Soba Cu Circuit de Incalzire [Schema de Montaj]Unele din cele mai convenabile moduri de incalzit casa sunt sobele cu circuit de incalzire, sau sobele tip centrala.

În momentul actual, încălzirea locuinței se poate face cu o varietate de echipamente.

Astfel, indiferent dacă locuiești la munte, la mare, în zona de câmpie ori la bloc sau casă ai la dispoziție mai multe modalități de încălzit.

Printre aceste dispozitive se numără: centrale termice pe gaz, centrale electrice, centrale pe lemne cu ardere tip lumanare, sau alte tipuri de combustibil și chiar și sobele cu calorifere.

Astfel de sobe pe lemne sunt de obicei utilizate ca sursă principală de încălzire, iar pentru o casă mare o sobă cu serpentină poate deveni, o sursă de încălzire suplimentară.

Poate că ți se pare a fi niște opțiuni de încălzire ușor atipice sau mai degrabă tradiționale, așa că, îți propun să analizăm caracteristicile pe care le prezintă.

Cum funcționează soba cu serpentină?

Imaginează-ți un dispozitiv cu pereți rezistenți din oțel, care au o grosime de 4-8 mm.

Acest schimbator de caldura este încorporat în sobă sau în tubulatura care duce la coșul de evacuare.

Gazele rezultate din arderea combustibilului încălzesc apă care circulă prin serpentină și ajunge în diversele zone ale locuinței prin intermediul  tevilor care leaga caloriferele.

Pe piață sunt disponibile sobe cu calorifere de dimensiuni mici, cu un singur rezervor, dar și unele sobe tip centrală mai puternice, cu putere termica mai mare.

soba cu circuit de incalzire tip centrala blogdeinstalatii.ro

Recomandări de sobe tip centrală

Pentru a-ți ușura munca de căutare a unei sobe cu serpentină sau a unui termoșemineu o să-ți fac și câteva recomandări:

 1. Termoșemineul PRITY S3W17

Cu toate că este o sobă grea (118 kg) nu pot să nu remarc faptul că își face treaba de minune. Se evidențiază dintre toate modelele ce fac parte din categoria sobe cu calorifere prin următoarele aspecte:

 • Suportă până la 8 calorifere;
 • Generează o putere de 22 kW;
 • Funcționează atât cu lemne, cât și cu cărbune și brichete (rumeguș/cărbune);
 • Focar cu o suprafață mare;
 • Rezervorul de apă are o capacitate de 22 litri;
 • Acoperă o suprafață de până la 196 m².

Din cele menționate de utilizatori are un consum mult mai redus decât o centrala. Am auzit multi client multumiti de aceste sobe pe lemne Prity, si rămâne un produs de top.

Transport gratuit - vezi pretul

Termosemineu, incalzire centrala, PRITY ,S3W17

 1. Termoșemineul pe lemne

Dacă vrei o sobă solidă, atunci acest model o să-ți placă în mod sigur. Printre avantajele pe care le-am identificat se numără:

 • Placare cu plăci din oțel (asigură o durată de viață mult mai îndelungată);
 • Randament termic de aproape 88%;
 • Rezervor de apă cu capacitate de stocare de 12, 5 litri;
 • Generează o putere de 16 Kw;
 • Design modern și remarcabilă din punct de vedere estetic.

Nu pot să nu remarc faptul că este destul de grea (153 kg) și are un preț ușor peste medie. În situația în care vrei ceva sigur pe termen lung, atunci această sobă cu serpentină este o opțiune care o să te mulțumească la maxim.

Vezi detalii si pret

SOBA TIP SEMINEU INCALZIRE CENTRALIZATA, DIN OTEL GRI, LEGNO-VISTA HYDRO Romstal blogdeinstalatii.ro

 1. Termoșemineul MBS Thermo Rocky

Dacă te numeri printre cei care preferă ca soba să aibă dublă funcționalitate (încălzire și preparare a mâncării), atunci o să adori acest model. Arată senzațional și își face treaba excelent. Uite și câteva argumente în acest sens:

 • Suportă până la 6 calorifere;
 • Generează o putere de 25 kW;
 • Rezervor cu capacitate de stocare de 19 litri;
 • Randament termic de 87%;
 • Acoperă suprafețe de până la 138 m²;
 • Design modern.

În ciuda greutății (162 kg) și a prețului ușor ridicat, eu îți recomand acest produs. Vei avea căldură în toată casa și o să poți prepara mâncare la cele două ochiuri. Plus că o poți alimenta atât cu lemn, cât și cu cărbune. Iar aspectul modern este un avantaj pentru cei care vor să aibă și o casă frumos armonizată cu dispozitivele de încălzire.

Vezi detalii si pret

Soba tip centrala MBS Thermo Rocky pentru incalzit si gatit blogdeinstalatii.roAvantajele și dezavantajele termoșemineului

Printre avantajele acestor echipamente se numără:

 • Prețurile accesibile;
 • Vaste posibilități în ceea ce privește alegerea tipului de combustibil (soba cu serpentină poate funcționa pe lemn, cărbune, rumeguș, turbă sau alte feluri de combustibil);
 • Aceste termoșeminee pot fi conectate la un sistem de încălzire prin pardoseală, iar circuitul de apă traversează întreaga zonă locuibilă pentru a asigura încălzirea locuinței.

În ceea ce privește dezavantajele trebuie să remarc faptul că sobele cu calorifere au o eficiență mai mică decât centralele termice modern, trebuie curatate periodic, ocupa mai mult spatiu.

Un alt dezavantaj al sobelor convenționale cu combustibil solid este că procesul de ardere este destul de intens.

Drept urmare, nu se folosește în întregime potențialul combustibilului, iar de cele mai multe ori stocul de combustibil (cărbune sau lemn) trebuie reînnoit.

termosemineu cu circuit de incalzire calorifere blogdeinstalatii.ro

Tipuri de sobe tip centrală

Pe lângă sobele cu serpentină obișnuite există mai multe modele avansate. Acestea sunt dispozitive care dispun, de asemenea, de un circuit de apă închis, dar se diferențiază de sobele standard în ceea ce privește eficiența.

Un prim exemplu care îmi vine în minte chiar acum este sobă cu peleți: funcționează cu peleți de lemn care sunt introduși automat în termoșemineu grație sistemului de alimentare.

Dacă ne referim la design, dispozitivele de încălzire sunt, de asemenea, foarte diferite.

Printre exemplele destul de populare în acest moment sunt termoșemineele cu un circuit de apă, ce sunt destinate reședințelor pe timp de iarnă.

Partea foarte atractivă în ceea ce le privește este faptul că dispun de un design uimitor care le permite să fie instalate  direct în living.

În general, multe dintre modelele normale de sobe tip centrală sunt montate într-o cameră separată.

Aceste termoșeminee nu doar că arată foarte bine, oferă un confort ridicat și se pliază pe orice tip de design interior, ci aduc și un plus de eleganță oricărei case din mediul rural.

Schema de montaj pentru soba cu circuit de incalzire

Am prezentat schema de montaj pentru soba tip centrala sau soba cu serpentine in articolul acesta: Cum Poate Soba Pe Peleti Lily sa Incalzeasca Toata Casa

Iti preint mai jos schema si descrierea componentelor:

Schema montaj soba cu serpentina - termosemineu - soba pe peletiComponenta schemei de montaj pentru soba: 

 1. Manometru 4 bar
 2. Termometru 120 grade C
 3. Termostat bratara pentru comanda pompa
 4. Aerisitor automat de aer
 5. Supapa de siguranta 1,5 bar
 6. Robinet de golire
 7. Vas de expansiune inchis
 8. Filtru Y
 9. Pompa de circulatie
 10. Robinet de incarcare 1,5 bar
 11. Calorifere

Vor fi interzise centralele pe lemne?

Daca crezi ca o soba pe lemne nu este deajuns (si in unele cazuri nu este) ar trebui sa te orientezi la o centrala pe lemne.

Dar inainte de a cumpara o centrala pe lemne vezi acest video:

Citeste mai multe despre sobe aici:Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: