Cum Aleg O Sobă Pe Lemne? Ghidul Cumpărătorului De Sobe Pe Lemn

O sobă pe lemne este cu 77% mai economică per kilowat oră (kWh) decât o centrală electrică, cu 29% decât o centrală pe gaz și cu 50% decât o centrală pe GPL.

Nimic nu poate fi mai relaxant decât căldura unei sobe în mijlocul unei nopți friguroase de iarnă. Există ceva incredibil de frumos – primordial chiar – în a aprinde vreascurile, a înteți focul și a asculta lemnele trosnind.

Îți dorești să te bucuri de o sobă pe lemne în confortul propriei case? Atunci citește mai departe, pentru că îți voi oferi câteva recomandări foarte utile.

Cum Aleg O Sobă Pe Lemne?

Cât mă costă o sobă pe lemne?

O sobă pe lemne nu este chiar atât de ieftină, însă cu siguranță în timp îți vei recupera investiția. Costurile principale vor fi cu soba propriu-zisă, instalarea și lemnele.

Costurile unei sobe variază foarte mult, de exemplu poți plăti începând de la 300 lei (deși s-ar putea să fie de o calitate sau eficiență mai scăzută) și până în 4500 lei. Nu uita inainte de de a face focul sa faci curățarea coșului de fum.

Odată ce soba este instalată, vei avea nevoie de lemne. Este posibil să te afli printre oamenii norocoși care își procură lemnele pe gratis, însă în majoritatea cazurilor va fi nevoie să le cumperi.

La fel ca în cazul sobelor, și prețul lemnelor poate varia destul de mult, fiind diferit în cazul în care cumperi la un preț mai mic lemn ud pe care să îl usuci singur, sau lemn de foc deja uscat și gata pentru a fi utilizat.

Mai jos îți prezint câteva variante de sobe pe lemne ieftine spre care poți să te îndrepți:


Sobă pe lemne de încălzit Termosistem:Sobă pe lemne de încălzit Termosistem

 • Dimensiuni: 465x390x790mm
 • Putere: 7-8Kw
 • Greutate: 57Kg
 • Evacuare de 120mm
 • Plită din oțel

Cumpara azi cu transport gratuit de la eMag.ro


Soba pe lemne cu calorifere tip Termoșemineu PRITY:Soba pe lemne cu calorifere tip Termoșemineu PRITY

 • Putere: 22 kw
 • Volum boiler: 22 litri
 • Dimensiuni: 57x93x53 cm
 • Greutate: 118 kg
 • Suprafață încălzită: 196 mp

Comanda acum de la eMag.ro


Termoșemineu pe peleți Burnit:Termoșemineu pe peleți Burnit

 • Produs nou din gama ecologică
 • Fără risc de intoxicare
 • Sistem controlat electronic
 • Autoaprindere
 • 5 trepte de reglare a vitezei de ardere

Cumpara acum de la eMag.ro


In caz ca nu ai lemne, o soba pe gaz pe care o poti lega la butelie poate sa fie solutia perfecta.

Si un convector electric sau  aeroterma pot incalzi foarte bine camerele in sezonul rece.
Vezi ce peicole pot aparea la centrala cu GPL in acest interviu pe care l-am dat la Radio Romania Constanta

Ce ar trebui să urmăresc cand cumpăr?

Asigură-te întotdeauna că vei cumpăra o sobă cu marcajul CE. Acest lucru înseamnă că respectă standardele corespunzătoare UE privind siguranța, sănătatea și mediul.

Ce dimensiune trebuie să aibă soba?

Aceasta este o întrebare foarte importantă!

Mărimea sobelor este dată în funcție de câtă căldură oferă în kilowați (kW) și variază între 3kW și peste 15kW. Dacă vei alege o sobă care este prea mare pentru încăperea respectivă, atunci va fi nevoie să lași geamurile deschise pentru a se răcori.

Într-un mod similar, dacă alegi o sobă prea mică, camera nu se va încălzi suficient de bine.

Pentru a avea o idee asupra mărimii sobei de care ai nevoie, îți recomandăm să înmulțești înălțimea, lățimea și lungimea camerei în metri, apoi să împarți la 14. Deși acest calcul te poate ajuta pentru a face o estimare, totuși nu este foarte precis. Un instalator îți va spune exact mărimea de care ai nevoie.

Sobe pe lemne ieftine 

Fie că alegi de exemplu o sobă de teracotă, o sobă tip centrală sau o sobă pe lemne cu calorifere, ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni.

De asemenea, în funcție de buget, poți lua în considerare cumpărarea unei centrale noi sau chiar a unei centrale second-hand în măsură în care aceasta se află bineînțeles într-o stare foarte bună de funcționare.

Cine îmi poate instala soba pe lemne?

Teoretic, poți instala și singur soba pe lemne. Însă, pentru majoritatea persoanelor, este mult mai simplu și mai sigur să apeleze la un instalator. Aceasta este varianta cea mai recomandată.

soba pe lemne cu calorifere

Voi face economii cu ajutorul unei sobe pe lemne?

60% dintre persoane au afirmat că au făcut economii cu ajutorul sobei pe lemne, utilizate împreună cu sistemul de încălzire.

Acest lucru s-a întâmplat probabil din cauză că în general soba a fost folosită pentru a încălzi o singură încăpere, nu întreaga casă. Așadar, în acest fel, vei economisi bani din moment ce nu irosești căldura pe camerele în care nu stai.

Totuși, când vine vorba despre încălzirea întregii case, o centrală termică pe gaz este de obicei cea mai ieftină variantă de încălzire.

Prin urmare, deși sobele pe lemne nu se pot compara cu încălzirea pe gaz, există tendința de a fi mai ieftine decât alte surse de încălzire.

Ce fel de lemn ar trebui să cumpăr?

Lemnul din copacii care au fost tăiați recent pot conține între 35% și 60% apă, însă nu este benefic pentru ardere. Așa cum am menționat anterior, poți cumpăra lemn ud pe care să îl usuci singur (fiind și cel mai ieftin) – însă nu toate persoanele au la dispoziție o magazie sau un hambar pentru a face acest lucru.

Cel mai bun lemn va rămâne întotdeauna cel de esență tare. Acești bușteni vor fi bine uscați și foarte potriviți pentru a arde. Poți cumpăra de asemenea lemn uscat la cuptor, însă această variantă nu este prietenoasă cu mediul.

Pot avea o sobă pe lemne dacă nu dețin un coș de fum?

Nu există fum fără foc – și nici foc fără fum! Iar acest fum trebuie să fie evacuat cumva… Dar cum? Printr-un coș de fum.

Bineînțeles, instalarea va fi mai ieftină și mai ușoară dacă ai deja un coș de fum la casă, însă nu e neapărată nevoie. Îți poți instala un coș special de evacuare din oțel inoxidabil, care va ieși din acoperișul sau peretele casei pentru a evacua fumul.

Cum fac focul în sobă?

Citeste: Cum Fac Focul in Soba? 12 Sugestii Folositoare Pentru Soba pe Lemne

Multe persoane fac greșeala de a folosi ziare pentru a face focul, însă acestea creează doar fum și foarte puțin foc. Este ușor să faci focul dacă ții cont de recomandările de mai jos:

 1. Pune jar încins în interiorul sobei, pentru a ajuta la aprindere.
 2. Lasă ușița de aerisire deschisă.
 3. Pune surcele astfel încât să formeze un pătrat în mijloc. Începe cu două bucăți, apoi altele două la un unghi de 90°. Repetă până formezi o stivă cu o înălțime de 4 sau 5 bucăți.
 4. Aprinde o bucată mică de lemn cu o brichetă și las-o în spațiul gol din mijlocul surcelelor.
 5. Apropie ușița de aerisire astfel încât să intre doar puțin aer înăuntru.
 6. Când surcelele trosnesc, pune deasupra câteva bucăți mai mari de lemn.
 7. Păstrează ușița deschisă până lemnul se aprinde, apoi închide-o treptat când focul este deja constant.

sobe tip centrala, sobe teracota ieftine b;logdeinstalatii.ro

Îți mulțumesc că ai citit tot articolul. Public 1 articol nou în fiecare săptămâna. Te rog să te abonezi că să-l primești pe email.

surse foto: ironstrike.us.com ehow.com tuckerbbq.com.au money.usnews.com

Click Here to Leave a Comment Below

Zaharia - 10 months ago Reply

Buna ziua,
   Ma numesc Zaharia Georgel și sunt din Cotusca – Botosani. Sunt in cautarea unei variante de incalzire – centrala lemen,centrala peleti,cazan zidarie cu ardere prelungita etc,- si astfel am dat de dumneavoastra. In aceasta vara am discutat cu cineva varianta unui cazan de zidarie, cu clopot si registru, cu ardere prelungita  conectat la o instalatie de incalzire de temperatura joasa -tur 65 grd. si retur 45 grd. Am luat in calcul aceasta varianta comparativ cu centrala pe lemne din diverse motive: o temperatura pe cos mai mica,lipsa unei automatizari complicate si defectabile in timp,randament bun al arderii…. . Problema care a aparut a fost la dimensionarea si realizarea instalatiei termice de temperatura joasa.
     Din experienta dumneavoastra care varianta din cele de mai sus ar fi mai eficienta? 
     Mentionez suprafata de 100 mp a casei izolata la ext. cu polistirent de 10 cm,usi si geamuri termopan si am primit o sugestie de a izola in pod cu cel putin 20 cm vata bazaltica.
     O alta propunere: centrala termica sau cazan zidarie legata la o instalatie termica in termosifon.Ce parere aveti? Stiu,din ce am consultat internetul, avantajele si dezavantajele unei astfel de instalatii dar parearea si experienta unui specialist conteaza mai mult.Ce parere aveti (din practica dumneavoastra) de centralele Candle? 

Va multumesc mult
Ce respect,
zaharia

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Domnule Zaharia,

  Multumesc pentru mesajul dumneavoastra.
  Ati descries cateva variante de incalzire, dar daca discutam despre cazane de zidarie cu clopot, sau sobe de teracota cu circuit de calorifere, trebuie sa va spun ca nu sunt fanul lor 🙂
  Pot sa fie si cateva variante reusite, dar in general sunt improvizati.
  Deci recomandarea mea este sa folositi un cazan pe lemne din fonta sau otel, sau o centrala pe lemne cu ardere tip lumanare.
  Saptamana viitoare voi publica un articol despre centralele Stropuve, si puteti vedea mai multe detalii despre ele.

  Toate cele bune,

  Cosmin

Sorina - 10 months ago Reply

Buna ziua,am descoperit blogul dumneavoastra zilele acestea în căutarea unei centrale noi.
Păreri una si una din toate părțile (inclusiv de la diverse persoane avizate) însă am spus că nu strica încă o parere si asa am ajuns sa va scriu.
Cum v-am mai spus trebuie să ne schimbăm centrala si inițial am cautat una prin condensatie însă am inteles ca atata timp cat avem caloriferele vechi (nu le am schimbat intenționat, fiind chiar foarte bune),nu are ce cauta o astfel de centrala in casa (ar trebui să schimbăm instalația, lucru pe care nu dorim să îl facem).
Prin urmare ar trebui să ne luăm o centrala conventionala? Ni s a recomandat arca pocket însă o altă opțiune nu prea mai exista.
Va rog sa ma ajutati si sa ma lămuriți în a lua o decizie ca nu stiu efectiv ce sa mai cred… Dacă am caloriferele vechi nu pot pune o centrala pe condensatie?
Și ar trebui să merg pe varianta recomandată? Va multumesc tare mult anticipat,o zi buna! Foarte util blog ul dumneavoastra!

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Doamna Sorina,

  Asa cum ati spus, exista pareri si pareri.
  Si atunci eu o sa va spun parerea mea 🙂
  Daca ar fi sa calculam conform standardelor, caloriferele ar trebui dimensionate cu un coefficient de 2 fata de dimensionarea obisnuita.
  Adica sa fie duble ca lungime, pentru ca centrala sa functioneze mereu in condensatie.
  Dar acest lucru nu se practica, pentru ca ar fi prea lungi, sau prea groase.
  Recomandarea mea este sa montati o centrala termica in condensatie.
  Cel mai rau lucru care se poate intampla, este ca in perioadele foarte reci centrala sa nu mearga in condensatie, si sa mearga ca o centrala conventionala.
  Dar situatia asta poate sa fie probabil 2 saptamani dintr-un an.
  Consumul va fi mai mic la o centrala in condensatie, pentru ca este mai eficienta.

  Toate cele bune,

  Cosmin

Bogdan - 10 months ago Reply

Vă salut! As dori un sfat cu privire la înlocuirea centralei termice vechi cu una nouă și m-am fixat pe două mărci și anume Vaillant eco tech pure și Wolf, însă din nefericire nu mă pot hotărâ asupra uneia. Am o suprafață de 83 de metri pătrați,un etaj și 7 calorifere. Mulțumesc anticipat! O seară bună!

Vladimir - 10 months ago Reply

Ma numesc Vlad si in ultima perioada m-am tot documentat si am incercat sa ma lamuresc in privinta centralelor in condensare, in vederea achizitionarii uneia pentru apartamentul in care stam. In prezent detin o centrala conventionala Caloma, veche de 5 ani, si am decis sa trec la o centrala in condens, Caloma dorind sa o dau parintilor.
Articolele tale au fost foarte faine si de ajutor, in sensul ca m-au orientat spre 3 variante, viabile pentru optiunile mele, insa doar o varianta ma multumea ca buget, si anume varianta Ariston.
Din pacate, si pentru ca nu ma prea pricep, dar si pentru ca ma hotarasc greu, nu m-am decis ce model de Ariston il prefer cu adevarat. Asta si pentru ca din articolele tale reiese ca doar doua modele ar fi acceptabile, din multitudinea de modele Ariston valabile in prezent. Asa ca, daca esti dragut, poti te rog sa imi zici, ce parere ai despre modelul Ariston Clas One 24, 24 kw, asta tinand cont ca am un apartament pana in 100mp, nou, izolat, cu geamuri termopan etc. La caracteristici imi place mult mai mult decat variantele “recomandate” de tine, si anume Ariston Clas Premium EVO 24 EU si Ariston Cares Premium 24 EU. Ce zici? Ar fi o alegere buna? E o investitie de calitate, mai buna in detrimentul celorlalte doua variante? La pret modelul ales de mine bate putin modelele celelalte, dar si la caracteristici, din cate ma pricep eu, e mai OK varianta. Totul e sa fie de calitate in interior, mai ales ca am auzit faptul ca Ariston nu mai e ce a fost.
Multumesc mult.
Vlad

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Salut Vlad,

  Multumesc pentru aprecieri si pentru mesajul tau.
  Partea cu Ariston nu mai e ce-a fost odata este o parere, nu trebuie generalizata.
  Pentru ca sunt produse bune.
  Alegerea ta pentru Clas One 24 este buna, zic sa mergi cu ea.

  Toate cele bune,

  Cosmin

   Vlad - 10 months ago Reply

   Salut. Mersi pt raspuns. Dar, ca sa fiu pe deplin satisfacut, in comparatie cu modelele Cares si Genus, Clas One e un nivel mai sus, mai bun? Adica, e o clasa mai superioara? Pt ca banuiesc ca pretul asta vrea sa zica. 

   Mersi mult! 

    Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

    Vlad, nu stiu cum sa fac sa fii pe deplin satisfacut 🙂
    Am gasit aceasta resursa unde mai poti vedea detalii si comparatii intre modelele de centrale Ariston:

     Vlad - 10 months ago Reply

     Mersi mult! M-ai nimerit la fix!
     O zi buna si succes in toate!

pricope niculae - 10 months ago Reply

va rog o echipa de instalatori in zona Targoviste ? pt un cazan pe lemne , puffer, radiatoare,etc
Cu multumiri

Simion - 10 months ago Reply

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti,de ce creste presiunea in centrala, chiar daca este doar pe apa calda?(pozitia Vara).
Am o centrala pe sol , de 34KW, cu boiler de 100 litri incorporat.Presiunea creste la 4-6 bar, daca dau drumul la apa calda, scade la 1.5 bar.Centrala Termomax Termo Amica PAB4V
Multumesc

  Blog de Instalatii - 10 months ago Reply

  Buna ziua,

  Poate sa fie din cauza vasului de expansiune. Verificati presiunea din membrane vasului.
  Sau poate fi o defectiune.
  Mai puteti vedea detalii in acest articol: 

Galetar - 8 months ago Reply

Buna ziua!caut o solutie de incalzire la casa din spate care are o suprafata de 55 m2 cu o inaltime de 2,3 la tavan..vreau sa mi cumpar o soba pe peleti de 10 kw..oare va face fata?sau trebuie sa mi iau de 13 pt a putea monta calorifere?soba nu o pot monta in mijlocul casei..o parere,va rog..precizez ca nu doresc sa incalzesc si apa..

  Blog de Instalatii - 8 months ago Reply

  In general este bine sa luati o putere mai mare.
  Pentru ca lemnul poate sa fie ud sau verde si va avea o putere calorifica mai mica.

Leave a Reply: