Cum Schimb Furnizorul De Energie Electrica Si Gaz?Liberalizarea pieței de energie electrică a iscat multe întrebări și a dat ceva bătăi de cap consumatorilor obișnuiți cu un singur furnizor.

Iti arat astăzi sfaturi pentru cei care se gândesc să-și schimbe actualul furnizor de energie si gaz și să lămurim eventuale neclarități.

Ne trebuie energie electrică ne trebuie si gaz. Cu liberalizarea pieței de energie electrică de la începutul acestui an, putem să schimbăm furnizorul de energie.

Dar uite că sunt niste lucruri acolo care au speriat consumatorii. Li s-a părut foarte complicat acest proces de schimbare a furnizorului.

Trebuie să vedem pas cu pas ce trebuie să facem in acest ghid foarte folositor de la Blog de Instalatii.

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea furnizorului

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea furnizorului?

Pașii sunt simpli și totul se face online. Să începem cu actele necesare pentru că trebuie să știm ce ne trebuie. Acestea sunt trei.

  • trebuie să avem o copie după buletin,
  • o copie după actul de proprietate al casei
  • și o copie după ultima factură.

Dacă vrem să schimbăm furnizorul pentru curent și pentru gaz trebuie să venim cu o copie după factura de la amândoi furnizorii.

Sunt diferente mari intre furnizori de gaz si curent

De ce sa schimbam furnizorul de energie?

Putem schimba acum furnizorul de energie electrică și facem lucrul acesta din mai multe motive.

Primul ar fi din cauza prețului care poate fi mai mic la un alt furnizor. Pentru că ei vin cu pachete cu oferte și nu întotdeauna avem cel mai bun tarif.

Pentru că avem același furnizor de mai mult timp, de mai mulți ani. Poate nu este cel mai ieftin furnizor de energie electrică. Acum putem să-l schimbăm.

Un alt motiv poate să fie și calitatea serviciilor. Mergem unde este mai bine, mergem la cineva care are grijă de noi.

Bineînțeles când schimbăm furnizorul să încercăm să nu alegem o firmă nouă pe piață pentru că aceștia pot să nu mai fie peste ceva timp. Să alegem o firmă mai mare sau de încredere.

Cum Schimb Furnizorul De Energie Electrica Si Gaz

Sunt diferente mari intre furnizori de gaz si curent?

Hai sa vedem daca sunt diferențe mari de preț între serviciile lor?

Pot să fie diferențe mari de preț. Daca ne uitam pe site-ul ANRE găsim un comparator de preț pe care îl poate folosi oricine.

Este vorba despre: ANRE comparator de pret.

Diferențele pot să fie din ce am văzut 5%, 10% sau chiar mai mult. Și oamenii trebuie să știe că pot schimba furnizorul de energie indiferent de localitatea sau de zona țării în care sunt.

Urmareste acest video cu detalii despre schimbarea furnizorului de energie:

Cat dureaza schimbarea furnizorului de energie?

Durează mult această tranziție de la un furnizor la celălalt? Timpul de schimbare a furnizorului după ce se termină aplicația este de 21 de zile lucrătoare deci aproximativ o lună.

Procesul de aplicare se face on line de pe site-ul noului furnizor. Se depun actele de care vorbeam la început apoi începe procesul acesta de schimbarea furnizorului de energie electrică.

Deci nu mai trebuie să umbli pe la instituții cu tot felul de documente totul este simplu se întâmplă on line și furnizorul la care merg el are grijă să anunțe vechiul furnizor că voi face această tranziție.

După ce am făcut aplicația online, practic nu mai trebuie să facem nimic. Noul furnizor se ocupă de tot.

Va anunța vechiul furnizor că urmează să ne mutăm la ei și aplicația se face online. După ce depunem documentele, ei se ocupă de tot.

De ce sa schimbam furnizorul de energie

Trebuie schimbat contorul de gaz sau curent?

Oamenii trebuie să știe că nu implică alte lucruri adică nu trebuie să schimbăm contorul de gaz.

Nu vor fi alte găuri date în casă, nu se schimbă tevi, nu se schimbă cabluri, practic nu se schimbă nimic.

Instalația rămâne la fel și cea de gaz și cea electrică. Doar furnizorul va fi diferit.

Putem să avem un singur contract pentru gaz și pentru energie electrică și o singură factură și bineînțeles comparând prețurile să alegem pe cel care este potrivit pentru noi.

Trebuie schimbat contorul de gaz sau curent?

Rămân fără curent și fără gaze cand schimb furnizorul?

Intre furnizorul vechi și furnizorul nou se va stabili o dată pentru schimbarea serviciului și vei fi înștiințat de această dată nu vor rămâne fără gaz și fără curent.

Furnizarea va fi continuă și nu vor fi întreruperi. La fel nu vor fi suprapuneri de facturi. Trebuie mai întâi să nu avem datorii la vechiul furnizor, sa nu avem facturi neplătite.

Și facturile de la vechiul furnizor și de la noul furnizor nu se vor suprapune. Adică vor fi separate.

Rămân fără curent și fără gaze cand schimb furnizorul?

Recomandari pentru schimbarea furnizorului de energie

Recomand în primul rând să te informezi și la ANRE. Comparatorul de prețuri este o sursă bună unde poti să vezi în primul rând cât poti să economisesti.

Dar să vazi dacă este potrivit pentru tine să schimbi furnizorul de energie introducând datele acolo și consumul.

Cu valoarea facturii vechi și consumul estimat poti să vaezi o listă cu furnizorii recomandați de ANRE. Și practic câți bani poti să economisesti.

Pot să fie zeci sau sute de lei la factura anuală de energie care pot să fie economisiți.

Recomandari pentru schimbarea furnizorului de energie

Ce curiozități si ce temeri au oamenii?

Oamenii nu sunt foarte obișnuiți cu această libertate sa-i spunem așa. Pentru că având un furnizor atâta timp de cinci ani de zece ani sau de când ai casa, sunt obișnuit și nu le vine să-l schimbe.

Dar așa cum spuneam motivele și avantajele prețul și calitatea serviciilor ar trebui să ne îndemne să facem acest pas.

Să ne informăm despre el mai întâi să vedem dacă este potrivit pentru noi să vedem cât putem să economisim și apoi să alegem un furnizor bun.

Un furnizor care ne poate oferi un pachet de servicii poate să fie în același timp și curent electric și gaz care să fie cuprinse într un pachet și astfel să plătim mai puțin.

Pentru că oricum curentul electric s-a scumpit la fel și gazul nu și putem compensa cumva această diferență.

Ce curiozități si ce temeri au oamenii pentru schimbarea furnizorului de energie

Putem vedea la ANRE daca se schimba pretul?

Putem folosi cumparatorul oferit de ANRE acolo sunt sunt afișate și în procente diferențele sunt afișate și în preț pe kilowați oră. Putem să ne facem o idee despre despre acest lucru.

Anual ar fi bine să verificăm pentru că contractele cu noul furnizor se pot face pe o perioadă limitată. Putem alege un an putem alege doi ani sau o altă perioadă.

Anual putem verifica acest lucru. Procesul este relativ simplu, cum vă spuneam se face on line. Poate pentru cei mai vârstnici e bine să i ajute copiii sau nepoții cu tehnologia.

Oricine poate să facă o poză cu telefonul la acte, la buletin la actul de proprietate și la ultima factură și să aplice pentru această schimbare.

sursa foto: pexels.com

Citeste mai departe acest articol: Cum Schimb Furnizorul De Energie? [Liberalizarea Pietei De Electricitate]Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: