Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie

Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie
4.7 (94%) 30 votes

Acest ghid al instalatorului se doreste sa dea o mana de ajutor pentru instalatori dar si pentru beneficiarul final, oferind acces usor la informatii esentiale pentru pompe de circulatie.

Ghidul contine elemente teoretice de baza, descrieri de pompe de circulatie si instructiuni despre cum sa alegi si sa montezi o pompa.  Voi prezenta si sectiuni cu sfaturi utile, reparatii, dimensionari de pompe.

Daca vrei sa vezi cateva modele de pompe, am cateva recomandari pregatite 🙂 Trebuie sa dai click aici pentru pompe Grundfos, click aici pentru pompe Wilo si aici pentru pompe DAB.

Pompe de circulatie pentru case unifamiliale     

In case unifamiliale si locuinte domestice in general, se monteaza pompe de circulatie de apa calda sau agent termic. Aplicatiile pot fi:

 • Pompe de circulatie pentru Incalzire
 • Pompe de circulatie apa calda
 • Pompe de recirculare apa calda
 • Pompe de circulatie pentru panouri solare

Cum aleg pompa de circulatie potrivita?

Cand inlocuiesti o pompa existenta, iti recomand sa intrebi daca au fost facute imbunatatiri la casa de cand s-a montat pompa originala. Imbunatatirile pot fi:

 • geamuri termopan noi,
 • izolatie exterioara
 • robineti termostatici

Majoritatea pompelor de apa vechi sunt mai mari decat trebuie. Acestea pot fi inlocuite cu pompe cu turatie variabila mai mici. O pompa cu turatie variabila se va adapta la noua situatie, va micsora riscul de zgomot in instalatie si in acelasi timp va economisi energie.

Te intereseaza pompe de inalta eficienta cu turatie variabila Wilo? Vezi aici oferta de la eMAG.ro

Pompa pentru panouri solare

Panourile solare sunt utilizate pentru suplimentarea incalzirii apei calde menajere sau pentru aport la incalzire. Aceste sisteme sunt bazate pe apa, deci trebuie sa foloseasca o pompa de circulatie.

Observatii pentru montajul pompei solare:

Pompa trebuie sa fie capabila sa faca fata la aceste conditii:

 • aditici anti inghet din apa (antigelul solar)
 • temperaturi inalte ale apei
 • variatii mari de temperatura

Este recomandat ca pentru aplicatii cu panouri solare sa se monteze doar pompe de circulatie solare.

Pompe de circulatie pentru racire si climatizare

Pentru sistemele de racire si climatizare se folosesc pompe de circulatie standard (ca la circuitul de incalzire). Gama de temperatura este de -25C pana la +110C.

In general pompele de circulatie se pot folosi la circularea apei reci dar si a apei calde.

Incalzire / racire geotermala

Utilizarea temperaturii solului sau aerului ofera o modalitate suplimentara de incalzire sau racire a locuintei. Unele sisteme se proiecteaza si pentru incalzire si pentru racire. Iarna se transfera caldura din pamant in casa. Vara se extrage caldura din casa si se descarca in pamant.

In centrul sistemului este o pompa de circulatie si o pompa de caldura. Pompa de caldura are un condensator, un evaporator, compresor si supapa de expansiune. Condensatorul este utilizat pentru a incalzi apa pe timp de iarna, evaporatorul este folosit la racirea apei pe timp vara. Freonul este prezent ca agent frigorific.

 • Pompa de circulatie pentru pompa de caldura trebuie sa fie capabila sa functioneze la temperaturi ale lichidului de la +6 la + 55 C

Presiunea din circuit

Presiunea din circuit sau presiunea statica, este presiunea in exces prezenta in sistem. Circuitele pot fi de 2 tipuri:

 • circuite de incalzire deschise
 • circuite de incalzire inchise, sub presiune

Presiunea din circuit influenteaza foarte mult pompele de circulatie si vanele din circuitul de incalzire.

Daca presiunea din sistem este pre mica, creste posibilitate de aparitie a zgomotelor create de cavitatie. Aceasta este o probleme, mai ales daca sunt temperaturi ridicate.

Daca se foloseste o pompa cu rotor umed, de exemplu Grundfos Alpha 2 sau Wilo Yonos Pico trebuie asigurata presiunea minima ceruta pe aspiratie.

Circuit de incalzire deschis

Cota nivelului de apa din vasul de expansiune deschis determina presiunea din circuit, deci si presiunea la pompa. Circuitele deschise nu se folosesc foarte des, dar daca este un cazan pe combustibil solid, poate fi necesar un vas de expansiune deschis.

Circuit de incalzire inchis

La circuitele de incalzire inchise, se monteaza vas de expansiune cu membrana de cauciuc care separa aerul comprimat de apa din circuit.

Presiunea din circuitul de incalzire trebuie sa fie de 1,1 ori presiunea la intrarea in vas. Daca presiunea circuitului este mai mare, vasul de expansiune isi pierde abilitatea sa absoarba dilatatia apei incalzite. Asta poate creste presiunea din circuitul de incalzire.

Pierderea de sarcina pentru pompe

Pierderea de sarcina prin componente cum ar fi centrala termica, tevi, coturi, creste odata cu cresterea debitului. Daca debitul se dubleaza, pierderea de sarcina creste de 4 ori. Cresterea debitului determina cresterea vitezei, iar viteza mareste riscul de zgomote in instalatie. De exemplu cand robinetii de calorifer cu cap termostatic sunt aproape inchisi.

Poti preveni aceste lucruri daca folosesti o pompa cu turatie variabila.

Echilibrarea hidraulica a circuitului de incalzire

Chiar si circuitele de incalzire bitubulare trebuie echilibrate. Va exista in mod normal o variatie de presiune diferentiala care trebuie egalizata cu vane de echilibrare.

Ce trebuie facut la pornirea pompei de circulatie?

Pentru a evita problemele cauzate de zgomotul provocat de aerul din circuit, este important sa aerisesti corect.

 1. Umple circuitul de incalzire cu apa.
 2. Aeriseste circuitul de incalzire.
 3. Porneste centrala termica.
 4. Porneste pompa si deschide robinetii de la calorifere pentru a avea circulatie.
 5. Lasa pompa sa mearga cateva minute
 6. Opreste pompa si aeriseste din nou.
 7. Verifica presiunea din instalatie si reumple daca presiunea este prea mica.
 8. Porneste pompa din nou si modifica setarile daca este nevoie.

 Sfaturi utile pentru pompele de circulatie

 • Pompele circulatoare cu rotor umed trebuie montate intodeauna cu arborele in pozitie orizontala.
 • Sa nu montezi niciodata o pompa mai mare decat este nevoie; pot apare zgomote in instalatie.
 • Sa nu pornesti pompa inainte de a incarca cu apa instalatia si de a aerisi bine. Chiar si perioade scurte de mers in gol pot strica pompa.
 • Inainte de a porni pompa, instalatia trebuie spalata cu jet de apa pentru a inlatura orice material strain.
 • Presetupa (mufa) de racordare electrica va fi indreptata in jos pentru a preveni ca apa sa intre in cutia de borne.
 • Aspiratia pompei sa fie cat mai aproape posibil de vasul de expansiune.
 • Pompa si circuitul de incalzire trebuie sa se poata aerisi usor. Daca nu se poate, monteaza aeristoare automate de aer.
 • Monteaza pompa de circulatie pe retur, niciodata pe tur. In acest fel o protejezi de temperaturile ridicate de pe tur.

Iata mai jos o situatie care se intalneste la casele unde caloriferele nu se incalzesc bine (mai ales ultimele calorifere).

Intrebare: Am montat o pompa de circulatie agent termic mai mare pentru ca nu incalzeau bine caloriferele. De ce nu se incalzeste in camera?

Raspuns: Doar daca asiguri un debit mai mare, se va modifica foarte putin functionarea centralei termice. Viteza mai mare nu permite caldurii sa fie cedata.

In schimb un debit mai mic, permite apei sa cedeze caldura prin calorifere.

Acestea au fost recomandarile mele pentru pompe de circulatie, modelele si marcile pe care le poti cumpara de la magazinele online. La noi in tara, principalele marci de pompe de top sunt:

 • Pompe de circulatie Wilo
 • Pompe de circulatie Dab
 • Pompe de circulatie Grundfos

Te intereseaza si alte modele de pompe de circulatie? Viziteaza magazinul online eMAG.ro la sectiunea pompe & hidrofoare.

Iti multumesc pentru vizita!

Daca ti-a placut articolul, te invit sa-l distribui pe facebook. Multumesc.

Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie
Vei gasi in ghid detalii generale despre pompe de circulatie si alte recomandari.
Pompe de Circulatie
Written by: blogdeinstalatii.ro
Date Published: 01/19/2016
Ghidul contine elemente teoretice de baza, descrieri de pompe de circulatie si instructiuni despre cum sa alegi si sa montezi o pompa.
5 / 5 stars

Oferte pentru toate buzunarele de la Universul Instalatiilor. Vezi aici detalii!

25113 Vizualizări totale 8 Vizualizări azi

61 thoughts on “Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie

 • Încep prin a va cita: „Ghidul contine elemente teoretice de baza, descrieri de pompe de circulatie si instructiuni despre cum sa alegi si sa montezi o pompa. Voi prezenta si sectiuni cu sfaturi utile, reparatii, dimensionari de pompe.”
  Intrebare: unde sunt detaliile ???? Cu ceea ce ati prezentat dumneavoastra nu ajutati un instalator.

 • Am o problema. Apa calda produsa de o inst solara nepresurizata nu are presiune pentru a urca si la etajul casei.Panoul este montat pe acoperisul terasei la inaltimea de 3 m. Ce pompa trebuie sa montez ptr a crea presiune la cele 2 bai de la etaj situate la inaltimea de 6 m . Va multumesc frumos .

 • Ce pompa de recirculare ar fi necesara pentru o casa in care am 8 calorifere si 2 boilere de 80 l apa, cu precizarea ca la 2 calorifere si un boiler circuitul se ridica la inaltimea de 4m,merge orizontal 15m apoi coboara la acestea ?

 • Va rog sa-mi spuneti la un termosemineu pompa este montata pe retur ce nu inteleg eu de ce este firbinte pompa nu exagerat de fierbite poti tine mana pe ea.este normal acest lucru? Va multumesc

 • Am la centrală o pompa De recirculare DAB A 80/180xm a mers foarte bine ieri dar azi nu a mai vrut sa pornească deloc! Am verificat condensatorul si e bun, altceva nu mai știu ce sa verific si nici ce sa fac! Ma gândeam ca ar fi din cauza ca nu a funcționat pe perioada verii dar ieri a pornit totuși! E posibil sa se fi dus de tot?!!

 • Salut.
  Folosesc o centrala termica De Dietrich, model City Condens 2.24, care are o pompa WILO, model model RSL15/6.7-3 KU C , ( cu turatie variabila, mufa care se conecteaza la placa electronica a centralei are 4 fire). De ceva vreme problema e urmatoarea: Cand dau pe apa calda menajera – cu temperatura setata la 42 grade C, si las sa curga, se aude dupa putin timp ca un zgomot de fierbere a apei, iar la final cand inchid – afisajul imi arata temperatura crescuta la 55-65 grade C. Unoeri s-a intamplat ca in timpul utilizarii sa creasca si pana la 100 grade, moment in care s-a auzit un trancanit puternic care a si zguduit centrala, finalizat cu oprirea brusa si scaderea presiunii. Mi s-a spus ca ar fi probleme cu pompa, ca ar invarti in gol si nu mai circula suficient de bine apa,.
  Acum urmaresc sa aflu daca nu cumva se poate repara, – Am vazut in acest filmulet https://www.youtube.com/watch?v=QFYnwT08aCQ, de la minutul 1:32, pana la 2:31, – nu inteleg bine tot ce spune – dar atat cat am inteles pare ca spune ca din acel loc in spatele surubului central al pompei, se poate regla ceva, si in acest fel nu ar mai trebui schimbata.
  Doresc sa stiu si parerea dvs.
  Linkul cu pozele pompei mele https://drive.google.com/open?id=0B6saJto-OjsAY1VVVWtud2RVZTA
  In cazul in care v-a trebui sa incerc reglarea , sau sa o schimb, cum se va proceda?
  Va trebui sa golesc tot circuitul de apa, si apoi a desfac piulitele cele mari de la capete?, sau sa comut pe apa calda menajera si apoi sa desfac.?
  Ce dimensiune gurile unde se mufeaza pompa? 3/4 tol., 1 tol, sau alta dimensiune?
  Este compatibila cu acest model ? https://drive.google.com/open?id=0B6saJto-OjsAX2k5ZHJnX0dZbFE
  sau cu ce alte modele ar fi?

 • @Mihai B Parerea mea este ca problema este de la vana ce comuta intre apa calda si incalzire si care este montata chiar sub pompa. Se vede motorul in imaginile cu pompa. Probabil ca este blocata sau motorasul este deteriorat.

 • Bună ziua,
  Descriere instalatie: centrala termica cu condensare 24kW, separator hidraulic intre tur și retur, încălzire în pardoseala cca 150 mp, pompa de circulație montata pe retur (separatorul hidraulic este intre pompa de circulație de pe returul instalatiei și centrala).
  Momentan centrala merge la temperatura minima pe tur de 35 de grade
  Problema?: consum de gaz mare (cca. 17 mc/24 de ore la temperatura pe tur ceruta de 35 de grade. Temperatura afișată de centrala urca uneori și peste 39 de grade deși este setata la 35.
  Intrebare: trebuie echilibrate debitele celor 2 pompe (cea din centrala și cea de circulatie) pentru a evita bucle în separatorul hidraulic?

  Multumesc mult,
  Seba

  • Mulțumesc mult,

   Încă nu este montat un termostat de ambient. As vrea sa optimizez instalația înainte de a monta termostatul de ambient.
   Poți sa-mi recomanzi ce gel de reglaje pot sa mai fac?
   Exista un debit recomandat prin încălzirea în pardoseala?

   Mulțumesc,
   Seba

 • Buna ziua,
  Am o instalatie de incalzire formata din : cazan Viadrus 40kW , pompa Grundfos UP Basic 25-60-180 si 11 radiatoare de otel legate pe 2 circuite ( 7 pe un circuit mare si 4 pe un circuit mai mic ). Tevile sunt de cupru cu perete de 1mm si se pleaca din cazan astfel : circuit mare >> teava de 28 apoi 22 din care deriva de 18. Circuit mic >> direct teava de 18 din teava de 28 a circuitului mare. Vas de expansiunde de 50l inchis. Presiune la rece in instalatie 1-1.2bar. Instalatia a functionat si functioneaza si acum foarte bine. Singura problema care ma deranjeaza si sper sa primesc un sfat din partea Dvs este pompa Grundfos. Aceasta pompa a facut inca de la inceput un zgomot in functionare iar acel zgomot ca un zumzait / vajait se aude pana in camere in calorifere. Cand este liniste noaptea se aude cum circula apa cu viteza prin radiatoare si daca te apropii cu urechea de radiator se aude acel zumzait/vajait facut de rotorul pompei. Acest zgomot se aude pe orice treapta de viteza a pompei. Am aerisit complet instalatia (am si aerisitoare automate in punctele inalte) inclusive am aerisit pompa. In instalatie nu mai am aer dar acel zgomot nu a disparut. Am fost la o cunostinta care a cumparat o pompa identica, noua si are doar 6 radiatoare si pompa lui face acelasi zgomot pe orice treapta. Acum ma gandesc ca singura solutie ar fi schimbarea pompei. Dar care ar fi cea mai buna : Grundfos Alpha2 L 25-60-180 , Grundfos Alpha2 L Auto Adapt 25-60-180, Wilo, Dab ???? Poate ma puteti ajuta cu un sfat. Multumesc !

 • Buna ziua Alex,
  Daca schimbi pompa iti recomand sa alegi dintre Wilo si Grundfos. Ei sunt recunoscuti ca fac pompe de circulatie de foarte buna calitate.
  Inainte de asta mai poti sa incerci ceva. In locul unde este montata pompa sa montezi inainte si dupa ea cate un racord antivibrant din cauciuc (daca ai loc). Acestea preiau vibratiile si n-ar mai trebui sa se auda in casa.

 • buna. am o incalzire prin pardoseala aprox 160m2 si folosesc o centrala pe gaz in condensatie, un ariston genus premium evo 24kw. am o butelie de egalizare iar dupa butelie folosesc o pompa de recirculare 25-80-180 undeva la 10mc/ora pot sa asigur cu ea un debit de la 1,5l pana la 2,8l/min asa imi arata in debidmetrele de pe distibuitoare asta in functi de viteza care o setez. Problema care este, daca poate sa ma ajute cineva cu un sfat….. centrala este setata pe 40grade iar din butelie imi pleaca apa pe tur la 35 grade iar asta inseamna consum de gaz mai mare. cum pot elimina diferenta asta de temperatura adica temperatura apei care iese din butelie sa fie egala cu cea care intra. Daca desfiintez butelia si pun pompa de recirculare direct pe tur se intampla ceva cu centrala???

  • Buna Florin,
   Am avut si eu aceeasi problema. Poti sa echilibrezi debitele celor doua pompe (cea din central si cea de dupa vana de egalizare). In cazul tau pompa de pe circuitul secundar (cea de dupa vana de egalizare) are un debit mult mai mare decat pompa din primar (din centrala) si o parte din apa rece de pe retur se intoarce pe tur in vana de egalizare. Incearca sa te joci putin cu debitele celor 2 pompe pana cand nu mai ai bucle in vana de egalizare.
   Pot sa-ti spun totusi din experienta, ca nu e problema atat de mare si ca nu o sa economisesti foarte mult gaz chiar daca elimini poblema asta.
   Sper sa-ti fie de ajutor

    • ai de fapt 0,5 l/min x nr. de circuite din instalatie. Verifica daca robinetii debitmetrelor sunt deschisi. Daca sunt deschisi, incearca sa cresti puterea pompei din centrala (daca e variabila). Daca nici atunci nu poti sa asiguri un debit mai mare pe fiecare circuit trebuie sa adaugi din nou vana de egalizare si pompa de circulatie pe care inteleg ca le-ai dat jos, si sa incerci sa echilibrezi debitele celor doua pompe asa cum ti-am scris mai sus pentru a evita buclele in vana de egalizare.
     Debitul in sine nu spune mare lucru. Instalatia de incalzire radianta trebuie privita tot timpul in asamblul ei – debit, temperature pe tur, grad de izolare al invelitorii casei, punti termice (daca exista, ar fi bine sa nu existe), suprafata ferestrelor in raport cu zidurile, calitatea ferestrelor, orientarea ferestrelor fata de puncle cardinal gradul de insorire (chiar si iarna, daca ai soare in casa ajuta foarte mult la incalzire pentru ca incalzirea radianta functioneaza dupa exact acelasi principiu ca si incalzirea solara).
     Ce poti tu sa faci:
     – creste debitul la o temperatura minima pe tur (tipic 35 de garde)
     – daca nu e sufficient creste temperatura pe tur (maxim 45 de grade pentru ca mai mult iti va afecta structural sapa in timp si va duce la fenomenul de convectie, adica va ridica praful).
     – daca nici asa nu e suficient trebuie sa te uiti la chestii mai greu de remediat (izolatia casei, ferestre etc) pentru ca inseamna ca pierzi pre multa caldura prin invelitoare
     – dupa ce reusesti sa obtii temperatura dorita instaleaza un thermostat de ambient neprogramabil. Seteaza-l la temperature pe care o vrei si lasa-l asa.

   • Domnu Seba, inca o intrebare, ce dimensiune are butelia d-voastra de egalizare. A mea este de diametru de 10 cm cu o inaltime de 60 cm. Am cam 1650 ml de teava de 17×2 parter+mansarda. Am 11 circuite jos si 10 circuite sus. Toata instalatia este cu pas de 10 cm. Nu este prea mica? Ca instalatorul meu cred ca este cofetar de meserie ca nici nu a auzit ca exista asa ceva, eu i-am cerut sa imi puna BEP. Nu stiu daca mi-a dimensionat-o bine. Multumesc.

    • Nu stiu exact ce dimensiune are vana de egalizare. Oricum nu e foarte important deoarece rolul ei este sa gestioneze diferenta de debit dintre cele doua pompe. Dimensionarea instalatiei este mult mai complexa in cazu incalzirii in pardoseala. Asa cum am mai spus trebuie calculate necesarul energetic al casei care depinde de foarte multe variabile. Dimensiunea tevii si pasul de 10 cred ca sunt OK, dar:
     – ai izolatie (polistiren) sub sapa portanta in care sunt ingropate tevile? Asta e foarte important pentru ca altfel o parte importanta din energia termica se va transfera in sol
     – ce grosime are sapa peste tevi? ar trebui sa fie de maxim 5 cm. In cazul instalatiilor de incalzire radianta apa calda este sursa de energie dar elementul radiant este sapa (analogie cu teracota – sursa de energie este focul dar elemental radiant sunt caramizile de samota care inmagazineaza caldura si o degaja incet in mediul ambiant).
     Ai aici un site foarte destept despre conditionarea termica radianta a spatiului (incalzire/racire): http://www.healthyheating.com/

  • Cu pompa de recirculare poti sa asiguri un debit mai mare probabil. Debitul poti sa-l reglezi din debitmetrele de pe tur de pe fiecare circuit tipic undeva intre 0,5 si 3 l/min. Si eu am exact aceeasi instalatie ca si tine. Problema e ca, daca debitul e mare se transfera mai putina energie termica in sapa. Pe tine te intereseaza sa transferi caldura din apa de pe tur in sapa ca sa incalzesti casa. Daca ai un debit prea mare s-ar putea ca o parte din caldura de pe tur sa se intoarca pe retur pentru ca nu apuca sa se faca transferul termic in sapa.

    • Debitul necesar si temperature pe tur – adica necesarul de caldura depinde de multe lucruri (gradul de izolare al casei, daca exista sau nu punti termice, tipul ferestrelor, tipul finisajului pardoselei etc.). Cred ca il poti detrmina prin incercari. In cazul in care nu ai nici o automatizare poti sa reglezi temperature diferite in diferite camera reducand sau crecand putin debitul pe circuitele din acea incapere.
     Daca parchetul nu este lipit, poate fi o problema… depinde foarte mult de cat de bine e turnata sapa. Daca ai un strat de aer intre parchet si sapa acesta actioneaza ca si un isolator (destul de bun in cazul aerului) si impiedica o parte din caldura sa se transfere in incapere. Eu pun parchet dublu stratificat de 10mm lipit pe sapa… Nu tiu inca cum o sa se comporte pentru caabia acum il Montez, dar cel putin theoretic ar trebui sa fie bine. Bineinteles ca cel mai OK e gu gresie sau piatra naturala din punct de vedere al eficientei energetice cel putin…
     Poti sa mai cresti putin temperatura pe tur, pana pe la 45 de grade… dar nu mai mult

   • Cu 40 grade pe tur nu pot sa fac mai mult de 22.5 grade in casa la parchet laminat de 8mm. Parchetul nu este lipit, ar putea fi o problems? Multumesc . Afara sunt cam -15 grade

 • Buna ziua,
  Am un apartament intr-un ansamblu rezidential si am montat un gigacalorimetru de mici dimesiuni care imi calculeaza in mwh marca zenner.Mentionez ca am robineti termostatati la fiecare calorifer.Intrebarea este cum sa reglez returul caloriferelor daca le deschid doar un pic am debit de apa mic dar dif tur/retur mare daca le deschid pa maxim am debit de apa mare dar dif tur/retur mica.Cald este permanent in ambele variante dar care este cea mai economica?

 • Am o centrala cu gazeificare Bosh k38 si la parter am 9 calorifere si la etaj 300 metri incalzire pardoseala cu kit amestec cu pompa .Intrebare:de ce se racesc cloriferele de la parter cand dau drumul la pardoseala la etaj.

 • Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti ce pompe mi-ar trebui pentru un Viadrus de 49 kw care o am amplasata in beci.
  Ca marca m-ar interesa Grundfos.
  O pompa intre centrala si puffer si apoi 3 pompe pentru fiecare etaj, parter 150mp, etaj 120mp si mansarda 80mp. Mansarda este cam la 8m fata de unde o sa fie amplasata pompa.
  Sau o pompa intre centrala si puffer si apoi doar o pompa pentru toate etajele.
  Cum este mai recomandat cu 3 pompe sau 1 care sa se duca spre calorifere?
  Am distribuitoare pe fiecare etaj.
  Multumesc!

  • Buna ziua,
   Puteti folosi ca pompa intre centrala si puffer o pompa Grundfos 25/60 sau 30/60.
   Cel mai bine ar fi sa puneti pe fiecare circuit cate o pompa, si le puteti comanda individual cu un termostat de ambianta. Pompele de circuit pot fi tot 25/60.

   • Multumesc pentru raspuns.
    Daca inaltimea intre pompa si distribuitorul de la mansarda este cam de 8 m, aceasta poate impinge apa pana in calorifere? Vad ca la aceasta scrie ca h max este de 6m.
    O seara buna!

    • Da, poate. La circuitele inchise de incalzire, nu se calzuleaza inaltimea de pompare la fel ca la circuitele deschise de hidrofor.
     Pentru o casa de locuit, este necesar 2,5 – 3,5 metri coloana de apa (0,3 bar).

 • buna seara,vreau sa montez un termosemineu Prity 17 kw pentru incalzirea a sase calorifere si un boiler,ma intereseaza ce pompa si ce puffer imi recomandati,multumesc .

  • Buna ziua,

   Puteti folosi o pompa 25/6 pentru circuitul de incalzire.
   Referitor la puffer nu stiu ce sa va zic… La semineu este un pic diferit pentru ca nu are un volum mare de apa ca un cazan pe lemne.
   Puteti folosi un puffer de 300 – 500 litri daca aveti loc de montaj pentru el.

 • Buna ziua. Am o instalatie cu panouri solare din anul 2010. In aceasta primavara presiunea la antigel a scazut pana la 0. Am scos tot antigelul din instalatie si l-am introdus cu ajutorul unei pompe de mana pana la presiunea de 2 ( nu stiu daca am scos tot aerul din instalatie)si cand am dat drumul la pompa aceasta face zgomot mare si nu se incalzeste apa.
  Teava cu antigel care vine de pe casa este rece.Pompa este noua.

 • Buna Ziua,
  avut o pompa de recirculare DAB VA 55/130 si am schimbat-o dupa peste 10 ani de functionare cu alt DAB, EVOTRON 60/130M. Pentru aceasta nu stiu cum sa setez curba de functionare: cu presiune constanta, cu presiune proportionala si cu turatie constanta.
  Pompa este pusa pe retur, la intrarea in centrala termica. Recircula agentul termic din aprox 7 calorifere si un boiler.

 • Buna ziua . La centrala mea am o pompa Grundfos UPS2 25-40/60 montata de curand si cand merge scoate un fasait din cand in cand si nu stiu de ce . O fi stricata pompa ori prinde aer daca prinde aer cum pot sa aerisesc pompa .
  Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns .
  Va multumesc mult

 • buna ziua.detin a centala pe lemne rima de 26,5 kw si pompe atat pe tur cat si pe retur dar am o dilema am returul rece si unele calorifere sunt pe jumatate calde si nu cunosc cauza ma puteti indruma sa rezolv probleme.multumesc

 • Vă felicit pt. profesionalismul de care dați dovadă!
  Am 2 Pompe de circulatie Wilo Yonos Pico pt. tur și retur care au inscripționate trei trepte;ce rol au acestea? Trebuie setate sau sunt automate?
  Ce temperatură setez pe termostatul de țeavă ?
  Vă mulțumesc!

 • Buna seara ,la o vila parter + 2 etaje (210mp total ) am o centrală ferroli 30/34 kw in subsol , instalația este pe 2 coloane ( prima 9 calorifere care se încălzesc repede dormitoare cu bucătarii și stau calde mult timp iar cealaltă 7 cu sufragerii și bai care se încălzesc foarte greu și se răcesc imediat iar caloriferele scărița din bai nu se încălzesc deloc ) instalația e făcută recent doar 3 focuri . A fost aerisita instalația . Am o pompa de circulare Grundfos Alpha2L 25-40 180 posibil sa nu fie suficient de puternica pentru a împinge apa și pe al 2-le-a circuit ? Înălțimea ar fi de 7m pana la ultimul calorifer , mulțumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *