelie se monteaza un distribuitor colector daca sunt mai multe circuite. Trebuie vazut cum e la dumneavoastra.
  Butelia este goala in interior, iar ACM-ul se poate lega dupa ea.

Leave a Reply: