Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie

Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie
5 (100%) 16 votes

Acest ghid al instalatorului se doreste sa dea o mana de ajutor pentru instalatori dar si pentru beneficiarul final, oferind acces usor la informatii esentiale pentru pompe de circulatie.

Ghidul contine elemente teoretice de baza, descrieri de pompe de circulatie si instructiuni despre cum sa alegi si sa montezi o pompa.  Voi prezenta si sectiuni cu sfaturi utile, reparatii, dimensionari de pompe.

Pompe de circulatie grundfos

Daca vrei sa vezi cateva modele de pompe, am cateva recomandari pregatite 🙂 Trebuie sa dai click aici pentru pompe Grundfos, click aici pentru pompe Wilo si aici pentru pompe DAB.

Pompe de circulatie pentru case unifamiliale     

In case unifamiliale si locuinte domestice in general, se monteaza pompe de circulatie de apa calda sau agent termic. Aplicatiile pot fi:

 • Pompe de circulatie pentru Incalzire
 • Pompe de circulatie apa calda
 • Pompe de recirculare apa calda
 • Pompe de circulatie pentru panouri solare

Cum aleg pompa de circulatie potrivita?

Cand inlocuiesti o pompa existenta, iti recomand sa intrebi daca au fost facute imbunatatiri la casa de cand s-a montat pompa originala. Imbunatatirile pot fi:

 • geamuri termopan noi,
 • izolatie exterioara
 • robineti termostatici

Majoritatea pompelor de apa vechi sunt mai mari decat trebuie. Acestea pot fi inlocuite cu pompe cu turatie variabila mai mici. O pompa cu turatie variabila se va adapta la noua situatie, va micsora riscul de zgomot in instalatie si in acelasi timp va economisi energie.

Pompe_wilo_stratos_yonos_pico_starznova

Te intereseaza pompe de inalta eficienta cu turatie variabila Wilo? Vezi aici oferta de la eMAG.ro

Pompa pentru panouri solare

Panourile solare sunt utilizate pentru suplimentarea incalzirii apei calde menajere sau pentru aport la incalzire. Aceste sisteme sunt bazate pe apa, deci trebuie sa foloseasca o pompa de circulatie.

Observatii pentru montajul pompei solare:

Pompa trebuie sa fie capabila sa faca fata la aceste conditii:

 • aditici anti inghet din apa (antigelul solar)
 • temperaturi inalte ale apei
 • variatii mari de temperatura

Este recomandat ca pentru aplicatii cu panouri solare sa se monteze doar pompe de circulatie solare.

Pompe de circulatie pentru racire si climatizare

Pentru sistemele de racire si climatizare se folosesc pompe de circulatie standard (ca la circuitul de incalzire). Gama de temperatura este de -25C pana la +110C.

In general pompele de circulatie se pot folosi la circularea apei reci dar si a apei calde.

Incalzire / racire geotermala

Utilizarea temperaturii solului sau aerului ofera o modalitate suplimentara de incalzire sau racire a locuintei. Unele sisteme se proiecteaza si pentru incalzire si pentru racire. Iarna se transfera caldura din pamant in casa. Vara se extrage caldura din casa si se descarca in pamant.

In centrul sistemului este o pompa de circulatie si o pompa de caldura. Pompa de caldura are un condensator, un evaporator, compresor si supapa de expansiune. Condensatorul este utilizat pentru a incalzi apa pe timp de iarna, evaporatorul este folosit la racirea apei pe timp vara. Freonul este prezent ca agent frigorific.

 • Pompa de circulatie pentru pompa de caldura trebuie sa fie capabila sa functioneze la temperaturi ale lichidului de la +6 la + 55 C

pompe grundfos blogdeinstalatii.ro

Presiunea din circuit

Presiunea din circuit sau presiunea statica, este presiunea in exces prezenta in sistem. Circuitele pot fi de 2 tipuri:

 • circuite de incalzire deschise
 • circuite de incalzire inchise, sub presiune

Presiunea din circuit influenteaza foarte mult pompele de circulatie si vanele din circuitul de incalzire.

Daca presiunea din sistem este pre mica, creste posibilitate de aparitie a zgomotelor create de cavitatie. Aceasta este o probleme, mai ales daca sunt temperaturi ridicate.

Daca se foloseste o pompa cu rotor umed, de exemplu Grundfos Alpha 2 sau Wilo Yonos Pico trebuie asigurata presiunea minima ceruta pe aspiratie.

Circuit de incalzire deschis

Cota nivelului de apa din vasul de expansiune deschis determina presiunea din circuit, deci si presiunea la pompa. Circuitele deschise nu se folosesc foarte des, dar daca este un cazan pe combustibil solid, poate fi necesar un vas de expansiune deschis.

Circuit de incalzire inchis

La circuitele de incalzire inchise, se monteaza vas de expansiune cu membrana de cauciuc care separa aerul comprimat de apa din circuit.

Presiunea din circuitul de incalzire trebuie sa fie de 1,1 ori presiunea la intrarea in vas. Daca presiunea circuitului este mai mare, vasul de expansiune isi pierde abilitatea sa absoarba dilatatia apei incalzite. Asta poate creste presiunea din circuitul de incalzire.

Pierderea de sarcina pentru pompe

Pierderea de sarcina prin componente cum ar fi centrala termica, tevi, coturi, creste odata cu cresterea debitului. Daca debitul se dubleaza, pierderea de sarcina creste de 4 ori. Cresterea debitului determina cresterea vitezei, iar viteza mareste riscul de zgomote in instalatie. De exemplu cand robinetii de calorifer cu cap termostatic sunt aproape inchisi.

Poti preveni aceste lucruri daca folosesti o pompa cu turatie variabila.

gama de pompe grundfos blogdeinstalatii.ro

Echilibrarea hidraulica a circuitului de incalzire

Chiar si circuitele de incalzire bitubulare trebuie echilibrate. Va exista in mod normal o variatie de presiune diferentiala care trebuie egalizata cu vane de echilibrare.

Ce trebuie facut la pornirea pompei de circulatie?

Pentru a evita problemele cauzate de zgomotul provocat de aerul din circuit, este important sa aerisesti corect.

 1. Umple circuitul de incalzire cu apa.
 2. Aeriseste circuitul de incalzire.
 3. Porneste centrala termica.
 4. Porneste pompa si deschide robinetii de la calorifere pentru a avea circulatie.
 5. Lasa pompa sa mearga cateva minute
 6. Opreste pompa si aeriseste din nou.
 7. Verifica presiunea din instalatie si reumple daca presiunea este prea mica.
 8. Porneste pompa din nou si modifica setarile daca este nevoie.

 Sfaturi utile pentru pompele de circulatie

 • Pompele circulatoare cu rotor umed trebuie montate intodeauna cu arborele in pozitie orizontala.
 • Sa nu montezi niciodata o pompa mai mare decat este nevoie; pot apare zgomote in instalatie.
 • Sa nu pornesti pompa inainte de a incarca cu apa instalatia si de a aerisi bine. Chiar si perioade scurte de mers in gol pot strica pompa.
 • Inainte de a porni pompa, instalatia trebuie spalata cu jet de apa pentru a inlatura orice material strain.
 • Presetupa (mufa) de racordare electrica va fi indreptata in jos pentru a preveni ca apa sa intre in cutia de borne.
 • Aspiratia pompei sa fie cat mai aproape posibil de vasul de expansiune.
 • Pompa si circuitul de incalzire trebuie sa se poata aerisi usor. Daca nu se poate, monteaza aeristoare automate de aer.
 • Monteaza pompa de circulatie pe retur, niciodata pe tur. In acest fel o protejezi de temperaturile ridicate de pe tur.

Iata mai jos o situatie care se intalneste la casele unde caloriferele nu se incalzesc bine (mai ales ultimele calorifere).

Intrebare: Am montat o pompa de circulatie agent termic mai mare pentru ca nu incalzeau bine caloriferele. De ce nu se incalzeste in camera?

Raspuns: Doar daca asiguri un debit mai mare, se va modifica foarte putin functionarea centralei termice. Viteza mai mare nu permite caldurii sa fie cedata.

In schimb un debit mai mic, permite apei sa cedeze caldura prin calorifere.

Acestea au fost recomandarile mele pentru pompe de circulatie, modelele si marcile pe care le poti cumpara de la magazinele online. La noi in tara, principalele marci de pompe de top sunt:

 • Pompe de circulatie Wilo
 • Pompe de circulatie Dab
 • Pompe de circulatie Grundfos
Ghidul Instalatorului pentru Pompe Casnice Wilo Ghidul Instalatorului pentru Pompe Casnice DAB Ghidul Instalatorului pentru Pompe Casnice Grundfos

Te intereseaza si alte modele de pompe de circulatie? Viziteaza magazinul online eMAG.ro la sectiunea pompe & hidrofoare.

Iti multumesc pentru vizita!

Daca ti-a placut articolul, te invit sa-l distribui pe facebook. Multumesc.

Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie
Vei gasi in ghid detalii generale despre pompe de circulatie si alte recomandari.
Pompe de Circulatie
Written by: blogdeinstalatii.ro
Date Published: 01/19/2016
Ghidul contine elemente teoretice de baza, descrieri de pompe de circulatie si instructiuni despre cum sa alegi si sa montezi o pompa.
5 / 5 stars
4982 Vizualizari 1 Vizite azi

10 gânduri despre „Ghidul Instalatorului Pentru Pompe de Circulatie

 • Încep prin a va cita: „Ghidul contine elemente teoretice de baza, descrieri de pompe de circulatie si instructiuni despre cum sa alegi si sa montezi o pompa. Voi prezenta si sectiuni cu sfaturi utile, reparatii, dimensionari de pompe.”
  Intrebare: unde sunt detaliile ???? Cu ceea ce ati prezentat dumneavoastra nu ajutati un instalator.

 • Am o problema. Apa calda produsa de o inst solara nepresurizata nu are presiune pentru a urca si la etajul casei.Panoul este montat pe acoperisul terasei la inaltimea de 3 m. Ce pompa trebuie sa montez ptr a crea presiune la cele 2 bai de la etaj situate la inaltimea de 6 m . Va multumesc frumos .

 • Ce pompa de recirculare ar fi necesara pentru o casa in care am 8 calorifere si 2 boilere de 80 l apa, cu precizarea ca la 2 calorifere si un boiler circuitul se ridica la inaltimea de 4m,merge orizontal 15m apoi coboara la acestea ?

 • Va rog sa-mi spuneti la un termosemineu pompa este montata pe retur ce nu inteleg eu de ce este firbinte pompa nu exagerat de fierbite poti tine mana pe ea.este normal acest lucru? Va multumesc

 • Am la centrală o pompa De recirculare DAB A 80/180xm a mers foarte bine ieri dar azi nu a mai vrut sa pornească deloc! Am verificat condensatorul si e bun, altceva nu mai știu ce sa verific si nici ce sa fac! Ma gândeam ca ar fi din cauza ca nu a funcționat pe perioada verii dar ieri a pornit totuși! E posibil sa se fi dus de tot?!!

 • Salut.
  Folosesc o centrala termica De Dietrich, model City Condens 2.24, care are o pompa WILO, model model RSL15/6.7-3 KU C , ( cu turatie variabila, mufa care se conecteaza la placa electronica a centralei are 4 fire). De ceva vreme problema e urmatoarea: Cand dau pe apa calda menajera – cu temperatura setata la 42 grade C, si las sa curga, se aude dupa putin timp ca un zgomot de fierbere a apei, iar la final cand inchid – afisajul imi arata temperatura crescuta la 55-65 grade C. Unoeri s-a intamplat ca in timpul utilizarii sa creasca si pana la 100 grade, moment in care s-a auzit un trancanit puternic care a si zguduit centrala, finalizat cu oprirea brusa si scaderea presiunii. Mi s-a spus ca ar fi probleme cu pompa, ca ar invarti in gol si nu mai circula suficient de bine apa,.
  Acum urmaresc sa aflu daca nu cumva se poate repara, – Am vazut in acest filmulet https://www.youtube.com/watch?v=QFYnwT08aCQ, de la minutul 1:32, pana la 2:31, – nu inteleg bine tot ce spune – dar atat cat am inteles pare ca spune ca din acel loc in spatele surubului central al pompei, se poate regla ceva, si in acest fel nu ar mai trebui schimbata.
  Doresc sa stiu si parerea dvs.
  Linkul cu pozele pompei mele https://drive.google.com/open?id=0B6saJto-OjsAY1VVVWtud2RVZTA
  In cazul in care v-a trebui sa incerc reglarea , sau sa o schimb, cum se va proceda?
  Va trebui sa golesc tot circuitul de apa, si apoi a desfac piulitele cele mari de la capete?, sau sa comut pe apa calda menajera si apoi sa desfac.?
  Ce dimensiune gurile unde se mufeaza pompa? 3/4 tol., 1 tol, sau alta dimensiune?
  Este compatibila cu acest model ? https://drive.google.com/open?id=0B6saJto-OjsAX2k5ZHJnX0dZbFE
  sau cu ce alte modele ar fi?

Ai o parere? Hai sa discutam aici!