Cat Costa O Centrala Pe Lemne Buna?
Odată cu mărirea prețului la gazele naturale, foarte mulți oameni au început să caute o alternativă pentru încălzirea locuințelor.
Intreținerea unei centrale termice pe gaz a devenit extrem de costisitoare, mai ales în cazul caselor cu suprafețe de peste 100 m2.
O soluție potrivită, în acest sens, o reprezintă centrala termică pe lemne.
Blog de Instalatii impreuna cu Top Guides te ghideaza in acest articol pentru a vedea cat costa o centrala pe lemne.
Aceasta vă poate salva de la facturile enorme la gaz și poate fi o metodă ecologică de încălzire.
O alternativa care functioneaza automat este centrala pe peleti. Peletii din lemn sunt obținuți prin reciclarea rumegusului si resturilor de lemn iar emisiile de carbon în atmosferă sunt destul de mici.
Atunci când vine vorba de prețul pentru o centrală pe lemne, întotdeauna ar trebui să luați în calcul rentabilitatea produsului pe termen lung, doar așa poate fi davantajos s-o folosesti.
Dacă vă interesează cât costă o centrală pe lemne, trebuie să evitați să vă ghidați după principiul “cea mai ieftină centrală”, deoarece peste un timp, e foarte posibil să fiți dezamăgiți de costurile mari cu consumul si intretinerea.
Care este prețul potrivit pentru o centrală pe lemne?
Ei bine, nici aici răspunsul nu este unul fix și garantat. Deoarece diferă în funcție de mai multi factori, prețurile oscilând între 5000-20000 de lei sau mai mult.
De exemplu: prețul pentru o centrală cu gazeificare, cu o grosime a oțelului de 6 cm, cu o putere de 25 KW, va depăși suma de 7000 de lei.
Acesta este însă doar un caz concret, iar în cele ce urmează vom enumera criteriile care determină prețul, astfel încât să puteți decide care este cea mai bună centrală pe lemne pentru tine.
Suprafața casei care trebuie încălzită
O centrală termică cu lemne se adresează, în majoritatea cazurilor, proprietarilor de case, ci nu de apartamente, asta implică automat faptul
că suprafața unei case este mai mare, ceea ce înseamnă că trebuie să vă orientați spre o centrală cu o putere mare.
Cu cât este mai mare puterea centralei, cu atât prețul ei va fi mai ridicat. De exemplu, dacă aveți o casă cu o suprafață de 120 m2, e recomandat să alegeți o centrală cu o putere de minim 20 sau 25 kW.
Poți folosi acest calculator, pentru a afla ce fel de centrală este potrivită pentru casa ta.
Grosimea oțelului din camera de ardere
Este importantă pentru durata de viata a centralei pe combustibil solid.
Cu cât pereții centralei vor fi mai subțiri, cu atât se pot fisura mai repede din cauza focului si a condensului acid.
O să observați deseori, listând paginile cu produse, că pot exista 2 centrale identice ca și aspect, putere, însă prețul o
să varieze destul de mult.
De exemplu între o centrală de 8000 de lei și una de 10000 de lei, astacpentru că grosimea oțelului va fi diferită la ambele produse.
Problema este că producătorii nu menționează adesea, pe pagina produsului, acest detaliu, însă un reper care vă poate ajuta în alegerea centralei, este greutatea.
Cu cât vor fi mai groși pereții, cu atât centrala va fi mai grea, și respectiv, prețul mai ridicat.
Autonomia centralei pe lemne
Există centrale care vă permit să le controlați nu doar mecanic, ci și electronic, selectând toate preferințele pentru un ciclu de încălzire.
Avantajul acestui lucru este că fiind setate electronic și având un rezervor mare, pot funcționa mai multe ore cu o singură aprovizionare
cu lemn sau alt combustibil solid.
Bineînțeles, prețul pentru o centrală pe lemne cu automatizare, va fi mai ridicat decât prețul pentru o centrală fara nici un termostat de contact.
Tipul centralei pe lemne
Este unul dintre cele mai importante aspecte. Probabil dacă vă interesează prețul pentru o centrală cu lemne, știți deja care e diferența dintre o centrală clasică pe lemne și o centrală cu gazeificare.
Diferența va fi resimțită, astfel, și la preț, costul centralei cu gazeificare depășind net costul centralei pe lemne clasica.
Ce trebuie de menționat, este că într-un mod evident, trebuie să vă orientați către o centrală cu gazeificare, deoarece aceasta reprezintă o
investiție avantajoasă pe termen lung.
O alta varianta de functionare sunt centralele pe lemne cu ardere tip lumanare. Pot arde mai multe tipuri de combustibil, cum sunt: lemne, carbune, brichete de lemn, peleti.
Centrala pe lemne cu ardere tip lumanare Stropuva are autonomie de 30 de ore si nu trebuie sa te trezesti noaptea sa faci focul la centrala.
Cat costa o centrala pe lemne buna?
Hai sa vedem ce preturi gasim acum la centralele pe lemne. Centralele pe lemne cu gazeificare sunt destul de bune, dar sunt pretentioase la calitatea lemnului.
Va trebui sa ai lemn uscat de 2 ani cu procent de umiditate mai mic de 20%. Masoara umiditatea lemnelor cu acest aparat.
1) Centrala pe lemne fara gazeificare Sunsystem Burnit NWB MAX 50 kW
Centrala va fi rentabilă pe termen lung, deoarece utilizează căldura reziduală, folosind gazeificarea. Datorită regulatorului termostatic de tiraj, supapei de răcire și serpentinelor de răcire, cazanul este un mecanism bine protejat de supraîncălzire și posibilele riscuri.
Alte specificații:
- Greutate: 330 kg
- Recomandat pentru suprafete de până la 300 m2
- Aici gasesti pretul
2) Centrala pe lemn KOPH Panzzer 52 kW
Este o centrală care funcționează pe principiul gazeificării, folosind astfel potențialul maxim energetic care poate fi sustras din combustibil.
În funcție de suprafața casei tale, poți să alegi și puterea centralei, care vine în 30 kW, 37 kW și 52 kW.
Alte specificații:
- Greutate: 252 kg
- Recomandat pentru încăperi de până la 300 m2
- Se recomandă să fie instalat cu un vas de expansiune deschis
- Aici gasesti pretul
3) Centrala cu lemn Termax Compact 30 kW
Este o centrală care are cel mai mic preț din această selecție și se poate încadra în cele mai ieftine centrale cu lemne, însă este depășită de puterea celorlalte două de mai sus.
Centrala funcționează pe baza gazeificării, asta însemnând că pe termen lung, costurile de întreținere pot fi mari, însă ea compensează prin pereții camerei de ardere care sunt fabricați din oțel de 5 mm- ceea ce e un lucru bun, raportându-ne la prețul său.
Alte specificații:
- Greutate: 295 kg
- Recomandat pentru încăperi de până la 180 m2
- Aici gasesti pretul
Despre TopGuides
Topguides.ro este o sursă de încredere care te va ghida să faci mereu cea mai bună alegere.
Sunt o echipă de oameni tineri, pasionați care găsesc plăcerea în procesul de scriere, informare și analiză și pur și simplu în ideea de a-i ajuta pe ceilalți.
Se angajeaza să facem tot posibilul pentru a oferi o informație obiectivă care să te ușureze considerabil in procesul de căutare al produsului necesar.