Ce Se Întâmplă Dacă Scade Presiunea Centralei Termice? Metoda Hârtiei

Pe scurt, dacă scade presiunea centralei sub 0,8 bar, există riscul ca centrala termică să nu mai pornească.

În acest articol vă prezint mai multe detalii despre reglarea presiunii la centrala termică, iar la final o metodă prin care puteți detecta scurgerile.

Dacă centrala dumneavoastră are o presiune scăzută, atunci este posibil să fie vorba despre o fisurare a țevilor sau despre un calorifer cu probleme. Fără o presiune constantă a apei, centrala termică nu va funcționa la nivelul său optim.

Verifică presiunea la manometrul centralei, sau cu un tester prevazut cu manometru pentru apă.

Presiunea scăzută poate indica, de asemenea, o defecțiune a instalației, așadar este important să determinați ce ar putea cauza acest lucru. În continuare vom vedea cum puteți verifica presiunea centralei, posibilele cauze ale problemelor și remedierea acestora.

Ce se intampla daca scade presiunea centralei

Cauzele presiunii scăzute din centrală

Există două cauze foarte frecvente ale pierderii presiunii din centrală:

 • Scurgerile de apă de la centrală, țevi sau calorifere. De multe ori poate fi dificil să observați scurgerile de mici dimensiuni, însă încercați să urmăriți dacă există zone umede în casă care ar putea să provină de la instalație. Nu căutați niciodată scurgeri în interiorul centralei, apelați întotdeauna la un instalator autorizat.
 • Aerisirea caloriferelor poate crea, de asemenea, o scădere a presiunii apei. Atunci când aerisiți un calorifer, aerul este eliberat și astfel scade presiunea din sistem.

Cum să verificați dacă presiunea centralei este scăzută

Majoritatea centralelor moderne includ manometre, astfel încât să puteți verifica cu ușurință presiunea.

De obicei aceasta trebuie să se afle între 1 si 2 bar. Dacă centrala dvs. indică o valoare sub 1 bar, atunci este posibil ca presiunea să fie prea mică si centrala sa intre in avarie.

Ce trebuie să faceți dacă scade presiunea centralei

După ce v-ați asigurat că scăderea presiunii nu a fost cauzată de o scurgere sau după ce această scurgere a fost reparată, puteți represuriza centrala pentru a o aduce înapoi la nivelul normal.

Dacă nu știți exact cum să faceți acest lucru, cel mai bine este să apelați la un specialist. Este recomandat să consultați manualul sistemului dvs. de încălzire înainte de a efectua această operațiune și eventual să vizitați site-ul web al producătorului, deoarece aici puteți găsi mai multe tutoriale și videoclipuri pentru sisteme specifice.

presiunea scade la centrala

Etape pentru încărcarea cu presiune a centralei

 1. Asigurați-vă că centrala este oprită și lăsați instalația să se răcească.
 2. Localizați robinetul de încărcare a instalației.
 3. Deschideți robinetul pentru a permite aprovizionarea cu apă de la rețea a sistemului de încălzire. În acest moment ar trebui să auziți apa care intră în centrală.
 4. Fiți atent la manometru, de obicei este recomandat să ajungeți la presiunea de 1,5 bar (asigurați-vă că nu supra-presurizați).
 5. Aduceți robinetul înapoi în poziția inițială pentru a întrerupe fluxul de apă.

Alte posibile cauze pentru care scade presiunea centralei termice:

 • picură apă pe la aerisitorul pompei din centrala termică
 • picură apă pe la aerisitoarele automate montate în instalație (dacă există)
 • picură apă pe la robineții caloriferelor
 • picură apă pe la aerisitoarele caloriferelor
 • picură apă pe la elemenții de aluminiu ai caloriferelor

Cel mai probabil poate fi o scurgere pe la robineți, înfiletări, îmbinări. Numai că unele probleme nu sunt vizibile.

Pentru că dacă centrala funcționează, apa se evaporă și urmele vor dispărea.

Alimentator automat pentru centrala

Unii instalatori recomanda montarea unui alimentator automat pentru centrala termica. Acesta mai are si alte denumiri, cum ar fi: robinet de incarcare automata, robinet de incarcare presiune, robinet de incarcare automata.

Uite 2 modele pe care le poti comanda online:


Alimentator automat Caleffi

 

Vezi detalii si pret

 


Robinet de incarcare automata BianchiRobinet de incarcare automata Bianchi

 

Comanda acum!

 


Metoda hârtiei pentru a identifica din ce motiv scade presiunea centralei

Pierderile de apă apar de cele mai multe ori când instalația este rece. Pentru că atunci când este caldă, fitingurile sunt dilatate și nu picură.

 1. Luați o hârtie poroasă și de preferință colorată. Puteți utiliza șervețele sau hârtie igienică.
 2. Folosiți hârtia pentru a o înfășura în jurul robineților, teurilor, la fiecare îmbinare, sub robineții de calorifer.
 3. În timpul verificării instalația trebuie să fie rece pentru ca picăturile să nu se evapore.
 4. Puteți crește presiunea în instalație la 2-2,5 bar în timpul verificării. După verificare este necesar să aduceți presiunea la valoarea normală (1,5 bar), scoțând apa pe la aerisitorul unui calorifer.
 5. Verificați toate locurile unde ați pus hârtie și identificați dacă există scurgeri.

Cumpara acum aceasta solutie de etansare pentru eliminarea pierderilor mici din instalatia de incalzire. Ea formeaza o pelicula etansanta subtire in apropierea pierderii. Se foloseste pe toate materialele si se introduce direct in instalatie. Este neacid si necoroziv. Cumpara Gel Longlife Sealer.

Vă recomand și următoarele articole despre presiunea centralei:

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament?

De Ce Scade Presiunea In Centrala Termica?

Centrala Termica Pierde Presiune – Ce Trebuie Sa Fac?

Dacă vă place articolul, distribuiți-l pe Facebook și pe Linkedin și spuneți-ne cum ați folosit metoda hârtiei pentru presiunea centralei.

 

Care este părerea dvs. despre scăderea presiunii centralei? Aveți ceva de adăugat? Scrieți în secțiunea de comentarii de mai jos.

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leu Marian - last year Reply

Va salut eu am un Ariston class de 28 kw cu tiraj fortat am schimbat presostat evacuare gaze deoarece intra in avarie cu avaria pe afisaj 6P2 , bunnn am schimbat presostatul cu unul nou compatibil pentru aceasta centrala si intra iar in avarie , ca sa porneasca trebuie sa desfac capacul de acces la presostat atunci porneste daca il inchid se opreste iar , cauze , multumesc .

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Eroarea 6P2 pentru central Ariston este in legatura cu presostatul – asa cum ati identificat si dumneavoastra.
  S-ar putea sa mai fie si altceva in afara de aceasta componenta deoarece reapare eroarea.
  Sau poate trebuie in alt presostat.
  Oricum, at fi bine sa o vada si in service autorizat.

ninaci ioan - last year Reply

Buna,

aici nu s-a pomenit de acel “balon” din microcentrale, care ar trebui sa fie umflate la 0.8-1bar (cred). La mine sunt sigur ca e desumflat pentru ca l-am desumflat eu, presiunea din centrala coboara sub 0.8bari si nu intra in avarie, porneste normal si urca pana la 2bari cand functioneaza dupa ce se raceste, revine la 0.8bari.
Eventual, niste modalitati, cum se poate readuce acest “balon” la valoarea optima, fara a se descarca instalatia.

gelu - last year Reply

Daca nu aveti pierderi pe la imbinari sau robineti,sau centrala verificati vasul de expansiune,sa aiba presiunea de lucru data de producator.In caz ca nu are,refaceti presiunea,verificati sa nu piarda aer pe la ventil.Daca nu are pierderi,atunci e vorba de balonul de cauciuc din interiorul vasului.Se poate schimba balonul daca vasul are flansa cu suruburi,iar daca nu inlocuirea vasului/

  ninaci ioan - last year Reply

  nu am pierderi la imbinari, din greseala eu am scos aerul si am inteles ca se poate reumfla, dar trebuie golit toata instalatia, ceea ce nu as dori, de aceea am intrebat daca are cineva o solutie mai buna pentru aceasta operatie.

   Blog de Instalatii - last year Reply

   Pentru a reface perna de aer din vasul de expansiune,
   – folositi o pompa de bicicleta,
   – introduceti aer in membrana vasului de expansiune, pe la ventilul acestuia,
   – verificati presiunea din vasul de expansiune al centralei termice folosind in manometru

  Blog de Instalatii - last year Reply

  @gelu
  Membrana vasului de expansiune din centrala termica nu se poate schimba.
  De obicei se schimba vasul cu totul.
  Aceste vase de expansiune pentru centralele termice nu au flanse ca sa se poate desface. Doar la vasele de hidrofor cu capacitate > 50 de litre se schimba membrane.

ilies Nicolae - last year Reply

Buna ziua am o centrala wiesman nemțească o am de doi ani și ami scade presiunea .umplu centrala cu presiune la 1,5-2atmosfere și an jur de doua sau trei săptămâni ami scade o (1)atmosfera am verificat instalația cu așa zisa metoda cu hârtie și nimic altceva ce pot mai face,aștept soluție.Va mulțumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Doar sa mai cautati alte locuri pe unde poate sa curga apa…

Florin C - last year Reply

Buna seara,in urma sfaturilor primite pentru care multumesc din nou mai am nevoie de un sfat,am la cazanul Viadrus pompa recirculare intre cazan si puffer Grundfos UPS2 ,doresc din motive de siguranta sa mai inseriez inca una (loc am destul) dar cum nu se mai fabrica din informatiile primite de la cei care le vand spun ca pot monta Grundfos Alpha2l 25-40.Eu din caracteristicile tehnice pe care le gasesc pe siturile de specialitate gasesc pentru UPS2 3,4 mc/h si alpha 2l debit 2,4 mc/h,intrebarea este daca pot inseria cele doua pompe prim avand 3 trepte iar a doua trei trepte sau patru trepte (nu stiu sa explic mai mult dar se pot vedea in descrierea pompei alpha 2l) pe ce treapta ar trebui sa mearga si una si cealalata,multumesc foarte mult pentru raspunsuri

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Poate ar fi mai bine sa luati o pompa de circulatie Grundfos Alpha2L 25-60 in loc de 25-40.
  Si o puteti tine de rezerva daca pompa veche inca merge.

Florin C - last year Reply

Ideea este sa mearga amandoua in serie.una la 65 grade.a doua la 85 grade.in caz ca se defecteaza una ramane cealalta fara sa fiarba cazanul (este doar o supramasura de siguranta) poate ma complic putin dar ma gandesc ca un cazan de 50kw plin cu lemne face dezastru daca apa nu circula (sisteme de refulare are 3 dar fara apa se poate sparge iar varianta cu scos jarul,cine se poate apropia de el cand fierbe si pufaie prin toate supapele)

Stefania - last year Reply

Buna seara. Am o centrala immergas victrix Terra 24/28 nu suntem mulțumiți deloc de ea. Montata de 2 luni. Consuma ff mult, a fost defecta din fabrica si pe langa toate cele.. La 3 4 zile scade presiunea la 0. In casa nu am urme de apa niciunde, am verificat peste tot. Cei de service susțin sus si tare ca problema este la noi,si centrala este buna. Ținând cont de faptul ca a fost defecta de la început, si atunci abia am reușit dupa multe rugăminti si amenintari cu protecția consumatorilor s-au sesizat. Imi cer scuze pt roman. Va mulțumesc

  octavian - last year Reply

  buna. spune.mi te rog care a fost rezolvarea situatie tale. detin si eu o centrala asemanatoare montata de aprox. 6 luni. de doua zile, in fiecare dimineata, constat ca centrala intra in avarie lipsa presiune instalatie. manometrul indica presiune 0 in instalatie. cum ai remediat problema? multumesc.

Taciulet stefana - last year Reply

Centrala vaillant condensate ecotecpure,cand am venit acasa intrase pe avarie,presiunea era0,am verificat robinetii,tevile si nici o scurgere pe nicaieri,am umblat la,,robinet,,de sub centeala si in loc de 1,5 am ajuns la1,7,cand dau temp la 23,5 presiunea ajunge la 22,inteebare e vreo problema,mentionez ca termistatul a stat in bataia soarelui si ma.m gabdit ca centrala nu a mai pornit o perioada destul de mare zic,,,,,Multam

Taciulet stefana - last year Reply

Scuzati.mi greselile de ortografie,din repezeala,,,,

Ce Presiune Trebuie Sa Aiba O Centrala De Apartament? - last year Reply

[…] Ce Se Întâmplă Dacă Scade Presiunea Centralei Termice? Metoda Hârtiei […]

Dan - last year Reply

La sfatul tau am cumparat un aerisitor automat si dupa montarea lui am constatat o imbunatatire constind in faptul ca toti cei 4 debitmetri indica o circulatie a apei de 3.5-4l/min.
Cu toate acestea mai am o problema de la inceput:instalatia este in 2 camere cu o suprafata totala de 43mp,fiecare camera are 2 circuite si intr-o camera se incalzeste numai jumatate,cealalta jumatate ramine aproape rece{se incalzeste foarte putin daca las centrala sa mearga fff mult}.
Stau in provincie,meseriasul care mi-a facut instalatia dupa ce i-am platit lucrarea a ‘uitat’ sa imi mai raspunda la telefon si nu a venit sa ii dea drumul asa ca trebuie sa ma descurc mai mult singur. Azi m-am gindit ca poate circuitul are probleme din cauza unei gituiri asa ca am inchis celelalte circuite am scos returul din distribuitor si am dat drumul la tur,apa venea foarte bine deci nu este gituit.CE SA FAC?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  – aeriseste circuitul bine
  – incearca sa reduci debitul la celelalte circuite, inchizand cateva ture robinetii. Pentru a ajunge mai mult debit la circuitul rece.

   Cifff1967 - last year Reply

   Debitul de apa trebuie reglat in functie de lungimea circuitului si temperatura centralei…inteleg ca ai incalzire prin pardoseala…4 litri pe minut e cam mult..la 80 metri lungime circuit si 50 grade incalzire e de 2 ,2,2 l pe minut..cauta incalzire prin podea pe yutob site englez si gasesti un tabel cu valorile in functie de lungime si temperatura…totodata aerisirea circuitelor se fac independent

Balan Daniela - last year Reply

Buna seara ,azi am avut si eu o surpriza cu centrala ariston clas premium evo ,mi a curs apa pe langa teva de condensatie cam un sfert de ora apoi sa oprit si nu a mai curs.Cat de normal poate fi?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Nu prea este normal. Trebuie sa vedeti din ce motiv s-a intamplat.

Balan Daniela - last year Reply

Ce ar trebui sa verific?care ar pute fi motivul?

  Blog de Instalatii - last year Reply

  – poate sa fie condens. Atunci trebuie vazut daca evacuarea la canalizare este cumva infundata, sau racordul nu este facut bine si curge pe langa el.
  – poate fi apa de la supapa de siguranta a centralei. Daca vasul de expansiune nu are presiune in membrana, creste presiunea apei in circuit, si refuleaza supapa de siguranta.
  Cel mai bine e sa chemati un instalator sau o firma de instalatii.

Lei ba Romeo - last year Reply

Salut,am o centrală pe lemne normală şi nu pot să-i cresc presiunea mai mult de 0,7 bari,dar funcționează.Mulțumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Apa vine de la retea sau de la hidrofor? Probabil aveti presiune mica.

Alex - last year Reply

Buna ziua,
Am o centrala Immergas Victrix Tera 24/28. De-o data i-a scazut presiunea sub 0.8, fara sa aerisesc vreun calorifer, fara sa am vreo scurgere pe undeva. Am incercat sa-i refac presiunea deschizand robinetul de sub centrala, dar nu se aude cum ca ar intra apa in ea si nici presiunea nu creste. Care ar putea fi problema? Multumesc.

  Blog de Instalatii - last year Reply

  Mai incercati de cateva ori, in perioade diferite ale zilei. Poate nu e presiune destula la apa rece.
  Sau poate este defect robinetul de incarcare.

   Alex - last year Reply

   Presiune la apa este (am verificat robinetul din curte si curge apa cu presiune destul de mare). Problema s-a rezolvat dupa cateva ore, dar din nou reapare aceeasi problema la cateva zile.. scade presiunea din centrala si nu poate fi refacuta acea presiune, pt ca nu se aude cum ca ar intra apa in ea.

Laurentiu - 9 months ago Reply

Buna Ziua. am o centala Ariston cares premium 24. si cand deschid robinetul de umplere creste preiunea peste 2 bari si cand il opresc presiunea revine la 1 bar. care credeti ca este problema .multumesc

Marin Florin - 7 months ago Reply

Vreau sa achizitionez o centrala si nu sant hotarat ce marca sa iau ma puteti ajuta cu pareri serioase
Montan,Ariston Genius one,viesman,buderus

Liviu - 7 months ago Reply

buna seara,
Am o centrala Saunier Duval Thema Classic 24kw. pierde apa pe la supapa de suprapresiune (3 bar), desi presiunea indicata pe display este de 1,9 bar. Au fost inlocuite supapa de 3 bar, vasul de expansiune (piese noi) si vana cu 3 cai (second hand). In continuare pierde apa si presiune pe acea supapa. Daca reglez temperatura de lucru la 45-48 de grade si temperatura la ambient relativ mica, presiunea se mentine destul de mult timp (1 saptamana), daca reglez temperatura de lucru la 58 grade si ambientala la 21 grade, apa este evacuata prin supapa, presiunea scade si centrala intra in avarie…. Va rog sa ma ajutati cu o idee, un sfat… multumesc

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  De cele mai multe ori aceasta problema este din cauza vasului de expansiune.
  Verificati presiunea din vasul de expansiune.
  Daca este necesar, refaceti presiunea din membrana.

ovidius - 7 months ago Reply

buna ziua , de o luna avem montata centrala Ferroli Bluehelix 25C (setata la 55 grade pt calorifere) . Avand termostate pe cele 7 calorifere ce ne asigura pe pozitia 2-3(din5) temperatura suficienta 19-21grade in spatii , tehnic as dori sa stim daca actunea termostatului opreste activitatea centralei ,daca exista o economie in principiu? si de aici si urmatoarea dilema , ce ar conta montarea unui sesizor de ambient ca economie la factura fata de situatie ce o avem!?

  Blog de Instalatii - 7 months ago Reply

  Atunci cant capetele termostatice inchid pentru ca nu mai e nevoie sa incalzeasca camera, centrala va incalzi mai putine calorifere, va ajunge mai repede la temperature necesara si va consuma mai putin.
  Este bine sa montati si un termostat de camera programabil.
  In camera unde e montat, capul termostatic trebuie deschis la maxim ca sa nu se influenteze intre ele.
  Si e bine sa faceti programare la termostat.
  Cel putin 2 temperauri pentru zi – noapte.

   ovidius - 7 months ago Reply

   multumim pt,promptitudine , bine de stiut!

Leave a Reply: