Kitul de Evacuare Gaze Arse – 5 lucruri de știut!

Îți instalezi o nouă centrală termică Ariston cu kitul de evacuare gaze arse prin perete?

90% din kiturile de evacuare ies prin perete și nu prin acoperiș. Este preferat acest tip de kit de evacuare gaze arse, deoarece este mult mai practic. De asemenea, este mult mai ușor de izolat și etanșat zona în care se montează tubulatura de evacuare prin perete.

Chiar dacă este destul de simplu de instalat, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre coșul de evacuare a gazelor de la centrală. Iată cele mai importante lucruri de care să ții cont atunci când montezi un kit de evacuare gaze arse prin perete, aflate de la Ariston Thermo Romania.

Cinci lucruri pe care să le iei în calcul atunci când ai un kit de evacuare gaze arsekit de evacuare gaze arse ariston

 • Asigură-te că faci gaura cu o mașină de carotat, de preferat una cu cap de găurit cu diamante. Acest lucru este important pentru a evita spargeri nedorite pe partea opusă. Este esențial să te asiguri că meșterul care dă gaura prin perete pentru kitul de evacuare gaze arse are sculele potrivite (costul este de la 100 de lei).
 • Kitul de evacuare gaze arse trebuie să fie bine etanșat la ambele capete. Etanșarea ambelor părți ale peretului este extrem de importantă și ar trebui realizată folosind ciment sau un material echivalent. Kitul de evacuare trebuie etanșat foarte bine, astfel încât gazele arse să nu poată intra înapoi în clădire!
 • Kitul de evacuare trebuie instalat în poziția corectă. Acest lucru este important mai ales dacă folosiți o centrală în condensație. Instalatorul trebuie să instaleze kitul de evacuare gaze arse la unghiul corect. La o centrală termică în condensație, picăturile de lichid condensat sunt ușor acide și ele trebuie să se scurgă în sistemul de evacuare a condensului.
 • Asigură-te că instalatorul măsoară precis lungimea. Este extrem de important ca instalatorul să specifice exact lungimea kitului de evacuare gaze. Kiturile și centralele termice permit lungimi diferite. Unele permit lungimi de până la 6 metri, în timp ce altele pot ajunge la 12 metri lungime. Numărul coturilor influențează lungimea permisă destul de mult. Asigură-te că instalatorul a calculat distanța exactă, deoarece prea multe coturi sau o lungime prea mare a coșului evacuare gaze arse vor face ca centrala termică să nu funcționeze corect.
 • Ușițele de vizitare sunt absolut necesare. Este foarte important ca, atunci când kitul de evacuare gaze arse este mascat, să fie prevăzut cu ușiță de acces. Doar așa se vor putea efectua inspecțiile kitului de evacuare gaze arse. Aceste inspecții se fac regulat, o dată cu verificarea centralei termice. Trebuie să te asiguri că nu există scurgeri și că kitul de evacuare gaze arse este perfect funcțional. Doar așa poți evita probleme nedorite pentru tine și familia ta.

Ținând cont de toate aceste criterii, recomandăm centralele termice Ariston, prevăzute cu coșuri de evacuare gaze arse de calitate și alte accesorii compatibile.

Concluzie

Îți faci griji despre cum vei instala noul kit de evacuare gaze arse prin perete? Dacă ții cont de lucrurile menționate mai sus, nu ar trebui să ai probleme! Majoritatea instalatorilor competenți au experiență în instalarea coșurilor și kiturilor de evacuare gaze arse, luând în calcul normele in vigoare.

sursa foto: upperplumbers

Citeste si:

De Ce Nu Incalzesc Caloriferele? Cateva Sfaturi Simple

De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

Ce Se Întâmplă Dacă Scade Presiunea Centralei Termice? Metoda Hârtiei

Click Here to Leave a Comment Below

alin golea - last year Reply

Pentru a fi mereu la curent cu schimbarile ce apar la centralele termice pe gaze, pe lemne dar si cu injectii de carburant lichid.

Melniciuc - last year Reply

Am in casa calorifere vechi din fonta si instalatie prin termo sifonare cu distributie superioara . ,,285 elementi din fonta si vreu sa modific instalatia , sub presiune , acuma am in instalatie 600 litri apa , ce ma sfatuiti sa pastrez caloriferele din fonta ! Sau o sa fie cu ele prea multa apa in instalatie ! Instalatia veche e din teava metalica si pleaca din centrala pe 2 toli

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Depinde in ce conditii sunt caloriferele si tevile.
  Adica daca sunt in conditii bune, le puteti pastra.
  Ar trebui sa evitati ca mizeriile si impuritatile sa ajunga in centrala. Adica sa aveti filtre de impuritati.

Cristian - last year Reply

Buna ziua,am cumparat un ap si are inauntrul o centrala pe gaz marca COINTRA problema este ca nu stiu sa o utilizr nu stiu cum functioneaza,puteti sa ma indrumati cu niste sfaturi? Cum o pornesc? Ce trebuie sa am deschis? Va multumesc

  Blog de Instalatii - last year Reply

  – verificati sa fie deschisi robinetii de sub centrala si cei de la calorifere.
  – porniti centrala de la butonul on/off.
  – setati temperatura agentului termic la 60 de grade si apa calda la 45.

Fanel - last year Reply

Salutare d-le Instalator!

Va rog frumos daca santeti amabil, sa imi dati niste sfaturi utile si practice contra aburirii vecinilor,mentionez ca detin o CT pe gaz prin condensare si Iarna provoaca o aburire de nu te vezi om cu Persoana deasemenea pe trotuarul Casei se formeaza gheata si ghetari de baga frica in tine…Va multumesc pentru ca existati si va astept cu raspunsurile pertinente si profesionale aici.Sanatate

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Domnule Fanel,

  Solutiile de remediere presupun sa actionati asupra tubulatirii:

  – verificati panta de scurgere a tubulatirii de evacuare a centralei termice.
  Aceasta trebuie sa fie inclinata catre centrala. Pentru ca picaturile de condens create sa fie directionate in centrala si la canalizare prin sifonul de condens.
  Daca inclinatia este catre exterior, se formeaza picaturi si turturi la centrala.

  – pentru a prevenii aburirea vecinilor din cauza centralei in condensatie, va trebui sa schimbati directia tubulatirii, sa montati o prelungire sau un cot, si cel mai bine sa prelungiti tubulatura pe verticala pana deasupra casei.

Mario - 10 months ago Reply

salut am o centrala noua pusa astazi si persoana care mia puso mia spus ca trebuiesai puna sus unde intra chitul de gaze arse evacuare in jur de 1 litru de apa .e corect ?centrala este vaillant eco pur prin condensatie

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Da, asa scrie in instructiunile de instalare pentru centrala termica Vaillant.
  Se umple sifonul de condens cu apa.

Dan - 10 months ago Reply

Salutam, lungimea cosului de evacuare pentru o centrala de apartament cu tiraj fortat Ariston fara condensare, poate sa fie de 0,5 metri?Ori este obligatoriu sa fie de 1 metru?De asemenea exista un normativ care sa prevada lungimea iesirii exterioare a cosului?Mentionez ca centrala este montata in balcon cu iesire laterala a cosului.Va mutumesc pentru solicitudine si invatamintele de profesionist oferite.

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Salut Dan,

  Lungimea tubulaturii de evacuare poate sa fie de 0,5 metri.
  De obicei se mai taie din ea.
  In exterior poti sa o lasi mai lunga, sau poate sa iasa doar terminatia cosului.
  Daca centrala este fara condensare, panta cosului trebuie sa fie catre exterior.

Radu - 9 months ago Reply

Salutare!
Se poate prelungi evacuarea la o centrală termică Motan Max Optimus 31Kw cu 2,5m din două bucăţi, 2m şi 0,5m?

diana popescu - 8 months ago Reply

ziceti asa: “Kitul de evacuare trebuie instalat în poziția corectă. Acest lucru este important mai ales dacă folosiți o centrală în condensație. Instalatorul trebuie să instaleze kitul de evacuare gaze arse la unghiul corect. La o centrală termică în condensație, picăturile de lichid condensat sunt ușor acide și ele trebuie să se scurgă în sistemul de evacuare a condensului.” mai exact care trebuie sa fie inclunatia tevii de evacuare? in jos sau in sus?
multumesc

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  La centrala cu condensatie, inclinatia trebuie sa fie catre centrala termica.

Bogdan - 7 months ago Reply

Se pot monta doua coturi la kitul de evacuare al unei centrale termice in condensatie? Vreau sa schimb centrala veche cu una in condensatie si totodata sa ii mut si pozitia, mai la dreapta cam cu un metru si nu as mai da alta gaura in perete pt evacuare.

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Trebuie verificata lungimea maxima admisibila. In general este 8 metri la centralele in condensatie de 24 kw, deci ar trebui sa mearga.

Cristian - 6 months ago Reply

Buna,

As dori sa va intreb daca traseul de evacuare al gazelor arse pt o centrala clasica (nu in condensatie) poate avea 2 coturi la 90 de grade montate pe traseu?
Daca DA, este adevarat ca din lungimea maxima acceptata de catre producator a lungimii evacuarii trebuie scazut cate 1m la fiecare cot de 90 (2 coturi de 90 indica un minus de 2m)?

Multumesc frumos,
Cristian

  Blog de Instalatii - 6 months ago Reply

  Buna ziua Cristian,

  Tubulatura de evacuare a centralei conventionale poate avea 2 coturi la 90 de grade, daca nu se depaseste lungimea maxima admisa.
  Fiecare cot la 90 de grade scade lungimea maxima cu 1 metru.

  Ce se poate intampla?
  Daca traseul este mai lung, ventilatorul poate sa nu duca si centrala sa dea eroare. Eroarea poate fi permanenta, sau doar cateodata in functie de temperatura exterioara sau de vant.
  Sau se poate strica ventilatorul.

  Care e solutia?
  Dimensiunea tubulaturii este 60/100 mm (60 evacuarea gazelor la interior, 100 admisia aerului la exterior).
  Daca treceti la un diametru mai mare, de 80/125, veti avea un traseu de evacuare mai lung. Pentru ca pierderile de presiune sunt mai mici.
  Aceste date le veti gasi la producatorul centralei termice, adica lungimea maxima pentru diferite diameter de tubulatura.
  La centrala termica se va monta o piesa de trecere de la 60/100 la 80/125, apoi tronsoane si coturi de 80/125.

  Sper sa-ti fie de folos.

Cornel - a few months ago Reply

Salut, am o centrala wiessman vitodens 100-w si vreau sa prelungesc kitul de evacuare cu doi metri ca sa traversez balconul are efect la centrala sau trebuie facute niste setari si daca da ce trbuie sa fac.
Multumesc!

  Blog de Instalatii - a few months ago Reply

  Puteti sa prelungiti tubulatura, nu trebuie sa faceti altceva la centrala.

   Cornel - a few months ago Reply

   Multumesc dar intre timp am vorbit cu domnu de la servis wiessman si au zis ca trebuie sa fac un factor de corectie sa pun 15 cand fac setarile acum nici nu mai stiu ce sa fac sa nu stric centrala.
   file:///D:/Descarcari/Documents/Vitodens-100-W-B1HC-B1KC-montaj-service.pdf
   pote va uitati si dvm. la pag.24.
   Multumesc!

MARIUS - a few months ago Reply

Bună ziua !
Cum se stabilește înclinația de 3 ° a cosului de evacuare la o centrală termica in condensare. Mulțumesc.

Calin - a couple of months ago Reply

Salut,
Am o casa de lemn si-mi pun problema montarii centralei pe un perete care are incepand de la exterior: polistiren, OSB, vata minerala, folie anticondens si rigips(sau lambriu). Pe ce suport trebuie fixata centrala pentru a nu transmite temperatura de la centrala la perete(structura)? De asemenea la tubul de admisie-evacuare trebuie sa gasesc o solutie de fixare izolare? O ultima intrebare, la ce distanta minima trebuie evacuatele gazele de structura de lemn acoperisului?

Multumesc anticipat,

Blog de Instalatii - a couple of months ago Reply

Buna ziua Calin,

Uite un extras din instructiunile de montaj pentru centralele termice:

Distanţele faţă de subansamblurile inflamabile: Nu este necesară o distanţă a produsului faţă de subansamblurile din compuşi inflamabili deoarece la puterea termică nominală a produsului nu apare o temperatură mai mare decât temperatura maximă admisă de 85 °C.

Pericol cauzat de fixarea insuficientă: Materialul de fixare utilizat trebuie adaptat la natura peretelui. În caz contrar este posibilă desprinderea şi căderea produsului de pe perete. Neetanşeităţile racordurilor pot reprezenta pericol de moarte. Asiguraţi-vă de faptul că peretele are capacitate portantă suficientă pentru masa operaţională a produsului. Utilizaţi materialul de fixare adaptat la natura peretelui. Dacă este cazul, folosiţi suporturile individuale.

  Călin - a couple of months ago Reply

  Mulțumesc pentru sfaturi.
  Mai în amănunt: kitul de evacuare la exterior să înțeleg că nu depășește 85 C? De asemenea placa din spate a centralei care face legătura cu peretele ce temperatura atinge?
  Ști vreun material termoizolant care să aibă și portanță?

  Mulțumesc anticipat,

Mircea - last month Reply

Cand se muta o centrală ce funcționează intr o nouă locație e necesar prezentarea verificării centralei sau a PIFului pentru proiectul de gaz. Acum se modifică instalația si proiectul de gaz, iar centrală o pot muta doar în toamnă.

  Blog de Instalatii - last month Reply

  Cand montezi centrala (chiar daca o muti) trebuie sa ai proiectul de gaz si sa faci punerea in functiune si autorizatia de functionare.

   Mircea - 4 weeks ago Reply

   multumesc de raspuns. firma ce a montat-o prima oara o va si muta.

Eugen Morosan - 6 days ago Reply

Salut, vreau să-mi schimb centrala termica, cea noua posibil sa aibă alte dimensiuni, oare exista vreo posibilitate ca kitul de evacuare nou sa se potrivească pe aceeași gaura (care deja exista ptr kitul de evacuare a centralei vechi)? Va mulțumesc!

  Blog de Instalatii - 6 days ago Reply

  Salut Eugen,
  In general dimensiunea kitului de evacuare este de 60/100 (100 la exterior).
  Kitul de la centrala noua, ar trebui sa se potriveasca ca si dimensiuni cu gaura pe care o aveti in perete.

Leave a Reply: