Vas De Expansiune Deschis [Ghidul Complet]Un vas de expansiune este un element de siguranta pentru circuitul de incalzire. Rolul lui este de a prelua expansiunea apei, ce se datoreaza cresterii temperaturii.

Ce face un vas de expansiune deschis?

In unele situatii este necesar ca circuitul de incalzire sa fie deschis, si avem nevoie de un vas de expansiune cu circuit deschis.

Cand se incalzeste apa in centrala termica sau in soba, se dilata si isi mareste volumul cu circa 5%. Daca nu are loc sa se dilate, se pot intampla mai multe probleme:

 • Supapa de siguranta o sa refuleze pentru ca va creste presiunea.
 • Tevile pot sa se sparga sau sa curga.
 • Se poate provoca un accident daca presiunea creste foarte mult si nu sunt montate elemente de siguranta.

Asa ca pentru sobe pe lemne de otel, seminee, cazane pe lemne, inca se foloseste in multe cazuri un vas de expansiune deschis.

Unde se monteaza vasul de expansiune deschis?

Vasul de expansiune deschis se monteaza deasupra celui mai de sus element de incalzire. In general la partea de sus a cladirilor, sau in pod.

De exemplu, daca ai o casa parter si etaj, si ai o soba pe lemne cu circuit de incalzire montata la parter, vasul de expansiune deschis trebuie montatat la nivel mai inalt decat caloriferele de la etaj.

Ce dezavantaje are circuitul deschis de incalzire?

La instalatiile de incalzire cu vas de expansiune deschis pot sa fie si cateva dezavantaje. O sa enumar cateva din ele mai jos:

 • la circuitul deschis de incalzire, aer proaspat este permanent absorbit in apa si acesta are tendinta de a coroda sistemul.
 • vasul de expansiune deschis trebuie montat la partea de sus a casei, de obicei in pod unde poate sa inghete.
 • nu poti adauga antigel pentru centrale termice in instalatie, pentru ca exista riscul ca acesta sa se evapore.

Cat de mare trebuie sa fie vasul deschis?

Volumul vasului de expansiune trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite dilatarea apei din circuitul de incalzire.

Daca este nevoie, se pot conecta mai multe vase de expansiune deschise la un circuit de incalzire.

Cum dimensionez vasul de expansiune deschis?

Ca sa alegem vasul de expansiune deschis pentru centrala termica pe lemne sau pentru soba sau semineu, folosim aceasta formula de calcul:

Vex = 0,07*Vapa

Vex – volumul vasului de expansiune deschis

Vapa – volumul de apa din instalatie

Schema de montaj pentru circuit de incalzire cu vas de expansiune deschis

Schema de montaj instalatie de incalzire cu vas de expansiune deschis

Apa dilatata sau in surplus se poate evacua prin conducta de preaplin 3.

Nu este recomandat sa se monteze robineti de izolare intre vasul de expansiune si centrala termica. Acestia pot fi inchisi accidental, si presiunea in circuit va creste existand pericolul aparitiei accidentelor.

Vasul de expansiune deschis se monteaza pe tur sau pe retur?

Vom monta vasul de expansiune deschis deasupra celui mai de sus element de incalzire, in pozitie verticala.

Locul de montaj al lui este cat mai aproape de centrala termica pentru a prelua expansiunea apei.

De obicei se monteaza vasul de expansiune pe retur, pentru ca temperatura este in general mai mica decat cea de tur.

In functie de producator, in schemele de montaj vom gasi totusi vasul de expansiune montat fie pe tur, fie pe retur.

Vas de expansiune deschis Prity

Are 33 de litri, vopsit alb si o greutate de 10 kg.

Vezi aici mai multe detalii si pretul produsului

Vas de expansiune deschis Prity

Vas de expansiune deschis sau vas de expansiune inchis?

Vasul de expansiune deschis este un echipament care se folosea demult pentru a asigura expansiunea apei in circuitul de incalzire.

Se monteaza deasupra celui mai inalt punct al sistemului de incalzire si se bazeaza pe forta de gravitate pentru a mentine presiunea incircuit.

In afara de conexiunea la circuitul de incalzire, vasul de expaniune deschis poate sa fie echipat si cu:

 • racord de prea-plin care duce la canalizare sau e lasat sa curga liber
 • racord la apa rece controlat de un plutitor care permite sistemului sa fie umplut automat daca este nevoie.

Chiar daca este functional, circuitul de incalzire cu vas de expansiune deschis nu este chiar cea mai buna solutie din mai multe motive:

 1. Pentru ca vasul de expansiune este deschis, apa este in contact permanent cu aerul si va absorbi oxigen. Oxigenul din sistem duce la coroziune si scade eficienta.
 2. In functie de modelul de vas de exapnsiune si de cum este montat este posibil ca apa sa creasca peste nivelul maxim, si sa curga accidental.
 3. Pentru ca circuitul de incalzire este deschis, presiunea din circuit este limitata la presiunea creata de coloana de apa. Asta poate afecta negativ performanta pompei de circulatie datorita insuficientei NPSH (Net Positive Suction Head). Exista riscul ca pompa sa functioneze in cavitatie si sa se defecteze.
 4. Tevile de legatura de la centrala termica pana la vasul de expansiune deschis pot sa fi destul de lungi, si uneori sa necesite izolatie ca sa nu inghete.
 5. Multe centrale termice moderne necesita controlul presiunii din circuitul de incalzire si o anumita calitate a apei, ceea ce le face nepotrivite pentru functionare in circuit deschis.

Pentru a evita aceste probleme, majoritatea circuitelor de incalzire si racire sunt acum proiectate ca fiind inchise. Asta permite presiunii din circuitul de incalzire sa fie controlata si aerul sa fie eliminat.

Rezultatul este o eficienta sporita si performante crescute ale sistemului de incalzire.

Concluzie

Vasele de expansiune sunt un echipament necesar din circuitele de incalzire, care permit controlul presiunii din circuit. Sunt produse simple care trebuie alese si montate corect.

Acest articol despre vasul de expansiune deschis iti ofera informatiile necesare pentru a intelege cum sa alegi si cum sa montezi vasul deschis.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: