- in Centrale Termice , Termice
- |
- 6 comments
Ai Centrala Termica? Prelungeste-i Durata De Viata!
O centrala termica moderna are o durată de viață de aproximativ 10 – 12 ani sau mai mult. Apoi va fi nevoie de schimbarea centralei termice.
Acest interval de timp depinde de calitatea centralei dar si de modul cum este montata, folosita si intretinuta. Dacă este de nivel premium, mediu sau o centrala ieftină.
În plus această perioadă de viață este condiționată și de modul de instalare. Dacă montajul centralei termice a fost facut cu profesioniști și dacă au fost utilizate metode și practici de cea mai bună calitate.
Dacă este instalată în mod gresit sau fara filtre, „noua” ta centrală termica nu va rezista mai mult de 5-6 ani. Timp în care este posibil să faci câteva reparații la centrala ca urmare a apariției diverselor probleme.
Durata de viata a unei centrale termice pe gaz
Există două motive pentru care ar trebui să citești acest articol:
- Fie centrala ta are niște probleme privind funcționarea sau are niște scurgeri, ori caloriferele sunt reci în anumite zone
- Fie ai făcut atât de multe reparații încât înlocuirea centralei este acum o opțiune cu mult mai bună.
Cu toate că este de preferat să știm când vom avea probleme cu centrala, de cele mai multe ori se întâmplă să fim prinși pe picior greșit.
Așa că, nu trebuie să aștepți niciodată ca să se răcească vremea pentru a-ți înlocui centrala.
Mai ales că este o perioadă a anului extrem de solicitantă pentru instalatori. Multe centrale termice se strica și au nevoie de înlocuire sau de reparații.
Ce poți face în acest sens? Să aflăm în acest ghid de la Blog de Instalații!
Cat tine o centrala termica?
Sunt mai multe aspecte care trebuie luate în considerare astfel încât instalația ta de încălzire centrală să îți ofere cel mai bun răspuns la întrebarea „Cât rezistă o centrală termică?”. Printre ele se numără:
- Achiziționarea centralei de la un producător de încredere (de tip premium), precum Viessmann, Vaillant sau Ariston ori de la un brand de nivel mediu, cum ar fi Ferroli sau Immergas.
- Efectuarea unei revizii anuale pentru a-ți menține activă garanția și pentru a prelungi durata de viață a centralei.
În cadrul acestui articol, mi-am propus să îți furnizez toate informațiile care să te ajute să fii pregătit să răspunzi corect la întrebarea „Cât rezistă o centrală termică?”.
De asemenea, vreau să știi cât mai exact ce trebuie să faci atunci când vei avea nevoie de o nouă centrală! Să-i dăm drumul!
Când ar trebui să încep să caut o centrală nouă?
Majoritatea centralelor fabricate astăzi au o durată de viață până la 10 – 12 ani.
În general, acest sfat se aplică centralelor moderne de tip premium, ceea ce înseamnă că ai optat pentru un producător de top precum Viessmann, Vaillant sau Buderus, care știu cu adevărat cum să producă o centrală de calitate.
Având în vedere acest lucru, cel mai bine este să alegi un instalator care să colaboreze cu producătorul ales.
Majoritatea producătorilor de centrale încetează să mai facă piese pentru centralele produse în urmă cu maxim 12 ani.
Din această cauză trebuie să începi să iei în calcul înlocuirea centralei atunci când se împlinesc 10 ani.
Dacă procedezi în acest mod, poți lua toate măsurile de prevenție necesare ca sa te asiguri că nu apar probleme atunci când ai mai mare nevoie de căldură și apă caldă în timpul iernii.
Randamentul centralei termice
Nu este un secret că o centrală termină devine din ce în ce mai ineficientă în timp.
Se întâmplă la fel ca în cazul oricăror alte produse care beneficiază de tehnologie modernă, cum ar fi mașinile. Ca sa mearga bine, trebuie să fie cât mai bine îngrijite.
Fără o întreținere corespunzătoare, ar trebui să cauți o centrală nouă mult mai devreme decât ți-ai dori.
Cu cât lași să treacă mai mult timp înainte de a-ți înlocui centrala, cu atât mai mulți bani vei pierde.
Centrala ta va depune mai multe eforturi pentru a funcționa cum trebuie, piesele de schimb si manopera sunt destul de scumpe.
Cum pot crește durata de viață a centralei?
Chiar dacă stricarea centralei tale poate fi un lucru înfricoșător, ai la dispoziție mai multe măsuri preventive pe care le poți lua pentru a te asigura că nu o să ajungi într-o astfel de situație.
Dacă centrala se oprește, asta nu înseamnă neapărat că este nevoie imediat sa o schimbi.
Cu toate acestea există o serie de opțiuni disponibile pentru a prelungi durata de viață a centralei:
- Alege servicii de întreținere și revii ale centralei. Alege întotdeauna instalatori care au fost aprobați direct de către producătorul centralei alese
- Verifică dacă caloriferele au nevoie de aerisire si daca se incalzesc complet, de sus pana jos.
- Instalează un filtru magnetic pentru centrala termica. Vezi acest model sau acesta
- Evită supraîncălzirea centralei – trebuie să îți alegi centrală în funcție de mai multe aspecte, așa cum sunt suprafața care trebuie încălzită sau numărul de utilizatori. O centrală cu o putere scăzută se va suprasolicita pentru a reuși să furnizeze cantitatea dorită de apă caldă și căldură. În plus, asigură-te că discuți doar cu profesioniști atunci când vrei să-ți cumperi o centrală nouă.
- Asigură-te că adaugi inhibitori în sistem după ce a fost spălat. Vezi acest produs.
- Dacă pleci în concediu sau pe un termen mai lung, setează centrala pe modul de „vacanță”
Mentenanța centralei termice
Chiar dacă este un cost în plus, asigurarea serviciilor de mentenanță pentru centrală reprezintă o investiție care merită.
Chiar dacă costă mai mult, pe termen lung merită cu prisosință. În momentul în care are loc acest serviciu de întreținere sunt realizate mai multe verificări.
Operațiunea ar trebui să includă totul, de la evaluarea stării schimbătorului de căldură până la toate conexiunile electrice disponibile.
Pe lângă aceasta, ar trebui să se verifice nivelul de presiune a centralei, precum și dacă este necesară înlocuirea anumitor piese.
Va prelungi revizia periodică durata de viață a centralei mele?
Fără nici cea mai mică urmă de îndoială. Există două motive principale pentru care trebuie să faci o revizie a centralei măcar o dată pe an:
- Te va ajuta să îți poți păstra garanția de la producător
- Centrala va beneficia de îngrijire profesională, care este necesară pentru maximizarea duratei de viață
Atât timp cât revizia este efectuată de un tehnician calificat și autorizat, operațiunea de mentenanță anuală a centralei poate fi realizată de orice companie.
Calitatea serviciului prestat depinde și de firma de centrale termice pe care o alegi. Adica cat de seriosi vor fi.
Un astfel de serviciu va fi folositor pentru că vei putea identifica și remedia orice probleme înainte ca aceasta să provoace stricarea centralei.
În acest fel vei scăpa de orice posibil coșmar legat de centrala termica, de erori si oprirea centralei cand iti este lumea mai draga.
Piesele de schimb pentru centrala termica
Este important să știi cât de veche este centrala ta înainte de a demara orice reparații la aceasta.
Dacă ai făcut o alegere inteligentă atunci nu o să fie nicio problemă privind disponibilitatea privind piesele centraeli din partea producătorului.
În acest fel vei vedea că speranța de viață a centralei nu va fi o problemă.
Cu toate acestea, în cazul în care centrala provine de la o companie mai puțin cunoscută, care poate că nici nu mai este în activitate, atunci va fi dificil să obții piesele necesare.
În general nu ar trebui să fie probleme. Majoritatea producătorilor se asigură că le oferă clienților piesele necesare pentru o perioadă de maxim 12 ani.
Verifică caloriferele daca se incalzesc si daca trebuie aerisite
În timpul funcționării centralei, se poate întâmpla ca aerul să rămână captiv în calorifere.
Cu toate că ți se poate părea o chestie inofensivă, o astfel de problemă poate cauza funcționare cu ineficiență a centralei.
Acest lucru se datorează faptului că aerul care este prins în interiorul caloriferului. Asta creează apariția unor zone reci pe suprafața caloriferului, dat fiind faptul că apa caldă nu poate ajunge acolo.
Pentru instrucțiuni detaliate despre cum să aerisești un radiator, vizionează următorul videoclip:
În același timp poți urma și acești pași simpli:
- Pornește sistemul de încălzire centrală pentru a observa care sunt caloriferele care au nevoie de aerisire.
- Oprește centrala și așteaptă să se răcească.
- Rotește aerisitorul caloriferului folosind cheița aferentă
- Imediat ce șuieratul se oprește și apa iese din orificiu, închide aerisitorul
- Pornește centrala din nou. Verifica presiunea sa fie intre 1 si 2 bar.
Pentru instrucțiuni mai detaliate despre cum să aerisești un calorifer, apasă aici pentru a citi una dintre celelalte postări de pe blogul nostru.
Instalează un filtru antimagnetita
Un filtru antimagnetita este un mod excelent de a prelungi durata de viață a centralei. Mai ales daca ai o centrala in condensatie care sunt mai sensibile la impuritati.
Aceste filtre antimagnetita sunt montate pe conducta de retur a sistemului de încălzire. Filtrul funcționează pentru a capta cea mai mare parte a nămolului care circulă în sistemul de încălzire.
Cu toate acestea, dacă ignori acest aspect, nămolul poate crește în cantitate până se va ajunge la crearea mai multor zone reci pe calorifer. Asta il împiedicâ să poată încălzi la capacitate maximă.
Optând pentru instalarea unui filtru magnetic, te poți bucura de multe dintre beneficii, inclusiv:
- Facturile anuale se pot reduce cu până la 6%
- Eficiența centralei se va îmbunătăți simțitor
- Reducerea probabilității de necesitate a unor reparații costisitoare
- Durata de viață a centralei se va extinde
- Evită supraîncălzirea centralei
Ideea de bază la proiectarea unei centrale este aceea că trebuie să furnizeze în mod constant apă caldă, ori de câte ori este nevoie.
În acest sens, încearcă să eviți utilizarea centralei atunci când nu este necesar.
Dacă setezi presiunea la un nivel prea ridicat, acest lucru va avea din cauza uzurii constante.
În ceea ce privește presiunea centralei, poate fi necesar să o represurizezi din când în când. Pentru instrucțiuni detaliate despre cum se poate face acest lucru, te rugăm să vizionezi videoclipul de mai jos:
Folosești inhibitori în sistemul tău de încălzire
Am atins pe scurt subiectul apariției zonelor reci care apar, de obicei, în partea de jos a caloriferului.
O altă metodă folosită deseori este folosirea unei substanțe chimice. Aceasta este o modalitate populară de a scoate nămolul din sistem în siguranță.
Este extrem de important ca substanța chimică (inhibitorii speciali) să fie utilizată cu agentul termic din circuitul de incalzire.
Inhibitorul în sine este o soluție anticorozivă care se adaugă pentru a preveni apariția nămolului și coroziunea.
Aplicarea unui strat de protecție împotriva depunerilor metalice și nemetalice contribuie la reducerea riscului de producere de nămol în viitor.
Dacă pleci mai multe zile de acasa, pune centrala pe modul de „vacanță”
Poate părea un pic bizar să încălzești pe timpul verii.
Făcând acest lucru, de fapt, îi oferi sistemului anumite beneficii de care nu s-ar bucura altfel. Funcționarea scurta pe timpul verii:
- Ajută la prevenirea creșterii nivelului de depuneri sau nămol în anumite locuri
- Te ajută să scapi de depuneri și de nămolul care deja există în sistemul tău
- Ajută la îmbunatățirea fluxului de apă pe țevi
Multe centrale moderne dispun de o setare pentru vară. Aceasta îți permite să menții sistemul activ pentru a te asigura că încălzirea este folosită doar în anumite anotimpuri.
Cu toate acestea, în această perioadă merită să lași centrala să funcționeze pentru că vei avea parte numai de beneficii.
La final
Durata de viață a unei centrale termice depinde de o multitudine de factori, de la calitatea și marca centralei până la instalarea și întreținerea corespunzătoare.
Alegerea unui producător de încredere, montajul cu instalatori seriosi și efectuarea unei revizii anuale sunt pașii esențiali pentru a te bucura de o centrală eficientă și durabilă.
Nu uita ca o centrală termică nu este doar o achiziție, ci o investiție pe termen lung în confortul și siguranța locuinței tale.
Prin urmare trebuie să acorzi atenție fiecărui detaliu și să te informezi corect înainte de a lua o decizie.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți crește durata de viață a centralei tale, te invit să citești acest articol de pe Blog de Instalații.
Aici vei găsi informații valoroase despre raportul de modulare la centrala termică și sfaturi practice pentru a-ți optimiza sistemul de încălzire.
Citeste articolul acesta: https://blogdeinstalatii.ro/raportul-de-modulare-la-centrala-termica/