Centrală Termică Pe GPL – 3 Modele cu Livrare ImediatăO centrală termică pe gpl reprezintă pe piața românească una dintre soluțiile oferite utilizatorilor care nu au acces la o rețea de gaze naturale.

Sau cei care se situaează în zone în care încălzirea cu lemne reprezintă o opțiune destul de piperată ca preț.

Trebuie menționat că GPL (sau gazul petrolier lichefiat) este una dintre cele mai bune surse de obținere a căldurii și apei calde menajere într-o locuință, în raport de instalațiile cu gaz natural, electricitate, lemn și peleți.

GPL-ul este o mixtură/combinație de hidrocarburi aflate în stare gazoasă, care sunt furnizate utilizatorilor îmbuteliate în recipient de anumite dimensiuni, în stare lichefiată.

Centrală Termică Pe GPL - 3 Modele cu Livrare Imediată

sursa foto: plastimetimpex.ro

De ce să aleg să-mi încălzesc locuința cu o centrală termică pe gpl?

Pentru zonele în care aprovizionarea cu lemne este dificilă și costisitoare, iar existența unei rețele de gaze naturale este doar un plan de viitor, o soluție ar fi încălzirea gospodăriei cu o centrală termică electrică.

Numai că, prețul energiei electrice este mult prea scump pentru mulți dintre utilizatori, iar în anumite zone, întreruperea energiei electrice poate reprezenta o problemă.

Așa că, o centrală termică pe gpl reprezintă una dintre cele mai bune investiții pentru o astfel de gospodărie.

Compoziția de butan și propan este îmbuteliată în formă lichefiată și furnizată locuințelor dotate cu o centrală termică pe gpl de către companii specializate, la prețuri care sunt cu mult mai mici decât ale energiei electrice. (citeste: Puffer Pentru Centrala pe Lemne – Ghidul Complet)

Centrala termica pe GPL – 3 modele recomandate

 1. Centrala pe GPL VAILLANT ecoTEC plus VUW INT II 306/5-5VUWI NT II 306 5-5 centrala termica pe GPL Vaillant

Pentru cei interesați de achiziționarea unei centrale termice pe GPL, acest model le oferă toate caracteristicile care trebuie să se regăsească la o centrală de calitate, super-performanță. Sistemul dual de alimentare (gpl/gaz) oferă o perspectiva in viitor a zonelor în care urmează să existe o rețea de gaz metan, iar puterea termică utilă de 26,5 Kw ajută la încălzirea fără probleme a unei suprafețe de peste 220 metri pătrați.

În plus, utilizând această centrală termică pe gpl te vei mai bucura de:

 • Un echipament ușor de controlat, cu un panou de comandă digital și posibilitatea de a alege rata de modulare (1:6/1:7);
 • Un dispozitiv care este ecologic și prietenos cu mediul înconjurător și care are un randament termic de 108%;
 • Debit de apă caldă menajeră de 14,4 litri/minut și clasa de eficiență energetică A;
 • Nivel sporit de silențiozitate de numai 45dB.

Cumpara aceasta centrala de la Cel.ro sau de la eMag.ro

 1. Centrala termica pe GPL VIESSMANN Vitodens 050, 24 KWcentrala termica pe gpl VIESSMANN Vitodens 050

Dacă suprafață pe care dorești să o încălzești este de “numai” 160 de metri pătrați, atunci ai nevoie de această centrală termică pe GPL de la Viessmann. Pe lângă prețul cu mult mai scăzut decât al altor produse din gama sa, această centrală termică prezintă o serie de caracteristici care o poziționează pe lista celor mai interesante opțiuni de încălzire a unei locuințe. Te vei bucura de:

 • Protecție împotriva înghețului și un vas de expansiune care are o capacitate de 8 litri;
 • Posibilitatea de ajutare a ratei de modulare până la 1:4;
 • Clasa de eficiență energetică A și un nivel de zgomot de numai 45 dB;
 • Mod de control complex cu afișaj de tip LCD și posibilitatea de afișare a diferite statusuri de funcționare.

Cumpara aceasta centrala termica de la Cel.ro sau de la eMag.ro.

 1. Centrala termica pe GPL MOTAN Sigma 24 Erp – 24 kWcentrala pe gpl Motan Sigma 24 Erp

O centrală termică pe gpl dedicată, produsă de unul dintre brandurile locale și pe care se poate baza orice proprietar al unei locuințe cu o suprafață de 160 de metri pătrați. Cu siguranță că această centrală termică cu GPL este ideală pentru orice gospodărie, nu numai datorită caracteristicilor tehnice, ci și prețului care o clasează pe primul loc în categoria de produse din care face parte. Astfel, atât timp cât vei utiliza acest echipament de încălzire, cu siguranță că o să te bucuri nu doar de confort la un nivel maxim, ci și de:

 • Unul dintre cele mai scăzute niveluri de zgomot (între 20 și 40 dB);
 • Randament de până la 93%, ceea ce este comparabil cu al oricărei centrale termice pe gaze naturale de brand;
 • Posibilitatea de a funcționa cu o instalație de încălzire prin pardoseală;
 • Debit de apă caldă de 10 litri/minut.

Cumpara centrala de la Cel.ro sau de la eMag.ro.

Indiferent de alegerea ta, oricare dintre aceste centrale termice îți vor oferi confortul de care ai nevoie în cursul unei ierni geroase, dar și de-a lungul anului. Fiindcă o centrală termică pe GPL reprezintă o soluție alternativă de calitate pentru orice gospodărie din România!

Avantajele și dezavantajele pentru centrala termica pe gpl

Unul dintre cele mai importante avantaje oferite de către o centrală termică pe Gpl este faptul că poate fi, foarte ușor, convertită într-o centrală pe gaz natural.
Vezi ce peicole pot aparea la centrala cu GPL in acest interviu pe care l-am dat la Radio Romania Constanta

Asta înseamnă că, în cazul apariției în viitor a unei rețele de gaze naturale, pe baza unei investiții minime, vei putea să utilizezi un echipament deja achiziționat, având nevoie doar de câteva mici ajustări.

În plus, o centrală termică pe Gpl îți oferă o mulțime de alte avantaje:

 • Prețul combustibilului este unul foarte scăzut în comparație cu cel al lemnelor și curentului electric;
 • Buteliile cu GPL pot fi achiziționate și furnizate pe baza unui contract de prestări servicii cu o firma specializată, care se ocupă de livrarea și montarea acestora, astfel încât beneficiarul să nu fie nevoit să se ocupe de depozitarea acestora. Spre deosebire de centralele cu lemn, o centrală termică pe gpl beneficiază de un flux de alimentare care nu necesită operațiuni suplimentare (tăierea lemnului, depozitarea acestuia, uscarea, alimentarea și curățarea a resturi a centralei, etc.);
 • Montarea unei centrale termice pe GPL se realizează foarte rapid, iar în cazul în care există posibilitatea racordarii la o rețea de gaze naturale în viitor, se poate instala o centrală care funcționează în regim mixt (gaze naturale și gpl);
 • Nivelul noxelor de sulf emise în mediul înconjurător este mult mai scăzut decât al centralelor pe lemn, iar acest tip de gaz este destul de prietenos cu mediul înconjurător;
 • Datorită densității sale crescute în formă lichidă (de 250 de ori) decât în cea de gaz, acest tip de combustibil poate fi stocat în cantități mari într-un spațiu de depozitare mic.

Citeste si: De Ce Scoate Fum Centrala Pe Lemne Sau Soba?

Chiar dacă reprezintă o opțiune demnă de a fi luată în calcul în orice zona a țării, nu trebuie uitat faptul că încălzirea locuinței cu o centrală termică cu gpl este supusă și unor dezavantaje.

Trebuie ținut cont de faptul că:

 • Centralele termice pe gpl au nevoie de asigurarea unor revizii bianuale în ceea ce privește respectarea normelor de siguranță datorită prezenței în compoziție a unor elemente care pot provoca coroziune;
 • În procesul de ardere, gpl-ul emite noxe de dioxid de carbon care sunt periculoase pentru mediul înconjurător, ceea ce înseamnă că acest tip de combustibil nu este atât de ecologic precum este energia electrică;
 • Prețul GPL-ului este în creștere, ceea ce înseamnă că, utilizarea unei centrale termice pe Gpl poate avea costuri mai ridicate în viitor.

Stocarea gpl-ului

Furnizarea buteliilor cu Gpl se poate face în funcție de necesitățile utilizatorului și de posibilitățile financiare ale acestuia. Pornind de la buteliile standard și ajungând până la rezervoarele cu o capacitate între 1000 și 2000 de litri, stocarea Gpl-ului se face foarte ușor datorită caracteristicii sale legată de densitate.

Citeste si: 7 Cele Mai Populare Centrale Termice Cu Boiler Încorporat

Cum să-mi aleg centrală termică pe gpl?

Deși este considerată a fi o operațiune mult mai dificilă decât în cazul altor tipuri de centrale, alegerea unei centrale termice pe gpl nu ridică probleme dacă sunt respectate următoarele caracteristici:

 • Suprafața care trebuie încălzită, prezența sau absența izolației termice a locuinței și numărul de utilizatori – genul acesta de încălzire se adresează locuințelor cu suprafețe generoase;
 • Tipul centralei termice – sunt recomandate centralele în condensare, datorită fiabilității crescute și a impunerii în mod legal a achiziționării acestui tip de centrală (dat fiind faptul că prezintă un nivel de siguranță sporit);
 • Puterea centralei termice – trebuie raportată la suprafață care urmează să fie încălzită, de aceea, minimul trebuie să fie de peste 24 Kw pentru o suprafață sub 200 metri pătrați su poate crește până la 70 Kw pentru spații industriale, pensiuni și suprafețe mari, de peste 1000 de metri pătrați;
 • Nivelul de debit apă caldă generată – o centrală termică pe Gpl care asigură un debit minim de 10 litri/minut este o soluție demnă de a fi luată în calcul pentru locuințele în care nu este necesar un exces de apă caldă. Pentru spațiile mari este recomandată instalarea unui boiler suplimentar în care să se stocheze apă pentru a putea face față solicitărilor;
 • Tipul combustibilului folosit – există trei posibilități de alimentare a centralei (butan, metan și propan). Dacă o centrală termică le accept ape toate trei, atunci este un echipament pe care trebuie să-l iei în calcul imendiat;
 • Prezența unor funcții suplimentare – de la protecția împotriva înghețului și până la senzorii de detectare a posibilelor scurgeri de gaz, de la caracteristicile legate de design și modul de control și până la posibilitatea de reglare a temperaturii pe anumite zone, prezența unor astfel de funcții reprezintă un plus pentru centrală termică pe gpl.

Multumesc pentru ca ai citit articolul. O sa-ti trimit urmatorul articol pe email. Doar scrie adresa ta de email aici.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: