3 Cele Mai Bune Centrale Termice

Dotarea unei locuințe (apartament sau casă) cu cele mai bune centrale îi oferă proprietarului posibilitatea de a controla atât volumul de căldură generat cât și temperatura generală sau pentru anumite camere.

În plus, dincolo de confortul excelent furnizat pe timp de iarnă, centrala termică contribuie la generarea unui flux continuu de apă caldă menajeră, necesar desfășurării diverselor activități casnice.

De aceea, alegerea unei centrale termice reprezintă un proces care implică parcurgerea mai multor etape. In urma acestora, îți poți dota locuința cu cea mai bună centrală termică.

 

Cea mai buna centrala termica - blogdeinstalatii.ro

Cele mai bune centrale termice în 2019

Este foarte important ca alegerea ta să se bazeze pe criteriile mai sus enumerate.

Atât timp cât modelul ales întrunește aceste caracteristici, atunci vei beneficia, în mod cert, de o centrală termică de calitate, de care te vei folosi pentru mulți ani de acum înainte.

Iată care sunt cele mai bune centrale termice în 2019! Oricare dintre aceste modele și branduri ofera garanția că vei avea parte de ierni călduroase și de maximul de confort în orice anotimp.

3. Ariston Cares Premium 24 EU

Aceasta este una dintre cele mai bune centrale termice de calitate. Aceasta îmbină într-un mod avantajos pentru beneficiar, prețul cu niște caracteristici de top.

Bazându-se pe tehnica de condensare, acest echipament de încălzire de la unul dintre brandurile consacrate la nivel internațional. Aceasta este ecologică, economică (costuri reduse cu până la 35%) și este asigurată pentru o folosire îndelungată.

Caracteristici importante

Centralele termice ale acestui brand sunt supuse unui număr de 155 de teste de eficientă și anduranță. În plus, această centrală termică se numără printre cele mai bune centrale, deoarece:

 • Respectă toate normele de funcționare legal impuse (beneficiază de tehnologia de condensare);
 • Funcționează utilizând drept combustibil gazele naturale. Acestea au unul dintre cele mai reduse costuri dintre combustilii folosiți de către cele mai bune centrale: pe lemn, peleți sau electrice;
 • Are un design high-tech, cu afișaj LCD și este foarte silențioasă (numai 50dB);
 • Generează o putere termică utilă de 23KW și are un debit de 9,4 litri/minut;
 • Are o eficiență de 103,9% a puterii nominale și o eficiență a combustiei de 97,5%.

Vezi detalii si pret

2. VAILLANT ecoTEC pure VUW 236/5-3

Aceasta se numără printre cele mai bune centrale datorită excelentului raport calitate/preț.

Pe lângă faptul că oferă unul dintre cele mai ridicate niveluri de protejare a mediului înconjurător, acest model Vaillant prezintă caracteristici avansate de eficiență și randament termic, ceea ce înseamnă mai mulți bani în buzunar pentru utilizator, în fiecare lună (un grad ridicat de economisire).

Are tiraj forțat, funcționează pe principiul tehnologiei în condensare și beneficiază de o funcția specială Aqua-Comfort-System, care permite preîncălzirea instalației.

Caracteristici importante

Desigur, printre caracteristicile pe o poziționează în topul celor mai bune centrale se numără și:

 • Nivelul de randament termic care este de 107%, puterea de eficiență a combustiei de 105, 7% și nivelul de eficiență al puterii nominale de 108%;
 • Încadrarea în clasa de eficiență termică A, ceea ce înseamnă reducerea costurilor legate de combustibil și, implicit, unul dintre cele mai ridicate nivele de economisire;
 • Nivel redus de zgomot (numai 49dB);
 • Debit de apă caldă menajeră de 11,5 litri/minut;
 • Protecție împotriva înghețului și clasa de protecție electrică IP X4D.

Vezi detalii si pret

1. Viessmann Vitodens 050

Aceasta este una dintre cele mai bune centrale termice, care se remarcă printr-un preț foarte accesibil și prezența unor caracteristici care o fac imbatabilă și esențială pentru orice gospodărie, indiferent că este la munte sau la câmpie.

Funcționează cu gaze naturale (unul dintre cele mai ieftine tipuri de combustibil pentru o centrală termică), are tiraj forțat, iar designul este unul modern și elegant, ceea ce permite încadrarea în orice tip de ambient.

Caracteristici importante

În plus, această centrală termică se clasează printre cele mai bune centrale pentru că:

 • Beneficiază de un afișaj LCD cu numeroase funcții, ceea ce face manevrarea acestei centrale foarte simplă și pe înțelesul tuturor;
 • Oferă un nivel de silențiozitate foarte ridicat (numai 45dB);
 • Este încadrată în clasa de eficiență energetică A, ceea ce înseamnă costuri scăzute și un nivel ridicat de protejare a mediului înconjurător;
 • Are un debit de 13,8 litri/minut;
 • Nivel foarte ridicat de randament termic și eficiență energetică.

Vezi detalii si pret

De ce am nevoie de o centrală termică bună?

Pentru că o centrală de calitate îți poate oferi, nu doar cantitatea necesară de apă caldă menajeră curentă și căldură, ci o posibilitatea de a amortiza costurile de investiție într-o perioadă de timp mai scurtă, dar și oportunitatea de a economisi.

În plus, garanția este unul dintre criteriile de diferențiere în alegerea unei centrale termice, ceea ce înseamnă că o centrală termică care prezintă o perioadă de garanție extinsă este ideală pentru orice locuință.

Desigur, un producător de centrale termice de brand o să ofere o perioadă de funcționare garantată cu mult mai extinsă decât în cazul unei centrale termice normale.

Alegerea centralei termice

Alegerea centralei termice pentru locuința trebuie să se bazeze pe identificarea acelor elemente practice de care trebuie să se țină cont, precum:

– Volumul de încălzire al locuinței;
– Suprafața care trebuie încălzită și modul de compartimentare a spațiului;
– Numărul de robineti pentru apă caldă menajeră (din băi și bucătărie) și cele pentru încălzire (caloriferele din cameră);
– Numărul persoanelor care locuiesc în mod permanent în locuința respectivă;

Elemente practice

– Asigurarea unui volum sporit în cazul în care, ocazional, numărul utilizatorilor de apă caldă menajeră crește;
– Nivelul de utilizare al apei calde menajere și al căldurii (permanent sau ocazional);
– Dacă respectiva locuință a fost sau nu izolată din punct de vedere termic (în cazul unui răspuns afirmativ trebuie ținut cont de faptul că, în mod normal, o locuință izolată termic prezintă o mai bună păstrare a căldurii în interior, cu până la 35-40% comparativ cu o locuință neizolată termic, care are mari pierderi de căldură);
– Zona în care este amplasată locuința și scopul folosirii acesteia (rezidențial sau pentru activități recreative).

Ce trebuie să urmăresc atunci când aleg centrala termică pentru locuință?

O centrală termică de calitate o să ofere un randament termic sporit, eficiență termică la valori ridicate și va permite economisirea că urmare a costurilor scăzute implicate în procesul de generare al căldurii și apei calde menajere.

Cele mai bune centrale termice oferă un nivel optim de eficiență termică. Astfel, în cazul necesității încălzirii unei suprafețe de aproximativ 150 de metri pătrați, de exemplu, să nu fie nevoie de o centrală de 23-25 Kw.

În plus, cele mai bune centrale oferă un nivel ridicat de economisire a resurselor. Acestea protejeaza în același timp mediul înconjurător prin generarea unui număr redus de noxe în procesul de funcționare.

Caracteristici importante

Astfel, pe lângă caracteristicile enumerare mai sus, unele dintre trăsăturile care trebuie să se regăsească la viitoare ta centrală termică trebuie să fie:

– Prezența unui design modern, compact și elegant care să permită integrarea echipamentului într-un mod cât mai plăcut vizual în cadrul locuinței;
– Nivel sporit de eficiență în tandem cu orice tip de calorifere și prezența funcției de preîncălzire;
– Un sistem avansat de diagnosticare și avertizare. Acesta este bazat pe coduri simple, care să permită remedierea problemei chiar de către utilizator. Acest lucru se intampla fără să mai fie nevoie de solicitarea ajutorului de specialitate, care ar înseamnă costuri suplimentare);

Elemente practice

– Siguranță sporită în funcționare și exploatare. Aceasta este dublată de prezența unor funcții care să permită preîntâmpinarea înghețării instalației și menținerea în cele mai bune condiții de exploatare a acesteia;
– Prezența unui număr cât mai ridicat de funcții suplimentare care să permită o manipulare simplă și eficientă din partea utilizatorului;
– Garanție standard cât mai îndelungată (între 24 și 60 de luni), dar și posibilitatea obținerii unei garanții extinse
– Desigur, nu trebuie uitată caracteristica care de cele mai multe ori face diferența, și anume prețul.
– Prețul celei mai bune centrale termice trebuie să fie cuprins între 2500 și 4000 Lei. Astfel,  amortizarea costurilor, raportat la toate elementele implicate (caracteristicile centralei, tipul de combustibil, etc.) îi permite să se claseze printre cele mai bune centrale termice.

Tipuri de centrale termice in functie de combustibil

Pe piața celor mai bune centrale există o gama diversificată de modele și branduri. Astfel, dotarea unei locuințe cu un astfel de echipament este foarte accesibilă oricărui tip de venituri.

Iată care sunt cele mai des întâlnite tipuri de centrale termice în România:

Centralele termice în condensare, pe gaz natural;
Centralele termice pe lemn;
Centralele termice pe peleți;
Centralele termice electrice;
Centralele termice pe GPL.

Cele mai bune centrale termice

Dintre toate acestea, cele mai frecvent utilizate sunt centralele termice pe gaz natural. Acestea beneficiaza de avantajul utilizării unuia dintre cele mai ieftine tipuri de combustibil din România. În plus, designul lor este compact și permite amplasarea în diverse tipuri de locuință.

Modul de montare este disponibil într-o varietate de modalități. Acestea functioneaza la fel de eficient cu diverse tipuri de instalații (prin calorifere, cu panouri, etc.).

Aceste avantaje (și nu numai), poziționează centralele termice pe gaz natural în topul celor mai bune centrale în 2018.

Ti-a placut articolul? Te invit sa-l distribui pe facebook sau pe Linkedin. Care dintre cele trei centrale termice este preferata ta? Scrie raspunsul in sectiunea de comentarii de mai jos, si hai sa discutam.

Cele mai bune centrale termice
Centrale termice
Written by: blogdeinstalatii.ro
Date Published: 06/02/2018
Prezentul articol este despre cele mai bune centrale termice, unele dintre cele mai fiabile şi solide produse din aceasta categorie.
5 / 5 stars

Click Here to Leave a Comment Below

Liviu - last year Reply

Pai si despre Clas/Genus One nu zicem nimic ? Dar despre Immergas Victrix Terra ?

Blog de Instalatii - last year Reply

As zice ca Immergas nu prinde podiumul…

ion olaru - last year Reply

ar fi interesant de aflat care sunt cele mai bune centrale termice,la propriu…! si nu pe ani….!

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Domnule Ion,

  Este interesanta ideea dumneavoastra. Dar mai greu de pus in practica.
  Pentru ca modelele de centrale termice se schimba.
  Apar altele noi mai performante cu dotari tehnice care nu se gaseau pana acum, cum ar fi:
  – touch screen
  – sau conectare la internet.
  De aceea am preferat sa compar modelele actuale.

Marius - last year Reply

Buna ziua, ma adresez catre d-voastra cu om problema pe care o intampin la un cazan Viadrus 35kw care alimenteaza o casa de 140mp.Pe scurt:
Cazanul instalat in urma cu 8ani ,consum de lemn ok-pt cazan Viadrus , dar aveam o problema imi cam face condens nu de speriat si trebuia curatat putin mai des. Anul trecut am avut ceva lucrari pe langa casa cu niste baieti ,de treba dealfel .care mi-au sugerat sa pun la cazan o vana de amestec cu 3cai pt a elimina condensul, ok ,rezolvat ,conform multor schite vizualizate de mine si cu specificatia ca baietii mai montasera asa ceva si la alte centrale dar…dar iarna aceeasta a crescut consumul de lemne , regulatorul de tiraj nu mai functioneaza deoarece apa de pe retur imi intra la 60grade in centrala si el ramane mort in camera se incalzeste mai greu deoarece pana se deschide vana la minim45 grade si pe urma treptat la 60 grade , pompa trage mai putina apa din calorifer si mai multa din tur iar problema cred ca este din cate am abservat eu in momentul in care focul este terminat dar cu jar destul de mult in focar deci fara flacara apa este la o temperatura de cca60-65 grade pompa functioneaza dar nu ami alimenteaza caloriferele ci doar circuitul mic cel pce tine cazanul in 60grade . Intrebare :Este sau nu utila aceasta vana_termoventil ? Sper ca m-am facut inteles cat de cat si in astepatrea unui raspuns va doresc o zi buna si o primavara caldueoasa.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,
  Vana termica de amestec este utila… in cele mai multe cazuri.
  Dumneavoastra faceti comparatie cu perioada de dinainte in care nu foloseati deloc bypass,
  Acum inteleg ca nu functioneaza chiar cum ar trebui.
  O solutie ar fi sa schimbati termostatul din vana termica de amestec cu unul care sa deschida la o temperatua mai mica.
  De exemplu 55 de grade sau 50 de grade.

   Gigi - a few months ago Reply

   Vana 3cai nu este adaptata in cazul de fata. Trebuie instalata o vana 4cai pentru a elimina « punctul de roua »

Toth Stefan - last year Reply

Care ar fi alegerea mai buna intre urmatoarele 2 centrale(sunt doar pentru incalzire,voi folosi una din cele doua cu un boiler de 120 L):Viessmann Vitodens 100-w 26 kw sau VAILLANT ecoTEC Plus VU INT II 256/5-5, 26,5kW?Multumesc…

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Puteti sa gasiti parerea mea la numarul 1 in acest articol 🙂

  Vali - last year Reply

  Viessmann si Vaillant sunt marci bune, marci premim, modelul Vitodens 100 este insa printre cele mai bune centrale din clasa ei din tot ceea ce exista acum pe piata

Sergiu - last year Reply

Bună seara!
Doresc sa cumpăr o centrala pe lemne marca viadrus D5 de 25 kw. Am de încălzit aproximativ 200 mc de aer. După stas 1907/1997 pentru 1 mc de aer este nevoie de 50 w. Teoretic as avea nevoie de un cazan de 11 kw. Casa este neizolata. Alegerea este buna sau este prea mare. In afara de calorifere mai prepar acm 120 litri.
Astept raspunsul dumneavoastra.
Mulțumesc!

Blog de Instalatii - last year Reply

Salut Sergiu,

Uite care este parerea mea:
– pentru incalzire ai nevoie de 30 de kw.
– in general pentru apa calda menajera se mai suplimenteaza cu cel putin 5 kw.
– daca lemnul va fi taiat de mai putin de un an, va avea umiditate ridicata si putere calorifica scazuta. Si in general se mai supradimensioneaza si pentru acest lucru.
Recomandarea mea este un cazan de 35 de kw. Sau de 30 in cel mai rau caz.
Ce se intampla daca iei un cazan pe lemne prea mic?
– atunci cand va fi foarte frig afara nu vei putea creste temperatura in casa suficient. S-ar putea sa ai 19 – 20 de grade si nu va fi ok.
– vei avea autonomie scazuta pentru ca camera de ardere va fi mica, si trebuie sa faci focul des, la 4-5 ore.

Sper sa te ajute.

rocambole - last year Reply

Buna ziua

Am o locuinta de 250 mp, izolata cu polistiren de 5 cm. Care sunt cele mai bune 3 centrale termice pe gaz pe care mi le recomandati ( una cu pret mic, una cu pret mediu si una cu pret mai mare )? Multumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Gasiti recomandarile mele in articol, mai sus.

Alin - 11 months ago Reply

Ariston Cares!!?e cea mai proasta de la Ariston,schimbator din aluminiu dupa maxim 2 ani se gaureste.

  Alex - a couple of weeks ago Reply

  prostii, eu o am de 3 ani si merge ca in prima zi.

Narcis - 11 months ago Reply

Detin o centrala termica PROTHERM LEOPARD 24 BTV din 2003.
De cateva zile am 2 probleme majore si anume:
Presiunea la centrala este de 1.2 bar,dar sunt situatii cand mai fluctueaza(creste-scade)
1. Decshid robinetul de apa calda menajera si astept in jur de 3-4 min.sa curga apa calda.In tot acest timp centra nu porneste(se intarzie aprinderea flacarei).Dupa cateva comenzi de deschidere-inchidere a robinetului de ACM de la chiuveta, porneste centrala.
2.Termostat ambiental ( manual) este reglat pe 23 ^C. Centrala porneste si nu se mai opreste deloc pana cand apare eroarea F3 (temperatura AT este mai mare de 95 de grade).Presiunea creste in jur de 1.5,returul pe apa rece se incalzeste foarte rau(nu poti sa ti mana pe el). Centrala functioneaza incontinuu,nici cu ajutorul termostatului nu o poti opri,doar daca o opresti de la butonul ON /OFF.
Chiar dc apas butonul de RESET,se opreste si porneste din nou cu aceasi eroare F3.In interiorul centralei se aud si bolboroseli, de cand a aparut aceasta eroare.

Bolboroseala din centrala nu se mai aude,am facut o aerisire a caloriferelor cu centrala pornita ( am scos in jur de 1 litru apa clocotita),asa de mult o incalzeste.Pe moment am crezut ca s-a rezolvat problema, disparuse acel zgomot si centrala isi facea procesul de incalzire normal.A functionat in parametrii normali circa 4ore, fara eroarea F3( temperatura AT este mai mare de 95 de grade),dupa care a intrat din nou in avarie F3. Am oprit-o azi-noapte si am lasat-o asa pana azi-dimineata. Cand am pornit-o aparuse eroare F0 (lipsa presiune),mai avea 0.3 bar.Am reincarcat instalatia, a functionat normal aproape 2 ore dupa care aceasi problema..F3.

  Blog de Instalatii - 11 months ago Reply

  Par sa fie mai multe probleme. Trebuie vazuta de service.
  Probabil ca nu o puteti repara dumneavoastra.

Cristian - 11 months ago Reply

buna seara! am o centrala pe gaz Sime de 30kw, cumparata anul trecut si tot atunci pusa in folosinta. a mers ok vreo 2 luni, apoi a inceput sa dea eroare( AL 06) de lipsa detectare flacara. dupa indelungi si repetate veniri si masurari ale celor de la gaz dar si a celor de la romstal, am schimbat electrodul de aprindere. alarma nu a mai aparut pana de curand. acum apare din ce in ce mai des. e posibila stricarea acelui electrod iar sau poate fi de fapt o problema legata de altceva?
ati mai auzit de aceasta problema? stie cineva cum poate remediata?

  Blog de Instalatii - 11 months ago Reply

  Pentru eroarea AL 06 la centrala termica Sime, trebuie verificate: electrodul, impamantarea, alimentarea cu gaz, vana de gaz.

ALIN DORDEA - a couple of months ago Reply

nu fac reclama la nimeni..vaillant..viessmann…immergas..protherm….sint cele mai fiabile de pe piata….aristonul pt mine ..sint mai slabe ca..motanul ..nostru..

Alex - last month Reply

Nu vad Wolf in articol. Poate nu-si merita banii. Insa eu am alta parere. Am montat un Wolf in 2001, intr-un apartament de 106 mp. A functionat fara probleme – nici macar verificari tehnice periodice – pana in 2012 cand am schimbat un senzor de temperatura pe retur. Cu acea ocazie am facut o verificare completa. Pentru prima data am vazut cum arata o camera de ardere de centrala. Ce m-a impresionat a fost faptul ca nu existau depuneri de reziduri in interiorul camerei de ardere. Absolut deloc. De atunci sunt fan Wolf. Mai ales ca vreau sa montez o pompa de caldura aer – apa Wolf la o casa.

Leave a Reply: