Cum Montez 2 Sau Mai Multe Centrale Termice In Cascada?Folosim centrale termice legate in cascada pentru situatii cand necesarul de incalzire este mai mare de 100 de kW in general. Adica pentru case de mari dimensiuni, pensiuni, blocuri, cladiri industriale, spatii comerciale si de birouri.

Sunt mai multe beneficii pentru centralele termice montate in paralel, si o sa le vedem enumerate mai jos.

Centrale termice in cascada

Montajul in cascada a centralelor termice inseamna montarea in paralel a doua sau mai multe centrale termice.
Folosim o schema de montaj a furnizorului, automatizare, elemente de racordare hidraulica, si evacuare comuna sau separata a gazelor arse.
In general nu se pot monta in cascada centrale cu puterea mai mica de 35 de kw. Furnizorii nu ofera accesorii pentru aceste echipamente (decat de la 45 kw in sus).
centrale in cascada viessmann

Munca in echipa a centralelor termice

Intr-o cascada de centrale termice, legaturile hidraulice sunt commune, si comanda centralelor o da o automatizare care monitorizeaza necesarul de incalzire. Poate cel mai important este ca intr-o cascada de centrale, eficienta sistemului este imbunatatita, iar o centrala individuala poate fi oprita sau pornita in functie de cerere.
Pentru spatiile comerciale sau cladirile cu suprafata mare, necesarul de incalzire este mare si trebuie gasita o solutie pentru incalzire si preparare de apa calda menajera.
In aceste cazuri, solutia cea mai potrivita este folosirea de centrale termice in cascada.

Schema de montaj centrala termica in cascada

Iti prezint mai jos 2 exemple de schema de montaj in parallel a doua centrale pe gaz de la furnizorii consacrati de centrale termice Vaillant si Viessmann.

1. Schema de montaj pentru centrale termice Vaillant in cascada

In schema de montaj de mai jos avem 2 centrale termice Vaillant montate in cascada si un boiler pentru apa calda menajera.

Schema de montaj pentru centrale termice Vaillant in cascada

 

 1. Centrala termica Vaillant ecoTEC Plus VU INT 486/5-5 de 48 kW sau ecoTEC Plus VU INT 656/5-5 de 63 kW.
 2. Vana de amestec
 3. Butelie de egalizare
 4. Boiler Vaillant VIH R
 5. Circuitele de incalzire
 6. Pompa de recirculare apa calda menajera

Automatizare pentru centrale Vaillant in cascada: Pentru aceasta schema de montaj a 2 centrale termice Vaillant in paralel folosim aceasta automatizare: VRC 700 si VR 70.

2. Schema de montaj pentru centrale termice Viessmann in cascada

Pentru Viessmann avem 2 centrale termice cu 2 circuite de incalzire si boiler

Schema de montaj pentru centrale termice Viessmann in cascada

 1. Centrala termica Viessmann Vitodens 200 W de 49 kw sau Vitodens 200 W de 60 kw
 2. Automatizare de cascada Viessmann Vitotronic 300 K
 3. Senzor exterior de temperature
 4. Pompa de circulatie pentru centrala
 5. Boiler pentru apa calda menajera
 6. Senzor de boiler
 7. Pompa de boiler
 8. Circuit de incalzire cu vana de amestec

Automatizare pentru centrale Viessmann in cascada. Pentru aceasta schema de montaj a 2 centrale termice Viessmann in cascada folosim o automatizare Vitotronic 300 K.

De ce sa montezi centralele termice in cascada?

Centralele termice legate in cascada ofera mai multe beneficii in comparatia cu montarea unei singure centrale termice. Printre acestea sunt: nivel mare de modulare a puterii, eficienta energetica buna, mentenanta mai usoara,
Este nevoie sa folosesti o serie de accesorii dedicate pe care furnizorul centralei le poate pune la dispozitie:
 • automatizare pentru centrale in cascada,
 • sistem hidraulic de conectare, inclusive butelie de egalizare a presiunii,
 • tubulatura comuna de evacuare a gazelor arse.

1. Nivel mare de modulare al puterii termice

Modularea puterii termice se poate face intr-un interval foarte mare in comparative cu o singura centrala termica. Modularea se refera la puterea minima si puterea maxima la care poate functiona centrala. De exemplu o centrala termica care poate modula intre 5 kW si 50 kW are o modulare de 10:1 (10 la 1).

2. Eficienta energetica ridicata

Daca ai mai mult de o centrala termica in sistemul de incalzire, eficienta este ridicata. Atunci cand una din centralele termice in cascada ajunge la 75% din putere, automatizarea va porni urmatoarea centrala termica pentru a produce mai multa caldura.

3. Ai tot timpul o rezerva

Daca o centrala termica este defecta, cealalta centrala poate functiona in continuare si poate asigura incalzirea cladirii, chiar daca nu la capacitate de 100%.

4. Flexibilitate in montaj

Montajul unor centrale in cascada este mai flexibil in comparatia cu montajul unui singur cazan de sol.

5. Mentenanta usoara

Daca se monteaza mai multe centrale de acelasi fel legate in paralel, de multe ori un singur technician de service poate interveni pentru revizie sau service.

6. Reparatii mai usoare

De exemplu, daca ai 3 centrale termice de acelasi fel, si observe ca o anumita piesa se defecteaza mai des, poti sa tii una de rezerva. Sau poti schimba piesele intre centrale. Daca doua dintre centrale se defecteaza in acelasi timp, poti lua piese de la una ca sa o repair pe cealalta.

7. Durata de viata mai mare a centralelor termice.

Daca mai multe centrale termice in condensatie asigura necesarul de incalzire, ele vor avea o durata de viata mai mare. Pentru ca fiecare va avea mai putine porniri/opriri si uzura lor va fi mai mica.

Concluzie

Investitia intr-un sistem de centrale termice in cascada este mai mare in comparatie cu un singur cazan sau o singura centrala termica. Dar vei avea economie de combustibil, si durata de viata mai mare a echipamentelor pentru ca ele nu vor functiona continuu.  

Centralele termice legate in parallel functioneaza prin rotatie si uzura lor va fi uniforma. Controlul si reglarea este usoara si se poate face prin internet la unele modele cu ajutorul aplicatiilor ce pot fi accesate de pe telefon sau laptop.

Acestea au fost sfaturile si recomandarile mele pentru centrale termice in cascada. Daca ti-a placut articolul si il consideri interesant, te invit sa-l distribui ca sa ajutam cat mai multa lume.

Iti las mai jos cateva poze cu instalatii care au centrale termice legate in paralel.

Exemplu de centrale termice montate in cascada

centrale ideal montate in cascada
cazane montate in cascada
centrale termice in cascada
centrale montate in cascada si boiler
centrale montate in paralel
8 centrale viessmann montate in cascada


Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: