De Ce Scoate Fum Centrala Pe Lemne Sau Soba?



Am primit mai multe intrebari de la cititori printre care: “de ce scoate fum centrala” “de ce iese fum din soba” sau “de ce iese fum cand deschid usa la soba”.

Am pregatit o explicatie detaliata in acest articol. Dar sa vedem mai intai ce spun altii despre asta. Uite de exemplu ce scrie un cosar autorizat:

Un cos de fum cu multe curbe, traiectorii orizontale si inclinatii cu unghiuri mai mari de 45°, creste in lungime si nicidecum in inaltime. Rezulta o cantitatea de aer continuta de acesta, chiar daca este mai usoara decat cea externa, cu o greutate totala care depaseste capacitatea (presiunea) de impingere a aerului extern.

Daca problemele de spatiu impun prezenta curbelor sau traiectoriilor orizontale acestea vor trebui compensate cu o ulterioara prelungire in verticala a cosului (circa 1m pentru fiecare schimbare de directie, inclinatie, curba, etc.).

In momentul in care deschizi usa centralei intra si o anumita cantitate de aer, iar in cazul in care cosul de fum este subdimensinat nu reuseste sa evacueze aerul in exces si iese fum din focar.

De Ce Scoate Fum Centrala Pe Lemne Sau Soba_

Iese fum cand deschizi usa de la soba de fiecare data? Sau pe langa usa centralai termice cand aprinzi focul?

Este enervant si poate crea neplaceri, mai ales daca ai probleme de respiratie. Dar inainte sa renunti la soba pe lemne sau la cazan, uite cateva sfaturi care te pot ajuta.

De ce scoate fum centrala sau soba?

Pe timpul iernii cand temperatura scade, un volum de aer rece este prezent in interiorul cosului de fum si al sobei sau cazanului pe lemne.

Si atunci cand aprinzi focul, o sa observi ca aerul rece care este mai dens forteaza fumul sa iese cand deschizi usa la soba. Cateodata cand faci focul cu soba rece, fumul nu are suficienta forta sa impinga aerul rece afara.

Solutia: da foc la un aprinzator de foc sau la o mana de hartie, deasupra lemnului. Asta face ca flacarile sa ajunga direct la cos. Si ofera cosului de fum caldura necesara ca sa elimine blocajul format de aerul rece.

Deci da foc la un aprinzator aproape de cos, punandu-l pe un lemn mai ridicat, si asteapta sa arda. Caldura flacarilor va incalzi cosul de fum. Dupa ce ai facut asta, esti gata sa aprinzi focul in centrala.

Citeste si: 6 Sobe pe Lemne Ieftine Pentru Zile Friguroase. Tie Care-ti Place?

Poti vedea detalii in acest film:  

Produse recomandate pentru soba:

De ce scoate fum centrala cand bate vantul?

Daca iese fum de la centrala termica cand bate vantul, s-ar putea sa fie din cauza cosului de fum care este prea mic.

Un cos de fum pentru centrala termica cu inaltime mai mare va avea tiraj mai bun si va putea sa scoata fumul afara.

Pentru dimensionarea cosului de fum la centralele termice cu gazeificare si nu numai, ca regula generala se alege inaltimea cosului cu cel putin 0,5 metri mai mult decat coama casei.

Diametrul cosului de fum la centrala termica pe lemne se alege cel putin egal sau mai mare decat diametrul centralei.

Cum aleg diametrul cosului de fum?

In unele cazuri, aceasta inaltime recomandata s-ar putea sa nu fie de ajuns. Pentru casele care sunt inconjurate de copaci sau de dealuri, s-ar putea sa fie nevoie sa ridici cosul de fum mai sus de atat ca sa fie eficient.

Daca cosul de fum are inaltimea recomandata peste coama casei si centrala tot scoate fum in casa, s-ar putea sa fie nevoie sa pui o palarie rotativa de cos.

Ca sa nu te mai intrebi de ce scoate fum centrala, afla ca exista palarii rotative pentru cos de fum facute special pentru a opri vantul sa intre pe cos. Indiferent de directia vantului.

De exemplu poti folosi o palarie rotativa de inox Smoky care nu perimite vantului sa intre pe cos. Aceasta palarie rotativa de inox pentru cosuri, prin rotatia ei formeaza un efect venturi care absoarbe fumul din cos afara.

Palarie rotativa din inox pentru cosuri de fum diametru 160 mm

palarie rotativa pentru cos de fum din inx

Vezi detalii si pret

Cocos, palarie pentru cos de soba

palarie cos soba - de ce scoate fum centrala

Vezi detalii si pret

Te-ar putea interesa si:

De ce scoate fum centrala intermitent?

Daca centrala pe lemne pufaie, sau scoate fum intermitent in camera, asta se numeste “downdraught” adica un fel de reflux.

Pufaitul centralei este provocat de un cos care fie nu este destul de inalt fie este inconjurat de cladiri inalte sau copaci in apropiere.

Curentii de vant formati provoaca intoarcerea fumului periodic. Se poate intampla doar in anumite conditii, asa ca poti observa ca se intampla doar cand vantul bate de la nord de exemplu.

Solutia: De cele mai multe ori, ridicand inaltimea cosului de fum este solutia cea mai simpla. Daca aceasta varianta nu functioneaza, incearca si montarea unei palarii rotative de inox pentru cosul de fum, despre care am vorbit mai sus.

De ce scoare fum soba pe lemne in casa?

Sunt mai multe lucruri care ar putea scoate fumul in casa de la soba, inclusiv

  • un cos de fum necuratat sau infundat,
  • ventilatie necorespunzatoare,
  • alegerea gresita a cosului,
  • un cos de fum neizolat,
  • inaltime prea mica a coslul de fum,
  • tiraj insuficient.

Cea mai usoara metoda ca sa afli de ce scoate fum centrala pe lemne sau soba, este sa faci o lista cu problemele enumerate mai sus, si sa le elimini pe rand.

Daca soba si cosul de fum nu au fost curatate de curand, este indicata o curatare a lor.

Produse recomandate pentru sobe si centrale pe lemne:

Sa te asiguri ca inaltimea cosului de fum este destul de mare. Aceasta trebuie sa depaseasca cu cel putin 0,5 metri coama casei, si diametrul cosului de fum sa fie cel putin egal cu diametrul de iesire din centrala sau soba.

De ce iese fum din soba si de ce scoate fum centrala?

Haide sa vedem si alte motive pentru care iese fum din soba, care combinate sau singure pot cauza probleme cu soba.

  • Aer pentru ardere insuficient. Focul are nevoie de aer pentru a sustine arderea.

O varianta pentru a determica daca ai suficient aer pentru ardere, este sa deschizi o fereastra, pentru a observa daca dispare fumul.

  • Conditii meteo extreme. Vanturi puternice, sau frig extrem poate afecta temorar performantele cosului de fum.

Zilele de vara foarte calduroase pot produce presiune negativa in cosul de fum, si intoarcerea fumului. Asta se poate regla usor deschizand o fereastra sau o usa, pentru a egala presiunea si temperatura din casa cu cele de afara.

  • Vant puternic. Daca bate vantul puternic pe langa cosul de fum, poate crea un curent descendent care sa intoarca fumul in camera centralei.
  • Schimbari in zona cosului de fum. Daca soba a functionat bine pana acum, si a inceput dintr-o data sa scoata fum, verifica daca iesirea cosului este libera.

Este posibil ca pe timpul verii sa fi crescut crengi de copac care sa afecteze iesirea fumului.

  • Lungimea cosului de fum prea mica, sau prea mare. Lungimea minima a unui cos de fum trebuie sa fie de minim 4,5 metri.

Daca cosul de fum are o lungime foarte mare, de exemplu 12 metri, si asta poate fi o problema. Pentru ca gazele arse se racesc in timp ce urca prin cos, si devin mai grele. Astfel presiunea pentru a le impinge afara devine insuficienta.

  • De ce scoate fum centrala? Pentru ca este rece.

Pentru ca fumul sa circule prin cosul de fum, este esential ca sistemul sa fie cald. Fumul circula in sus doar daca este mai usor decat aerul, si poate fi mai usor doar daca este mai cald. Asa ca daca ai un cos de fum de inox fara izolatie, si este si exterior, se poate sa ai probleme cu fumul care se intoarce inapoi.

  • De ce scoate fum centrala cand aprind focul? Daca centrala sau soba scot fum in casa cand aprinzi focul, primul lucru la care ar trebui sa te gandesti ar fi temperatura interioara a centralei.

Daca interiorul centralei este rece, aerul rece de pe cos va circula in jos.  

Poti sa previ acest lucru daca deschizi usa centralei sau a sobei ca sa permiti aerului din ea sa se incalzeasca, cu circa 30 de minute inainte sa aprinzi focul.

  • Lemnele ude pot produce fum excesiv. Pentru a arde in siguranta si eficient, centrala termica pe lemne trebuie sa aiba lemn uscat. Umiditatea ar trebui sa fie de 20% sau mai putin.

Produse recomandate pentru sobe pe lemne si centrale termice pe lemne:

Concluzie

Ca sa faci focul asa cum trebuie in centrala sau soba, asigura-te ca ai aer pentru combustie suficient, arzi lemn uscat, si faci un foc de pornire pentru incalzirea cosului.

Nu doar ca vei opri soba sa te mai afume, nu vei mai avea problema cu “de ce scoate fum centrala” dar vei salva bani si timp. Si vei putea sa te bucuri de focul pe care toti il apreciem, mai ales iarna.

Inscrie-te acum la newsletter, si iti voi trimite pe email  cele mai bune articole pe care le-am publicat, si articolele noi care urmeaza sa apara. Multumesc.

Ai o intrebare sau un sfat? Scrie in sectiunea de comentarii de mai jos, si hai sa stam de vorba.

surse: bendfireside.com thestoveyard.com northlineexpress.com fireplaceproducts.co.uk pediatric-house-calls



Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: