Cum Sa Economisesti La Factura De Gaz Și Curent? [În 2024]Anii trecuți au adus cu sine schimbări semnificative în domeniul energetic. Prețurile la gaz și curent au crescut si cu toții căutăm soluții simple pentru a reduce facturile. 

Nu ești singur în această căutare! Fie că locuiești într-un apartament sau într-o casă, există metode simple,dar eficiente de a economisi. 

În rândurile ce urmează, vei descoperi trucuri și sfaturi de la Blog de Instalatii. 

Te vor ajuta să-ți optimizezi consumul și să îți protejezi buzunarul. Haide să intrăm în detalii!

Cum Sa Economisesti La Factura De Gaz Și Curent

Alege un termostat inteligent pentru casa ta

Comparativ cu termostatele tradiționale, termostatele inteligente precum cel de la Hive sau Nest, îți oferă posibilitatea de a controla încălzirea centrală de oriunde te-ai afla. 

Acestea sunt concepute pentru a se adapta stilului tău de viață, permițându-ți să setezi programe de încălzire în funcție de nevoile tale. 

Astfel nu vei mai risca să încălzești casa goală sau să consumi energie inutil.

Un alt avantaj major este economia pe termen lung. Chiar dacă investiția inițială poate părea mare, gândește-te la economiile pe care le vei face în fiecare lună la factura de gaz și curent. 

Cu un preț de pornire de la numai 400 de lei fără montaj, termostatul inteligent este o soluție eficientă și modernă de a controla consumul energetic al locuinței tale. 

În plus instalarea și configurarea sunt simplificate. Asa ca să poți profita rapid de beneficiile aduse. Vezi pretul la acest model.

Pune panouri reflectorizante pentru calorifere

Panourile reflectorizante montate în spatele caloriferelor pot ajuta la direcționarea unei cantități mai mari de căldură înapoi în camera.

Acestea sunt nu numai eficiente, dar și relativ ieftine și ușor de instalat. Poti sa le pui chiar tu fara sa ai nevoie de instalator.
Dacă ești în căutarea unei soluții și mai economice, poți obține un efect similar folosind folie de aluminiu pe peretele din spatele radiatorului.
Dar nu va arata la fel de bine iar eficienta va fi mai mica.

Costul tipic pentru aceste panouri reflectorizante termic variază si incep de la 60 de lei

Având în vedere beneficiile pe care le aduc aceasta este o investiție mică pentru confortul tău termic și pentru economiile pe care le vei face la factura de încălzire. 

Dacă încă te gândești la eficiența acestor panouri, gândește-te că în timp acestea se pot amortiza rapid prin economiile pe care le fac.

calorifer cu robinet termostatic

Schimbă becurile pentru a economisi bani

Becurile LED cu consum redus de energie folosesc cu pană la 90% mai puțină energie decât becurile tradiționale.

Nu sunt foarte scumpe și datorită duratei lor de viață îndelungate, s-ar putea să nu mai ai nevoie să le înlocuiești curand. Mai ales în încăperile care nu sunt folosite frecvent. 

Pentru un control maxim, optează pentru becuri inteligente. Acestea îți permit să economisești energie în casă, oferindu-ți posibilitatea de a le stinge direct de pe telefon indiferent unde te-ai afla. 

Pretul becurilor LED? Pentru becurile LED simple prețurile încep de la 30 – 40 de lei, în timp ce pentru becurile inteligente prețurile pornesc de la 60 – 80 de lei

Investiția inițială poate fi rapid recuperată prin economiile realizate la factura de electricitate. 

Astfel nu doar că vei contribui la protejarea mediului, dar vei avea și un buget mai prietenos la finalul lunii.

Folosește bile pentru uscatorul de rufe

Adăugând câteva bile pentru uscătorul de rufe, vei accelera procesul de uscare al hainelor. 

Acestea mențin rufele separate și ajută la o circulație mai bună a aerului cald. 

Uscătorul de rufe este unul dintre electrocasnicele care consumă multă energie.  Iar aceasta este o metodă simplă de a-l face puțin mai economic și de a economisi la factura de electricitate.

Pretul obisnuit  pentru aceste bile de uscator il gasesti aici.

Sunt o investiție mică având în vedere beneficiile pe termen lung. Chiar mi-am luat si eu acasa si le folosesc de mai mult timp.

Astfel nu numai că vei reduce timpul de uscare. Dar vei contribui și la protejarea mediului, reducând consumul de energie.

calorifer de fonta

Pune robineti termostatati pentru calorifere

Dacă caloriferele tale au doar robinete de tur obisnuite, ar trebui să te gândești sa le actualizezi cu robineti termostatici pentru a face economii. 

Acesti robineti termostatici îți permit să setezi o temperatură diferită pentru fiecare calorifer. 

Sunt foarte utile pentru a menține unele încăperi la o temperatură redusă, economisind astfel energie.

Pentru un control și mai avansat, poți opta pentru robinete inteligente cum sunt cele oferite de AlecoAir

Costul tipic? Un set standard de robineti de calorifer încep de la 40 de lei, în timp ce capetele termostatice inteligente au prețuri de la 190 de lei

Deși poate părea o investiție inițială mai mare, beneficiile pe termen lung în ceea ce privește economiile la factura de încălzire, cât și confortul termic, fac ca folosirea robinetilor termostatati să fie una înțeleaptă.

Fa curatarea caloriferelor la interior 

Nămolul, rugină și depunerile de calcar se pot acumula în interiorul sistemului tău de încălzire, reducând eficiența energetică și crescând riscul de defectare a centralei. 

Un Powerflush adica spalarea chimica a instalatiei, curăță în profunzime sistemul tău și poate crește eficiența acestuia cu până la 15%.

Deși costul inițial este situat între 100 și 200 de lei pe calorifer si poate părea destul de mare, avantajele pe termen lung sunt semnificative. 

Nu numai că vei beneficia de o eficiență mai mare și de facturi mai mici la încălzire, dar vei prelungi și durata de viață a centralei tale termice. 

În plus un sistem curat reduce riscul de defectări sau blocaje, economisindu-ți astfel bani și bătăi de cap pe termen lung.

Îmbunătățește izolația casei tale

Știai ca aproximativ 25% din pierderea de căldură din locuința ta se produce prin acoperiș, iar în jur de 35% prin pereți? 

Asta înseamnă că investiția într-o izolație de calitate poate aduce beneficii prin reducerea facturilor la incalzire pe termen lung.

Deși costul inițial poate varia în funcție de dimensiunea casei, izolarea podului și a pereților poate costa destul de mult. 

Vezi aici unde trebuie sa folosesti polistiren extrudat sau polistiren expandat.

Pe lângă economiile evidente la facturile de încălzire o izolație adecvată îmbunătățește și confortul termic din interiorul locuinței. 

Iti asiguri o temperatură constantă și plăcută indiferent de sezon. Astfel nu doar că vei economisi bani, dar vei trăi și într-un mediu mult mai confortabil.

calorifere de fonta la bloc

Înlocuiește centrala termică

Centralele moderne sunt în general, mai eficiente din punct de vedere energetic decât modelele mai vechi de centrale conventionale. 

Dacă centrala ta începe să arate semne de uzură, ar fi bine să te gândești la modul în care o centrală termica nouă te-ar putea ajuta să economisești bani în fiecare an. 

Adăugând un termostat smart comandat prin internet, ai putea economisi destul de mult. 

Asta înseamnă că în timp, investiția inițială se va amortiza. Iar tu vei beneficia de un sistem de încălzire mai eficient și mai economic.

Costul tipic pentru o centrală termica nouă poate sa fie si sub 3000  de lei. Vezi aici cele mai ieftine centrale termice.

Deși poate părea o sumă mare la început, gândește-te la economiile pe care le vei face pe termen lung. Si la confortul pe care îl vei avea în casa ta, mai ales în lunile reci de iarnă.

Alege geamuri termopan sau tripan

Schimbarea ferestrelor poate îmbunătăți semnificativ capacitatea locuinței tale de a reține căldura în timpul vremii reci. 

Dacă ai impresia că geamurile termopan pe care le ai acum nu mai sunt la fel de eficiente ca înainte, s-ar putea să fie momentul să le schimbi. 

Durata de viață a geamurilor termopan este în general considerată a fi între 20 și 35 de ani. 

Așadar, dacă ferestrele tale se apropie de această vârstă, merită să te gândești la schimbarea lor.

Poate părea o investiție inițială considerabilă. Dar beneficiile pe termen lung în ceea ce privește economiile la factura de încălzire, cât și confortul termic, fac alegerea această să fie una înțeleaptă.

calorifer de otel

La final

Într-o lume în continuă schimbare, eficiența energetică a devenit nu doar o necesitate, ci și o responsabilitate. 

Fie că vorbim de schimbarea centralei, o izolație buna sau alegerea geamurilor termopan, fiecare pas contează în economisirea energiei și protejarea mediului. 

Investițiile inițiale pot părea mari. Dar beneficiile pe termen lung, atât financiare, cât și în ceea ce privește confortul, sunt incontestabile. 

În final casa ta va fi nu doar mai călduroasă și primitoare. Dar și mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Alege să fii conștient și să investești în viitorul tău și al planetei făcând economii.

Iti las acum un articol despre centrala termica. Intra acum sa vezi cum prelungesti viata la centrala termica.Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: