Cum Aleg Cele Mai Bune Becuri LED [În 5 Pași]?

4.9
07

Îti prezint ghidul pentru becuri LED economice, si incă de la început îți propun să facem o înțelegere. Dacă îmi vei oferi zece minute din viața ta pentru a citi acest articol, îți promit că până la sfârșitul acestuia vei înțelege cum poți să cumperi un bec led cu consum redus de energie. În schimb, voi încerca să nu te plictisesc cu detalii fără sens.

Gata? Hai s-o facem. Pornim la drum cu cinci întrebări simple.

1) Ce fel de dulie pentru bec îți trebuie?

Chiar dacă este o chestie simplă atunci când vine vorba de becuri economice, nu ar trebui să te încurci.

Deși există sute de accesorii de iluminat, casa ta probabil că are doar câteva tipuri. În imaginea de mai jos sunt prezentate unele dintre cele comune.

tip de dulie pentru bec economic led

“B” este pentru Bayonett – este ceva de gen britanic. “E” este pentru lămpile Edison Screw, predominante în SUA.

Nu trebuie să știi ce înseamnă fiecare. Dar dacă îți notezi toate tipurile de dulie din locuință înainte de a începe să cumperi becuri, nu numai că aceste becuri economice led se vor potrivi, ci le vei alege și pe cele cu voltajul corect.

Cumpara set de 3 becuri Philips E27 9W (60 W) cu lumina calda de la eMag.

set becuri philips

2) Ce formă trebuie să aibă becul pe care îl dorești?

Forma becului nu este legată doar aspectul plăcut al acestuia: este vorba despre modul în care este dispersată lumina. Designul becului determină în ce direcție se propagă lumina, așa că trebuie să ții cont de elementul acesta pentru că numai așa o să știi la ce îți folosește mai bine becul respectiv.

Există o diversitate de forme de becuri economice lumină caldă, dar din moment ce ți-am promis că nu te voi plictisi, nu voi insista prea mult. Tot ce trebuie să faci atunci când alegi forma unui bec economic echivalent la 100w este să-ți folosești simțul realității.

 • Pentru o plafonieră s-ar putea să fie nevoie de un bec “omnidirecțional”, care să aibă o formă rotunjită, de tip bară sau spirală.
 • Pentru o lampă, este posibil să ai nevoie de becul economic în formă de lumânare și care să răspândească lumina cât mai bine.
 • Iar dacă montezi un spot într-un luminator încastrat, vei avea nevoie de un reflector cu o lățime adecvată a fasciculului pentru a se potrivi cât mai bine în acest context.

forma becurilor

Un bec care aruncă lumina într-un unghi greșit poate fi foarte enervant, așa că îți recomand să analizezi cât mai bine forma acestuia înainte de a-l cumpăra.

Becuri si piese de schimb poti gasi aici de la Roco Piese

3) Cât de luminos trebuie să fie becul?

Nu mai este suficient să ne gândim la luminozitatea becurilor în termeni de wați. Treaba asta funcționa bine atunci când discutăm numai despre becuri incandescente, dar acum este vorba de becuri economice, așa că trebuie să începem să gândim în lumeni.

Acest lucru se întâmplă în mod special în cazul cumpărării de becuri economice led, deoarece utilizarea termenului “înlocuitor” poate fi folosită în mod abuziv de vânzătorii de becuri și, ocazional, de producătorii mai mici. Următoarele tabele reprezintă o explicație aproximativă a numărului de lumeni pe care îi obții din wați pentru diferite tehnologii ale becurilor pentru un fiting standard.

În partea de sus a acestui grafic găsești luminozitatea becului exprimată în lumeni. Acestea sunt numerele la care trebuie să te gândești atunci când îți cauți becuri economice ieftine.

Să presupunem că dorești să înlocuiești un bec vechi de 60 W și să obții echivalentul la nivel de luminozitate. Acum vei știi că ai nevoie de niște becuri economice de cel puțin 700 de lumeni pentru a beneficia de o luminozitate similară cu cea a becului vechi.

Știind de câți lumeni ar trebui să fie becul pe care îl vei achiziționa, înseamnă că vei obține luminozitatea pe care o vrei și nu te vei lasă atras în capcana “becurilor înlocuitoare”.

cati lumeni are un bec de 100 de wati* Centrale pe lemne cu autonomie de 24 de ore de la Stropuva Romania.

Să vorbim pe scurt și despre spoturi:

Graficul de mai sus este conceput pentru a te ajută să înlocuiești în mod corect un bec normal. În momentul în care  vine vorba de spoturi, s-ar putea să îți dorești să experimentezi trecerea la mai puțini lumeni. În baie am înlocuit niște becuri cu halogen de 700 lm  cu becuri economice led de 320 lm și a fost destul de bine. În plus am obținut o reducere a consumului de energie pe bec de 90%.

Cumpara de la Romstal.ro spoturi si becuri cu LED.

4) Preferi lumina caldă sau lumina rece?

Această întrebare s-ar putea să ți se pară complicată, dar este una dintre cele mai importante atunci când este vorba  despre becuri economice de tip LED. Temperatura de culoare a luminii este măsurată în “kelvin”.

Lumina foarte portocalie are un număr redus de kelvin – de exemplu, o lumânare are aproximativ 1500K. Lumina zilei este mult mai rece, adesea peste 5000K. Iată care este scara de măsurare.

În momentul în care discutăm despre becurile de uz casnic, alegerea temperaturii de culoare ar trebuie să fie foarte simplă. Majoritatea oamenilor își dorește pur și simplu ceea ce se numește “albul cald” (2,700 K) pentru a replică strălucirea caldă, ușor gălbuie a unui bec incandescent vechi sau a unuia cu halogen.

În bucătărie, baie sau în alte zone, s-ar putea să preferi o lumină puțin mai galbenă, numită “alb natural” (3.000 K). Poți încerca și un “alb rece” (4.000 K). Sau pentru un stil specific de amenajare, ceva mai aproape de 5.000K. Orice valoare depășește această limită începe să tindă către culoarea albastru.

lumina calda sau lumina rece

Acest tip de alegere a temperaturii culorii este în mare parte asociat cu becul economic cu LED. În cazul în care locuința ta are un aspect destul de modern, ar trebui să iei în considerare unele becuri economice cu temperaturi mai reci, deoarece acestea pot arăta grozav în contextul potrivit.

Cumpara 6 becuri Philips cu lumina calda de la eMag.

Set 6 becuri LED Philips lumina calda

5) Sunt avantajoase valorile becurilor economice cu LED?

Multe becuri economice lumină caldă compacte sunt acum atât de ieftine încât se pot plăti de unele singure cu economia făcută la energie, în doar câteva luni pentru un bec bine folosit. Personal, îmi plac becurile fluorescente compacte, mai ales atunci când sunt dispuse în contextul potrivit, dar dacă îți dorești lumină instant, caldă sau rece, nu sunt o opțiune atât de benefică.

Pe de altă parte, atunci când vorbim despre becuri economice led , acestea depășesc multe dintre aceste probleme. Principala problemă cu becul economic cu LED în acest moment este costul destul de ridicat. Este valabil în special pentru becurile înlocuitoare de 75 W și 100 W (la care încă mai așteptam să scadă prețurile).

Având în vedere acest lucru, haide să adunăm câteva cifre și să vedem cam care este valoarea în materie de preț pentru becuri led. În următorul grafic, voi încerca să estimez cât de repede economiile de energie vor recupera costul înlocuirii unui bec incandescent de 60 W cu un bec economic cu LED de 10 W, care costă 30 de lei, presupunând că becul este folosit timp de două ore pe zi.

Datorită diferenței enorme a prețurilor la electricitate, costurile sunt acoperite cu rapiditate, într-o perioadă de 9 luni, în Danemarca, de exemplu, și până la trei ani și jumătate în India sau China, unde energia electrică este ieftină.

grafic amortizare becuri led

Acum, un LED de 60W pentru prețul ăsta poate fi considerat destul de ieftin. Dacă plătești ceva mai mult, va trebui să adăugi 50% acestor ore de plată. Pe de altă parte, dacă utilizezi becul timp de patru ore pe zi, atunci ar trebui să împărți la jumătate. Ce înseamnă acest lucru pentru tine, mai exact?

 • Becurile economice cu LED ieftine își acoperă costurile mult mai repede
 • Amortizarea costurilor este mai rapidă atunci când energia electrică este mai scumpă
 • Cu cât utilizezi mai mult becul economic, cu atât este mai rapidă amortizarea investiției
 • Înlocuirea becurilor cu incandescență cu LED-uri nu este încă o opțiune rentabilă

În majoritatea cazurilor, costul unui an de funcționare al unui bec cu incandescență pe care îl folosești în mod regulat (> două ore pe zi) este mai mare decât orice scădere a prețurilor la LED-uri pe care probabil că le vom vedea în viitor.

Așadar, este logic să le înlocuiești atunci când vezi pe raft becuri economice la un preț decent. Cu toate acestea, dacă nu utilizați becul prea mult (<o oră pe zi), ar fi de dorit să aștepți că prețurile să scadă ceva mai mult. Mai ales pentru becurile înlocuitoare de 100 W, ale căror prețuri sunt exorbitante.

5 Pași pentru Cumpărarea unor Becuri Economice

Dacă ai reușit să ajungi în acest punct al articolului, atunci deja știi foarte multe despre becurile economice. Pentru că ți-am promis că nu te voi plictisi, am sărit peste termeni precum nivelul de opacitate (citește etichetele), de conturul culorilor (peste 80) și durata de viață a becului (cumpăra un brand cunoscut).

Acum să recapitulăm cei cinci pași:

 1. Dulia becului: Notează-ți codul
 2. Forma: Optează despre cea mai bună formă
 3. Luminozitatea: Să aibă suficienți lumeni!
 4. Temperatura culorii: Caldă sau rece?
 5. Costul: Caută becuri economice cu prețuri avantajoase

cele mai bune becuri cu led economice

Ce este lumina calda?

O temperatura a luminii scazuta produce lumina calda, relaxanta. O temperatura ridicata a luminii emite o lumina rece, racoritoare.

Ce este lumina rece?

Lumina rece este o lumina cu o temperatura mare a culorii, foarte stralucitoare si curate. Lumina rece este foarte similara cu lumina naturala a zilei.

Lumina calda sau lumina rece?

Mai jos sunt cateva zone in care poti folosi diferite tipuri de culori:

 • Lumina calda – camera de zi, sufragerie, dormitor, hol
 • Lumina calda – bucatarie, birou, baie, zone office, magazine.
 • Lumina naturala – spatii comerciale, baie,

Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani, ceea ce face din aceste becuri economice led o opțiune de luat în seamă. Lămpile fluorescente compacte rămân opțiuni excelente datorită prețurilor scăzute și costurilor de funcționare, dar nu poți obține întotdeauna nivelul de iluminare dorit.

Dacă nu ai cumpărat până acum becuri economice cu lumina caldă, îți recomand să încerci mai întâi cu un singur bec sau cu un reflector înainte de a cumpăra mai multe. Un bec economic echivalent 100w nu este ieftin, deși durează mult timp, așa că trebuie să te asiguri în ceea ce privește fitingul, forma, lumenii și kelvinii înainte să le înlocuiești pe toate. De asemenea, îți recomand să cauți becuri economice ieftine de brand, pentru că numai așa îți vei păstra un as în mânecă.

Îți doresc multă baftă la “vânătoarea” de becuri economice și sper că vei obține becul economic cu fitingul, forma, luminozitatea și temperatura culorii potrivite la un preț decent. Cel mai important, chiar dacă în cazul acestor becuri led prețul este un element esențial, sper că îți place lumina noului tău bec – acesta este testul principal, în urma căruia îți dai seama dacă becul merită sau nu.

Ți-a plăcut articolul? Te invit să-l distribui pe Facebook sau altă rețea de socializare, ca să-l poată citi și prietenii tăi.

Ce părere ai de becurile economice? Scrie un comentariu în secțiunea de mai jos.

sursa

Click Here to Leave a Comment Below

Ciprian - last month Reply

Buna ziua
V-as ruga sa ma ajutati cu un sfat legat de conectarea unei centrale pe gaz in condensare cu un boiler solar
Am urmatoarea instalatie:
Boiler solar cu 3 serpentine de inox
Centrala pe lemne cu gazeificare pe care urmeaza sa o desfiintez (sau o pun rezerva)
3 pompe (bypass, circulatie calorifere, boiler pt ACM)
Ma gandeam la varianta cu o butelie egalizare in care sa intre centralape gaz
Intrebarile mele sunt legate de pompe, care este durata de viata (merg deja de 10 ani)
Sau sa leg direct centrala pe tur desfiintand toate pompele, ramane doar pompa centralei?
Eventual sa leg un robinet la tur sa nu mearga apa calda in calorifere vara.

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Daca aveti o centrala termica instant, aceasta nu este compatibila cu un boiler cu acumulare.

  Daca modelul de centrala este doar pentru incalzire, si apa calda menajera se prepara in boiler, legaturile trebuie facute conform schemei din cartea tehnica.
  Adica conexiunile pentru apa calda ale centralei, le legati la serpentina boilerului.

  Porniti de la manualul centralei.

VIOREL - last month Reply

Eu personal nu agreez nicăieri lumina caldă de 2700K, mă obosește foarte repede în schimb îmi place lumina neutră și nu rece cum greșit o numiți în acest tutorial.Între 4000-5000K este o lumină neutră albă care dă mai mulți lumeni pe mp decât lumina galbenă de 2700K, deci implicit și o economie de curent.

Nu ați spus nimic despre becurile cu led cu surse dimabile, nu ați adus în discuție faptul că producătorii montează puține smd-uri led 10-15 buc. pe care le supraalimentează până depășesc temperatura de lucru și astfel becul cu led nu rezistă nici 2000 de ore de funcționare. Aleg să cumpăr becuri led corn de 15W și 20W cu 156 smd respectiv 189 smd led de ultimă generație chip 5736, care merg aproape reci și fac o lumină omnidirecțională la 360° Chiar dacă becurile led corn sunt ceva mai scumpe cu vreo 30%, prefer becurile long life decât să arunc cu zecile la centrele de reciclare, așa cum de fapt am aruncat până acum vreo 2 ani !

Tudorel - last month Reply

Nu uitati sa cereti certificat de garantie de oarece este produs electronic si beneficiaza de 2 ani de garantie (sau chiar 3 la unele magazine daca pastrezi bonul de casa).
Unele magazine se fac ca nu inteleg dar pana la urma va dau si garantie sau va recomanda sa pastrati bonul de casa.
Preferabil este sa faceti o copie la bon de oarece acesta este facut cu hartie termosensibila si se “sterge ” in timp.
Un bec bun poate depasii 30 lei iar mie mi s-a intamplat sa se defecteze si l-am schimbat in garantie(dupa care perioada de garantie se reia de la zero).
In incheiere va spun ca nimic nu se compara cu un bec clasic cu filament de oarece este cel mai sanatos ,mai ales cele SOFTLINE care au disparut de pe piata atunci cand au impus becurile fluorescente.Acestea aveau o pelicula de vopsea speciala pe balon care facea lumina placuta si sanatoasa.
Lumina de led are componenta de albastru care impiedica pregatirea pentru un somn profund.Acolo unde invata copii puneti bec clasic si de asemenea in dormitor sa aveti macar un bec clasic pe care sa il folositi inainte de culcare pentru un somn mai odihitor.
Va urez o buna alegere!

Marinel - last month Reply

Buna ziua ,

Am cumparat in decembrie 2018 o centrala Thermostahl ECO BIO 60 R prin Grup Cominstal Slatina . Am ceva probleme : 1. as dori sa stiu cum se poate optimiza programul de aprindere ? La o zi functionare face vreo 10 aprinderi cu rezistenta si din acest motiv cresc f mult consumul si depunerile de gudron ; am observant ca aprinderea urmareste temp gazelor arse ; nu se poate monta o fotocelula ? am nevoie de un specialist pe soft ? . Daca DA , de unde sa-l gasesc ?
2. de unde pot achizitiona piese de rezerva : rezistenta , motoventilator , melc snec,gratare , etc.
3. Dupa o iarna de functionare , constat ca mi s-a instalat o putere prea mare ; era ultrasuficienta una de 40 kw. Ce variante am sa reduc consumul ?

Multumesc , astept ajutorul dvs .

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Buna ziua,

  Nu cred ca este bine sa faceti modificari la centrala modificand softul sau adaugand fotocelule.
  Probabil se pot face reglaje din automatizare.
  Primul pas este sa verificati manualul de utilizare.
  Piese de schimb gasiti fara probleme.
  Puteti lua legatura cu firma producatoare la acest link:
  https://www.thermostahl.ro/contact.jsp?CMCCode=1006&extLang=
  Referitor la consum: consuma casa, nu consuma centrala.
  Cateva idei ca sa optimizati consumul: – montati capete termostatice, montati termostat de camera daca este posibil, folositi programarea la termostat.
  Sper sa va fie de folos.

Leave a Reply: