Care Este Cea Mai Bună Centrală cu Condensare? (și la ce preț?)Cauți cea mai buna centrală cu condensare pentru casa ta?

Dacă ai început să te uiți după o nouă centrală termică probabil ai observat că, în ultimul timp, cea mai căutată este o centrală cu condensare, deoarece este cu mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât modele clasice cu ardere standard.

Poate deveni ușor derutant câteodată să știi exact ce să cauți. Fiind un inginer cu experiență în domeniul încălzirii, am avut mulți clienți care au venit să întrebe despre:

 • centrală cu condensare în loc de centrala termică clasică,
 • de centrale cu boiler extern sau
 • de centrale termice instant.

Daca nu vrei sa instalezi o centrala termica in condensatie, inca mai poti gasi centrale conventionale (tiraj fortat, fara condensatie). De exemplu aceste modele de centrale termice conventionale Motan sau Arca.

În continuare voi încerca să explic mai multe despre cea mai buna centrală cu condensare și prețul ei, dar și despre câteva dintre cele mai bune branduri de centrale termice disponibile.

Care Este Cea Mai Bună Centrală cu Condensare (și la ce preț)

Ce este o centrală cu condensare?

La centralele mai vechi, care erau mai puțin eficiente, gazele de ardere erau evacuate în atmosfera la temperaturi de aproape 110 grade Celsius, pierzând o mare parte din energie in procesul combustiei.

Deoarece asta însemna o risipă considerabilă, s-a căutat o metodă alternativă care să fie mai durabilă. Astfel au apărut centralele termice moderne cu condensare.

Vestea buna e că toate modele recente sunt centrale “cu condensare” și se numesc așa deoarece produc condens.

Deoarece gazele de ardere sunt evacuate la o temperatura mai joasă, căldura latentă rezultată este folosită pentru a asigura un plus de energie.

Aceste noi modele oferă o eficiență energetică sporită consumatorilor casnici dar multă lume face confuzie între centrale termice instant și cele cu condensare.

După cum știm, există mai multe tipuri de centrale:

 • centrale termice clasice sau conventionale,
 • centrale termice instant si
 • centralele termice cu boiler extern.

De fapt, acum toate cele trei categorii sunt produse doar cu condensare, așa că orice model ai alege, va fi o centrală cu condensare.

Prin ce se deosebește o centrală cu condensare bună?

S-ar putea să sune ușor controversat dar, pentru mine, cel mai important aspect la care mă uit în alegerea unei centrale cu condensare este fiabilitatea. Adica cat de buna este centrala termica?

Aș plasa eficiența centralei termice pe locul doi (o centrală care este eficientă dar nu este fiabilă nu are sens) iar al treilea lucru ar fi silențiozitatea în funcționare.

Nu în ultimul rând, vei dori o centrală care este compatibilă cu oricare din diversitatea de cronotermostate disponibile pe piață la ora actuală.

Care este cea mai bună centrală cu condensare?

Să aruncăm o privire asupra celor mai bune mărci de centrale termice, si sa vedem care sunt cele mai bune branduri de centrale cu condensare:


1. Centrală cu condensare Viessmann

Nu este un secret faptul ca centralele termice Viesmann sunt foarte bune calitativ.

Centralele cu condensare Viessmann, sunt foarte bine proiectate și fiabile. Nu degeaba au garanția unui lider de piață. Vei fi acoperit în urma oricăror eventualități.

  Vezi pretul centralelor Viessmann

viessmann 050 centrala termica Blogdeinstaltii


2. Centrală cu condensare Vaillant

Construite cu tehnologie germană, centralele termice Vaillant sunt de o calitate excepțională și au, la fel ca cele Viessmann, garanții extraordinare și echipe proprii de tehnicieni care stau mereu la dispoziție.

De asemenea, ei produc cea mai silențioasă centrală  (pentru care au câștigat un premiu). Deși sunt un brand german, se pot găsi ușor piese la noi în țară.

3. Centrală cu condensare Ariston

În cele din urmă, avem bunul și vechiul producător italian Ariston.

Ei au reușit să schimbe situația cu noile lor modele de centrale termice Ariston, ce sunt mult mai bine proiectate și oferă o performanță superioară alături de garanții deosebite.

Ce centrala termica sa cumpar?

Hei, daca esti in cautarea unei centrale termice noi si nu stii ce centrala termica iti trebuie, sau vrei sa stii ce centrala termica recomand, am pregatit un video pentru tine.

Inainte sa cumperi centrala termica, vezi aceste recomandari (apasa pe video):

Cât ar trebui să fie pretul la o centrală cu condensare?

Prețul pe care ar trebui să te aștepți să îl plătești, poate varia în funcție de o multitudine de factori, depinde inclusiv de instalația pe care o ai în momentul actual sau dacă dorești să faci doar un upgrade.

Poate fi mai complicat dacă dorești să înlocuiești cu o centrală termică instant cu una cu condensare.

SFAT:  Cere întotdeauna câteva estimări de la un instalator autorizat  care îți poate spune exact ce este nevoie de făcut și cât va costa.

Mai jos este o scurtă prezentare a costului estimativ care ar fi de plată:

 • Preț centrală termică Viessmann Vitodens 050 de 24 kw: 3629 Lei
 • Preț centrală termică Vaillant ecoTEC pure VUW 236/7-2: 3225 Lei 
 • Preț centrală termică Ariston Clas One 24: 3070 Lei

Cel mai important aspect care va influența prețul total va fi cât de aproape și accesibilă este cea mai apropiată scurgere deoarece va trebui montată o țeavă de la centrală către aceasta.

În unele cazuri, va fi necesară instalarea unei pompe de evacuare condens, ceea ce va crește prețul instalarii. De exemplu poti folosi aceasta pompa de condens SFA Saniflo Sanicondens PRO.

Alte lucruri care vor afecta costul sunt:

 • daca va fi necesar ca țeava de gaze să fie schimbată;
 • dacă direcția în care sunt evacuate gazele trebuie schimbată pentru a nu incomoda vecinii (un val constant de aburi i-ar putea deranja)

Cat consuma centrala pe gaz?

Dupa ce ai ales centrala termica, poate vrei sa stii cat consuma o centrala termica de 24 kw. Am facut un studio de caz pentru a afla cat consuma o centrala pe gaz.

te invit sa vezi in acest video consumul unei centrale pe gaz.

Concluzie

Sper că acest articol ți-a fost de ajutor in documentarea despre care este cea mai bună centrală cu condensare si prețul ei.

Ține minte, există numeroși factori care pot influența prețul unei noi centrale termice și instalarea acesteia, așa că întotdeauna consultă părerea unui instalator autorizat care îți poate da o ofertă.

Mai ai vreo întrebare legată de cum să îți alegi cea mai buna centrala termică cu condensare?

Scrie un comentariu mai jos și îți voi răspunde cât de repede pot. Si inscrie-te la newsletter pentru ca o sa-ti trimit articolele noi pe email.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: