20 De Probleme Cu Caloriferele (Și Rezolvarea Lor)

Îți recomand acest articol dacă întâmpini probleme cu caloriferele și cauți soluții.

Mai jos îți prezint 20 dintre cele mai frecvente întrebări (inclusiv răspunsurile la acestea), pentru cei care se confruntă cu defecțiuni ale caloriferelor.

20 De Probleme Cu Caloriferele (Și Rezolvarea Lor) blogdeinstalatii.ro

1. Caloriferul nu se încălzește. Am probleme cu caloriferele!

În cazul în care unele calorifere funcționează corespunzător, în timp ce altele nu se încălzesc, problema cu caloriferele poate fi legată de echilibrarea hidraulică a acestora. Rezolvarea poate fi prin acționarea robinetului caloriferului, sau dacă acesta nu există, se poate monta unul.

Nu ai cum sa fi pregatit pentru asta: Vine ziua cu cele mai multe reduceri din an! 

2. Caloriferul demontat creează probleme

Dacă ai demontat un calorifer, iar acum întâmpini dificultăți, atunci anumite părți din instalatie au fost montate incorect.

Din cauza posibilelor complicații, nu sunt recomandate reparațiile pe cont propriu și va fi nevoie să apelezi la un instalator specializat.

3. Mutarea unui calorifer cauzează probleme în instalatie

Atunci când muți un calorifer, si opteazi pentru extinderea țevilor în loc de a le deplasa cu totul, atunci nu ar trebui să întâmpini probleme.

Totuși, din cauza distanței la care se află caloriferul, cu cât va fi mai departe, cu atât se va încălzi într-un timp mai lung. Tine cont de faptul că dacă caloriferul nu se încălzește la fel de repede ca și celelalte atunci centrala va porni și se va opri mai des.

Pentru aceste probleme îți recomand să apelezi la un instalator.

Citeste: Cum Fac Echilibrarea Hidraulica A Caloriferelor? Ghid cu 11 Pasi

schema de montaj calorifere - probleme calorifere - blogdeinstalatii.ro

4. Ce se poate întâmpla dacă mut un calorifer

La mutarea caloriferului, este bine daca poti mentine ca pozitie de montaj locul de sub geam. In acest fel, eviti formarea de condens, mucegai sau alte problem care pot aparea.

Cumpara: teava de cupru pentru calorifere

5. Ce pot face dacă am zgomot în calorifer

Dacă ai probleme cu un calorifer zgomotos, acest lucru se poate întâmpla din cauza acumulării de aer în sistem, din mai multe motive.

Unul dintre motive poate fi faptul că sistemul de încălzire necesită o curățare sau faptul că intre aer prin anumite locuri. Daca scade presiunea centralei termice, poti identifica locurile pe unde curge apa folosind metoda hartiei pentru calorifere.

Întotdeauna este recomandat să apelezi la un instalator care să verifice și să curețe întreaga instalație.

6. Cum pot opri aerul să pătrundă în calorifer

Răspunsul la această întrebare se află în paragraful de mai sus, ‘Ce pot face dacă am zgomot în calorifer’, însă o altă opțiune este de a avea un aerisitor automat.

Care este sensul de deschidere al robinetului de calorifer? În mod normal, robinetul de calorifer se închide în sensul acelor de ceasornic și se deschide în sens invers acelor de ceasornic.

Citeste: 7 Pasi pentru a afla cum aerisesti caloriferul

aerisire calorifer

7. Caloriferul a început să curgă

Dacă problema se referă la un calorifer care curge sau un calorifer care picura, atunci singura opțiune este de a închide caloriferul de la robinet și de a chema cât de curând un instalator. Trebuie vazut pentru caloriferele de fonta sau aluminium daca trebuie stranse niplurile, sau inlocuite garniturile. Sau daca este vorba de o fisura a caloriferului.

8. Cum pot preveni ruginirea caloriferului

Pentru a preveni ruginirea caloriferului și a prelungi durata sa de viață, este recomandat să utilizezi o substanță chimică de protecție pe care să o introduci în sistemul de încălzire.

Cumpara aceasta solutie: Sentinel X200 Inhibitor.

Pentru baie, este bine de știut că dacă nu ai o fereastră prin care să ventilezi periodic spațiul, este foarte posibil să apară rugina pe caloriferul de baie.

9. Încălzirea caloriferului durează prea mult

În cazul în care un calorifer se încălzește prea greu, în timp ce altele funcționează corespunzător, atunci va trebui să te ocupi de echilibrarea hidraulică a acestora prin a da mai încet caloriferul cel mai fierbinte și a-l verifica apoi pe următorul ca și temperatură.

10. Caloriferul se încălzește prea mult

Dacă caloriferul se încălzește prea mult, asigură-te că micșorezi temperatura acestuia cu ajutorul robinetului termostatic.

Caloriferul tau nu are inca robineti termostatici? Cumpara acest set: Set Robineti Termostatici Danfoss

În cazul în care caloriferul nu are robinet, poți monta unul. Uneori caloriferul se poate încălzi prea mult din cauza unui thermostat de camera defect care trebuie înlocuit. Încearcă de asemenea să micșorezi temperatura pe tur din centrala termica.

Cum montez un calorifer blogdeinstalatii.ro

11. Robinetul caloriferului curge, sau robinet calorifer defect

Dacă întâmpini o problemă cu un calorifer al cărui robinet curge, atunci este recomandat să strângi mai mult robinetul. Este recomandat să rotești robinetul în sensul acelor de ceasornic. Însă în unele cazuri mai rare, acest lucru poate duce la agravarea defecțiunii și necesitatea de a apela de urgență la un instalator.

12. Caloriferul s-a desprins de pe perete

În cazul în care caloriferul s-a desprins de pe perete, în majoritatea cazurilor nu este sigur să îl montezi la loc. Acest lucru se putea întâmpla din cauza unei probleme a suporturilor sau a șuruburilor înfiletate deficitar. Problema poate fi inclusiv de la rezistența peretelui pe care caloriferul este montat. Este recomandat să chemi un instalator pentru a verifica dacă peretele este sigur pentru caloriferul respectiv.

Pentru pereții de rigips, este recomandat să fie montată o întăritura de lemn în spate, pentru a susține greutatea caloriferului.

13. Cum aerisesc caloriferul

Pentru a face aerisirea caloriferelor, singura opțiune este de a acționa aerisitorul. Dacă nu iese aer sau apă, poate fi din cauza tipului de sistem sau din cauza unor probleme mai grave. Este recomandat să apelezi la un instalator pentru a rezolva această problemă cu caloriferul.

probleme cu caloriferele - curg robinetii

14. Cum echilibrez hidraulic caloriferele

Pentru problemele cu echilibrarea hidraulică, este recomandat ca cel mai fierbinte calorifer să fie dat mai încet cu o tura sau două de robinet, apoi să treci la următorul calorifer fierbinte, până când cel mai rece calorifer începe să se încălzească. In acest fel permițem debitului de agent termic să ajungă chiar și până la cele mai îndepărtate calorifere.

15. Cum opresc o scurgere la un robinet de calorifer

4 din 5 cazuri în care există o scurgere sub robinetul caloriferului sunt rezolvate prin strângerea acestuia. Dacă anterior robinetul a fost strâns prea mult și acum nu mai poate fi acționat, trebuie să apelezi la un instalator care să verifice și să golească instalația pentru a repara scurgerile în cazul acestor probleme specifice.

16. Ce efect are diametrul țevilor asupra caloriferului

Montarea unor țevi cu un diametru mai mic scade costurile și accelerează procesul de încălzire, însă poate cauza de asemenea probleme deoarece debitul este restricționat și predispus la blocaje. O instalație cu țevi mai înguste trebuie menținută curată pentru o bună circulație a apei.

Citeste: De Ce Am Caloriferul Rece Jos? Poate Ai Un Calorifer Înfundat?

17. Cum procedez pentru a repara un calorifer care curge

Dacă ai un calorifer spart sau care curge, atunci robinetul acestuia poate fi oprit pentru a rezolva problema. Nu deschide aerisitorul și așteaptă o oră pentru ca scurgerile să scadă datorită diminuării presiunii apei și a intrării aerului în calorifer, creând astfel un efect de neutralizare.

instalator calorifer

18. Cum să opresc caloriferul și să îl demontez de pe perete pentru a vărui

Este în regulă dacă dorești să oprești robinetul caloriferului și în același timp să îl demontezi de pe perete. Este foarte important să te asiguri că încăperea nu va fi prea rece si ca robinetul caloriferului să nu se deschidă singur. Si este recomandat să montezi niște dopuri pentru a rezolva această problema.

19. Cum pot face caloriferul să funcționeze mai bine

Pentru a te asigura că caloriferul funcționează la parametri optimi, este recomandat să te asiguri că apa din calorifer este curată. De asemenea, poți utiliza o substanță chimică potrivită pentru instalația termică astfel încât să obții cele mai bune rezultate. Este foarte important să citești eticheta produsului pentru a fi sigur că ai substanța chimică corespunzătoare.

20. De ce caloriferul este cald sus și rece jos?

Dacă caloriferul este cald în partea de sus și rece în partea de jos, atunci cel mai probabil este vorba despre pompa de încălzire. Aceasta va trebui reparată sau înlocuită. Alte posibile probleme pot fi aerisirea caloriferelor și echilibrarea hidraulică a caloriferelor.

Esti nou pe acest blog?

Am Creat o Pagină Doar Pentru Tine cu Resurse Utile Numită Newsletter Gratuit!

Dacă ți-a plăcut acest articol, împarte-l cu prietenii tai… De exemplu poți să-l distribui pe facebook aici: https://www.facebook.com/blogdeinstalatii.ro

Îți doresc să ai o zi grozavă și minunată, și te aștept din nou să vizitezi blogul.


surse: diydoctor.org.uk  diy.com emergencyplumber.uk.com

Click Here to Leave a Comment Below

Marius - last year Reply

Bună seara, eu intampin următoarea problema la o centrală Viadrus 35kw:
Am schimbat vasul de expansiune, deoarece era sparta membrana înlocuindu-l cu altul de aceeași capacitate 35l,dar presiunea la centrala la rece creste la 2atm din “senin”. Presiunea în lucru este în intervalul 2-2,2atm, ok…. Am aerisit calorifere, admisie cu apa pt completare verificata… este ok, aerisit încă o data, presiune vas 1.5…..funcționează, calorifere încălzite pe toată suprafața… Cum se răcește rămâne la 2atm și temperatura apei 50,aduc presiunea la 1 ATM prin eliberarea apei din cazan pe la supapa de presiune, coboară temperatura apei la 40 și presiunea urca la 2 ATM fără sa intervin asupra centrale reci….. Înnebunesc, nu mai știu ce sa fac… AJUTAȚI-MĂ
Cu respect

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Daca aveti un robinet de incarcare a instalatiei, verificati-l pentru ca s-ar putea sa fie stricat si sa vina presiune pe la el din retea.
  Si verificati din nou vasul de expansiune.

Dina - last year Reply

Buna dimineata,
Va urmaresc cu interes postarile si imi sunt de folos si pentru asta va multumesc, am insa o problema pe care nu stiu sa o descurc.
Locuiesc la casa si am centrala pe gaze …mai veche dar pana una alta trebuie sa ma descurc cu ea.
Problema mea este ca respectiva casa este cumva impartita in 3 apartamente cu 2 camere cu 2 bai si 2 bucatarii.
In timp ne-am imputinat in casa si trebuie sa gasesc o modalitate de a face economie la gaze.
Am montat robineti termostatati aproape peste tot. Am izolat cumva podurile, am anvelopat cu polistiren …de 3 cm , asa a fost atunci.
Intrebarea este, daca las caloriferele pe treapta 1 ca sa nu inghete instalatia si raman deschise doar 6 sau 7 din ele cu cat fac economie la gaz?
Sau daca aveti sa-mi dati un sfat…o sugestie prin care sa pot reduce consumul de gaz.
Va multumesc!
O zi buna!

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Avand in vedere ca a inceput sezonul rece, o variant ar fi sa comparati facturile de gaz de anul trecut cu cele de anul acesta si o sa va dati seama cat economisiti.
  Ca idee, daca opriti jumatate din caloriferele din casa, probabil nu va fi facture la jumatate.
  Pentru ca se mai consuma gaz si pentru apa calda menajera si pentru incalzit.

Cristina - last year Reply

Buna dimineata

Cand am renovat am stabilit sa punem in șapă tevile care duc la centrala și la calorifere. In cazul in care, la un moment dat, se sparge o țeavă pot face din nou instalatia cu tevile la vedere? Adica sa anulez folosirea țevilor prin pardoseală și să punem din nou țevilea alea albe din Pvc sau din ce sunt ele. Fără să mai spargem casa.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Cristina,

  Este normal sa te gandesti ce faci daca se sparg tevile.
  Dar sa stii ca este un lucru foarte rar.
  Practic daca se sparge o teava in sapa, si se vede locul unde curge, se poate sparge doar 30 de cm in zona aceea si sa se repare fisura.
  Si ca raspuns la intrebarea ta, se pot anula tevile din sapa si sa le montezi apparent. Dar probabil nu va fi nevoie

  Toate cele bune,

  Cosmin

Dan - last year Reply

Buna ziua!

Am citit pe site la dvs. articolul despre sobe pe gaz (https://blogdeinstalatii.ro/soba-pe-gaz/), insa am o nedumerire cu care sper sa ma puteti ajuta. Anume, puteti recomanda un model de soba care sa se alimenteze de la reteaua de gaz si nu prin butelie?

Multumesc mult,
Dan Carp

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua Dan,

  Exista acest produs si se numeste convector pe gaz: https://blogdeinstalatii.ro/convector-pe-gaz/
  Acesta are o tubulatura de admisie/evacuare care trebuie scoasa prin perete afara.
  Sper sa-ti fie de folos.

  Cu bine,

  Cosmin

Constantin costin - last year Reply

Va salut
Am și eu o problema cam ciudată și nu-mi explic ce se întâmplă și de aceea apelez la dvs.
Am un termosemineu pe peleti de 24 KW care încălzește 5 calorifere ,iar caloriferul cel mai aproape de centrala (termosemineu) se răcește după aproximativ 2 ore ,celelalte neavând nicio problemă.
Îmi puteți spune care ar fi cauza?
Mulțumesc anticipat

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Un pic cam ciudat.
  Ar trebui vazuta instalatia de un instalator. Daca semineul merge in continuare, ar trebui sa fie cald.
  O varianta ar fi daca aveti cap termostatic la el, acesta sa opreasca agentul termic (ceea ce e normal).

Marian - last year Reply

Buna seara Cosmin,
Am urmatoare problema si nu stiu rezolvarea ei .
Pentru o centrala termica Ariston Clas One 24 Kw ( pe care am instalat-o intr-un apartament de vacanta din Sinaia, eu locuind in Bucuresti) doresc sa montez un modul de comanda la distanta pentru a putea sa o pornesc inainte de a ajunge in locatie. Pentru acest modul , am gasit preturi diferite fara a observa diferenta dintre produse:

Pe site-ul http://www.hit.com.ro/modul-ariston-sensys-net-gateway-internet-conectare-smartphone.html
1. MODUL ARISTON SENSYS NET 750,00 RON IN STOC
Modul Ariston Sensys Net pentru conectarea unei centrale termice Ariston, prin internet, la Smartphone-ul dvs si posibilitatea de gestionare / reglare prin intermediul aplicatiei Ariston a intregului sistem de incalzire din imobilul dvs. Acest pachet contine controllerul Sensys Net si gateway-ul de conectare a centralei termice la routerului dvs prin WI-FI.
Prin intermediul aplicatiei Ariston Net, disponibile atat pe iOS cat si pe Android, centrul de service Ariston poate verifica centrala termica si poate oferi asistenta de la distanta.

2. https://www.emag.ro/termostat-sensys-ariston-cz020081/pd/DGVLX4BBM/
Accesoriu de termoreglare cu cablu care permite controlul de la distanta prin aplicatia Ariston NET si gestionarea diverselor produse si a diferitelor surse de energie cu ajutorul retele wi-fi
• Afisajul cu matrice de puncte, de dimensiuni mari, va permite sa: verificati centrala cu functionare pe gaz, sistemul de incalzire solar si modulele de gestionare a zonei; personalizati ecranul initial; programati timpul de incalzire si de preparare a apei calde menajere; vizualizati rapoartele referitoare la energie (energia solara stocata kWh, surse active, reducerea emisiilor de CO2 si numarul de dusuri posibile)
• Sensys are o utilizare intuitiva
• Afisaj de dimensiuni mari, cu iluminare
• Control complet asupra tuturor componentelor sistemului prin noul protocol de comunicatie Bus Bridgenet®
• Programarea incalzirii si a prepararii apei calde menajere
• Afisarea energiei solare stocate (kWh)
• Afisarea reducerii nivelului de CO2 datorita surselor regenerabile
• Termoreglare modulantã
• Reglarea temperaturii incãperii pe timp de noapte si pe timp de zi
• Functie Auto
• Sensys beneficiaza de un design italian de clasa.
Alimentare electrica: BUS BridgeNet ®; Absorbtie electrica max. < 0,5 W
Temperatura de functionare -10 .. 60°C; Temperatura de stocare -20 .. 70°C
Lungime si sectiune cablu bus (NOTA: LA CONECTAREA DINTRE SENZORUL DE MEDIU SI CENTRALA, PENTRU A EVITA PROBLEME DE INTERFERENTE, UTILIZATI UN CABLU ECRANAT SI UN SPLITTER TELEFONIC): max. 50 m – min. 0.5 mm2
Memorie tampon =2 h
Senzor temperatura: NTC 5 k 1%; Grad rezolutie 0,1°C.
Sau,

https://www.emarketon.ro/sensys-dispozitiv-modulant-de-gestionare-a-sistemului-cu-fir?utm_source=price-ro
396,00 Lei 484,00 Lei Sensys, dispozitiv modulant de gestionare a sistemului (cu fir)

…..si exemplele pot continua….

Pana la urma, ce trebuie sa cumpar? Puteti sa-mi recomandati produsul si site-ul cu pretul optim? Instalarea este complicata? Sa o fac singur dupa indicatiile de pe youtoube

https://www.youtube.com/watch?v=pEEvMijHNjk&t=120s

sau iau o firma specializata?
Multumesc mult pentru timpul acordat

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Prima variant pare sa aiba si un gateway pentru conectare la router.
  Incercati sa discutati cu Ariston Romania si o sa va sfatuiasca ce va trebuie.

Tudo - last year Reply

Revin cu păreri după ce am modificat returul pe diagonală, am montat folie reflectorizanta pentru calorifere, am pus robineți noi pe tur si retur și aerisitoare peste tot. Racordat la sistem centralizat rezultatul ????? =>>>> Căldură pe toată suprafața caloriferelor , fără aer și zgomote de picurare în ele. Superb. O vară de atenție la 20 de ani și rezultatul este spectaculos !

Tudo - last year Reply

Mulțumesc blog de instalații pentru sfaturile și timpul acordat !

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Multumesc si eu!

Rodica - last year Reply

Buna dimineata
Va rog daca se poate sa-mi spune ti si mie daca la 104 m utili si 6 calorifere , avand o centrala ariston class one de 24 kw daca se este corect sa se plece cu tevi ppr de 20.Am înteles de la magazinul de unde am achizitionat centrala si csloriferele ca ar trebui sa plece cu cel putin doua feluri de teava adica de 25 respectiv 20 pentru a se incalzi toate caloriferele.Dnul care se ocupa de instalatie spune ca este foarte ok sa plece cu un singur fel de teava pt ca nu este nici un pericol sa nu se incalzeasca caloriferele.Ma puteți ajuta, va rog.
Mulțumesc frumos!

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Centrala termica are racorduri de 3/4″
  In general se pleaca de la centrala cu acest diametru. Ramificatiile catre calorifere pot sa fie mai mici, adica de 1/2″.

Nicu - last year Reply

Buna ziua,

Am o problema cu un calorifer, cel din sufragerie. Este din otel, 1m/0.6 .
Se incalzeste doar in partea de sus, pe toata lungimea lui, cam 10 cm. In rest e rece. Doar cand e foarte frig afara si probabil baga cei de la RADET mai multa caldura se incalzeste cam jumatate.

Am demontat caloriferul, l-am umplut cu apa calda si pare sa se incalzeasca tot.

Poate fi o problema de la calorifer sau este de la coloana, instalatia din bloc?

Multumesc frumos,
Nicu

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Buna ziua,

  Daca agentul termic este de la Radet… nu prea aveti ce face.
  Decat sa aerisiti claoriferul si coloanal de incalzire.

Sorin - 6 months ago Reply

Salut.
Vreau sa anulez un calorifer intr-o camera (ambele sunt pe aceiasi teava din distribuitor)
Cum sa fac ca sa fie mai bine ?
1. Sa unesc tevile intre ele ?
2. Sa le pun dopuri ?
3. Sa le pun aerisitoare ?
Mie cel mai mult imi convine sa pun dopuri.
Ms.

Alexandru - a couple of months ago Reply

Buna ziua!

Am actionat robinetul caloriferului din camera un pic in directia de inchidere si de atunci, cred, nu s-a mai incalzit. Urmeaza sa il aerisesc dar voiam sa intreb: este normal ca si tevile pana la el sa fie reci?

Multumesc frumos!

Lumy - a couple of months ago Reply

Buna! Avem câteva zile de când ne-am montat o centrala Ferroli RRT 24 C pe gaz dar folosim butelii cu propan . Avem 5 calorifere dintre care 3 se încălzesc aproape in întregime dar ultimile doua se încălzesc doar sus aproape de jumătatea caloriferului in jos sunt reci. Sunt aerisite.Le-am închis puțin pe cele care erau mai fierbinți dar tot nu se încălzesc complet ultimile doua.Nu știm care ar fi problema.Multumim

  Blog de Instalatii - a couple of months ago Reply

  Incercati sa mai cresteti temperatura pe tur la centrala si sa aerisiti bine caloriferele.
  Nu este neaparat o problema, nu trebuie sa fie caloriferul cald de sus pana jos (daca in camera este cald).

Laura - last month Reply

Buna ziua! Am aerisit caloriferele totul bine si frumos au functionat,dar de o perioada de timp au inceput iar sa avem aceeasi problema aerist dar numai curge apa si mentionez ca se aude in calorifere cum apa e impinsa si se incalzeste doar o parte mica a caloriferului..ce pot face? Eu locuiesc la mansarda.

Octav - last month Reply

Buna ziua!
Am de cateva saptmani o problema cu un calorifer care l-am inlocuit la centrala pe gaz a rezidentei (sunt 6 apartamente deservite de aceasta centrala). Inainte aveam un calorifer care nu facea fata la camera si am decis sa il schimbam cu unul mai mare. De la instalarea noului calorifer, acesta ramane tot timpul foarte cald indiferent daca ese pe * sau pe 5. Am incercat sa schimb si termostatul si ventilul din calorifer la care este racordat termostatul.
Puteti sa ma ajutati?

O seara buna. Multuemsc.

  Blog de Instalatii - last month Reply

  E posibil ca ventilul termostatului sa fie blocat cu mezerie. Incercati sa-l miscati si poate se elibereaza.
  Daca nu, va trebui schimbat robinetul termostatic.

Leave a Reply: